Meldingen
Alles wissen

Ketel klaar 🙂 wat nu?


Berichten: 132
Topic starter
(@ronnor)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Mijn eigen gemaakte stook ketel is klaar. Getest met water en dat ging prima. is 10 ltr ketel, 30cm pijp 22mm omhoog en dan schuin naar beneden met liebig koeler.

Nu kan ik aan pruimen komen en zou het liefst een pruimenschnaps maken alleen....hoe doe ik dat?

Iemand een recept van begin tot eind met gist, duur etc etc en en na eerst stook als alcohol % te hoog is, hoe verlaag je die? Tja ik ben beginnend dus ik hoop dat iemand mij kan helpen.

 

Alvast bedankt voor jullie moeite

Beantwoorden
9 reacties
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Er zijn twee mogelijkheden om op het forum te zoeken, (zie twee vergrootglazen) en die leveren behoorlijk wat resultaten op:

 

Laat je inspireren 😉

Beantwoorden
@ndré
Berichten: 1197
(@ndre)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoi Ronnor,

Zoek op het stookforum maar op Palinka.

Palinka stook je van pruimen, gooi pruimen in een vat (met pit) mix de pruimen kapot en laat het zo een week of twee staan, gooi er dan suiker bij opgelost in heet water dan doe je er bakkers gist bij (van de bakker) die los ik ook op in warm water,roer alles goed door elkaar, deksel er op en helemaal laten uitgisten, dan liggen de pitten op de bodem, schep alles door een kookzak bind die dicht en stook het mee, de pitten en de rest van het bezinksel stook je niet mee. gebruik zo min mogelijk water en suiker.

Groet, @ndré

Beantwoorden
evds3
Berichten: 1415
(@evds)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

andre zo doe ik dat ook alleen de kookzak gebruik ik niet ik heb nu ongeveer 300 liter pruimen te vergisten staan ! ik heb ook 5 verschillende pruimen soorten staan en vanaf morgen zijn de appels en peren aan de beurt

Beantwoorden
@ndré
Berichten: 1197
(@ndre)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoi evds3, daar kom je de winter wel mee door.

alvast succes metl het stoken?

Groet, @ndré??

Beantwoorden
evds3
Berichten: 1415
(@evds)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

andre  als alles in vaten zit heb ik maar dan 1000 liter en ja dan heb ik werk in de winter en met de eerste pruimen ben ik al aan het stoken ! gr erik

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

@ndre goed zo,zo moet het.????

Beantwoorden
evds3
Berichten: 1415
(@evds)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

chris ik kan geen kookzak in mijn keteltje hangen die is te klein (4l)anders deed ik dat ook maar pers ze goed uit 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik heb een rooster op de bodem daar gooi ik een zak met alles zonder de pitten op en stook ik zo mee,zo brand het ook niet aan.moet binnenkort weer eens kijken voor druiven maar zijn nu bezig met inmaken,dan kippen slachten worst maken en gehakt,vlees roken en paddenstoelen zoeken,zo blijf ik achter de geraniums weg.hahaha,maar jij bent ook een druk baasje,?gr.Chris.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

evds3 4 ltr ketel is wat klein voor die hoeveelheden ,dan loont een ketel van 50-100 ltr wel voor je,zeker als je elk jr zoveel fruit hebt.ik werk met een ketel van 100 ltr.daar gaat 75-80 ltr in,die stook ik op een wocbrander in ongeveer 5-6 uur klaar,150 ltr per dag dat schiet pas op.

Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?