Meldingen
Alles wissen

gistsoorten en toepassingen


ruud1
Berichten: 84
Registered
Topic starter
(@ruud1)
Actief Lid
Deelgenomen: 2 jaar geleden

ik zit me af te vragen of iemand al eens een lijstje heeft gemaakt of gezien waar alle gangbare gistsoorten op staan

per merk , alcohol tolerantie en waar voor geschikt ?

vooral dat laatste gaat het me om.

ik weet dat diverse gisten ook geschikt zijn voor diverse toepassingen  wijn ,bier, whisky,vodka etc. etc.

is er ergens zoiets te vinden ?

ik heb zelf al eens een lijstje gemaakt betreffende de prijzen , alc. tolerantie en div. verkopers van gisten

ik kan het hele internet weer doorspitten , maar om nu het wiel weer opnieuw uit te vinden......

als het er nog niet is dan wil ik het wel uitzoeken evt.

of plaats het hieronder dan maak ik het lijstje wel

bijv. mangrove jack-15% alc tol. en geschikt voor.........

brand maar los

Beantwoorden
25 reacties
4 Reacties
Alchemist
Registered
(@alchemist)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1987

@ruud1 Klinkt als een vrijdagprojectje Ruud 😉 .

 

Ik betwijfel of een dusdanige lijst bestaat omdat veel mensen hun favoriete gisten al snel gevonden hebben en daar ook bij blijven. 

 

 

Beantwoorden
ruud1
Registered
(@ruud1)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Actief Lid
Berichten: 84

@alchemist

het lijstje is er misschien wel ,maar men heeft het niet op i-net staan ,je zult zeker een favoriete gist hebben , maar als je eens wat anders wil maken en je weet niet of je daarvoor toevallig wel een geschikte gist hebt, kun je het lijstje eens nakijken bv , 

tis maar een losgeslagen idee he, ik zou het wel makkelijk vinden zelf.

, maar ik kan ook licht autistisch zijn hoor 😉 

Beantwoorden
Alchemist
Registered
(@alchemist)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1987

@ruud1 Waar het probleem zich eerder vormt is dat de hoeveelheid gedeelde kennis omtrent gisten bij destilleren kleiner is dan bij bierbrouwen. Verder heeft het effect van het destilleren een grote invloed op het eindproduct.

 

Ga maar eens op een bierbrouw forum kijken naar welke gisten zij gebruiken, genoeg informatie per verschillende soorten bier, echter weten we allen (als het goed is) dat voor gedestilleerde dranken niet alleen het maischschema anders is, maar ook de eisen aan de gist, of ja wij zien liever dat de gist ook kleinere suikers wegpakt die bij bier bijvoorbeeld gewenst zijn voor zoetheid in het bier. Pak nog eens het effect van houtrijping erbij en de hoeveelheid variabelen wordt groot.

 

Voordat ik iets zelf ga vergisten doe ik meestal wat zoekwerk, gedeelte daarvan wordt aan de kant geschoven wanneer ik zie dat een soortgelijke gist beschikbaar is van Mangrove Jacks. Ik heb met hun gisten in de regel goede ervaringen gehad. 

 

Ik denk dat wanneer je een lijst gaat maken andere eigenschappen dan prijs en alcoholpercentage van belang worden, bij sommige dranken wil je invloed hebben van melkzuurbacteriën dus ga je niet boven de 8% mikken qua S.G. Temperatuur,sgebied estervorming, prijs, aanbevelingen vanuit bepaalde bronnen (let wel dat bij sommige gisten iedereen lyrisch lijkt zoals Kveik). 

 

Ondanks het feit dat gist een hele belangrijke is in het proces, is het iets wat mij betreft voor de hobbyist wat later terugkomt wanneer bepaalde basisvaardigheden verworven zijn, destilleren, houtrijping, begrijpen wat bijvoorbeeld granen of bepaalde smaakmakers in de stort doen.

 

Zolang je dat niet beheerst ben ik bang dat je wat in rondjes blijft lopen qua gisten, dit is trouwens een algemene opmerking he, niet specifiek richting iemand.

Beantwoorden
Bonsbitter
Registered
(@bonsbitter)
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 4

@ruud1 Op de bierbrouw fora kun je diverse lijsten <a href=" Verwijderde link " target="_blank" rel="noopener">vinden welke korrelgisten geschikt zijn voor bepaalde biersoorten. Ik heb zelf veel ervaring met fermentis biergisten. Voor het vergisten van wort om te stoken zou ik zelf gebruik maken van gist die een hoog alcohol percentage oplevert. Bijv gist voor abdijbier of saison bier. Bijv BE256 of BE134. Aangezien mangroves jack volgens sommigen gelijk is aan fermentis, kun je natuurlijk ook die saison of abdijbieren gebruiken. Belle saison van allemande is ook een goede

Voor de vergisting van (Aldi!) naar cider gebruik ik brewferm champagne gist of Bioferm Malic. Die laatste levert minder zure cider op omdat de appelzuur ook gedeeltelijk vergist wordt. Bakkersgist van Bruggeman heb ik een keer gebruikt voor bier. Dat is me niet goed bevallen omdat de gist niet uitgelokt en na de vergisting rond blijft zweven, met een gist smaak tot gevolg. Misschien dat dit voor de vergisting van fruit niet uitmaakt, maar ik hoe het toch maar op champagnegist.

