Meldingen
Alles wissen

Gisting start niet


Sebas(bassien)
Berichten: 210
Topic starter
(@bassien)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik weet dat er meer topics zijn maar kan het nu even niet vinden. Ik heb het volgende probleem:

ik heb 4 tonnen met rum mash staan. 1 is wel gaan gisten en de drie andere weigeren 

 

wat heb ik erin zitten ? > melasse , rietsuiker, water , 1 theelepel citroen en totaal aangevuld tot 20 liter water.

De temperatuur is goed (staat binnen in 20 graden) 

wat mis ik even? 

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
25 reacties
2 Reacties
(@kapisjon)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 570

@bassien hoelang staat het al met het gist erop/ erin?

 

wat was de sg-waarden vooraf ?
wat is de sg-waarden nu ?

Beantwoorden
Sebas(bassien)
(@bassien)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 210

@kapisjon geen idee 😬 doe het altijd op gevoel. Ik heb geen fansy stuff ... emmer , spul er in en op gas stoken... (daarom ben ik fan van @chrisv ) 😇

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

hoy,

bij melasse heeft het bij mij ook al soms wat langer geduurd voor de gisting op gang kwam, als ik het mij goed herinner was er enen bij, dat het bijna 2 dagen duurde.

sluit uwe emmer goed, want als de co2 langs ergens anders weg kan bubbelt hij ook niet.

groetjes

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9926
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Soms duurt het even voor opgang komt .kan soms wel 48 u duren .

Maar ook wanneer de SG hoger dan 1100 ligt start het slecht .

Meestal iets water erbij dat je op 1090 uitkomt is beter.

Beantwoorden
Berichten: 1828
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik mis ook je hoeveelheden. Ik zelf gebruik 5 liter melasse, 2,5 kg rietsuiker en 1 kg mout als voeding. Dit vul ik aan tot 28 liter met water. Bij 23 graden gaat de gist er bij en deze temperatuur hou ik dan aan. En ook bij mij kan het wel 2 dagen duren voordat de eerste bubbels komen. SG bij melasse vindt ik heel slecht te meten want het is nogal  dik. 

Beantwoorden
Berichten: 107
(@jeroendv)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden
Gepost door: @bassien

wat heb ik erin zitten ? > melasse , rietsuiker, water , 1 theelepel citroen en totaal aangevuld tot 20 liter water.

Als je er geen gist in doet kun je nog lang wachten op een vergisting 😎 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Sebas(bassien)
(@bassien)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 210

@jeroendv hahaha eens , uiteraard zat het er wel in

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9926
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Wanneer je melasse met een hoge brix hebt en dan ook nog rietsuiker toevoegt komt s.g. snel dusdanig hoog uit dat gist niet of nauwelijks werken kan .

Verdun daarom voldoende .

Men wil graag zoveel mogelijk ineens uit een emmertje halen maar hebberig zijn kan tegen werken.

Een goede melasse zou voldoende suikers bevatten zodat rietsuiker niet noodzakelijk zou houven te zijn .

Beantwoorden
7 Reacties
Sebas(bassien)
(@bassien)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 210

@robbert is het dan zo dat mijn verhoudingen niet goed zijn? En ik zou , simpel als ik ben, denken dat als je meer suiker er in doet gist meer voeding heeft en dus lekker kan eten...

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1828

@bassien, suiker is niet zozeer de voeding maar meer het karwei wat de gist moet klaren. De voeding is bijvoorbeeld DAP, marmite of gewoon mout. Dus meer suiker betekend meer werk en meer afvalstoffen, en dat is niet altijd ideaal voor de gist.

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1828

De verhouding van je grondstoffen is ook afhankelijk van je recept, wat wil jij proeven. Ik gebruik melasse en suiker omdat de melasse een sterke smaak heeft, en die moet niet gaan overheersen. Maar dat zal ook wel met mijn manier van rum maken te maken hebben.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@rumo wanneer je melasse smaak overheerst kun je beter tevoren de Melasse  zuiveren en koken .

Rietsuiker toevoegen doe je uitsluitend als de Melasse van mindere kwaliteit is .

