Meldingen
Alles wissen

M n aller eerste keer suiker wash destilleren,


Rino3.5
Berichten: 124
Topic starter
(@rino3-5)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Hoi elk,

Volgende week is  m n doel m n 1e suiker wash met turbo gist 24 te gaan distilleren, deze stond al vanaf 24 november -2022 te vergisten, ik begrijp dat voor de allrounders hier men denkt, so what?, echter voor een leek zoals ik is dit een zeer crusieaal punt, komt het er goed uit of is er  voor niets een  dikke maand voor niks gewacht?

Ik zag meer soortgelijke themas op het scherm, echter maar toch, ik hoor liever reply's anno 2023!

Voor mij is het heel spannend en hoop dan ook dat alles goed mag verlopen zoals verwacht! 😎 😊 

 

 

 

Beantwoorden
107 reacties
4 Reacties
Lambik
(@lambik)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 197

@rino3-5 

Hallo Rino, altijd spannend zo’n eerste stook. Maar waarom heb je zo lang gewacht met stoken? Volgens mij staat die 24 voor 24 uur. Dat betekent dat het na 24 uur al gestookt zou kunnen worden. 
Als je voor kwaliteit gaat kun je beter bakkersgist gebruiken. In dat geval duurt het wel 3 a 4 weken. succes met stoken. Groetjes Lambik

Beantwoorden
Rino3.5
(@rino3-5)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 124

@lambik 

Ik had van leden hier al begrepen dat Turbo gist niet zo goed schijnt te werken dan bakkersgist, die heb ik ondertussen ook aangeschaft,

Waarom zo lang gewacht, tja, dat was m n 1e beginnersfout ? 🙂 

Er zullen nog wel meer volgen vermoed ik, aldoende leert men!

Jij ook succes met stoken Lambiek,

Beantwoorden
(@pulle)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 289

@rino3-5 

Ik zou de turbo gist achterwege laten vanwege de bijsmaak. Haal gewoon bij de Welkoop een zakje bakkersgist . Geeft veel betere smaak aan je eindproduct. Let altijd op de omgevings temperatuur bij t vergisten. Bij 20° is 3 weken lang genoeg.

Beantwoorden
Rino3.5
(@rino3-5)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 124

@pulle 

Bedankt voor je bericht, we gebruiken tegenwoordig na vele tips de bakkersgist, benieuwd naar de verbeteringen, 😎 🙂 

Beantwoorden
Berichten: 134
(@drankdier)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Succes met je stook! Je moet maar zo denken, er kan niet veel fout gaan.

Vooral niet met een sugar wash. Je wilt hier waarschijnlijk zo neutraal mogelijke alcohol uit krijgen. Het voordeel is dat als er tijdens de stook iets niet als gepland verloopt je de boel gewoon nog een keer kan overhalen. En dan nog een keer, en weer, en weer. Zolang je het maar op 40% terig in de ketel doet.

Daarnaast zal je van je fouten leren en na deze wash en stook meteen een nieuwe willen inzetten waarbij je jezelf gaat verbeteren.

Good luck

Beantwoorden
8 Reacties
Rino3.5
(@rino3-5)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 124

@drankdier 

Ja klopt, alcohol maken en afmixen naar iets drinkbaars,

Ben nieuwsgierig geworden wat we met de bakkersgist krijgen, 

Het lijkt een mooie hobby erbij te hebben,

Thnx U2,

 

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 644

@rino3-5 het is ook leuk en soms lekker, terwijl ik hier type geniet ik van mijn eerste eigen gemaakte bailys succes er mee

Beantwoorden
Rino3.5
(@rino3-5)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 124

@rinus55 

Even bailys opgezocht, ik kende het niet, Irish likeur, en is het wat of? 😉 😊 

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 644

@rino3-5 ik vind hem zalig:) slagroom in een glas en baliys er over

Beantwoorden
Rino3.5
(@rino3-5)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 124

@rinus55 

Misschien een beetje brutale vraag van me , komt ie?

