Meldingen
Alles wissen

Aging


Psycat
Berichten: 557
Topic starter
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Salaam

Ik heb een vraagje over aging.  Dus niet lageren in vaten of zo maar gewoon alcohol, in dit geval gin, een paar jaar laten rusten in een gesloten fles.  Bv in een kelder op gelijkmatige temperatuur.

Een redelijke termijn, laten we zeggen tussen de 2 en 5 jaar.

Er kan geen lucht aan, het glas is neutraal, temperatuur nagenoeg constant. 

Zal de smaak veranderen ?

Beantwoorden
33 reacties
5 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@psycat ja de smaak veranderd . Omdat stoffen binden en ook andere stoffen veranderen. Esters vorming

Maar rijpen op fles is Andere dan op bv hout omdat door poreusheid andere stoffen doordringen die invloed hebben als catalisator of   oxideren 

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1828

@psycat, wat mij wel opval is dat als je een drankje aanleng tot drinksterkte de smaak na een paar weken veel verandert(het zogezegde huwen). Wat ik ook al een aantal keren heb gehoord van drank produceten is dat hun drankje(gin, absint) na bottelen het beste smaakt na 3 jaar.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@rumo ook op vat gerijpt en erna gebotteld is er narijping . 

Gin absinth whiskey's wodka wijn port enz blijven narijpen .

 

(En soms is er zoveel verestering ns jaren dat ze verzuren  en of, acetaat vorming zo is dat het ondrinkbaar wordt na decennia's zelfs)

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1828

@robbert, ja nu je het zegt. Er wordt gedacht dat een drank moet rijpen in een vat maar wijn wordt ook jaren in een fles bewaart.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@rumo tussen dranken zit verschil hoe te rijpen maar ook in rijping vorm en. Ook kun je juist de manier van rijpen en tijde n van gebruiken zowel smaken te maken en ook te verzwakken .

Rijpen is ook een keuze naar beoogde doel / aroma

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9926
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Niet alleen glas ,vat en type hout en tijd zijn bepaald maar ook catalisators en oxidator 

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 557
Topic starter
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Robbert

Rumo

Heel erg bedankt voor de antwoorden

Uit jullie antwoorden volgt een tweede vraag :  stel ik heb 1l gin, ik doe die in een 5 liter glazen fles en bewaar dit.  Dan heb ik 1 liter alco en 4 liter lucht.

Is veroudering met een dosis zuurstof (stikstof en zuurstof) beter dan bewaren zonder lucht ?

 

Dus maw moeten we zo weinig mogelijk lucht in de fles laten of zo veel mogelijk ?

Beantwoorden
2 Reacties
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1828

@psycat, ik heb het zelf nooit zo ervaren maar er wordt beweerd dat aangebroken flessen op den duur in smaak achteruit gaan. Wat ik eerder noemde dat producenten de drank na het bottelen een paar jaar laten rusten, doen ze met volle flessen.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@psycat het bewaren van drank met mindere of meer lucht maakt verschil .

Ook de blootstelling daaraan .

Ook de verhoudingen van gassen als zuurstof , stik stof ,co2 ,argon , neon  En ook halogenen .

Er wordt ook veelvuldig mee gewerkt (en geëxperimenteerd .)

Of het beter is meer of minder hangt ervanaf  wat je opslaat en wat je doelstellingen is . . Ook de tijd van blootstelling speelt daarin een zeer grote rol . 

Ga je iets even  blootstellen en daarna bottelen of ga je de drank meteen " verstikken . " Het maakt allemaal verschil en invloed .  Het kan verbeteren maar ook de boel verknallen .

Normaal voor een vat gerijpt of deels gerijpt is er bij botteling een vrij kleine rest hoeveelheid " gassen" in de hals . 

 

 

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 557
Topic starter
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Thanks RuMo

Ik doe het ook zo omdat het nogal logisch is.

Ik zou graag gin in een eiken vatje een paar jaar laten liggen maar omdat een vatje snel 10 liter is, een jaar erg lang is en dat er na al die moeite misschien iets ondrinkbaars uit zou komen ........

Beantwoorden
9 Reacties
Notna
(@notna)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 345

@psycat

Hier kun je vaatjes van drie liter en vijf liter kopen.

https://www.tasboomkwekerij.nl/mini-vaten/eiken-vaten-3-tm-10-liter/

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1828

@notna, ik gebruik de vaatjes van Tas ook en ze zijn geweldig. Hou er wel rekening mee dat met een klein vat het hele proces sneller gaat. Dus hou je drank niet te lang in een 3 liter vat.

