Meldingen
Alles wissen

Gerst mouten


SaenseOverhaal
Berichten: 145
Topic starter
(@kevin)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Even introductie. Ik zie het distilleren als een ambacht en wil daarom zo veel mogelijk de oude manieren benaderen. Hierom ben ik stap voor stap aan het uitproberen om zo te komen tot een distillaat met voornamelijk zelf gemaakte ingrediënten. Begonnen met een eigenbouw ketel en de roggebrood shine en gedurende de tijd steeds meer natuurlijke, ambachtelijke 'onderdelen'. Daar hoort nu het zelf mouten van mijn gerst bij. 

Zojuist een geringe oefenhoeveelheid van 1 kilo gerst bij de molen te Santpoort gehaald. Mooie molen die vaak draait en waar je ook bovenin de molen mag kijken.

1669313903-IMG-20221124-WA0001.jpeg
Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
27 reacties
2 Reacties
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 6 jaren geleden

Noble Member
Berichten: 1519

@kevin, misschien heb je de topic van catnip gelezen maar anders is het misschien leuk om eens te doen hij heeft de zelfde weg bewandeld

https://stookforum.nl/forums/installatie/van-graan-tot-vat-zelf-mouten/

Beantwoorden
SaenseOverhaal
(@kevin)
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Estimable Member
Berichten: 145

@rumo Topic ook door gelezen. Is alweer enige tijd geleden. Wilde mijn ervaringen ook delen en wellicht dat het anderen ook aanzet tot zelf mouten?

Beantwoorden
SaenseOverhaal
Berichten: 145
Topic starter
(@kevin)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Deze kilo graan eerst gespoeld om van de verontreinigingen af te komen. 3x gespoeld met koud water , waarbij ik telkens de drijvende delen heb afgescheept.

1669313818-20221124_180746.jpg
Beantwoorden
SaenseOverhaal
Berichten: 145
Topic starter
(@kevin)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Na spoelen nu de gerst voor 8 uur laten weken in koud water. Na 2 uur weken tussendoor het water nogmaals verversen

1669313994-20221124_181557.jpg
Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 2747
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Ik ben benieuwd, ik heb net nog even de smaaknotities nagelezen van de twee samples die je me een tijdje terug gestuurd had en ik heb hoge verwachtingen nu 😉 .

 

Heb je ook enig idee op welke temperatuur het water zit? Want mouten heeft de voorkeur aan lagere temperaturen. Als ik me niet vergis zit het optimum ergens rond 12 a 15 graden.

Beantwoorden
3 Reacties
SaenseOverhaal
(@kevin)
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Estimable Member
Berichten: 145

@alchemist dat is de optimale temperatuur. Ik laat de pan op zolder staan, daar is t wat koeler. Ik spoel na 2 uur weken nogmaals met koud water en dan zet ik t weer weg.

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Famed Member
Berichten: 2747

@kevin Top, ben ook benieuwd naar de close up foto's van de korrels zodat we de sabel kunnen zien versus de totale lengte, die foto's missen we hier nog meen ik.

 

Hoe ga je eesten?

Beantwoorden
SaenseOverhaal
(@kevin)
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Estimable Member
Berichten: 145

@alchemist wilde of op turfrook als t weer t toelaat of met warmte van een föhn. Het is geringe hoeveelheid. Heteluchtoven is ook nog optie. Turfrook heeft m'n voorkeur

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9054
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Zelf mouten is even routine krijgen maar het  geeft zeker voordeel.  Vers verwerkt makkelijker en geeft mooiere resultaten dan voorraden die een aantal weken al op plank hebben gelegen. Daarnaast kun je zelf meer sturen naar een bepaalde smaak dan wat je met de standaard kant en klaar mouten uit de shops kunt  .  

(Voor het zelf maken van bijvoorbeeld een whiskey hoort zelf mouten ook een eigenlijk tot basis vaardigheid.)

Goed bezig  ! 

 

Beantwoorden
SaenseOverhaal
Berichten: 145
Topic starter
(@kevin)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Update mouten: Graan heeft twee keer een weekfase van ca. 8 uur gehad met tussendoor een zuurstof/luchtfase van 8 uur. Alles afgegoten en vervolgens afgedekt met een vochtige kaasdoek weggezet. Temperatuur rond de 18 graden

1669489574-afgedekt-weg-gezet.jpg
Beantwoorden
1 Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 6 jaren geleden

Noble Member
Berichten: 1519

@kevin 18 graden is misschien wat hoog en dan is er meer kans op schimmel. Rond de 13 graden wordt meestal aan bevolen.

Beantwoorden
SaenseOverhaal
Berichten: 145
Topic starter
(@kevin)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Om de zoveel tijd schep ik de gerst door. Gisteren zag ik nog geen puntjes op de uiteinden van de korrels

1669489630-closeup.jpg
Beantwoorden
SaenseOverhaal
Berichten: 145
Topic starter
(@kevin)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Geduld, geduld, Vandaag de eerste puntjes!!! Erg leuk om t gerst te zien ontkiemen. Tot op heden ruikt het natte gerst grasachtig/hooiachtig. Ben benieuwd hoe t kiemen nu doorzet. Na omscheppen wordt t weer weg gezet onder een natte doek.

