Meldingen
Alles wissen

Mout vervanger


Berichten: 579
Topic starter
(@stierke)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik keek in de kast en zag nog een blik of zeven Nestlé Nestum liggen (soort ontbijtgranen van tarwe en maïs) en ik dacht; daar moet ik iets mee doen. De grote weckketel gevuld met 2/3 water en aan de kook gebracht en daar alle granen in gekapt. Toen had ik een ketel dikke pap. Normaal doe je er ook mout bij maar dat had ik niet liggen. Wat ik wel liggen had is complete enzyme bevattende amylase,amyloglucosidase en pectinase van de stookwinkel. Dus alle enzymen die je in mout vindt. Dat toegevoegd en na een nacht is de pap veranderd in een waterdunne vloeistof met s.g 1060 die zoet smaakt. Nu nog zeven en whisky gist toevoegen en met een beetje geduld kan ik weer stoken. 

Beantwoorden
20 reacties
12 Reacties
Sjonnie
(@sjonnie)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 95

@stierke. Klinkt als een goede bestemming voor de ontbijtgranen! Ben benieuwd naar het eindresultaat.

Beantwoorden
(@odevie)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 369

@stierke wat is de referentie van deze amylase bij Stookwinkel? Ik dacht dat alles uitverkocht was.

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@odevie https://www.stookwinkel.nl/product/west-kin-look-ht-alpha-amylase-5-gram/

Beantwoorden
(@odevie)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 369

@alchemist awwww, da's het nieuwe 'test'-enzyme. Heb je daar goede ervaringen mee? Als je het temperatuurberiek bekijk mag je het quasi meekoken.

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@odevie Heeft de omzetting goed voor elkaar gekregen vanaf 85 a 90 graden brgon het snel te gaan.

De vergisting loopt nog, meen gisteravond een S.G. waarde van 1.010. Stoken heb ik nog niet gedaan dus kan er weinig meer over zeggen.

De vergisting vertoont minder schuim dan normaal, maar dat lijkt meer met de maïs te maken hebben, aangezien ik dat daarbij vaker gezien heb.

Beantwoorden
(@stierke)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 579

@odevie  Op het pakje staat: COMPLETE ENZYME (ENZYMES:AMYLASE;AMYLOGLUCOSIDASE;PECTINASE

4.2G

827601

En ik heb ze al een tijdje liggen.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@stierke maar welke co enzymen zijn er aanwezig ?

Mout bevat o.a . atp-adp coenzymen , cobalamine,  tetrahydrofol zuur .

cobalamine is een essentieel co enzym en zal ook aangegeven worden op de verpakking als die aanwezig is .

Co enzymen zijn ondersteunen voor optimale werking enzym.

En al zouden alle enzymen en co -enzymen aanwezig zijn is het nog steeds geen mout vervanger .

mout bestaat niet uitsluitend uit enzymen !! 

Aminozuren /eiwitten , zouten ,zuren ,  mineralen , foezels , vezels en andere stoffen die mede smaak vormend zijn . 

 

Beantwoorden
(@stierke)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 579

@robbert Maar om zetmeel om te zetten in vergistbare suikers heb je er slechts twee nodig namelijk alpha-amylase en beta-amylase dit laatste ook amyloglucosidase genoemd.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@stierke  inderdaad voor omzetten zij dat de enzymen  die het zetmeet omzetten maar  wat heeft een enzym nodig om optimaal te werken ? .  

Zoek maar even in je stookboek  welke functies de enzymen hebben en  daarbij wat de coenzymen daarop aanvullen .

Kijk dan ook even wat er in die zakjes en potjes zitten .

Het is heel kort door de bocht ja je hebt alpha en beta nodig om zetmeel om te zetten . 

Maar net als temperatuur en juist PH  nodig zijn en ook sturing geven voor optimale werking 

Het is heel mooi  commersieel product en handig voor snel wat te maken . 

 

 

 

Beantwoorden
Admin
(@stookforum)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 6760
Geplaatst door: @stierke

@odevie  Op het pakje staat: COMPLETE ENZYME (ENZYMES:AMYLASE;AMYLOGLUCOSIDASE;PECTINASE

4.2G

827601

En ik heb ze al een tijdje liggen.

