Ik keek in de kast en zag nog een blik of zeven Nestlé Nestum liggen (soort ontbijtgranen van tarwe en maïs) en ik dacht; daar moet ik iets mee doen. De grote weckketel gevuld met 2/3 water en aan de kook gebracht en daar alle granen in gekapt. Toen had ik een ketel dikke pap. Normaal doe je er ook mout bij maar dat had ik niet liggen. Wat ik wel liggen had is complete enzyme bevattende amylase,amyloglucosidase en pectinase van de stookwinkel. Dus alle enzymen die je in mout vindt. Dat toegevoegd en na een nacht is de pap veranderd in een waterdunne vloeistof met s.g 1060 die zoet smaakt. Nu nog zeven en whisky gist toevoegen en met een beetje geduld kan ik weer stoken.
Het is absoluut niet een 1op 1 moutvervanger ,
voor het gemak handig en er zijn aardig overeenkomsten.
maar niet alle enzymen die wel in mout zitten zijn aanwezig .
kijk anders even op het potje of zakje naar de co enzymen !
Strierke post dit min of meer als verslag. Misschien kan hij een foto uploaden van de verpakking. Wellicht heeft Jan meer info.
Zie hier het testtopic over de High Temperature Amylase:
Heb uiteindelijk zo een 3 liter lo-wine van 25 %avb. heb maar doorgestookt naar 97°C. De lo-wine heeft veel geur en is een beetje troebel. Jammer genoeg te weinig volume om te stoken dus zit het in een fles te wachten.