Beantwoorden
Notna
(@notna)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 345

@rumo bedankt voor de tip zal er om denken.

Beantwoorden
(@larsje40)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 99

@rumo. Ik wil binnenkort een whisky maken en dan ook 3 of 5 liter in zo'n vaatje van Tas doen voor eigenlijk enkele jaren. Maar begrijp ik nu uit je opmerking dat dat niet zo'n goed idee is? 

en wat voor periode kan je dan het beste aanhouden?

2e vraag: als ik nu de eerste keer whisky in een vaatje doe voor een korte periode en deze daarna op de fles zet. kan ik dan iedere keer dat ik whisky in datzelfde vaatje doe deze langer laten zitten in het vat?

En laatste vraag, hoe doen ze dat bij professionele whiskybedrijven dan? die laten de whisky toch ook lang in hetzelfde vat zitten?

thnx voor de reactie alvast.

 

Beantwoorden
(@jaapjanjoost)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 66

@larsje40 Enkele jaren in een 3 litervat is te lang. Eerder 3 tot 6 maanden. De reden is dat je 3 liter alcohol met een groot oppervlakte hout in contact komt. Commerciële whiskystokerijen werken met vaten van zo'n 200 liter en hierbij de verhouding alcohol oppervlakte hout een heel stuk kleiner.

Proeven is de enige manier. Als het goed smaakt bottelen.

Je kan hierna het vat opnieuw gebruiken maar iedere keer duurt langer dat de drank op smaak komt.

Denk erom dat je het vat eerst moet vullen met water zodat het hout uitzet. Want zonder deze voorbereiding is het zo lek als een mandje.

Persoonlijk gebruik voor mijn whisky tegenwoordig 3 liter weckflessen. Bij action 3 of 4 euro per stuk. In de whisky doe je dan het geprepareerde hout. Gemakkelijk voor proeven en eventueel een gedeelte van het hout verwijderen.

Beantwoorden
(@larsje40)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 99

@jaapjanjoost

Thnx voor de reactie. maar wat ik me dan vervolgens afvraag, is de smaak dan in principe wel hetzelfde als je een stuk eikenhout in een weckpot doet? of is de smaak enz toch anders dan dat je het echt op een vat laat rijpen? want neem aan dat je in de weckpotten een houtchip doet? die je ook kunt kopen in de winkel en van oude cherryvaten of whiskeyvaten komt. of brand jij ze zelf? ik heb zelf laatst een tak van een eiken boom die ze hier in de buurt hebben gesnoeid mee naar huis genomen die nu ligt te drogen op de zolder. maar tegen die tijd dat het goed droog is wil ik wel eens dat hout gaan toasten en proberen wat dat doet.

En als je die houtchips in een weckpot doet, hoe weet je dan hoeveel hout je per liter ongeveer moet gebruiken of is dat een wilde gok?

Dat je het eerst moest vullen met water wist ik, had de handleiding al gelezen en gelezen dat je de warme of koude methode kan gebruiken. dus dat gaat wel goed komen.

Ik lees dat je zelf ook dus whiskey maakt. Had ik ook nog een klein vragje over, ik wil het beslag gaan maken van de Castle malting whiskey mout 14-22 ppm. Kan ik dan alleen deze mout in de stort gebruiken of zou ik dat nog mengen? weet niet wat u bv gebruikt?

gr. 

Larsje

Beantwoorden
(@jaapjanjoost)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 66

@larsje40 Stel je hebt hetzelfde stuk hout waarvan het vat is gemaakt, dan krijg je dezelfde smaak met een glazen met hout in de alcohol als de alcohol in het vat. Alcohol is een geweldig oplosmiddel. E10 benzine vreet van oude auto's rubber brandstofleidingen en pakkingen compleet weg.

De alcohol lost dus stoffen uit het hout op wat de smaak geeft. Glas kan niet oplossen in alcohol. Dus volgens mij geen verschil tussen de 2 methodes.

Ik doe de 'aging' met 55% alcohol en proef regelmatig. Als het 'te' begint te smaken haal ik het hout eruit en breng het terug naar 40% en doe het in de flessen.

Ik gebruik onbewerkt 20 jaar oud Frans eiken in blokjes gezaagd. Ik heb 3 soorten 180 graden in de oven, 220 graden en toasted met een brander. Er bestaat een schema van welke temp. welke smaken worden benadrukt.

