Meldingen
Alles wissen

Gisten en suikers


PatrickT
Berichten: 12
Registered
Topic starter
(@patrickt)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Wie kan mij voorlichten over gisten en suikers.
Ik weet dat er veel te vinden is, maar ik zie door de bomen het bos niet...

Ik heb biologische rietsuiker en zoek een biologisch gist om te stoken.
Ik wil een stookwijn/ mash  van ~ 20 liter maken voor mijn Airstill.

Zijn bakkersgisten ok?
Of moet ik naar bier of wijngisten zoeken?

Welke hoeveelheden?

Beantwoorden
28 reacties
15 Reacties
munckerik
Moderator
(@munckerik)
Deelgenomen: 6 jaren geleden

Illuster Lid
Berichten: 5128

@patrickt biologische gisten zijn bijna niet verkrijgbaar. Biologische bakkersgist is er wel.

Beantwoorden
PatrickT
Registered
(@patrickt)
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Nieuw Lid
Berichten: 12

@munckerik
Bedankt

Wat zijn de voordelen van bier / wijn gisten.
/ Nadelen van Bakkersgist?

Ik wil op zich proberen biologisch, maar niet ten koste van alles...

Beantwoorden
munckerik
Moderator
(@munckerik)
Deelgenomen: 6 jaren geleden

Illuster Lid
Berichten: 5128

@patrickt bier- en wijngisten zijn specifiek voor een bepaalde biersoort of wijn ontwikkeld. Bakkersgist..... is voor bakkers maar er zijn hele volksstammen die erbij zweren 😁.

Biologische gisten zijn in tegenstelling tot gangbare gisten op een biologische voedingsbodem gekweekt. Voor de meeste gistfabrikanten is dit commercieel (nog) niet interessant. Wil je biologisch produceren dan mag 5% van je ingrediënten van niet biologische oorsprong zijn om het nog bio te mogen noemen. Een paar gram gist (die vervolgens vermederd in je biologische wort/mash/wash) blijft binnen de marge.

Beantwoorden
PatrickT
Registered
(@patrickt)
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Nieuw Lid
Berichten: 12

@munckerik

Bedankt.

Het gaat mij niet om het Biologisch te mogen noemen, maar meer dat ik zelf geen voorstander ben van alles volproppen met medicatie, bestrijdingsmiddelen, anti biotica etc.

Ik ga het zelf opdrinken:-)

Beantwoorden
PatrickT
Registered
(@patrickt)
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Nieuw Lid
Berichten: 12

@munckerik

Nog een vraagje.
De verhouding water / suiker / bakkersgist.

Ik kan het zo 123 niet meer vinden.

 

Beantwoorden
munckerik
Moderator
(@munckerik)
Deelgenomen: 6 jaren geleden

Illuster Lid
Berichten: 5128

@patrickt helaas, ik werk nooit met bakkersgist anders dan in broden.

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Illuster Lid
Berichten: 8568

@munckerik bakkersgist is een van de meest voorkomende en ook simpelse om mee te werkem .

5,5 kilo suiker in inverteren in ongeveer 3 liter water .
Met toevoeging van ongeveer 7 – 10gr citroenzuur .
Afkoelen laten en aanvullen met water waardoor je op 25liter komt .
Hierbij een gist voeding . Dat kan ook simpel met diammonium fosfaat . 7- 14 gr.
Eventueel een handje gekookte witte bonen of rijst of havermout .
Je kunt ook voor andere natuurlijke voedingen kiezen .
Er wordt vaak een minimale hoeveelheid gist gebruikt maar een hogere pitch zorgt voor betere start waardoor ook minder vervuiling uitstoot van gist.
70 gram droge bakkergist .
 
 
Beantwoorden
Hannabis
Registered
(@hannabis)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Nieuw Lid
Berichten: 13

@robbert wat een top recept dit ! Ergens anders op het forum kwam ik ook nog inverteren van suiker en opgeklopt eiwit toevoegen tegen. Alles uitgevoerd volgens dit recept, in totaal 3,5 liter, waarvan 2.5 liter super schone alcohol zonder smaakjes en luchtjes, na 2x overhalen. De laatste liter haal ik nog een keer over om ook dat weg te krijgen. Wat een verademing tov Turbo's

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Illuster Lid
Berichten: 8568

@hannabis  het is wat uitgebreider inderdaad maar het is ook de manier waarop ik dit zelf al 40 j doe  als ik een smaak neutraal wil . 