Beantwoorden
Pikketanus
Berichten: 612
Registered
(@pikketanus)
Respectabel Lid
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Ben ook wel benieuwd naar welke types gist voor welke doelen inzetbaar zijn.

 

Je hebt natuurlijk de sacchromyces cerevisiae, maar ook bv s. bayanus en s. pastorianus.. Schizosaccharomyces pombe en lactobacillus.. zo zijn er ook nog ondersoorten, dus is breed begrip.

Voor welk doel (op basis van grondstoffen) en de temperaturen, pH tolerantie, SG tolerantie, met de te wensen doelen (smaakvorming) erbij zou makkelijk zijn..

Ik begin meestal met wat ik wil maken, en wat zou daar eventueel wel bij passen. Als ik dan een aantal gisten voor me heb kies ik de gene die me voorheen goed resultaat gaf of het best geschikt lijkt.

Met een champagne gist bv ligt het niet voor de hand een graan volledig te vergisten (al doet grolsch hergisting dacht ik wel met champagne gist).. maar wat zijn de mogelijkheden, en wat doet het met smaak?

Alleen smaak is al zo subjectief dat het bijna niet anders kan om deels zelf uit te vinden... daarnaast is er ook nog een anarchist in mij die wanneer iemand zegt "hiermee kan het niet" het alsnog te willen pogen. Als m'n nieuwsgierigheid ook groot genoeg is probeer ik het soms gewoon. Het heeft nog niet tot grote doorbraken geleidt moet ik bekennen, anders dan dat bakkersgist gewoon een goed gist is...

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 7787
Registered
(@robbert)
Illuster Lid
Deelgenomen: 4 jaar geleden

De gist benadering is uit verschillende oogpunten te bekijken. Er kan een lijst met commerciële producten zijn . Met daarop wat waarop geschikt is . De meeste gisten hebben een vrij breed gebied om op te werken .

De commerciële zullen graag vanalles aanprijzen als er op pakje staat dit of dat  kan het doen .

De basis ooit was het bier gist Saccharomyces cerevisea waarmee men ging cultiveren en werd al gauw breed ingezet van bakker tot drank . 

Nu in volkmond ook de bakkersgist . 

Veel commerciële hobby gisten zijn ook een gemodificeerde stam hiervan .

In de professionele wereld test men in laboratoria welk type het beste werkt voor hun type basis beslag . Veel wordt ook vanuit een eigen richtig kwa smaakvorming gekeken welke of welke combinatie te maken is die optimaal is.

Een soort " ezelsbruggetje" om te zien wat in een bepaald product het meest effectief is kun je kijken naar wat bij een spontane vergistingen het type is wat ontstaat.  En op welke plaats in het traject . Deze basis stam voeld zich het meeste thuis en zal daardoor het meest optimaal werken .

Wanneer je dan gaat kijken welke Commerciele gist die basis stam in zich heeft is dan een van de keuzes voor het beste resultaat .

Als voorbeeld kun je kijken naar bijvoorbeeld een groenmout .(of een koolsoort ) Deze zal zelf snel fermenteren en een melkzuren bacteriën vormen .

Dus zou  dergelijke producten groot deel zijn van de basis  waarvanuit je een product gaat maken is een keuze om als hoofd gist deze in te zetten .

Maar je hebt ook bepaalde smaakvorming .stel dat je die niet prevereert kun je een ander gist ( die erbij past en niet elkaar omzeep helpen ) eraan toevoegen of geheel vervangen om andere sturing te geven .

Dit is dan invloed op aroma vorming . 

Je kunt dus een verkoper volgen en wat commerciële voor de hand ligt gebruiken of iets dieper vooraf kijken .

Of gewoon wat je zelf makkelijker vind .

