Hallo. We zijn weer aan t voorbereiden op t stookseizoen. Graanmolen gekocht,en nu op zoek naar goede mais. Hier op t forum las ik over Bordeaux mais bij de groot diervoeders. Retourtje 120km met de auto. Nu kwam ik terecht in Wilp (Bosgoed diervoeders) ,dat is 5 km. En zij hebben ook Franse zoete voer mais 20kg a 19€ . Heeft iemand hier ervaring mee ?
@Robbert misschien?
Voor een paar euro meer heb je mais bij demolenwinkel.nl
Dan ben je zeker van een goede kwaliteit.
Diervoeder is niet slecht maar kwaliteit is niet constant, kan meer vuil bevatten, mijt en wordt vaak anders opgeslagen alvorens verpakken. Gestort in loodsen waar muizen en ook vogels vaak heerlijk huishouden.
Bij consumptie mais wordt zorgvuldiger verwerkt en mee omgegaan.
Daarnaast molenaar zullen product wat eventueel vochtig is geweest in opslag niet gebruiken . ( Dit gaat vaak weer naar diervoeder bedrijven )
Robbert,bedankt voor de tip.
Bredevoort,ook weer 60km van de hut. En ik zoek gewoon een leverancier dicht bij huis. Zware zakken scheuren kapot en het kost ook nogal wat om ze per post te laten komen. Moet je weer thuis zijn etc. want tegenwoordig zetten ze t zo voor je deur in de regen als je er niet bent.
Het is toch zo dat je feitelijk alles wat leeft eerst kapot kookt in de mais lijkt me,en van de EU moeten we toch aan de insecten .( Cynisme aan)
Ik wil je advies niet direct neer knuppelen hoor ,maar de totaalprijs is bij mij bepalend gezien mijn inkomen. En mijn hoofdvraag is .
Bij mais draait het toch om de suikers en de zon uren , hoeveelheid zetmeel ?
Merk je nou écht het verschil tussen franse mais voor consumenten en voor dieren ?
Bedankt Robbert.
Je kunt de pech hebben dat het vochtig is geweest en muffe bijsmaak heeft.
Versheid is belangrijk voor goed product mais wat lang in pakhuizen heeft gelegen of in silo's opgeslagen zal niet gelijk verkeerd zijn maar de smaak zal achteruit gaan . Te oud gaat door het diervoeder.
Je ziet ook dat Goede mais kiemt zo goed als volledig. En je bent zekerde van een goed rendement.
Diervoeder mais heeft veel uitval.
Inderdaad zon uren en zetmeel zijn inderdaad belangrijk. Maar ook grond waarop het is verbouwd . ( De betere mais komt inderdaad van franse grond ). Maar hoe oud is het , hoe was het opgeslagen, hoe was de sortering.
Zeker de opslag is belangrijk. En ik kom al heel bij verwerkers van granen , fourage bedrijven . Ik heb ook zelf gedacht in verleden omdat ik toch bij dergelijke bedrijven kom om zakken mee te nemen maar rendement en ook resultaat is toch meestal lager. En al je een halve dag bezig bent geweest om beslag te maken en 2 middagen aan de ketel hebt gestaan en van te verwachte 20 liter opbrengst heb je maar net iets meer dan de helft of het een bijsmaak omdat de mais in vochtig is geweest dan is het toch zonde tijd en was goedkoop toch duurkoop.
Ik woon in Deventer. Rondom mijn woonplaats stikt het werkelijk van de molens. Toch kom ik elke keer op 50 tot 160 km rijden uit. Is toch vreemd ? Lokaal kopen en afhalen heeft mijn voorkeur.
Niemand uit de buurt die ook stookt en die tips heeft over leveranciers in de directe omgeving van Deventer?
De biologische mais is prima van de molenwinkel. Maar ook de gewone mais is goede kwaliteit.
Ik heb de voeder mais wel paar x geprobeerd resultaten was niet naar mijn wens. Een destilaat heb ik met natriumhydroxide nagedestileert.
En ook heb ik 40 kilo weg moeten gooien omdat het gewoon niet kiemde.
In wijhe staat toch ook een molen .
Ik laat mais uit Roemenië komen is bio en zoeter dan die van hier daar word hij ook voor polenta gebruikt.
Ik koop zelf eigenlijk nooit mout omdat zelf mouten toch het beste bevalt.
Je kunt het beste een diastatisch gerste mout gebruiken
Daarvoor kun je een pilsmout gebruiken.
Ik denk dat je bij Brouwmaatje in boesingheliede , of brouwmarkt in almere of kooy in Jubbega het het beste kunt bestellen.
Misschien heeft Jan van stookwinkel Deventer het nu ook in assortiment.
Ik gebruik mais zemelen en havermout, de drank word door iedereen lekker gevonden,ik leg het na het stoken in eiken vaten ik heb er een van 50 en een van 30 ltr.daar gooi ik ook een fles port bij.om dat vaak whisky in gebruikte portvaten word bewaard.