En inderdaad als je deze volgt en dus ook gewoon even de tijd neemt gebruik je nooit meer de moderne  turbo  zooi (Sorry voor deze vorm van uitdrukken ! Maar zo hou ik mij nog in betreft mij ervaring met turbo's ) 

 

Beantwoorden
Alchemist
Registered
(@alchemist)
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Beroemd Lid
Berichten: 2563

@patrickt 20 liter water, 5 kilogram suiker en 3 zakjes bakkersgist werkt, wel zul je moeten nadenken over gistvoeding, de gist kan niet alleen leven op suiker.

  • Diammoniumfosfaat
  • Marmite
  • Gekookte havermout, kookvocht mag erbij
  • Gekookte witte bonen, kookvocht mag erbij
Beantwoorden
Alchemist
Registered
(@alchemist)
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Beroemd Lid
Berichten: 2563

Misschien is dit raadzaam om eens door te nemen;

Destilleren kun je leren - Het Prille Begin

Is een beginnetje waar ik aan werk, natuurlijk met hulp van wat forumleden op de achtergrond.

Beantwoorden
Sjonnie
Registered
(@sjonnie)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Actief Lid
Berichten: 93

@alchemist. Wat een mooi kort en bondig verhaal!! Aanrader voor iedereen die begint volgens mij, uiteraard naast de beginnershandleiding.

Beantwoorden
Notna
Registered
(@notna)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Zeer Actief Lid
Berichten: 287

@sjonnie Ben het helemaal met je eens.

Beantwoorden
RonPal
Registered
(@ronpal)
Deelgenomen: 8 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 14

@alchemist Dit is echt een heel handige presentatie! Met plezier gelezen!

Beantwoorden
Catnip
Registered
(@catnip)
Deelgenomen: 4 jaren geleden

Zeer Actief Lid
Berichten: 336

https://stookforum.nl/forums/gist-vragen/gist-zelf-maken/#post-1091

onze huismeester Robbert heeft een topic waar je wel mee verder kan. 

groeten Catnip

Beantwoorden
eneR
Berichten: 105
 eneR
Registered
(@ener)
Actief Lid
Deelgenomen: 2 jaren geleden

Idd, zelf opkweken. En dan eventueel de kveik. Is een gist die erg lang op natuurlijke manier is vermeerderd, maar als je niet in Noorwegen besteld, zal die ook wel worden gezuiverd en opgekweekt.

Beantwoorden
1 Beantwoorden
munckerik
Moderator
(@munckerik)
Deelgenomen: 6 jaren geleden

Illuster Lid
Berichten: 5128

@ener

iedere gist wordt op een natuurlijke manier vermeerderd en is GMO vrij 😉

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 438
Registered
(@psycat)
Zeer Actief Lid
Deelgenomen: 4 jaren geleden

Hello Patrick

Uit hetgeen je schrijft en tevens door het vermelden van airstill, versta ik dat je met de hobby begint.

Hier dus een super eenvoudige methode, prima als eerste stap (met uitstekende, lekkere en gezonde eindproducten op de koop toe)

Haal simpelweg droge bakkersgist en maak de eenvoudigst wash die je op het net kan vinden. Bv de birdwatchers. Das simpel water +suiker+tomatenpuree+citroensap en bakkersgist

Distilleer dat (1 of 2 maal).

Das je basis. Vanaf daar bouw je verder tot je een betere ketel en een beter recept onder de knie kan krijgen.

Bv je eigen gist maken, zetmeel omzetten naar suiker, lageren op eik, gin baske maken, macereren etc etc

 

 

PS Leer wel het verschil tussen droge bakkersgist en chemische gist (bakingpowder)

 

Succes

Beantwoorden
1 Beantwoorden
PatrickT
Registered
(@patrickt)
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Nieuw Lid
Berichten: 12

@psycat

Bedankt
waar kan ik het recept vinden van de 

De birdwatchers. Das simpel water +suiker+tomatenpuree+citroensap en bakkersgist

 

Alvast bedankt

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 438
Registered
(@psycat)
Zeer Actief Lid
Deelgenomen: 4 jaren geleden

De onvolprezen zoekfunctie van het forum geeft ..................