1669489744-puntjes.jpg
Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1233
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 4 jaren geleden

Ik ben heel benieuwd.

Ik heb het ook wel eens geprobeerd met een zak gerst van de molen, maar die kiemde amper. Bij navraag bleek, dat gerst van de buitenste kaf ontdaan wordt en dan pas geschikt is voor consumptie. Maar dan kiemt zij ook niet meer! Zelfde zou gelden voor haver. Tarwe en rogge kiemen gewoon wel.

Omdat ik bang was voor pesticiden waarmee zaad soms behandeld wordt, heb ik gezocht naar zaaigerst of brouwgerst. Die ontkiemde wel goed.

Beantwoorden
4 Reacties
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 6 jaren geleden

Noble Member
Berichten: 1519

@kees22. Ja, dat is de vraag is het parelgerst of parelgort(met kaft of zonder kaft).

Beantwoorden
SaenseOverhaal
(@kevin)
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Estimable Member
Berichten: 145

@rumo Gerst ontkiemt. schep het geregeld om om voortgang gelijk te houden voor de korrels. Toch merk ik best een verschil in wortellengte

1669647257-20221127_2205121.jpg
Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 6 jaren geleden

Noble Member
Berichten: 1519

@kevin wortel lengte is niet belangrijk maar kijk naar de sabel.

Beantwoorden
SaenseOverhaal
(@kevin)
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Estimable Member
Berichten: 145

@rumo Jups: in overleg met onze Nestor uit het Noorden al een aardig beeld hoe dit eruit moet komen te zien. Sabeltjes nog grotendeels afwezig....

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9054
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Net geeest nu in open zak afkoelen .

Temperatuur van eesten 48 graden.

 

1669580720-IMG_20221127_212313413.jpg
Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9054
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 5 jaren geleden

gewoon standaard geeest op warme lucht. 

(Het Mouten en eesten zou eigenlijk net als toen mijn generatie begon een standaard beginsel moeten zijn. Het is niet moeilijk. )

1669581005-IMG_20221127_212224548.jpg
Beantwoorden
SaenseOverhaal
Berichten: 145
Topic starter
(@kevin)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Update: Na regelmatig keren zijn de meeste gerstekorrels gekiemd. Sommige waren er snel bij, zorgde voor enige 'paniek' omdat ik toch een soort van gelijke groei beoog. Andere korrels zijn aardig bijgetrokken en het lijkt als of het ontkiemen toch naar elkaar toe groeit als het ware. Gerst is nu voldoende gekiemd om te gaan drogen.

1669879777-kim20221201_071341.jpg
Beantwoorden
SaenseOverhaal
Berichten: 145
Topic starter
(@kevin)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Tijd om te drogen. Eerst voordrogen met een fohn. Nadeel hiervan dat de kafjes bij t drogen loskomen en de keuken door waaien

1669904698-20221201_144341.jpg
Beantwoorden
SaenseOverhaal
Berichten: 145
Topic starter
(@kevin)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Dat kan makkelijker. Heb de gerst op metaalgaas gelegd en in de oven. Oven op een kier. Met thermometer controleren dat de temperatuur niet boven de 48 graden C uitkomt

1669904816-20221201_145957.jpg
Beantwoorden
SaenseOverhaal
Berichten: 145
Topic starter
(@kevin)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaren geleden

en t zwikkie in de oven

1669904855-20221201_151058.jpg
Beantwoorden
3 Reacties
Kees22
(@kees22)
Deelgenomen: 4 jaren geleden

Noble Member
Berichten: 1233

@kevin Waarvan is dat gaas gemaakt??

Beantwoorden
SaenseOverhaal
(@kevin)
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Estimable Member
Berichten: 145

@kees22 excuses voor late reactie.

Dit is rvs gaas, ik geloof gaaswijdte 2. Ik was bij een lokale groothandel in metalen (gaas, plaat, profielen, draad enz) geweest en afmetingen die ik wilde lagen in de reststukkenbak. Kon ik meenemen tegen een vrijwillige bijdrage in de fooienpot. Wellicht dat jij ook een dergelijke groothandel in de buurt hebt zitten?

Beantwoorden
Kees22
(@kees22)
Deelgenomen: 4 jaren geleden

Noble Member
Berichten: 1233

@kevin Ik heb een stuk ooit gekocht van de (toen nog) lokale ijzerboer. Helaas is die gestopt, dus ik ben nu veroordeeld tot verre reizen of de lokale Gamma/Karwij of zo.

Ik gebruik voor het mouten een grote, rechthoekige zeef die ik ooit bij Blokker gehaald heb. Hartstikke handig ding, met stevige randen en pootjes.

Was vooral bang dat jouw stuk plastic was: leek me niet handig in een oven en wist niet zeker of je daar zelf op zou letten. (Niet beledigend bedoeld: ik heb me zelf ook wel eens vergist!)

Beantwoorden
Deel:

©2022 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?