Natuurlijk kan je een whisky maken uit alleen deze mout. Ik maak bourbons met mais, rogge en mout en een handje havermout. Ik kan je geen ander advies geven dan te kijken welke whisky of welk bier je lekker vind er hier de samenstelling van proberen te vinden. Mijn smaak ik waarschijnlijk heel anders dan die van jou.

 

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1828

@jaapjanjoost, met een vat of stukken hout in een glazen pot behaal je niet het zelfde resultaat. Met een vat heb je de smaak van het hout en het oxideren van de drank met lucht en juist het samen spel van die 2 zorgt voor de smaak. Je kan de drank ook nog laten verouderen, door een fles af te sluiten met een prop watten al dan niet met de drank een paar keer op 55 graden te verwarmen. Maar het zal niet gauw het zelfde resultaat geven als een houten vat wat onder de juiste condities is opgeslagen. Niet dat ik het gebruik van een glazen pot en stukken hout afkeur of het laten "luchten" van de drank. Eigenlijk heb ik de beste resultaten behaald met deze trucjes(maar het vat zag er leuker uit).

Denk ook niet dat je een tak van een boom afzaag en deze in je drank kunt stoppen, het kan wel maar het resultaat zal niet best zijn. Je moet het juiste stuk hout hebben dit lang spoelen met water nog langer laten drogen en eventueel in de oven doen en/of branden. 

Ik moet er ook wel bij vermelden dat er tegenwoordig maar weinig whisky voor meer dan 10 jaar in een vat gaat. Kijk maar eens in de winkel je ziet bijna geen jaartal meer op een fles staan, maar ze smaken bijna nog het zelfde als toen ze wel 10 of 20 jaar in een vat zaten.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@jaapjanjoost.  Op hout rijpen toegevoegd in een glas of keramiek ook al is het hout in oppervlakte gelijk zal altijd ander resultaat geven dan vat.   Je sluit het hout in de alcohol op in een glas terwijl het hout van een vat nog ademt aan de lucht ..

Luchtvochtigheid , temperatuur de lucht kwaliteit, hebben invloed op het hout  . Zelfs wanneer onweer in de lucht is en daardoor ozon kan invloed hebben wanneer het hout eraan is blood gesteld . Bij glas heb je minder verlies tijden rijping immers dan een vat .

Men noemt het angel share .maar even zo alcohol kan verdwijnen kunen de gassen in de lucht intrekken ..

Immers wanneer er schimmel in kelders zijn kunnen smaken veranderen en zelf een muffe smaak door dringen .

Het oppervlakte van hout tegen over volumes kan inderdaad zorgen voor snellere rijping in een kleiner vat desondanks kun je een vat vooraf ook conditioneren waardoor je ook rustiger kunt rijpen / smaken onttrekken . 

Een nieuw vat wat alleen even vol heeft gestaan met water is wat bij de neutrale vaten uit de winkel vooraf wordt gedaan .

De vaten voor de destilleerijen worden vooraf of door de kuiperij of door bedrijf zelf gecontroleerd en zonodig behandeld om aan hun vraag en eis te voldoen .

Wanneer een vat " jong " is zullen tannines veel invoed hebben op de drank  .heb je een klein vat kan dat te veel invloed hebben daarom kun je zo een vat ook behandelen zodat de tannines afzakken .

Ook kun je een vat wat vaak is uitschrapen en reconditioneren waardoor er weer meer smaak afgifte is uit het hout .

Er staat hier een vat al meerdere jaren in de kelder .

ik heb het onlangs gewogen om te zien wat verlies was en geproefd . 

on begin was niet hierin ook zwaar de hout in smaak aanwezig maar nu wordt de smaak ook zachter.

Bij aan atmosfeer opgeslagen hout / vat kunnen tanines oxideren . Hout in alcohol gedoopt houdt tannines vast .

 

 

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 557
Topic starter
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Thanks Robbert

Lijkt me redelijk complex en te moeilijk om mee te experimenteren.

Ik zal het maar bij flessen houden, afgesloten met kurk en flessenhals ondergedompeld in zegellak.

Dat is elegant en zeker luchtdicht.

Daarna paar jaartjes de kelder in. 

 

Misschien ooit eens een vatje kopen.  Maar dan wel eentje in jeneverhout.  Dat lijkt me het beste voor Gin.  (jeneverhout of moerbei,  lijkt me neutraal)

Notma, bedankt voor de tip maar ik denk dat ik best de vatjes bestel in Servie. 