 

https://stookforum.nl/forums/spirits/birdwatchers-een-neutraal-alcohol-recept-wodka/

 

 

Beantwoorden
william
Berichten: 1676
Registered
(@wiliam)
Nobel Lid
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Gewoon je maisch in de buitenlucht laten afkoelen, en je hebt biologisch verantwoorde Gist. 

Deze is goed op te kweken, maar je weet niet hoe de eindsmaak is, dus elke keer je nieuwe Gist vangt, kan je een ander resultaat krijgen.

En voor de nieuwelingen, Gist is met een hoofdletter, omdat het zo belangrijk is.

Een prachtrecept met slechte Gist ,geeft een slecht resultaat.

Een slecht recept met top Gist, kan een zeer redelijk product geven.

Beantwoorden
william
Berichten: 1676
Registered
(@wiliam)
Nobel Lid
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Wist dat hij hier ergens rondzweefde.

Iets over welke gisten er zijn . (niet volledig)

Basisopzet met de meest gangbare en te verkrijgen gistsoorten.

Brewferm
Blanche Bovengist 18-24°C 5-8gr /10 liter Witbier
Lager Ondergist 12-15°C 3-6gr/10 Liter Neutrale vergisting
Top Bovengist 18-25°C 6gr/10 Liter Amber/Donker bier
Bulldog Brews
B1 Universal Ale Bovengist 18-23°C 10gr/20-25L
B4 English Ale Bovengist 16-21°C 10gr/20-25L
B5 American West Bovengist 16-21°C 10gr/20-25L
B16 Belgian Saison Bovengist 18-30°C 10gr/20-25L
B19 Belgian Trapix Bovengist 18-25°C 10gr/20-25L
B23 Steam Lager Ondergist 13-20°C 10gr/20-25L
B34 German Lager Ondergist 9-14/C 10gr/20-25L
B38 Amber Lager Ondergist 9-14°C 10gr/20-25L
B44 European Ale Bovengist 15-21°C 10gr/20-25L
B49 Bavarian Wheat Bovengist 18-25°C 10gr/20-25L

Crossmyloof
Belgian Ale Yeast Bovengist 15-28°C
Californian Common Yeast Ondergist 17-22°C
Kölsch Yeast Ondergist 17-22°C
Bovengist 18-28°C
Us Pale Ale Yeast Bovengist 18-25°C
Kristalweizen Bovengist 15-28°C
Real Ale Yeast Bovengist 18-25°C Englisch

Fermentis
SafAle S-33 Bovengist 15-24°C 11,5gr/20-30 Liter
SafAle T-58 Bovengist 15-20°C 11,5gr/20-30 Liter
SafAle S-04 Bovengist 18-24°C 5-8gr/10 Liter
SafAle US-05 (56) 15-24°C 5-8gr/10 Liter
SafAle WB-06 Bovengist 15-24°C 5-8gr/10 Liter voor tarwebieren
SafAle W-34/70 Bovengist 10-14°C 8-12gr/10 Liter
SafAle K-97 Bovengist 15-20°C (12-25°C) 5-8gr/10 Liter
SafAle BE-134 18-28°C 11,5gr/20-30 Liter
SafLager S-23 Ondergist 9-15°C 8-12gr/10 Liter
SafLager S-189 Ondergist 12-15°c (9-22°C) Temp. Afhankelijk
SafAle F-2 nvt Hervergister op fles
SafAle B-256 Bovengist 15-25°C 11,5gr/20-30 Liter
Abbaye Bovengist 12-25°C 11,5gr/20-30 Liter Abdij bieren

