Ik weet dat er meer topics zijn maar kan het nu even niet vinden. Ik heb het volgende probleem:
ik heb 4 tonnen met rum mash staan. 1 is wel gaan gisten en de drie andere weigeren
wat heb ik erin zitten ? > melasse , rietsuiker, water , 1 theelepel citroen en totaal aangevuld tot 20 liter water.
De temperatuur is goed (staat binnen in 20 graden)
wat mis ik even?
hoy,
bij melasse heeft het bij mij ook al soms wat langer geduurd voor de gisting op gang kwam, als ik het mij goed herinner was er enen bij, dat het bijna 2 dagen duurde.
sluit uwe emmer goed, want als de co2 langs ergens anders weg kan bubbelt hij ook niet.
groetjes
Soms duurt het even voor opgang komt .kan soms wel 48 u duren .
Maar ook wanneer de SG hoger dan 1100 ligt start het slecht .
Meestal iets water erbij dat je op 1090 uitkomt is beter.
Ik mis ook je hoeveelheden. Ik zelf gebruik 5 liter melasse, 2,5 kg rietsuiker en 1 kg mout als voeding. Dit vul ik aan tot 28 liter met water. Bij 23 graden gaat de gist er bij en deze temperatuur hou ik dan aan. En ook bij mij kan het wel 2 dagen duren voordat de eerste bubbels komen. SG bij melasse vindt ik heel slecht te meten want het is nogal dik.
wat heb ik erin zitten ? > melasse , rietsuiker, water , 1 theelepel citroen en totaal aangevuld tot 20 liter water.
Als je er geen gist in doet kun je nog lang wachten op een vergisting 😎
Wanneer je melasse met een hoge brix hebt en dan ook nog rietsuiker toevoegt komt s.g. snel dusdanig hoog uit dat gist niet of nauwelijks werken kan .
Verdun daarom voldoende .
Men wil graag zoveel mogelijk ineens uit een emmertje halen maar hebberig zijn kan tegen werken.
Een goede melasse zou voldoende suikers bevatten zodat rietsuiker niet noodzakelijk zou houven te zijn .
Ze zijn ondertussen allemaal aan bubbelen , het was dus inderdaad geduld hebben en na twee dagen gas er op.
nog even ter verduidelijking , ik gebruik eigenlijk altijd dezelfde verhouding te weten:
3 liter melasse
3kg ruwe rietsuiker
totaal tot 20liter a 22 liter aanvullen
jan zijn rumgist en een schuitje citroenzuur
een giststarter maken helpt ook.
Wat is een goede gist starter voor melasse? Het gist in water doen en even laten staan, of en beetje melasse erbij? En hoe lang laat je zo'n starter staan voor je het erbij doet?
Hoy,
Ik gebruik meestal 1 liter appelsap om een giststarter te maken, gaat goed.
als het neutraal moet zijn, maak ik gewoon enen van suikerwater.
De hoeveelheid suiker moet ik eens opzoeken, want het is lang geleden.
grts.
Ik had indertijd op het forum enen gepost.
https://stookforum.nl/forums/gist-vragen/giststarter-maken/
nu gebruik ik bij mijn appelsap wel geen suiker meer, of toch zoveel niet.
Voor melasse zou ik er wel een beetje suiker bij doen, om n'en goeie sterke te hebben.
Grts.
Goede avond medestokers,
Ik heb ook een vraag mbt een vergisting van melasse en rietsuiker. Het is mijn eerste ooit, en überhaupt m'n eerste vergisting van deze nieuwe hobby. Ik heb dankzij het forum en de posts van enkele van jullie veel gelezen en zeker baat bij gehad! thanx! met zoveel gedeelde kennis kan het haast niet mis gaan zou je denken.
Ik heb een emmer 25 liter staan met 2,5kg rietsuiker 3,5 liter melasse (stookwinkel) theelepel citroenzuur en 25 liter water. Ik heb alles precies opgevolgd zoals het recept en werkwijze waarna verwezen wordt bij de melasse van Stookwinkel. Een dag na het maken van de mash de prestige turbo rum toegevoegd, uurtje gewacht en goed geroerd. Van te voren had ik ondanks meerdere tips van medestokers dat het meten van de SG waarde in een rum melasse een vertekend beeld geeft, toch even gemeten, ik kwan uit op 1,100 +1 streepje? ph niet gemeten. De vergisting kwam heel snel op gang (2 uurtjes). volgende dag was de ton goed warm ruim 35* Celsius in een ruimte van 20* Celsius. even maakte ik mij zorgen dat dit te hoog zou zijn, gelukkig werd ik door een medestoker gerust gesteld hier op het forum.
Maar nu, vandaag viel alles stil geen gebubbel meer.. toch maar weer een uurtje gezocht en gelezen hier.. en ja dat moet het zijn.. te weinig rietsuiker? dus vol goede moet 500gram rietsuiker opgelost in halve liter warm water en toegevoegd aan de mash. 😳 man! gelijk actie in de emmer. Snel de deksel er weer op en het waterslot, staat nu weer gestaag te pruttelen.
Mijn vraag: rietsuiker toevoegen bij de vergisting kan dat ook gewoon droog? dus rechtsreeks uit de verpakking? want oplossingen toevoegen aan de ton van 30 liter heeft natuurlijk z'n beperkingen..
Alvast bedankt voor jullie reacties!
Goed weekend, Gr Sven