Meldingen
Alles wissen

Maximale ketel grootte met 2" reflux kolom


Keije
Berichten: 42
Topic starter
(@keije)
Trusted Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Hallo allemaal,

Ik zat het forum af te zoeken en heb Google binnenstebuiten gekeerd, maar kan nergens iets vinden over de maximale ketel grootte voor een 2 inch reflux kolom.

Nu zit ik te denken om een 80 liter ketel te maken, en wil daar deze kolom op zetten. Heeft iemand ervaring met een soortgelijke opstelling? 

En zijn er ook medestokers die ervaring hebben met de ketel verwarmen met krachtstroom? 

Ik zie wel veel variabele stroomregelaars voor 230v maar voor 380V kan ik niks vinden? Hebben jullie daar een oplossing voor?

Beantwoorden
8 reacties
5 Reacties
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1639

@keije, voor een dikke en lange kolom heb je meer vermogen nodig en voor meer volume heb je meer tijd nodig. Om de alcohol naar boven te stuwen heb je dus vermogen nodig maar niet teveel anders verbrand de vloeistof onder in je ketel. Het is dus een samen spel van kolom, volume en vermogen. Mijn 25 liter stook ik met 2000 watt en voor dat er alcohol uit kom regel ik het vermogen naar beneden. Afhankelijk van wat voor kolom op de ketel staat gaat het vermogen naar 30, 50 of 70%. Het lage vermogen is om het proces opgang te houden en het maximale vermogen is om op te warmen. Meer vermogen zal je stook dag verkorten, maar langzaam geef over het algemeen een beter resultaat. 

80 liter met 1 fase en 3000W ga je wel lukken, wil je 3 fase(400V) gebruiken ook goed maar zorg dan dat je de boel niet verbrand. Dit kan je doen door na het opwarmen 2 fase uit te schakelen en met 1 element je ketel te verwarmen.

Of gebruik gewoon gas en dan weet je zeker dat het met een wat grotere ketel gaat lukken 😉 

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1639
Keije
(@keije)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 42

@rumo er is zoveel te leren in deze hobby😅 dit heb ik in het begin wel.onderschat, maar vindt het nu juist ook leuk om er helemaal in te duiken. 

Ik zit nu te denken om een 380v element te nemen en dat ik dan elke fase apart ga regelen met een variabele spanningsregelaar, of in ieder geval 1 van de 3 verwarmingsbuizen zo regelen. En dat ik de andere 2 alleen aan en uit kan schakelen voor het opwarmen van de ketel. 

Zou een 4 KW element een goede keuze zijn? Qua verbranding?

 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9267

@keije ga je een verwarming inbouwen  of aanliggende verwarming of op een plaat of wil je eau bain Marie ,? .je praat over een 2inch in diameter maar hoe hoog is kolom  ? 

Je kunt 80 liter opwarmen met inwendig 1200 watt   maar met een kolom zal je meer vermogen moeten gebruiken.  Ga je uitwendig aanleggende elementen toepassen zal je ook meer vermogen moeten gebruiken.  Je zal minimaal 2500 watt nodig hebben en niet op een punt moeten verwarmen   dus meerdere elementen. 

Hou we rekening mee dat je zowiezo meer kans op aanbranden krijgt met inwendige of aanleggende elementen. 

Daarnaast is electrisch lastig en traag in bijregelen. . Ook daarom zal je ruimer vermogen moeten gaan gebruiken. 

 

Beantwoorden
Keije
(@keije)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 42

@robbert ik zit er aan te denken om hem in te bouwen. Omdat dit ook makkelijker te maken is. Maar de andere methoden ga ik mij ook eens in verdiepen. Ik gebruik op dit moment alleen nog maar een suikermash maar wil in de toekomst wel wat meer experimenteren met fruit en graan/mais.

De kolom maak ik met triclamps en het eerste deel wordt rond de 900mm hoog, daar bovenop komt een reflux condenser van 200 mm hoog (hoop dat het hier mee lukt) en dan 2 bochten van 90graden naar de product condenser. Ik heb voor inspiratie naar de reflux kolom van de T500 gekeken qua opbouw en hier mijn eigen draai aan gegeven. De product condenser wordt een buis van 40 mm met daarin een buis van 18mm. Allemaal rvs uitgevoerd. 

Voor de vulling in de kolom wou ik rachig buisjes en koper zadels gebruiken net als de T500 kolom. 

Er zal zeker ruimte voor verbetering zijn en tips en trucs hoor ik graag☺️ het is een leuke uitdagende hobby, en wat is nou mooier dan een hobby waar je wat bij kunt drinken😄

Ik las wel eens dat bij au bain marie je een olie verwarmt die dan de pot weer verwarmt, klopt dit?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9267
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

De t500 en kolom is een commercieel leuk hobby ding maar ik zou toch tientallen betere voorbeelden kunnen vinden .

Kopper boiler met rvs opzet ? Beter is rvs boiler met koper opzet  of vol koper. 

Het is trouwens ook beter keramische pakking te gebruiken i.p.v. van koperen zadels in rvs kolom . 2 verschillende metalen in zure omgeving geeft meer kans op galvanische corrosie. 

Eu bain Marie wordt zowel met stoompijpen , Electrisch , gas , hout en ook nog wel kolen gestookt .

2 " bij 32 " is een  vrij gebruikelijke verhouding.

Ik weet niet hoe lang je de condensor wil maken .28 mm buis met  12 tot 15 mm buis erin  is voor met een lengte van 80 cm volstaat ruimschoots voor een  35 - 120 liter ketel.

Beantwoorden
2 Reacties
Keije
(@keije)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 42

@robbert de ketel maak ik compleet van rvs 304 omdat we dit op het werk hebben liggen. Dus dacht tegen de sufieten koperen zadels gebruiken maar als ik jou begrijp zou je het dus alleen bij keramische steentjes houden? 

Het minst edele materialen kan idd wegrotten. 

De condenser wordt 700mm lang had ik bedacht😂.  Zal genoeg koelvermogen hebben gok ik. En anders passen we hem aan. 

Is met een au bain marie ketel ook goed stripping runs te doen? 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9267

@keije ergens heb ik hier op forum ook iets met foto's staan van rvs 304 dat zwart uitslaat in ingekankert was .   304 - koper , zuur en eventueel slechte aarding of statistisch  geladen..  koper vreet meer weg maar ook rvs oxideert en komt in destilaat. 

Ik zou zeker geen koperen zadels gebruiken in rvs.  Ze slaan gauw uit. En ook die oxides wil je niet in destilaat.

Er zijn zeker Ook  Eau bain marie waarmee met stript ..

Beantwoorden
Deel:

©2023 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?