ben nog niet begonnen met stoken, lees wat enge dingen over pruimen vergisten etc etc
maarrrr ik zie ook op YouTube iemand uit wijn de alcohol stoken nu is mijn vraag wat is het verschil tussen de alcohol die je uit die wijn stookt en de 96% die je bij de drogist kunt kopen. Buiten het % en de lol......is die van drogist te drinken als die verdunt is ?
Ja moet nog een hoop leren dat merk ik wel maar wil geen ongelukken dus ga op zeker.
Die van de drogist is medicinale alcohol,dus niet geschikt voor consumtie.wijn word gemaakt van druiven,de stookwijn kun je ook maken van fruit,is eigenlijk ook wijn,ik stook alleen fruit druiven appels pruimen etc.dus niet die vd.drogist drinken.drink nooit iet wat je niet weet dat is gevaarlijk,als je fruit wil vergisten wil ik best mijn kennis overdragen en zeker de rest stokers op het forum zal je helpen gr.Chris.
Dan kom je uit op het ethanol/methanol verhaal. Staan hier op het forum wel wat dingetjes over. Kijk ook eens op homedistiller.org. die geeft ook nog wel goede info over dit topic. Wat betreft enge dingen uit fruit, zorg dat je de pitten niet beschadigd. En als je gaat stoken de eerste 1 a 2% gestookte ketelinhoud opvangen en weggooien. Dan zit je redelijk veilig. Drogist alcohol is schoonmaakzooi en niet voor consumptie zoals chris al zei. Als je bezorgd ben over dat soort dingen kan je als je klein begint ook 3 flessen wodka halen water bij doen en dan stoken om de feeling te krijgen. Maar het belangrijkste is dat als je je hoofd blijft gebruiken er weinig fout kan gaan. Je hoort natuurlijk enkelt de slechte dingen maar hoevaak het goed gaat wordt niet gezegd. Vergelijk het maar met vliegtuigen: 1000den vluchten per dag waar geen haan naar kraait maar op t moment dat t fout gaat weet de hele wereld het.
Ik weet niet hoe het in Nederland zit, maar bij ons (Belgie) is de alcohol die bij de apotheek te koop is, geschikt voor consumptie. De apotheken betalen geen tax & accijnzen op de alcohol omdat deze voor medicinaal gebruik is en kunnen daardoor de alcohol iets goedkoper verkopen (zelfs na het nemen van een ruime winstmarge) dan de winkel. De overheid heeft echter richtlijnen uitgegeven waarbij apotheken geen grote hoeveelheden alcohol meer mag verkopen (ik dacht maximum een halve liter) aan particulieren. De alcohol die in de winkel te koop is moet duidelijk vermelden als die voor consumptie geschikt is. Meestal geeft men de alcohol die niet voor consumptie geschikt is een ander kleurtje (rood/blauw/groen). Je merkt 't meestal ook aan de prijs. Consumptiealcohol kost hier zo'n 40€ per liter. Schoonmaakalcohol 4 à 5 keer goedkoper.
Maar om terug te keren naar je eerste vragen ... Het verschil is uiteraard de smaak. Alcohol van bij de drogist is een neutrale alcohol en is verdund perfect te drinken (onder voorwaarde dat 't consumptiealcohol is). Alleen is er weinig aan te beleven gezien het gebrek aan smaak. Deze alcohol wordt meestal gebruikt om likeuren te maken (dus door toevoeging van smaak).
klopt skoldt
hier in duitsland is dat ook zo en hier noemt het weingeist en wordt meestal voor likeuren gebruikt
Bedankt mannen voor de duidelijke antwoorden. Ik denk dat ik begin met de frambozen wat ik hier gelezen heb op forum. Er zijn vast meer van dit soort eenvoudige recepten te vinden ?
nogmaals dank
Ronner frambozen zit weinig suiker in ik zou voor witte zoete druiven gaan,ik stook ongeveer 15 jr.fruit ook pruimen de pitten laat ik mee vergisten,vroeger stookte ik ze mee,tegenwoordig niet meer,en de doden die vallen vd.drank zijn meestal mensen die drank kopen waar rotzooi bij gegooid is,bv koelvloeistof of id.of mensen die in de winter in de berm in slaap vallen met een slok op.vallen ook onder alcohol doden.de mensen die op dit forum zitten werken veilig dus voor advies zit je hier goed.gr.Chris.