Giga yeast
GY001 18-25°C NorCal Ale
GY002 9-13°C czech pilsener
GY003 20-25°C Belgian Ale yeast "Touch of Spice"
GY005 13-21°C Golden Gate Lager
GY007 19-25°C Belgian Mix
GY011 18-25°C British Ale #1<br />GY014 18-27°C Belgian Abbey Ale
GY015 19-23,°C Belgian Tripel
GY016 13-20°C Altstadt Ale
GY017 18-26°C Bavarian Hefe
GY018 18-27°C Saison #1<br />GY020 18-23°c Portland Hefe
GY021 15-23°C Kölsch Bier
GY027 18-27°C Saison #2<br />GY028 18-27°C Belgian Wit
GY029 19-24°C NorCal Ale #5<br />GY030 9-15°C American Lager
GY031 18-24°C British Ale Yeast #2<br />GY044 18-24°C Scotch Ale #1<br />GY045 10-15°C German Lager
GY047 18-27°C Saison Blend
GY048 18-27°C Golden Pear Belgian
GY054 17-24°C Vermont IPA yeast
GY077 20-27°C Quebec Abbey Ale Yeast
GY080 18-22°C Irish Stout
GB001 Bacteria Brussels Bruxellensis
GB002 Bacteria Tart Cherry Brett
GB110 Bacteria Giga Yeast Lacto
GB121 Bacteria Farmhouse sour
GB122 Bacteria Berliner Blend
GB123 Bacteria Sour Plum Belgian
GB124 Bacteria Saison Sour
GB144 Bacteria Sweet Flemish Brett
GB150 Bacteria Sour Berry Funk
GB159 Bacteria Brux. Blend

Gozdawa
German Lager W35 Ondergist 12-22°C
Czech Pilsner 18 Ondergist 9-20°C
Pure Ale 7 Bovengist 16-32°C (<20° neutr.)
Old German Altbier 9 Bovengist 12-25°C
U.S. West Coast Bovengist 14-24°C
Bavarian Wheat 11 Bovengist 20-32°C (>24° banaan)
Fruit Blanche G1 Bovengist 20-32°C
Classic Belgian Witbier Bovengist 16-25°C
Belgian Fruit & Spicy Ale Bovengist 18-30°C
Porter & Kvass Bovengist 16-32°C

Imperial ALES
A01 House Bovengist 16-21°C
A04 Barbarian Bovengist 16-21°C
A07 Flagship Bovengist 16-22°C
A09 Pub Bovengist 18-21°C
A10 Darkness Bovengist 17-22°C
A15 Independence Bovengist 16-22°C
A18 Joystick Bovengist 16-21°C
A20 Citrus Bovengist 19-27°C
A24 Dry Hop Bovengist 18-23°C Mix A20 en A04
A31 Tartan Bovengist 18-21°C
A38 Juice Bovengist 18-21°C
German ALES G01 Stefon Bovengist 17-23°C Weizen/Banaan
G02 Kaiser Bovengist 13-18°C
Wild & Sours F08 Sour Batch Kidz Bovengist 20-24°C
W15 Suburban Brett Hergister 18-23°C
Seasonals A43 Loki 16-37°C
Belgian ALES B44 Whiteout Bovengist 17-22°C
B45 Gnome Bovengist 18-24°C
B48 Triple Double Bovengist 18-25°C Snelle vergisting
B51 Workhorse Bovengist 18-25°C
B56 Rustic Bovengist 20-27°C
B63 Monastic Bovengist 20-26°C
B64 Napoleon Bovengist 18-26°C
Lagers L05 Cablecar Ondergist 13-18°c
L13 Global Ondergist 8-13°C
L17 Harvest Ondergist 10-16°C
L28 Urkel Ondergist 11-14°C

Lallemand
Diamond Lager Ondergist 10-15°C 5-8gr/10 Liter
Munich Classic Bovengist 17-22°C 11,5gr/20-30 Liter voor tarwebieren
London ESB Ondergist 18-22°C 11,5gr/20-30 Liter
Abbaye Bovengist 17-23°C 1gr/10 Liter
BRY-97 Bovengist 17-23°C 11gr/10-15 Liter
Windsor ale Bovengist tot 7% 15-22°C 11gr/10-15 Liter
Munich Classic Bovengist 17-22°C 11gr/10-20 Liter
Belle Saison Bovengist 15-35°C 1gr/10 Liter
CBC-1 nvt 1gr/10 Liter Hervergister op fles
Notingham Ale Bovengist 10-22°C 1gr/10 Liter