( Zelf heb ik door de jaren heen diverse gisten gebruikt en geprobeerd . Er zijn enkele waar ik bij bepaalde vergisting tevreden mee ben maar meestal kom ik toch terug op een eigen gemaakte gist die vrijwel altijd gekweekt is op een deel van basis beslag wat ik wil verwerken )

Beantwoorden
4 Reacties
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1108

@robbert, ik heb het zelf ook allemaal mee gemaakt(of in ieder geval een deel), Ik dacht als ik die gist neem dan krijg ik dat drankje. Dat kwam een beetje uit die commerciële  verhalen en dan vooral uit de bierwereld. Als je dat bier wil maken dan heb je die gist nodig anders is je bier mislukt. Maar die commerciële whiskygisten daar is moeilijk aan te komen , altijd uitverkocht. Op een gegeven moment was ik er hellemaal klaar mee, een thuis distillateur heeft dat niet nodig. Probeer iets en als je dat lekker vindt gebruik het vaker, moeilijker is het niet. Voor fruit, graan of iets anders(melasse) kweek ik een gist, voor een neutrale alcohol of cider neem ik een commerciële gist. Ga nu niet opzoek naar de holy grail, die is er gewoon weg niet voor een thuis distillateur, maar gebruik wat het beste bij jou past.

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7787

@rumo een goede jus of soep naar eigen smaak koop je ook niet in een pakje Rumo .

Ik ben ooit begonnen in een tijd dat er niet veel te koop was op gebied van gist . ik had geleerd het zelf te maken .  Dus eigenlijk was het bakkers gist of zelf maken ook de keuze. Ook mout zelf maken was gewoon .

Commersie maakt het nu wel makkelijker maar het pakt het wel in in een beetje algemene standaard 

 

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1108

@robbert, ik bedoel eigenlijk dat het voor de niet zo ervaren stoker juist moeilijker wordt gemaakt. Je moet gaan kiezen uit zoveel commerciële producten dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Maar een heleboel van die producten zijn (bijna) het zelfde, en het zal voor de niet zo ervarene stoker niet heel veel uit maken. Het is maar een onderdeeltje van het proces.

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7787

@rumo voor een beginner is het misschien wel het verstandigste om dan ook met een bakkers gist of soortgelijke te beginnen .  Zou goed wezen als de starters set dan ook met een dergelijke advies zou komen.

Beantwoorden
Stookforum
Berichten: 6588
Admin
(@stookforum)
Illuster Lid
Deelgenomen: 6 jaar geleden

@william heeft al eens een mooi overzicht gemaakt van biergisten.

https://stookforum.nl/forums/gist-vragen/gisten-en-suikers/#post-81484

Beantwoorden
ruud1
Berichten: 84
Registered
Topic starter
(@ruud1)
Actief Lid
Deelgenomen: 2 jaar geleden

heren

mijn dank voor jullie waardevolle inbreng, waar het mij om gaat is het volgende .

ik zoek naar de gisten waar ik met wijnmaken / cidermaken en stookwijn maken iets mee kan.

he lijstje van william had ik al eens gevonden maar het gaat me om de gisten die voor meerdere dingen toepasbaar zijn , al dan niet of het de smaak anders beinvloed maar het moet wel kunnen.

zoals de mj gisten welke gist is voor meerdere dingen toepasbaar, dat had ik graag gezien.

dan kan ik eens wat gisten gaan proberen zonder dat ik het verkloot en het drankje niet te zuipen is 🙂

ik ben niet zozeer een gokker en ook niet de heruitvinder van het ronde wiel 😎 

dus dat was eigenlijk de opzet 

groeten

ruud

 

Beantwoorden
2 Reacties
Alchemist
Registered
(@alchemist)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1987

@ruud1 Je bedoelt eigenlijk zoiets als de afbeelding in de bijlage hieronder?

Beantwoorden
ruud1
Registered
(@ruud1)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Actief Lid
Berichten: 84

@alchemist

dat bedoel ik, dan weet je wat die gist kan en waar je hem voor mag gebruiken.

kijk , of het je smaak is kun je over discussieren maar dan ken je de mogelijkheden van een gist

Beantwoorden
ruud1
Berichten: 84
Registered
Topic starter
(@ruud1)
Actief Lid
Deelgenomen: 2 jaar geleden

zal de vraag eens anders stellen, welke gisten gebruiken jullie en waarvoor.

ik neem aan dat jullie voor een bepaalde drank altijd (uit ondervinding) eenzelfde gist gebruiken voor een bepaalde stookwijn (als je gaat verstoken) of wijn (als je hem niet verstookt)

graag zie ik jullie eigen  bevindingen hieronder verschijnen (tenzij het een groot geheim is) 😤 😤 

Beantwoorden
8 Reacties
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7787

@ruud1 meestal gebruik ik eigengemaakt gist  zeker bij een rum of meer finesse in een whiskey .

Bij fruit idem zelfgemaakt. 

Bij Suiker bakkersgist of redstar dady of fermentis c70 .

Verdere graan vergistingen zelf gemaakte  of ook de redstar .

Ik heb diverse gisten geprobeerd door de decennia's maar kom toch steeds terug op de boven genoemde.