Als ieder zelf zo veel lekkere dingen stookt, zijn er dan ook veele lid van de AA? 😎 🤭 

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 644

@rino3-5 🤣 🤣 🤣 dat denk ik niet hoor, meeste maken maar een klein beetje en doen daar maanden mee, anderen slaan het op om te ontdekken hoe het over 5 jaar smaakt.

en niet alles is lekker, ik maak dingen voor het maken, proef een beetje en meer niet, mijn plezier is als het goed lukt, dronken ben ik hooguit 1 of 2 keer per jaar, maar jou vraag is goed, zijn vragen altijd

Beantwoorden
Kees22
(@kees22)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1297

@rino3-5 Ik ben wel alcoholist, maar geen lid van de AA.

Heb wel mijn gebruik beperkt tot 100 ml aa (absolute alcohol) (Ja, de ironie in de afkortingen heb ik gezien!)

Vergeleken met 200 ml per dag zijn mijn leverwaarden gehalveerd, dus het werkt wel.

Moet toegeven dat het me wel enige wilskracht kost om in mijn nest te kruipen en geen extra slok te nemen. En ik heb er een speciaal flesje voor: 250 ml à 40 %. En ik begon altijd al pas om 22:00 uur te zuipen, dus niet aan het bier vanaf dat ik wakker word.

Ik moet wel zeggen: als ik zou stoppen met drinken, zou ik ook gaan stoppen met stoken. Want anders stapelt het product zich zo hinderlijk op.

Dus zolang ik deze hobby nog leuk vind, moet ik ook wel blijven drinken.

 

(Ik zit aan het eind van mijn dagelijkse 100 ml, dus ben wat openhartiger. 😉  )

Beantwoorden
Rino3.5
(@rino3-5)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 124

@kees22 

Elk heeft zo zijn sterke en of minder sterke kanten, niks mis mee, we zijn mensen en willen ook nog een beetje van het leven genieten lijkt mij, ikzelf ben gestopt  met roken lang geleden en ben eigenlijk niet van plan de borrel ook nog eens te laten staan, gingen meestal in Duitsland tanken en namen dan gelijk wat borrel mee, was stukken goedkoper dan hier, echter kreeg er regelmatig koppijn van, nu proberen we hetzelf eens te maken,

Als je deze hobby niet meer leuk zou vinden en dan ook stoppen met drinken, wat zou je dan gaan doen als hobby, bezigheid, afleiding ,tijdverdrijf?

Beantwoorden
Rino3.5
Berichten: 124
Topic starter
(@rino3-5)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Update: 1e suiker wash verstookt!,

M n vergiste suikerwash gaf 25% alcohol aan, 

Dit heb ik op Nimrax voorbeeld in een hiervoor nieuw aangeschaft waterkoker naar pakweg 65 graden celcius verhit om daarna in de smartstiller te deponeren die ik ook al aan gezet had, dit is bedoeld om stroom/energie/tyd te besparen!

De smartstiller begint zelf steeds op 95 graden te werken om daarna uit te slaan, dus dan stopt het met distilleren, ik zag dit probleem ook op Nimrax topic betreft, smartstill II, check dat voor een oplossing!

Deze 1e verstookte suikerwash  gaf 60 en 50 % alcohol aan, heb deze verdunt naar 25 % alcohol, daar ik nog een 21 liter suikerwash heb staan, deze verstook wil ik hierbij aan toevoegen om dan gezamelijk een 2e stook te doen als eind product!

Goed plan of?

Bij het distilleren komt er nog wel wat vreemde geurtjes bij kijken, we zijn naar het tuinhuisje verbannen, benieuwd of het daar ook werkt?! 😎 😊 

 

 

 

Beantwoorden
rinus55
Berichten: 644
(@rinus55)
Prominent Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

slaat die helemaal uit of alleen de vin in de kop? de vin moet aan en uitgaan.

ik zelf zou die stook wegzetten en niet bij je nieuwe stook gooien, eerst alles stoken en dan naar wens verdunnen tot onder de 40% en nogmaals stoken.