Deze is inderdaad op, maar vervangen voor de High temperature Alpha Amylase.

Beantwoorden
(@odevie)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 369

@stookforum gewoon een vraagje Jan, zou je zo een of twee pakjes per post kunnen opsturen naar Frankrijk? Kan ik gelijk wat testen...

Beantwoorden
Admin
(@stookforum)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 6760

@odevie

Ja hoor, naar frankrijk is geen probleem. Selecteer dan even belgie en dan bij opmerkingen dat het frankrijk is. Anders berekent hij de dure pakketkosten voor frankrijk, belgie is gewoon 6,95 en als brievenbuspakje kom ik daar naaar frankrijk wel mee uit.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Het is absoluut niet een 1op 1 moutvervanger  , 

voor het gemak handig en er zijn aardig overeenkomsten. 
maar niet alle enzymen die wel in mout zitten zijn aanwezig .

kijk anders even op het potje of zakje naar de co enzymen !

Beantwoorden
Stefan
Berichten: 220
(@stefanjo)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Strierke post dit min of meer als verslag. Misschien kan hij een foto uploaden van de verpakking. Wellicht heeft Jan meer info.

Beantwoorden
1 Beantwoorden
(@stierke)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 579

@stefanjo Staat niet meer in de catalogus van stookwinkel Was van west kin look Is vervangen door:

Product omschrijving

High Temperature Alpha amylase wordt gebruikt om het zetmeel dat aanwezig is in bijvoorbeeld aardappels en granen om te zetten in vergistbare suikers.

U kunt aan uw aardappelbrei, mais of gerst een zak mout toevoegen, en de enzymen in de mout doen de rest. beschikt u niet over mout? Dan bent u met 1 tot 2  zakjes enzymen op 25 liter mash klaar.  Gebruik  1 zakje per 5 kilo zetmeelhoudend product.

U heeft nu geen mout meer nodig.

Wilt u Whisky maken van ongemout graan, ongemoute mais, rogge (of zelfs van roggebrood) of gewoon van maismeel? Ook dan kunt u Amylase enzymen gebruiken om het aanwezige zetmeel om te zetten in vergistbare suikers.

Het betreft een High Temperature Amylase. Dit betekent dat het zijn werk pas echt goed doet bij een temperatuur tussen de 90 ℃ en 105 ℃

U kunt de geschrote granen, gebroken mais of aardappels dus zelfs koken met dit enzym.

Voer regelmatig een jodiumtest uit om te controleren of al het zetmeel is omgezet in vergistbare suikers.

Een ontzettend handig product dat u heel veel tijd zal besparen tijdens het maischen!

 

 

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden
Beantwoorden
Berichten: 579
Topic starter
(@stierke)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Heb uiteindelijk zo een 3 liter lo-wine van 25 %avb. heb maar doorgestookt naar 97°C. De lo-wine heeft veel geur en is een beetje troebel. Jammer genoeg te weinig volume om te stoken dus zit het in een fles te wachten.

Beantwoorden
3 Reacties
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 310

@stierke het is wel beter om er wat van te stoken . Met te hoge temperatuur wordt het troebel omdat er ook te veel rommel is overgestroomd. 
ik heb ook zelfde probleem gehad met de T500 . Met nu de regelaar erin komt de temperatuur niet meer zo hoog . Ik weet nu ook dat de rommel evenzogoed nog na de tijd de alkohol smaak bederft .

Ik stook vaak aardappelen met groene mout en ook wel gewas zoals  mais of tarwe of Rogge verwerk ik . Het gaat altijd nu goed met groene mout en goede temperatuur..

boven de 95 graden stoken was ommers  toch ook een stookfout 

Beantwoorden
(@stierke)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 579

@theresa Het was wel een ruwstook dus geen stookfout. Met fijnstook ga ik niet zo hoog.

Beantwoorden
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 310

@stierke maakt niet uit of het ruwstook of fijnstook  is .ten alle tijden is boven 95 graden fout  want nu heb in in de ruwstook al de smaakstoffen verbrand .

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?