Even introductie. Ik zie het distilleren als een ambacht en wil daarom zo veel mogelijk de oude manieren benaderen. Hierom ben ik stap voor stap aan het uitproberen om zo te komen tot een distillaat met voornamelijk zelf gemaakte ingrediënten. Begonnen met een eigenbouw ketel en de roggebrood shine en gedurende de tijd steeds meer natuurlijke, ambachtelijke 'onderdelen'. Daar hoort nu het zelf mouten van mijn gerst bij.
Zojuist een geringe oefenhoeveelheid van 1 kilo gerst bij de molen te Santpoort gehaald. Mooie molen die vaak draait en waar je ook bovenin de molen mag kijken.
Ik ben benieuwd, ik heb net nog even de smaaknotities nagelezen van de twee samples die je me een tijdje terug gestuurd had en ik heb hoge verwachtingen nu 😉 .
Heb je ook enig idee op welke temperatuur het water zit? Want mouten heeft de voorkeur aan lagere temperaturen. Als ik me niet vergis zit het optimum ergens rond 12 a 15 graden.
Zelf mouten is even routine krijgen maar het geeft zeker voordeel. Vers verwerkt makkelijker en geeft mooiere resultaten dan voorraden die een aantal weken al op plank hebben gelegen. Daarnaast kun je zelf meer sturen naar een bepaalde smaak dan wat je met de standaard kant en klaar mouten uit de shops kunt .
(Voor het zelf maken van bijvoorbeeld een whiskey hoort zelf mouten ook een eigenlijk tot basis vaardigheid.)
Goed bezig !
Ik ben heel benieuwd.
Ik heb het ook wel eens geprobeerd met een zak gerst van de molen, maar die kiemde amper. Bij navraag bleek, dat gerst van de buitenste kaf ontdaan wordt en dan pas geschikt is voor consumptie. Maar dan kiemt zij ook niet meer! Zelfde zou gelden voor haver. Tarwe en rogge kiemen gewoon wel.
Omdat ik bang was voor pesticiden waarmee zaad soms behandeld wordt, heb ik gezocht naar zaaigerst of brouwgerst. Die ontkiemde wel goed.
Update: Na regelmatig keren zijn de meeste gerstekorrels gekiemd. Sommige waren er snel bij, zorgde voor enige 'paniek' omdat ik toch een soort van gelijke groei beoog. Andere korrels zijn aardig bijgetrokken en het lijkt als of het ontkiemen toch naar elkaar toe groeit als het ware. Gerst is nu voldoende gekiemd om te gaan drogen.