airstil geeft idd een vreemd luchtje daarom eerst 10 keer laten lopen met water en een keer met een water azijn stook, koperen spons in de kop scheelt ook al veel luchtjes, en het eerste wat er uitkomt is altijd troep, tenminste bij mij wel, stinkt en is smerig maar na 50 ml is dat weg, en de voorloop zou ik gewoon weg gooien

Beantwoorden
16 Reacties
Rino3.5
(@rino3-5)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 124

@rinus55 

Correct, het slaat helemaal uit, de graden weergave en de fan bovenop,

Ow, dan doe ik het een volgende keer op jouw manier qua stoken, alles erdoor, is dan 60% alcohol wat ik over hou, dit versnijden naar bv 30 % en nogmaals verstoken waarbij ik 50 ml voorstook weg gooi, die 50 ml eraf halen is toch alleen bij de eindstook?

!e keer had ik  60 ml bij 60%, de rest, een halve airstill had ik weg gegooid, tussendoor meeting gaf aan 50%, 40%, 35%, toen gestopt

Van m n 21 liter vergistingsemmer kan ik max 5 Maal verstoken daar de airstill iets minder dan 4 liter is, 1 X gedaan dus nog eens 4 X verstoken

 

Bij ons in de buurt kent men geen koper spons, bedankt voor je minder luchtjes tip,

Ik las op een airstill topic dat men het beste de graden zo hoog mogelijk kan zetten om met een stroomregelaar de stroom zo in te stellen dat het druppel gewijze distilleert, bij mij kreeg ik bij vlagen echt een straaltje,

Ik bezit ook z on laser temperatuur meter echter kan op de airstill geen goed punt vinden om te meten zeg maar? 😥 

Mhh, wel gezellig hier babbelen , echter  maar weinig te zui*pen?! 🤭 

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 644

@rino3-5 die 50 ml is geen vaste maat, ruiken er aan zegt meer, beter iets te veel weg gooien bij je 2e run. je striprun is niet belangrijk hoe die druppelt of loopt met een straaltje, zoveel mogelijk er uit halen is belangrijker vind ik. zolang die lekker loopt laat ik hem gaan tot 10%, bij de 2e stook die eerste 50ml of iets meer zolang die niet goed ruikt, dan een volgend glas er onder en veel ruiken en proeven want vaak is dit ook niet lekker, word die beter dan zit je bij het hart, de alc die je hebben wil, en die vang je op in je derde glas, net zolang tot je hem anders vind ruiken of smaken dan een volgend glas, steeds kleine beetjes opvangen en als je klaar bent ga je proeven en ruiken wat je wil houden. wel voorzichtig zijn met proeven want de alc % zijn de 2e run erg hoog, ik zelf vind dat uitsorteren erg moeilijk nog en gebruik soms wel 10 glazen. 

koperen spons kan je bestellen bij amazon 

dat die helemaal uitgaat je airstil vind ik vreemd, bij mij gaat alleen de vin stilstaan en de cijvers blijven branden, hij meet de graden onder in de pot en niet in de kop, ik heb hem bij de striprun op 98 en de fijne stook 94graden

na je stook kan je zuipen

Beantwoorden
Rino3.5
(@rino3-5)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 124

@rinus55 

Ik heb jouw tips aan gehouden, 50 ml, weg gegooid, wil ik er wel bij vermelden dat ik geen volle airstill had maar ongeveer 3 Liter,

Jij hebt gelijk met het proeven, kwam 80% uit in het begin na de 50ml, dat verdooft  de smaak behoorlijk, bij 20% stop ik, begin dan beschuit te proeven?

Ik heb nog een rekensommetje waar ik niet goed van weet hoe uit te rekenen?

Ik heb 700ml bij 55% alcohol,

Vraag:

Hoeveel water moet ik erbij doen om op bv 40% uit te komen?

Beantwoorden
(@pikketanus)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 818

@rino3-5 

700÷100×55=  385

385÷40×100= 962,5 ml totaal van 40%👍

Beantwoorden
Rino3.5
(@rino3-5)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 124

@pikketanus 

"Ik heb 700ml bij 55% alcohol",

Volume=700 ml / 100 X percentage alcohol= 55% = 385 

Waar staat  dat getal 385=?  voor?