C70 , Hg1, fd 3, ab 1 en as2 van fermentis  en m1 en mangroves jack west coast zijn eventuele mogelijke overweegbate  alternatieven nog maar wat in het product het liefst gedijt werkt het best . Dus toch gist uit eigen keuken.

Beantwoorden
ruud1
Registered
(@ruud1)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Actief Lid
Berichten: 84

@robbert

dank je voor je toevoegingen robbert hier kan ik weer wel wat mee.

ben nog niet zover dat ik zelf gisten ga maken dus doe het even met de commerciele.

hoop dat er nog meer mensen reageren met hun bevindingen.

en zo is het straks ook wat makkelijker om een serie stadaard gisten in het assortie hier te hebben op voorraad, scheelt je vaak meerdere keren porto.

Beantwoorden
Odevie
Registered
(@odevie)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Actief Lid
Berichten: 198

@robbert Bij je zelfgemaakte gisten vertrek je dan telkens van bakkersgist die dan verder evolueert?

Ik zit nl met de vraag welke gist ik best kan gebruiken voor een whiskybeslag uit mout. Maishen, daar ben ik al uit, maar wat is nu de beste keuze qua gist om daar een goede whisky uit te halen?

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7787

@odevie  nee ik ga van mout / graan uit voor whiskey als ik die zelf maak  . Niet van een ander gist .

Er zijn diverse mogelijkheden betreft gist. 

Wat is jou basis ? Welk mout / graan ga je gebruiken ? 

 

Beantwoorden
Odevie
Registered
(@odevie)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Actief Lid
Berichten: 198

@robbert ik heb het net even nagekeken. Ik heb chateau whisky light mout, roggemout en diastatisch gerstemout op voorraad waarmee ik in verschillende verhoudingen mee aan de slag wil.

De hamvraag is natuurlijk, welke gist...

Een eerste experiment met meergranenmeel, de amylase van stookwinkel en de still spirits whiskygist is goed meegevallen maar wil toch liever vanaf mout vertrekken. De still spirits is niet verkrijgbaar, ik heb nog wel 2 zakjes Prestige WD whiskygist liggen. Deze bevatten ook amylase hoewel ik niet direct het nut daarvan inzie. in de vergisitngsfase zou alle zetmeel toch al lang moeten omgezet zijn?

Vandaar mijn vraag, zijn er alternatieve gisten die prima werken bij whiskybereiding?

Thkx

Beantwoorden
Pikketanus
Registered
(@pikketanus)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Respectabel Lid
Berichten: 612

@odevie als zetmeelproef negatief is (dus geen zetmeel meer aantoont) zegt dat nog niet alles... zetmeel is dat grotendeels wel omgezet, maar er zal nog een deel zijn dat niet volledig omgezet is naar suikers. Denk een tussenfase als andere polyscharide dan zetmeel (welke een hele lange polyscharide is).

De amylase die er bij zit is afkomstig van bepaalde schimmel en werkt ook nog door op lagere temperatuur als 20°C, dat kan dan de gist helpen die overige polyscharides verder af te breken tot suikers gedurende gisting.

Eigengemaakt gistsoort gemaakt voor een specifiek product presteert sowieso goed, maar daar kent Robbert de ins en outs wel van

Beantwoorden
Odevie
Registered
(@odevie)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Actief Lid
Berichten: 198

@pikketanus zo leert een mens elke dag wat bij.

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7787

@odevie  wanneer je een diastatisch mout hebt hoef je geen amylase te gebruiken . 

Mout bevat meerdere enzym en daarnaast coenzymen en aminozuren. 

Amylase uit fles of zakje gebruik je als je te kort komt aan enzym of niet vertrouwen hebt in je maischen .

Betreft de gisten kun je het beste  gebruik / keuze maken tussen b.v. fermentis M1 , de C70 , maar ook een mangrove jack west coast of  de M42 of De bakkersgist en als je het kunt krijgen de Redstar DADY.

 

 

 

 

Beantwoorden
Pikketanus
Berichten: 612
Registered
(@pikketanus)
Respectabel Lid
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Ik meen dat dit enkel biergisten zijn, maar William had een goed opgesomd lijstje, zie laatste reactie van:> https://stookforum.nl/forums/gist-vragen/gisten-en-suikers/#post-81484 <

Beantwoorden
1 Beantwoorden
stook
Registered
(@stook)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Actief Lid
Berichten: 118

@pikketanus Opletten met de aantal gram voor de te gebruiken aantal liter

1 Pakje van 11.5 gram is BV voor 20 liter , maar dit is maar voor een SG tot 1.060

Voor een goede vergisting raad ik toch aan om 1gr/liter te gebruiken en voor lager gisten mag je de aantallen verdubbelen

Beantwoorden
Deel:

©2021 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?