Meldingen
Alles wissen

Mais tbv whiskey


Berichten: 289
Topic starter
(@pulle)
Reputable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Hallo. We zijn weer aan t voorbereiden op t stookseizoen. Graanmolen gekocht,en nu op zoek naar goede mais. Hier op t forum las ik over Bordeaux mais bij de groot diervoeders. Retourtje 120km met de auto. Nu kwam ik terecht in Wilp (Bosgoed diervoeders) ,dat is 5 km. En zij hebben ook Franse zoete voer mais 20kg a 19€ . Heeft iemand hier ervaring mee ? 

@Robbert misschien?

Beantwoorden
27 reacties
Robbert
Berichten: 10256
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Voor een paar euro meer heb je mais bij  demolenwinkel.nl

Dan ben je zeker van een goede kwaliteit.

Diervoeder is niet slecht maar kwaliteit is niet constant, kan meer vuil bevatten, mijt  en wordt vaak anders opgeslagen alvorens verpakken.   Gestort in loodsen waar muizen en ook vogels vaak heerlijk huishouden. 

Bij consumptie mais wordt zorgvuldiger verwerkt en mee omgegaan. 

Daarnaast molenaar zullen product wat eventueel vochtig is geweest in opslag niet gebruiken . ( Dit gaat vaak weer naar diervoeder bedrijven )

 

Beantwoorden
Berichten: 289
Topic starter
(@pulle)
Reputable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Robbert,bedankt voor de tip.

Bredevoort,ook weer 60km van de hut. En ik zoek gewoon een leverancier dicht bij huis. Zware zakken scheuren kapot en het kost ook nogal wat om ze per post te laten komen. Moet je weer thuis zijn etc. want tegenwoordig zetten ze t zo voor je deur in de regen als je er niet bent.

Het is toch zo dat je feitelijk alles wat leeft eerst kapot kookt in de mais lijkt me,en van de EU moeten we toch aan de insecten .( Cynisme aan)

Ik wil je advies niet direct neer knuppelen hoor ,maar de totaalprijs is bij mij bepalend gezien mijn inkomen. En mijn hoofdvraag is .

Bij mais draait het toch om de suikers en de zon uren , hoeveelheid zetmeel ?

Merk je nou écht het verschil tussen franse mais voor consumenten en voor dieren ? 

Bedankt Robbert.

 

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10256
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Je kunt de pech hebben dat het vochtig is geweest en muffe bijsmaak heeft.

Versheid is belangrijk voor goed product mais wat lang in pakhuizen heeft gelegen of in silo's opgeslagen zal niet gelijk verkeerd zijn maar de smaak zal  achteruit gaan .  Te oud gaat door het diervoeder. 

Je ziet ook dat Goede mais kiemt zo goed als volledig.  En je bent zekerde van  een goed rendement. 

Diervoeder mais heeft veel uitval. 

Inderdaad zon uren en zetmeel zijn inderdaad belangrijk.  Maar ook grond waarop het is verbouwd . ( De betere mais komt inderdaad van franse grond ). Maar hoe oud is het , hoe was het opgeslagen, hoe was de sortering. 

Zeker de opslag is belangrijk. En ik kom  al  heel  bij verwerkers van granen , fourage bedrijven . Ik heb ook zelf gedacht in verleden omdat ik toch bij dergelijke bedrijven kom om zakken mee te nemen maar rendement en ook resultaat is toch meestal lager. En al je een halve dag bezig bent geweest om beslag te maken en 2 middagen aan de ketel hebt gestaan en van te verwachte 20 liter opbrengst heb je maar net iets meer dan de helft of het een bijsmaak omdat de mais in vochtig is geweest dan is het toch zonde tijd en was goedkoop toch duurkoop.

 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
(@pulle)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 289

@robbert 

Ik denk dat de enige mogelijkheid is om de 2 met elkaar te vergelijken in de praktijk en er dan 1 de winnaar te laten zijn.

Welke mais bij de demolenwinkel.nl zoek ik ?

Bedankt Robbert.

 

Beantwoorden
Berichten: 289
Topic starter
(@pulle)
Reputable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ik woon in Deventer. Rondom mijn woonplaats stikt het werkelijk van de molens. Toch kom ik elke keer op 50 tot 160 km rijden uit. Is toch vreemd ? Lokaal kopen en afhalen heeft mijn voorkeur.

Niemand uit de buurt die ook stookt en die tips heeft over leveranciers in de directe omgeving van Deventer?

 

 

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10256
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

De biologische mais is prima van de molenwinkel.  Maar ook de gewone mais is goede kwaliteit.

Ik heb de voeder mais  wel paar x geprobeerd  resultaten was niet naar mijn wens.   Een destilaat heb ik met natriumhydroxide nagedestileert. 

En ook heb ik 40 kilo weg moeten gooien omdat het gewoon niet kiemde.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10256
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

In wijhe staat toch ook een molen . 

