Ik denk dat ik een idee heb Hillbilly.
Moeilijk te distilleren, vreselijke klote lucht.
De Melasse die nodig is om rum te maken is een restproduct van de rietsuiker productie.
Molasse is ingekookte suikerriet sap waar al veel suikers uit zijn gehaald, maar waar nog veel (vaste) stoffen in hoge concentratie aanwezig zijn.
Dit vergisten wij, en niet altijd onder de meest gunstige omstandigheden.
Het type gist dat wij gebruiken kan invloed hebben op de vorming van bij producten, en ga zo maar door.
Conclusie:
Wij hebben niet het makkelijkste drankje uitgekozen om te maken. (wel een van de lekkerste)
Doordat er flink veel lage en hoge alcoholen en hun verschillende stoffen aanwezig zijn, is het scheiden hiervan een kunst op zich.
Wat jij nu hebt meegemaakt is dat er uit de kolom eerst een kolere bende aan lage alcoholen komt, waar een meur van jawelste vanaf komt.
Deze lage alcoholen kon je in je vorige stooks niet goed scheiden en bleven in de gehele stook aanwezig.
Nu heb jij vandaag met 20 minuten reflux opgestart, en nu komt eerst de bende lage alcoholen uit je kolom, om daarna de mooie rummige alcoholen vrij te geven.
Gefeliciteerd, je hebt het voor elkaar.
Je hebt een reflux tot stand gebracht waarmee je een scheiding hebt kunnen maken tussen de lage alcoholen met een vreselijke meur, en de mooie zachte rummige alcoholen oftewel de true harts.
Lekker rustig door pruttelen met die ketel totdat je de tails gaat tegenkomen.
Deze tails zijn ook zeer belangrijk voor onze rum, aangezien hier in het begin de mooie diepere rum smaken in voor gaan komen.
Goed gescheiden per x ml opvangen, om later te bepalen wat er wel en niet in gaat komen.
Distilleren is geen hobby of beroep, maar eens kunst/ambacht.
De les die ik hieruit leer is dat het wellicht raadzaam is om met een product als Molasse in het begin van de spirit run toch een iets hogere reflux en dus lagere flow uit de product koeler te hanteren.
Dit om een nog betere scheiding te krijgen van de overweldig aanwezige heads, en om deze nog beter geconcentreerd eruit te krijgen, zodat er een betere scheiding tussen de heads en harts kan worden gemaakt. (ik zij het al, het is een kunst).
Uiteraard start je deze run altijd eerst met een 20-30 minuten reflux draaien, om dan wanneer de heads aan het verdwijnen is de flow uit de product koeler harder te laten lopen zodat je de reflux die je in stand hebt reduceert zodat je meer mooie smaken uit je kolom gaat krijgen, een soort van de mooie smaken uit de tails laten vermengen met de harts. We zijn immers geen vodka aan het maken.
Ook hier zie ik het nut van stripruns, aangezien deze helpen om een goede reflux en dus scheiding van de componenten te krijgen.
Sorry dat ik misschien een beetje langdradig ben, maar dit is voor mij helaas niet even kort en simpel uit te leggen.
Hillbilly, bedankt dat jij de aftrap hebt gedaan, en het met ons hebt willen delen.
Ik zou graag meer van je willen horen als je nog iets hebt aan te vullen of corrigeren.
Dat ben je ons sowieso verschuldigd, haha, bedankt.
@ iedereen, kunnen we terug naar topic: Rum van melasse stoken.
Deze info is denk ik er waardevol, en is dan denk ik beter terug te vinden voor iedereen.
Ik ga wat gesprekken kopiëren als je het goed vind Hillbilly
Het volgende gesprek is deels gekopieerd uit een ander topic, maar zeer relevant voor deze.
Door Hillbilly:
De rum loopt nu. 20 min in volledige reflux gestaan,toen water geknepen. Op laten lopen tot 77 graden en 110ml voor loop getapt,weer meuren!!!! Wordt er gestoord van…
Daarna 100ml op 78-79 graden gepakt en de reflux dicht gezet. Hij loopt hard, 86% alcohol bij 80 graden.
Nog steeds dezelfde vreselijke klote lucht..
Hoe is het mogelijk!!??
Alles glas helder en stabiel. Ik weet het echt niet meer. Ruikt precies als die suiker wash.
Geen spoor rum geur te ontdekken.
Baal vreselijk
Door Hillbilly:
Eindelijk die lucht weg!
Pfff. Zit op 85 graden, 75% alcohol en dit ruikt en smaakt naar rum.