 

Gewenst 40 % alcohol

385 / Percentage alcohol=40 % X 100 = 962,5 ml (volume) bij 40% alcohol

--

Ik vermoed dat ik dan 962,5 ml -700ml= 262,5 ml water toe moet voegen om op 40%  alcohol uit te komen,  correct?

 

Beantwoorden
(@pikketanus)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 818

@rino3-5 exact Rino, de 385 staat voor aantal mililiter alcohol 100% puur. Alcohol komt niet in de natuur voor op 100%, maar dit wordt gedaan voor het rekenmodel.

Je rekent dus uit hoeveel pure alcohol er in zit, vandaaruit kun je met percentageberekening eigenlijk alle kanten op qua verdunning

Zorg voor het rekenen wel dat alle metingen (volume als alcoholpercentage) uitgevoerd zijn bij kamertemperatuur.

Beantwoorden
Rino3.5
(@rino3-5)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 124

@pikketanus 

Zo, blij mee dat ik je rekenwijze begrijp, nu zou ik zelf elke som kunnen berekenen,! 😎 😊 

Beantwoorden
Hilly
(@hilly)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 152

@rino3-5  Ik gebruik vaak een app, de Alcohol calculator dat werkt ook super.

Beantwoorden
Rino3.5
(@rino3-5)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 124

@hilly 

Heb je ook een naam voor je app die jouw het beste bevalt, voor Android svp?

 

Beantwoorden
Hilly
(@hilly)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 152

@rino3-5  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.sag.AlcoCalculator      deze vind ik prettig werken.

Beantwoorden
Rino3.5
(@rino3-5)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 124

@hilly 

Dankjewel Hilly 😎 😊 

Beantwoorden
(@odevie)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 387

@rino3-5 eenvoudiger is om de verhouding te berekenen:

55% / 40 % = 1,375

700 ml x 1,375 = 962,5 ml

De redenering is dezelfde, is alleen iets directer

Beantwoorden
Rino3.5
(@rino3-5)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 124

@odevie 

heb beide manieren geprobeerd en het kwam idd op hetzelfde uit, bedankt! 😊 

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 644
Rino3.5
(@rino3-5)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 124

@rinus55 

Daar was ik al eens geweest, bedankt voor je linkje, echter ze rekenen alleen met vanaf 1 liter, o.7 liter geeft een foutmelding, vreemd eigenlijk, het script zou vlot aan te passen zijn lijkt me?

Beantwoorden
Daeno79
(@daeno79)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 110

@rino3-5 die van mij stel ik op 93 graden en wacht totdat er geen druppel meer uit komt. De eerste 50 ml gooi ik dan weg.. dan nogmaals stoken na aanlengen met water tot 40%

Beantwoorden
Rino3.5
Berichten: 124
Topic starter
(@rino3-5)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Mhhh, ik heb uit nieuwsgierigheid toch 1 kleintje borrelglaasje puur geprobeert en weg gespoeld met een koud biertje, toch iets te heavy,

 

De smaak is iets zoet beschuitachtig, niet verkeert, wel vreemd,verdunnen tot 35% zou beter zijn naar mijn idee, vast houden voor een volgende distillatie run! 😎 🙂 

Beantwoorden
9 Reacties
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 644

@rino3-5 beetje laten luchten wil ook wel helpen dat hij zachter word

Beantwoorden
Rino3.5
(@rino3-5)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 124

@rinus55 

En nu gaan we het iets moeilijker maken schijnt? 😎 😉 

Heb m n 650 ml 55% alcohol verdunt naar 40% =893 ml

Voor 1 liter kan men 10 a 15 ml  essence toevoegen, heb 13 ml bij de fles in gedaan, goed geschut en het kleurtje gaat van doorzichtig wit naar goedkleurig Irish Wisky!

 

En daarna staat op het ediket  om 2 maand te laten rusten! 😥 

Met luchten is hetzelfde bedoelt als laten rusten of?

 

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 644