Mangrove Jacks
M15- Empire Ale Bovengist 18-22°C 1-2gr/10 Liter
M20 Bavarian Wheat Yeast Bovengist 18-30°C 1-2gr/10 Liter
M21 Belgian Wite Bovengist 18-25°C 1-2gr/10 Liter
M29 French Saison Bovengist 26-32°C 1-2gr/10 Liter
M31 Belgian Tripel Bovengist 18-28°C 1-2gr/10 Liter
M36 Liberty Bell Ale Bovengist 18-23°C 1-2gr/10 Liter
M41 Belgian Ale Bovengist 18-28°C 1-2gr/10 Liter
M42 New World Strong Ale Bovengist 16-22°C 1-2gr/10 Liter
M44 US West Coast Bovengist 18-23°C 1-2gr/10 Liter
M47 Belgian Abbey Bovengist 18-25°C 1-2gr/10 Liter
M54 Californian Lager Ondergist 18-20°C 2-3gr/10 Liter
M76 Bavarian Lager Ondergist 8-14°C 2-3gr/10 Liter
M84 Bohemian Lager Y Ondergist 10-15°C 2-3gr/10 Liter

Mauribrew
Ale 514 Bovengist 22°C 1gr/10 Liter
Draught Bovengist 13-23°C 1,5gr/10 Liter
Lager 479 Ondergist 10-15°C 2gr/10 Liter
Weiss Bovengist 15-30°C 1gr/10 Liter

Omega Yeast Ales
OYL-052 11% 18-22°C Vloeibaar Dipa Ale
OYL-021 10% 18-24°C Vloeibaar Hefeweizen Ale I
OYL-044 10% 18-21°C Vloeibaar Kolsch II
OYL-200 10% 24-29°C Vloeibaar Tropical IPA
OYL-004 11% 16-23°C Vloeibaar West coastbAle I
British Ales OYL-006 10% 18-22°C Vloeibaar British Ale I
OYL-011 10% 18-23°C Vloeibaar British Ale V
OYL-016 9% 18-22°C Vloeibaar British ale VIII
OYL-005 12% 17-22°C Vloeibaar Irish Ale
Belgian Ales OYL-024 12% 18-26°C Vloeibaar Belgian Ale A
OYL-28 11-12% 18-26°C Vloeibaar Belgian Ale W
OYL-42 12% 21-29°C Vloeibaar Belgian Saison
Norwegian Ales OYL-057 11% 17-37°C Vloeibaar Hothead Ale
OYL-061 12% 20-37°C Vloeibaar Voss Kveik
OYL-091 12% 21-35°C Vloeibaar Hornindal Kveik
Lagers OYL-114 9% 11-17°C Vloeibaar Bayern Lager
Bretts and Blends OYL-217 10% 20-27°C Vloeibaar C2C American Farm.
OYL-210 11% 20-27°C Vloeibaar Brett Blend #1 -
OYL-211 11% 20-27°C Vloeibaar B.B.#2 Bit O'Funk
OYL-212 11% 20-27°C Vloeibaar B.B #3 On Da Funk
OYL-218 11% 20-29°C Vloeibaar All The Bretts
Bacterial cultures OYL-605 Bacteria 20-35°C Vloeibaar Lacto-B Blend
Hybrids OYL-500 11% 18-26°C Vloeibaar Saisonsteiner's Monster