Ook door nog eens suiker toevoegen kun je problemen krijgen weer in SG waardoor gisting niet goed start op verloopt .

@bassien suiker is GEEN Voedsel voor gist ! Bij arm  voeding zal gisting slecht op gang komen gist het zwakere of afgestorven deel van gist resten verwerken waarbij veel ongewenste stoffen worden uitgestoten en  gist zal  stoppen en afsterven wanneer geen voeding meer aanwezig.

  Bij teveel veel suikers te hoog sg heeft gist teweinig ruimte om te functioneren en zijn afvalstoffen kwijt te raken .

Zal zijn eigen afvalstoffen ook mee binnen krijgen en daarbij nog meer afvalstoffen produceren en het ethyl deel zal juist kunnen binden met zuren waardoor stoffen onstaan die niet of nauwelijks meer zijn te verweideren uit destilaat 

Beantwoorden
de Scheider
(@ahelmons)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 79

@robbert, je schrijft, wanneer je melasse smaak overheerst, kun je beter tevoren de melasse zuiveren en koken.

Hoe zuiver je de melasse van te voren?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@ahelmons Je kun melasse " verbeteren " door eerst eiwit op te kloppen tot schuim. Dit eiwit schuim voeg je toe aan de Melasse hierna breng je de Melasse langzaam op temperatuur en schep je al het schuim af. Hierna laat je de Melasse even door pruttelen  . Na afkoelen giet je de melasse door een fijne zeef . Hierbij raak je wat gebonden bezinksel kwijt . Hierna kan het gist erop. 

Ook melasse van suiker biet en zelf gewoon kristal suiker kun je zo zuiverder krijgen .

wanneer je gewone suiker oplost in warm water en je gebruikt eiwit schuim zal je zien dat de suikeroplossing kristal helder is en zachter in smaak . Dit kun je doen voor gewoon een suiker beslag te maken maar ook voor suikersieroop voor je likeur mee te zoeten .

Beantwoorden
de Scheider
(@ahelmons)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 79

@robbert, bedankt voor je uitleg, ik neem deze zuivering van melasse mee, voordat ik het geheel laat vergisten. 

Houdt eigenlijk ook in, dat ik eventuele bijvoeging van rietsuiker achterwege kan laten, omdat je ook boven vermeldt, dat het zachter in smaak is.

Gr. Ad

Beantwoorden
Sebas(bassien)
Berichten: 210
Topic starter
(@bassien)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ze zijn ondertussen allemaal aan bubbelen , het was dus inderdaad geduld hebben en na twee dagen gas er op. 
nog even ter verduidelijking , ik gebruik eigenlijk altijd dezelfde verhouding te weten:

3 liter melasse

3kg ruwe rietsuiker

totaal tot 20liter a 22 liter aanvullen

jan zijn rumgist en een schuitje citroenzuur

 

 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Bewust
(@bewust)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 359

@bassien mooi dat de vergisting toch begonnen is. Mijn eerste melasse mash van afgelopen zomer begon ook pas na bijna 3 dagen te vergisten, dus soms duurt het ff. Ik heb het toen 5 weken laten staan en toen gestookt. Wat ik nu heb staan stond binnen 8 uur te bubbelen.   En dat nog wel met een SG 1128 en Ph 4,5 . Misschien dat de gist van biologische yoghurt houdt, had er een half pak bij in gegooid. (Op een 2x 10liter emmertje)

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

een giststarter maken helpt ook.

Beantwoorden
Berichten: 457
Admin
(@stephan)
Famed Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Wat is een goede gist starter voor melasse? Het gist in water doen en even laten staan, of en beetje melasse erbij? En hoe lang laat je zo'n starter staan voor je het erbij doet? 

Beantwoorden
2 Reacties
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1828

@stephan, dit was zo'n beetje mijn basis voor een gist starter. Beter dan haar kan ik het niet uitleggen.