Toch een beetje blij..
Door Fastback:
Wat heb je veranderd of gedaan om van die lucht af te komen ?
Door Techneut:
Ja, we willen wel wat meer info van je Hillbilly.
Maar heel fijn dat je nu toch meer resultaat hebt.
Ik weet dat de weg soms lang en frustrerend kan zijn, maar des te meer zal je trots zijn, en genieten van het resultaat.
Als het goed is heb je er ook nog wat van opgestoken.
Door Techneut:
Ik denk dat ik een idee heb Hillbilly.
Moeilijk te distilleren, vreselijke klote lucht.
De Melasse die nodig is om rum te maken is een restproduct van de rietsuiker productie.
Molasse is ingekookte suikerriet sap waar al veel suikers uit zijn gehaald, maar waar nog veel (vaste) stoffen in hoge concentratie aanwezig zijn.
Dit vergisten wij, en niet altijd onder de meest gunstige omstandigheden.
Het type gist dat wij gebruiken kan invloed hebben op de vorming van bij producten, en ga zo maar door.
Conclusie:
Wij hebben niet het makkelijkste drankje uitgekozen om te maken. (wel een van de lekkerste)
Doordat er flink veel lage en hoge alcoholen en hun verschillende stoffen aanwezig zijn, is het scheiden hiervan een kunst op zich.
Wat jij nu hebt meegemaakt is dat er uit de kolom eerst een kolere bende aan lage alcoholen komt, waar een meur van jawelste vanaf komt.
Deze lage alcoholen kon je in je vorige stooks niet goed scheiden en bleven in de gehele stook aanwezig.
Nu heb jij vandaag met 20 minuten reflux opgestart, en nu komt eerst de bende lage alcoholen uit je kolom, om daarna de mooie rummige alcoholen vrij te geven.
Gefeliciteerd, je hebt het voor elkaar.
Je hebt een reflux tot stand gebracht waarmee je een scheiding hebt kunnen maken tussen de lage alcoholen met een vreselijke meur, en de mooie zachte rummige alcoholen oftewel de true harts.
Lekker rustig door pruttelen met die ketel totdat je de tails gaat tegenkomen.
Deze tails zijn ook zeer belangrijk voor onze rum, aangezien hier in het begin de mooie diepere rum smaken in voor gaan komen.
Goed gescheiden per x ml opvangen, om later te bepalen wat er wel en niet in gaat komen.
Distilleren is geen hobby of beroep, maar eens kunst/ambacht.
De les die ik hieruit leer is dat het wellicht raadzaam is om met een product als Molasse in het begin van de spirit run toch een iets hogere reflux en dus lagere flow uit de product koeler te hanteren.
Dit om een nog betere scheiding te krijgen van de overweldig aanwezige heads, en om deze nog beter geconcentreerd eruit te krijgen, zodat er een betere scheiding tussen de heads en harts kan worden gemaakt. (ik zij het al, het is een kunst).
Uiteraard start je deze run altijd eerst met een 20-30 minuten reflux draaien, om dan wanneer de heads aan het verdwijnen is de flow uit de product koeler harder te laten lopen zodat je de reflux die je in stand hebt reduceert zodat je meer mooie smaken uit je kolom gaat krijgen, een soort van de mooie smaken uit de tails laten vermengen met de harts. We zijn immers geen vodka aan het maken.
Ook hier zie ik het nut van stripruns, aangezien deze helpen om een goede reflux en dus scheiding van de componenten te krijgen.
Sorry dat ik misschien een beetje langdradig ben, maar dit is voor mij helaas niet even kort en simpel uit te leggen.
Hillbilly, bedankt dat jij de aftrap hebt gedaan, en het met ons hebt willen delen.
Ik zou graag meer van je willen horen als je nog iets hebt aan te vullen of corrigeren.
Dat ben je ons sowieso verschuldigd, haha, bedankt.
Bedankt Techneut en Hilbilly dat we nu alvast over deze kennis beschikken.
de head is dus meer als normaal, waar moet ik straks rekening mee houden ?, hoeveel head kan ik verwachten bij een wash van 25 liter en een percentage van ca. 16 % ?.
ben ook zeer benieuwd wanneer Hilbilly de betere rum kreeg, zeer benieuwd naar alle info omdat ik aankomend weekend gepland heb om aan de gang te gaan met mijn reflux
En nu heb ik heel slim alles naar het zelfde topic gekopieerd.
Sorry Jan, kan jij dit voor me weg gummen.