Weiestephan Pils
W105 Ondergist 8-14°C Pils,Bayrisch Hell,B Dunkel
W107 Pils
W111 8-14°C Pils
W159 8-14°C Pils, Bayrisch Hell,
W164 10-14°C Pils
W168 10-16°C Pils
W193 9-14°C Pils,B Dunkel
W195 10-14°C Pils
W34/70 Ondergist 10-14°C Pils,Bayrisch Hell,B Dunkel
W34/78 Ondergist 9-14°C Pils,Bayrisch Hell,
W59 9-14°C Pils
W66/70 Ondergist 6-14°C Pils, Bayrisch Hell,
W69 9-14°C Pils
W72 9-14°C Pils
W84 10-14°C Pils
W109 Ondergist 8-14°C Bayrisch Hell,
W120 B Dunkel,
W127 Bovengist 18-20°C Weizen
W149 Bovengist 16-23°C Weizen
W175 Bovengist 16-23°C Weizen
W205 Bovengist 16-23°C Weizen, Belgisch Wit,
W214 Bovengist 16-23°C Weizen
W216 Weizen
W362 Bovengist 18-20°C Weizen
W68 Bovengist 16-23°C Weizen
W138 Bovengist 15-21°C Alt 18-21°C Ale Alt,Ale
W148 Bovengist 15-21°C Alt 18-21°C Ale Alt,Ale
W165 Bovengist 15-23°C Alt, Kölsch,Ale
W174 Bovengist 18-21°C Alt, Kölsch,Ale
W184 Bovengist 15-23°C Alt,Ale
W192 Bovengist 15-21°C Alt,Ale
W208 Bovengist 16-23°C Alt,Ale,Stout
W238 Bovengist 15-23°C Alt
W177 Bovengist 15-23°C Kölsch
W378 Bovengist 16-23°C Belgisch Wit
W100 Bovengist 20-23°C Ale,Stout
W210 Bovengist 18-23°C Ale,Stout
W211 21-23°C Ale,Stout
W213 21-23° Ale,Stout
W306 Bovengist 16-23°C Ale
W376 18-23°C Ale, Trappist,Stout
WDB 24 Nagist Lambic 21-30°C Stout
WSL 17 lage gisting 13-16°C Alkohol arm bier
Saccharomycodes ludwigii Alkohol arm bier
White Labs vloeibaar WLP001 California Ale Bovengist 20-23°C
WLP002 English Ale Bovengist 18-20°C
WLP003 German Ale II Bovengist 18-21°C
WLP004 Irish Ale Bovengist 18-20°C
WLP005 British Ale Bovengist 18-21°C
WLP007 Dry English Ale Bovengist 18-21°C
WLP008 East Coast Ale Bovengist 20-23°C
WLP011 European Ale Bovengist 18-21°C
WLP013 London Ale Bovengist 19-22°C
WLP023 Burton Ale Bovengist 20-23°C
WLP028 Edinburgh Ale Bovengist 18-21°C
WLP029 German Ale/Kolsch Bovengist 18-21°C
WLP036 Dusseldorf Alt Bovengist 18-21°C
WLP041 Pacific Ale Bovengist 18-20°C
WLP051 California Ale V Bovengist 19-21°C
WLP060 American Ale Blend Bovengist 20-22°C
WLP080 Cream Ale Blend Bovengist 18-21°C
WLP090 San Diego Super Bovengist 18-20°C
WLP095 Burlington Ale Bovengist 19-21°C
WLP099 Super High Gravity Ale Bovengist 18-21°C
WLP300 Hefeweizen Ale Bovengist 20-22°C
WLP320 American Hefeweizen A Bovengist 18-21°C
WLP351 Bavarian Weizen Ale Bovengist 19-21°C
WLP380 Hefeweizen Ale VI Bovengist 19-21°C
WLP400 Belgian Wit Ale Bovengist 19-23°C
WLP500 Trappist Ale Bovengist 18-22°C
WLP530 Abbey Ale Bovengist 19-22°C
WLP545 Belgian Strong Ale Bovengist 19-22°C
WLP550 Belgian Ale Bovengist 20-26°C
WLP565 Belgian Saison Ale Bovengist 20-24°C
WLP566 Saison II Ale Bovengist 20-26°C
WLP568 Saison Ale Blend Bovengist 21-27°C
WLP570 Belgian Golden Ale Bovengist 20-24°C
WLP575 Belgian Ale Blend Bovengist 20-24°C
WLP590 French Saison Ale Bovengist 20-24°C
WLP644 Brettanomyces
Bruxellencis trois Lambic gist 21-30°C
WLP 645 Brett. Claussenii Lambic gist 21-30°C
WLP650 Brett. Bruxellensis Lambic gist 21-30°C
WLP653 Brett. Lambicus Lambic gist 21-30°C
WLP655 Belgian Sour Mix 1 Lambic gist 21-30°C
WLP665 Flemish Ale Blend Lambic gist 20-26°C
WLP672 Lactobacillus Brevis Lambic gist Voor zuring
WLP677 Lactobacillus Delbruecki Lambic gist Voor zuring
WLP800 Pilsner Lager Ondergist 10-13°C
WLP802 Czech Budejovice Lager Ondergist 10-13°C
WLP810 San Francisco Lager Ondergist 14-18°C
WLP815 Danish Lager Ondergist 10-13°C
WLP820 Oktoberfest Lager Ondergist 11-14°C
WLP830 German Lager Ondergist 10-13°C
WLP833 German Bock Lager Ondergist 9-13°C
WLP828 Southern German Lager Ondergist 10-13°C
WLP840 American Lager Ondergist 10-13°C
WLP850 Copenhagen Lager Ondergist 10-14°C
WLP862 Cry Havoc Ondergist 20-23°C
WLP940 Mexican Lager Ondergist 10-13°C