Beantwoorden
dumo
 dumo
(@dumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1210

@stephan

Hoy,

n'en giststarter is het beste dat je uwe, sap suiker of misschien een beetje melasse er bij doet ( melasse gist wel moeilijker, ik zou eerder suiker nemen).

eerst 1 liter maken en dan in uwe emmer, of na een dag in 2 liter doen, en dan in uwe emmer.

de dag erna kun je hem dan in 5 liter doen enz.....

zo kun je enen maken met 1 zakje voor in een vat van 200 liter te doen.

grts.

 

 

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hoy,

Ik gebruik meestal 1 liter appelsap om een giststarter te maken, gaat goed.

als het neutraal moet zijn, maak ik gewoon enen van suikerwater.

De hoeveelheid suiker moet ik eens opzoeken, want het is lang geleden.

grts.

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik had indertijd op het forum enen gepost.

https://stookforum.nl/forums/gist-vragen/giststarter-maken/

nu gebruik ik bij mijn appelsap wel geen suiker meer, of toch zoveel niet.

Voor melasse zou ik er wel een beetje suiker bij doen, om n'en goeie sterke te hebben.

 

Grts.

 

Beantwoorden
Sven.
Berichten: 11
(@sven-2)
Active Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Goede avond medestokers,

Ik heb ook een vraag mbt een vergisting van melasse en rietsuiker. Het is mijn eerste ooit, en überhaupt m'n eerste vergisting van deze nieuwe hobby. Ik heb dankzij het forum en de posts van enkele van jullie veel gelezen en zeker baat bij gehad! thanx! met zoveel gedeelde kennis kan het haast niet mis gaan zou je denken. 

Ik heb een emmer 25 liter staan met 2,5kg rietsuiker 3,5 liter melasse (stookwinkel) theelepel citroenzuur en 25 liter water. Ik heb alles precies opgevolgd zoals het recept en werkwijze waarna verwezen wordt bij de melasse van Stookwinkel. Een dag na het maken van de mash de prestige turbo rum toegevoegd, uurtje gewacht en goed geroerd. Van te voren had ik ondanks meerdere tips van medestokers dat het meten van de SG waarde in een rum melasse een vertekend beeld geeft, toch even gemeten, ik kwan uit op 1,100 +1 streepje? ph niet gemeten. De vergisting kwam heel snel op gang (2 uurtjes). volgende dag was de ton goed warm ruim 35* Celsius in een ruimte van 20* Celsius. even maakte ik mij zorgen dat dit te hoog zou zijn, gelukkig werd ik door een medestoker gerust gesteld hier op het forum.

Maar nu, vandaag viel alles stil geen gebubbel meer.. toch maar weer een uurtje gezocht en gelezen hier.. en ja dat moet het zijn.. te weinig rietsuiker? dus vol goede moet 500gram rietsuiker opgelost in halve liter warm water en toegevoegd aan de mash. 😳 man! gelijk actie in de emmer. Snel de deksel er weer op en het waterslot, staat nu weer gestaag te pruttelen.

Mijn vraag: rietsuiker  toevoegen bij de vergisting kan dat ook gewoon droog? dus rechtsreeks uit de verpakking? want oplossingen toevoegen aan de ton van 30 liter heeft natuurlijk z'n beperkingen..

Alvast bedankt voor jullie reacties!

Goed weekend, Gr Sven

 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1828

@sven-2, met 3,5 liter melasse kom je op ongeveer 2,5kg suiker. En 5kg suiker totaal zou genoeg moeten zijn. Het toevoegen van suiker aan een lopende vergisting wordt wel gedaan in sommige recepten, maar ik zelf wil het vergistingsproces niet verstoren. Dat er gelijk actie in de emmer was is te verklaren, de toegevoegde suiker reageert dan op de al aanwezige CO2 dit wordt ook wel het cola effect genoemd. Er wordt dan (nog) geen alcohol gemaakt. 

Bij een vergisting loopt de temperatuur altijd op en wordt dit te hoog(>35 gr.) dan gaat de gist dood en dan stopt het gisten. De temperatuur zakt dan weer naar de kamer temperatuur en als je mazzel heb zijn er nog een paar gistcellen in leven en gaat het ook weer gisten.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?