Salaam
Ik heb een vraagje over aging. Dus niet lageren in vaten of zo maar gewoon alcohol, in dit geval gin, een paar jaar laten rusten in een gesloten fles. Bv in een kelder op gelijkmatige temperatuur.
Een redelijke termijn, laten we zeggen tussen de 2 en 5 jaar.
Er kan geen lucht aan, het glas is neutraal, temperatuur nagenoeg constant.
Zal de smaak veranderen ?
Niet alleen glas ,vat en type hout en tijd zijn bepaald maar ook catalisators en oxidator
Robbert
Rumo
Heel erg bedankt voor de antwoorden
Uit jullie antwoorden volgt een tweede vraag : stel ik heb 1l gin, ik doe die in een 5 liter glazen fles en bewaar dit. Dan heb ik 1 liter alco en 4 liter lucht.
Is veroudering met een dosis zuurstof (stikstof en zuurstof) beter dan bewaren zonder lucht ?
Dus maw moeten we zo weinig mogelijk lucht in de fles laten of zo veel mogelijk ?
Thanks RuMo
Ik doe het ook zo omdat het nogal logisch is.
Ik zou graag gin in een eiken vatje een paar jaar laten liggen maar omdat een vatje snel 10 liter is, een jaar erg lang is en dat er na al die moeite misschien iets ondrinkbaars uit zou komen ........
Thanks Robbert
Lijkt me redelijk complex en te moeilijk om mee te experimenteren.
Ik zal het maar bij flessen houden, afgesloten met kurk en flessenhals ondergedompeld in zegellak.
Dat is elegant en zeker luchtdicht.
Daarna paar jaartjes de kelder in.
Misschien ooit eens een vatje kopen. Maar dan wel eentje in jeneverhout. Dat lijkt me het beste voor Gin. (jeneverhout of moerbei, lijkt me neutraal)
Notma, bedankt voor de tip maar ik denk dat ik best de vatjes bestel in Servie.
Alhoewel, een porto vatje, doordrongen van porto moet ook wel leuke smaken afgeven.
Misschien niet ideaal voor gin eerder voor rum of zo.
Beetje off topic misschien
maar ik lees ook wel eens dat ze calvados/whisky op au bain-marie verwarmen en dan in de vriezer
nu gaat van het weekend de smoker aan voor de sessie spare ribs rond de 110 graden indirect dus temperatuur zal rond de 80 graden van het vuur af
ik dacht in de smoker tot 70 graden laten komen en dan afkoelen en weer terug tot 70
zou ik dan double smoked whisky kunnen maken of ...slaat de rook dan teveel in de whisky