WYEAST
1007 German Ale Hybridegist 13-20°C
vloeibaar 1010 American Wheat Bovengist 14-23°C
1028 London Ale Bovengist 15-22°C
1056 American Ale Bovengist 15-22°C
1084 Irish Ale Bovengist 16-22°C
1098 British Ale Bovengist 18-22°C
1099 Whitbread Ale Bovengist 18-24°C
1187 Ringwood Ale Bovengist 18-23°C
1214 Belgian Abbey Bovengist 20-24°C
1272 American Ale II Bovengist 15-22°C
1275 Thames Valley Bovengist 16-22°C
1318 London Ale III Bovengist 18-23°C
1332 Northwest Ale Bovengist 18-24°C
1335 British Ale II Bovengist 17-24°C
1388 Belgian Strong Ale Bovengist 18-27°C
1469 West Yorkshire Ale Bovengist 18-22°C
1728 Scottish Ale Bovengist 13-24°C
1762 Belg Abbey-2 Bovengist 18-24°C
1968 London ESB Ale Bovengist 18-22°C
2000 Budvar Lager Ondergist 9-13°C
2001 Urquell Lager Ondergist 9-13°C
2007 Pilsener Lager Ondergist 9-13°C
2042 Danish Lager Ondergist 8-13°C
2112 California Lager Ondergist 14-20°C
2124 Bohemian Lager Ondergist 8-22°C
2206 Bavarian Lager Ondergist 8-14°C
2278 Czech Pils Ondergist 10-14°C
2308 Munich Lager Ondergist 9-13°C
2565 Kolsch Hybride gist 13-21°C
3056 Bavarian Wheat Blend Bovengist 18-23°C
3068 Weihenst Wheat Bovengist 18-24°C
3278 Belg Lambic Lambic gist 17-24°C
3333German Wheat Bovengist 17-24°C
3463 Forbidden Fruit Bovengist 17-24°C
3522 Belgian Ardennes Bovengist 18-24°C
3638 Bavarian Wheat Bovengist 18-24°C
3711 French Saison Bovengist 18-25°C
3724 Belgian Saison Ale Bovengist 21-35°C
3763 Roeselaere Ale Blend Lambic gist 18-30°C
3787 Trap High Gravity Bovengist 18-25°C
3942 Belgian Wheat Bovengist 18-23°C
3944 Belgian Witbier Bovengist 16-24°C
5112 Brett. Bruxel. Lambic gist 15-24°C
5335 Lactobacillus Lambic gist Melkzuur
5733 Pediococcus Lambic gist Melkzuur
Even overzetten in een excel bestandje en je hebt een beginnnetje. 😉

Beantwoorden
Duinstoker
Berichten: 6
Registered
(@duinstoker)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 2 jaren geleden

flinke lijst, welke is goed voor op een whiskey mash?

Beantwoorden
4 Reacties
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Illuster Lid
Berichten: 8568

@duinstoker , mangrove jack westcoast.  Fermentis M1 , redstar dady

Beantwoorden
Odevie
Registered
(@odevie)
Deelgenomen: 2 jaren geleden

Zeer Actief Lid
Berichten: 265

@robbert Mangrove Jack Westcoast bij stookwinkel zijn zakjes van 100 gram. Wat is de pitch om 25 of 50 liter whiskymash te vergisten?

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Illuster Lid
Berichten: 8568

@odevie westcoast kun je het best ook ruim pitchen  . Voor 25 liter ongeveer 20 gr. Voor 50 liter 35 gr

Beantwoorden
Odevie
Registered
(@odevie)
Deelgenomen: 2 jaren geleden

Zeer Actief Lid
Berichten: 265

@robbert hartelijk dank

Beantwoorden
william
Berichten: 1676
Registered
(@wiliam)
Nobel Lid
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Leuk om zo een lange lijst te maken, maar de White Labs lijst is alweer veel uitgebreider, en blijkt dat je een aantal nergens kan kopen wegens te weinig gebruik.

Kent iemand een adres waar je elke white labs Gist kan bestellen, ook de niet gangbare zoals bijvoorbeeld de ” Torulaspora Delbrueckii”

(WLP603), ook niet aanwezig ‘op het moment, in Frankrijk. 😉

Dit is een wilde fruitgist.

Beantwoorden
Deel:

©2022 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?