Beantwoorden
2 Reacties
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2735

@robbert yup. Die maakt het precies zoals je wil.

Beantwoorden
(@pulle)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 289

@robbert  Bathmen, Wilp, Gorssel,Olst,Terwolde.

 

Beantwoorden
Berichten: 158
(@chriswisky)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Ik laat mais uit Roemenië komen is bio en zoeter dan die van hier daar word hij ook voor polenta gebruikt.

Beantwoorden
5 Reacties
(@pulle)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 289

@chriswisky 

Ik heb geen contacten in Roemenië. Maar goed, stel ik bestel via jou. Waar moet ik t dan ophalen?

Ik wil t overigens niet laten kiemen maar vermalen en er dan een papje van maken en dan gisten.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10256

@pulle als je het niet laat kiemen of geen mout of andere kunstmatige toevoeging van enzymen zal je Nooit optimale opbrengst of resultaat er uit kunnen krijgen.   

Alleen als pap vergisten zal altijd minder dan 50% van te halen resultaat geven. 

Beantwoorden
(@pulle)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 289

@robbert  ik wil dus wel mout toevoegen.

 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10256

@pulle bij maïs min 10% van totaal mout gebruiken. Beter is 1/4  vam totaal

Beantwoorden
(@pulle)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 289
  1. @robbert Dank voor t advies.
  2. Is de mout ook te koop op jouw adres van de mais ? Of beter,welke mout adviseer je ?
Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10256
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik koop zelf eigenlijk nooit mout omdat zelf mouten toch het beste bevalt.

Je kunt het beste een diastatisch gerste mout gebruiken

Daarvoor kun je een pilsmout gebruiken.

Ik denk dat je bij Brouwmaatje in boesingheliede , of brouwmarkt in almere of kooy in Jubbega het het beste kunt bestellen. 

Misschien heeft Jan van stookwinkel Deventer het nu ook in assortiment.

 

Beantwoorden
6 Reacties
(@hoentie)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 27

@robbert hoe kan ik die maïs het best laten kiemen? Wil wel eens een bourbon proberen te maken.

Beantwoorden
(@pulle)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 289

@hoentie 

Wat ik weet is kiemen het puntje op de i maar niet echt noodzakelijk. Mits je dus de zoete maïs gebruikt uit Zuid Europa.

Robbert?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10256

@pulle als je mais laat kiemen maakt hij ook eigen enzymen waardoor ook zij  zetmeel beter omzet.  Je krijgt dan ook minder verstijfsellen. Dus ook meer opbrengst en betere smaakvorming. 

Mais laat je kiemen door het te weken en dan afgieten en vochtig wegzetten. Ook op noet te koud . Na 8 uren spoel je het af en dan weer even weken afgieten en warm wegzetten. Dan zal na enkele dagen het kiemen.

Goede maïs inderdaad hoeft niet zoet te zijn  Frans mais of het Balkan mais .

Nederlands mais is meest voor dier voer . Je moet echt GEEN kippen mais gebruiken. 

Als je niet  kiemen laat is het wel verstandig altijd mout erbij te gebruiken.  Anders is jou opbrengst laag .

Gemoute mais heeft niet diastatisch vermogen om ook andere producten mee om te zetten maar voor bourbon en ook sour is het niet alleen veel rendabeler maar vollere warmere smaak. 

 

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1970
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10256
  • @rumo inderdaad dat is de uitgebreide versie . Met recept. 

 

Beantwoorden
(@hoentie)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 27

@rumo thanks!

Beantwoorden
Berichten: 158
(@chriswisky)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Ik gebruik mais zemelen en havermout, de drank word door iedereen lekker gevonden,ik leg het na het stoken in eiken vaten ik heb er een van 50 en een van 30 ltr.daar gooi ik ook een fles port bij.om dat vaak whisky in gebruikte portvaten word bewaard.

Beantwoorden
4 Reacties
(@pulle)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 289

@chriswisky 

Welke mais en waar vandaan ?

Dankje.

Overigens door diverse redenen niet gestookt deze zomer.

Beantwoorden
(@chriswisky)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 158

@pulle ik laat de mais en zemelen uit Roemenië komen die is zoeter en bio,mijn vrouw komt van daar.we hebben daar grond die ze mogen gebruiken op voorwaarde geen kunstmest en gif.we hebben daar ook 50 fruitbomen staan dus straks ook de pruimen van daar maar die stook ik dan in Roemenië.daar stook ik op hout.maar,ik heb hier nog mais staan en zemelen dus ik weet niet waar je woont en hoeveel je nodig hebt maar je mag rustig komen ik heb hier nog min 5 kg die kun je gratis ophalen ik stook pas weer in mei volgend jr.

Beantwoorden
(@chriswisky)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 158

Ps ik woon in Venlo 

Beantwoorden
(@pulle)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 289

@chriswisky 

Dankjewel voor t aanbod.

Maar dat is me te ver.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?