 

 

Beantwoorden
2 Reacties
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1828

@psycat

Thanks Robbert

Lijkt me redelijk complex en te moeilijk om mee te experimenteren.

Ik zal het maar bij flessen houden, afgesloten met kurk en flessenhals ondergedompeld in zegellak.

Dat is elegant en zeker luchtdicht.

Daarna paar jaartjes de kelder in. 

 

👍 👍 👍 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@psycat  een gewoone ouderwets bewezen goede methode voor dranken te rijpen is op vat en daarna op fles   . En andere rijpen ook prima uitsluitend op fles .

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 557
Topic starter
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Alhoewel, een porto vatje, doordrongen van porto moet ook wel leuke smaken afgeven.

Misschien niet ideaal voor gin eerder voor rum of zo.

 

 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@psycat voor iedereen wat wils . De een houd van port vaatjes , de ander van sherry en weer een ander van blank en andere weer gebrand .

 

 

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 557
Topic starter
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Gin gerijpt in jenever houten vaten blijkt te bestaan

Weer te laat !

1615640482-juniper.jpg
Beantwoorden
Haak
Berichten: 599
 Haak
(@haak)
Honorable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Beetje off topic misschien 

maar ik lees ook wel eens dat ze  calvados/whisky op au bain-marie verwarmen en dan in de vriezer 

 

nu gaat van het weekend de smoker aan voor de sessie spare ribs rond de 110 graden indirect dus temperatuur zal rond de 80 graden van het vuur af

ik dacht in de smoker tot 70 graden laten komen en dan afkoelen en weer terug tot 70

zou ik dan double smoked whisky kunnen maken of ...slaat de rook dan teveel in de whisky 

 

Beantwoorden
7 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3165

@haak Er zijn distilleerderijen die dat soort processen uitvoeren, ik heb er laatst nog eentje geproefd genaamd Balcone Brimstone. Wat ik bij deze wil opmerken is dat er toch redelijk wat "dirty smoke" te proeven was, verder waren getoaste eiken vaten gebruikt die al een stevige sigarentabak smaak meegaven. Is niet vergelijkbaar met een Islay whisky.

Bij 70 graden kun je wel verwachten dat je verlies aan alcohol redelijk aanwezig is, verouderen doe ik zelf vaker op 55 graden en dan valt het mee.

Wat wel een opmerking is dat wanneer je dit doet, je de Whisky erna moet laten ademen, dat doe je bij het mout ook om een aantal van de meest vluchtige compontenten de kans te geven te verdwijnen. 

Zelf heb ik het niet overwogen (buiten nog geen behoefte om mout te roken op het ogenblik, laat staan een Whisky) omdat ik nog niet goed weet in hoeverre de zwaarste componenten gewenst zijn qua smaak.

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3165

Balcones Brimstone*, kon het bericht niet meer aanpassen.

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3165

Misschien is een tussenstap nog te overwegen om te testen, een smoke infuser apparaat zoals hieronder staat, de slang in de vloeistof plaatsen dan. Afhankelijk van waar je ze vandaag haalt zit je ergens tussen de 15 en 32 euro.

1618483931-hendi-hendi-rookapparaat-o68xh158.jpg
Beantwoorden
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 599

@alchemist

laat maar ,zie het al dom idee van me

ik dacht twee vliegen in 1 klap te slaan .Was ook bang dat de temp.te hoog zou zijn

hou het wel bij de ribs...

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3165

@haak Geen dom idee, maar zou wel wat aanpassingen voorstellen, je zou ook hout kunnen roken waarmee je de whisky rijpt, weet wel niet of je een rookworst idee krijgt met de ribbetjes ernaast.

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3165

Liquid smoke maken is het laatste idee nog wat me invalt net, heb ik ooit eens geprobeerd met hooi maar kreeg met de kleine opstelling niet geheel de gewenste resultaten. 

 

Hier staat de toenmalige poging beschreven;

 

https://stookforum.nl/forums/stooktips/koud-roken-met-hooi/

 

Ben ook geen ervaren roker eerlijk gezegd, dus misschien haal jij betere resultaten.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@alchemist. Je kunt hout en staalwol in rookkast doen.  Door langdurig krijg je rook aanslag  op het staalwol     door deze met gerookt / gebrand hout in secondair vat te doen en hier de alcohol laten passeren krijg je ook een rook infussie

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?