Meldingen
Alles wissen

Rijst whisky


Berichten: 77
Topic starter
(@polderstoker)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Iemand al eens geprobeerd rijst whisky te maken?

Ik heb deze rijst gevonden; https://www.nanuko.de/epages/79558993.sf/de_DE/?ObjectPath=/Shops/79558993/Products/A3006 en het lijkt me wel spannend om daar eens wat mee te gaan doen. Zelf geen ervaring met de smaak van rijst whisky maar als ik het HD forum lees kon dat wel eens de moeite waard zijn.....

http://homedistiller.org/forum/viewtopic.php?f=11&t=10497

Ik zou dan 4 kilo rijst nemen en koken (evt. met een kilo suiker toegevoegd), aanvullen tot 25 liter en laten vergisten met whisky-gist. En na het stoken laten rijpen met houtchips......

(maar ik wil nog zoveel uitproberen, dus het zal nog wel even duren voor ik hier aan toe kom)

Beantwoorden
10 reacties
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Polderstoker is dat niet sake.?gr.?Chris.V.

Beantwoorden
Berichten: 77
Topic starter
(@polderstoker)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Nee Chris, want Sake wordt niet gestookt, dat wordt net zo gemaakt als wijn of bier eigenlijk, maar dan met een aparte gistcultuur (Koji) wat ik ervan heb begrepen

 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Polderstoker heb ik weer wat geleerd,ik dacht dat sake ook zoiets van 40% had en gewoon gestookt werd,nooit te oud om te leren dus.gr?Chris.V.

 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Alcohol percentage van ergens tussen de 5% en 19% Chris.

 

Beantwoorden
Berichten: 12
(@rutger)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

As we speak staat hier een pan met twee kilo gekookte bruine rijst te maischen. 2 kilo rijst, 10 liter water, 1 uur koken tot dat het een hele dikke pap werd, koelen tot 65°C  500 gram gerstemout. Het begint al lekker dun te worden. Vergisten doe ik met Maxiferma, dat bevalt mij heel erg goed en gebruik ik ook voor rogge- of gerstmaisch.

Beantwoorden
Berichten: 1878
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ook ik heb een rijst distillaat gemaakt. Dit maak je het beste niet van gewone rijst,
maar van kleefrijst(ook wel sticky rice/sweet rice of ketan genoemd).

Ik kocht een baal van 10 kg voor 17 euro, maar moest 2 kg aan mijn vrouw afstaan.
Ik heb de rijst in mijn 19 liter pan gedaan en voor 3/4 gevuld met water(de volgende keer doe ik dit in 2 of 3 keer, want het is wel een hele massa).
Gelijk met het water en de rijst heb ik amylase enzymen toegevoegd. Met een zakje kan je wel 25 kg zetmeel om zetten in suikers daarom heb ik het zakje verdeeld in 3 gelijke delen en 1 deel toegevoegd.
De rede dat ik de enzymen gelijk toe voeg is om dat ze misschien het meest actief zijn tussen 60ºC-70ºC maar al veel eerder gaan werken.
De rijst wordt snel dun en is hier door veel makkelijker te roeren. Dit doe ik ook zo met aardappel- en maismeel. Het constant roeren doe ik met een boormachine.

De rijst heb ik al roerend verwarmt en 10 minuten op 100ºC gehouden. Hierna afgekoeld naar 68ºC.
Omdat de enzymen niet meer werken na het koken heb ik deel 2 van het zakje enzymen toegevoegd( met deel 3 heb ik naderhand de pan en gootsteen schoon geweekt).
Ik heb het 1 uur op 68ºC gehouden.
Hierna heb ik een kookzak in een grote emmer met kraantje gedaan en de pan hier in leeg gegoten. Hierna met een waterkoker een paar liter water gekookt en dit over de rijst gegoten. Na wat roeren het kraanje open gezet en de kookzak leeg geperst.

Het had toe een SG 1060 wat al goed is maar ik had al 3kg suiker gekookt met wat citroenzuur dus dat heb ik maar toegevoegd. 25 liter SG 1095.
Hierbij een gewone Alcotec Whisky Yeast gedaan en 1 maand laten staan. Na het klaren bleef er 22 liter over met een SG van 1032, maar ben helaas het alcohol gehalte vergeten te meten.
2 liter heb ik in de koelkast gezet om het nog helderder te laten worden. Dit heb ik als zijnde Sake gedronken.
Een striprun gedaan waarna er 5.5 liter van 43 % overbleef. Hierna een spiritrun gedaan en cuts gemaakt. Ik heb de cuts afzonderlijk beoordeeld en rekening gehouden met de sterkte en volume.
Na het terug brengen tot 40% had ik 5 liter over, wat ik Soju noem.
Deze blanke drank was een echte allemansvriend en werdt als zacht en droog ervaren.
Toen mijn 3 liter eiken vat leeg kwam heb ik er 2 liter van deze drank in gedaan en 3 maanden laten staan.
Deze bruine drank beviel mij zo goed dat ik al de restjes blanke drank heb op gezocht en deze ook in het vat heb gedaan voor nog 1 maand.
Als ik dadelijk klaar ben met het fruit ga ik dit zeker nog eens proberen.

Beantwoorden
Berichten: 318
(@hobbyman)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik heb vd week bajiu in china gedronken. Gestookte rijstewijn. Niet te zuipen. Als je t mij vraagt teminste. Maar succes met je project ik hoor graag hoe het is geworden.
Gr

Beantwoorden
Berichten: 463
 Mick
(@mick)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

In Vietnam en Laos heb ik het ook gedronken, die was wel ok. De baiju in China is inderdaad niet te hachelen (en soms moeilijk te vermijden als je wordt uitgenodigd voor het eten).

Beantwoorden
Berichten: 1878
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik kom regelmatig in Thailand, het eten  kan daar zo pittig wezen dat je als drink wat ze aanbieden.

Beantwoorden
Berichten: 1878
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik stook als wat ik voorhanden krijg, fruit, graan, rijst, aardappel, mais. Maar na fruit is rijst wel mijn favoriet. Ook omdat er na het fruit seizoen altijd wel aan te komen is en het blijft jaren goed.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?