Mijn eigen gemaakte stook ketel is klaar. Getest met water en dat ging prima. is 10 ltr ketel, 30cm pijp 22mm omhoog en dan schuin naar beneden met liebig koeler.
Nu kan ik aan pruimen komen en zou het liefst een pruimenschnaps maken alleen....hoe doe ik dat?
Iemand een recept van begin tot eind met gist, duur etc etc en en na eerst stook als alcohol % te hoog is, hoe verlaag je die? Tja ik ben beginnend dus ik hoop dat iemand mij kan helpen.
Alvast bedankt voor jullie moeite
Er zijn twee mogelijkheden om op het forum te zoeken, (zie twee vergrootglazen) en die leveren behoorlijk wat resultaten op:
Â
Laat je inspireren 😉
Hoi Ronnor,
Zoek op het stookforum maar op Palinka.
Palinka stook je van pruimen, gooi pruimen in een vat (met pit) mix de pruimen kapot en laat het zo een week of twee staan, gooi er dan suiker bij opgelost in heet water dan doe je er bakkers gist bij (van de bakker) die los ik ook op in warm water,roer alles goed door elkaar, deksel er op en helemaal laten uitgisten, dan liggen de pitten op de bodem, schep alles door een kookzak bind die dicht en stook het mee, de pitten en de rest van het bezinksel stook je niet mee. gebruik zo min mogelijk water en suiker.
Groet, @ndré
andre zo doe ik dat ook alleen de kookzak gebruik ik niet ik heb nu ongeveer 300 liter pruimen te vergisten staan ! ik heb ook 5 verschillende pruimen soorten staan en vanaf morgen zijn de appels en peren aan de beurt
andre als alles in vaten zit heb ik maar dan 1000 liter en ja dan heb ik werk in de winter en met de eerste pruimen ben ik al aan het stoken ! gr erik
chris ik kan geen kookzak in mijn keteltje hangen die is te klein (4l)anders deed ik dat ook maar pers ze goed uitÂ
Ik heb een rooster op de bodem daar gooi ik een zak met alles zonder de pitten op en stook ik zo mee,zo brand het ook niet aan.moet binnenkort weer eens kijken voor druiven maar zijn nu bezig met inmaken,dan kippen slachten worst maken en gehakt,vlees roken en paddenstoelen zoeken,zo blijf ik achter de geraniums weg.hahaha,maar jij bent ook een druk baasje,?gr.Chris.
evds3 4 ltr ketel is wat klein voor die hoeveelheden ,dan loont een ketel van 50-100 ltr wel voor je,zeker als je elk jr zoveel fruit hebt.ik werk met een ketel van 100 ltr.daar gaat 75-80 ltr in,die stook ik op een wocbrander in ongeveer 5-6 uur klaar,150 ltr per dag dat schiet pas op.