Beste mede-stokers,
De afgelopen weken zit ik te denken aan een verbetering aan mijn ketel. Vorig jaar heb ik een poging gedaan om de ketel te versimpelen. Ik heb de kolom aangepast om hem compacter te maken, en de diameter van de pijp te vergoten van 12 naar 22mm (in de hoop voor betere flow).
Gaande de tijd merk ik dat dit de smaak eigenlijk is verminderd. Waarschijnklijk komt dit doordat de kolom hoger is geworden. Na wat lezen op het forum kwam ik Robberts turkse hoed tegen (zie bijlage post hier onder, rij 2, foto 1) die zou moeten zorgen voor een beter smaak infusie. Als ik het goed heb begrepen zou dit werken met het principe dat de gassen een plek hebben om te scheiden/reflux/contact met elkaar maken/geen trek als schoorsteen.
Deze hoed is aan de bovenkant 140mm, en k heb geen toegang tot een conische wals die dit kan maken. Een buis vinden van deze diameter is ook lastig, dus moet terug vallen op een ander ontwerp.
Dus nu een poging om terug te vallen op de principes van deze hoed. Maar hoe pak je zoiets aan? Want kijkend naar de mogelijkheden, zijn er velen, en ik begrijp het verschil niet.. Maar dit ontwerp zou wel belangrijk zijn, toen ik de comment van "munckerik" tegen kwam: in Schotland zeggen ze dat de vorm van de dome zelfs van invloed is op de uiteindelijke smaak van de whisky. Terug naar de helm/dome: even een paar uitgelicht in de bijlage (in de bovenste rij).
Zoals eerder genoemd, gaat het (denk ik) om het opbreken van de trek, een plek waar de damp kan mengen en scheiden, maar hoe moet zoiets er uit zien? Je ziet op een allembiek een ui, maar kwam in een draad ook Penumbra59 z'n omgekeerde ui tegen. Bewust's "kaboutermuts" gebruikt het principe van een alembiek, wat je ook wel in de industrie ziet. De profpic van SaenseOverhaal heeft een kleine aftakking op een grote diameter, en de 2de rij 2de foto is een opstelling van Robbert, waar je ditzelfde ziet, maar dan met een hals er tussen. Als laatste (rechtsonder) een schets van Robbert waarin hij wat aanpassingen aan de helm van een T500 doet om smaak beter mee te laten komen en trek te voorkomen.
Nu ben ik het spoor volledig bijster en zit er aan te denken om "gewoon" een 10 a 15 liter (heb beide) direct op m'n helm te maken om zo'n smaak-infusie-kamer te maken. Zou dit werken en zou ik hier eventueel een kabouterhoed op moeten maken?
Wat zijn de funties van deze verschillende vormen, en heeft dit (op reflux na) enige fincite?
Sorry voor de lange post, K hoop dat dit niet TL;DR was.
Lezers! Bedankt voor jullie reacties!
Helaas geen concrete conclusies, maar we gaan wel aan de knutsel! Na ook een leuk draadje van Ferry_h en de kaboutermuts van Bewust heb ik het idee dat de dampen een plek nodig hebben om even in snelheid te stagneren en mengen, voor verder het systeem in te gaan. Nu kost de helm die Penumbra (bijlage 2 eerder in deze draad) en Ferry_h met ons deelden slecht $245,- ex verzend. dus dat gaat hem niet worden. Tijd om zelf weer te gaan prutsen!
Ik heb op black friday wat lopen shoppen, en nu al binnengekomen! zie bijlage. Wat c-koppellingen om wat onderdelen te kunnen uitwisselen, en kijkglazen zodat de dampen alvast kunnen wennen aan de nieuwe omgeving.
Het koperen vaatje (ei) had ik nog staan, en heb op marktplaats een koperen beker en kan op weten te snorkelen. De kan leek op de foto's minimaal een keer zo groot, dus die wordt niet gebruik. Misschien leuk voor later.
Van de beker wil ik een hempje maken zoals SaenseOverhaal ook op zijn ketel heeft staan. Met het koperen ei als hals hoop ik zo de smaak beter te kunnen vangen.
In de kerstvakantie in ieder geval een leuk probeersel voor de boeg!
Er staat al wat appelsap te pruttelen om als test gebruikt te worden.
Tot de volgende!
Ere wie ere toekomt, de kop die ik gebruik is op aanwijzing van m'n 'nestor uit t Noorden' - @robbert. Simpel, goed te solderen met materialen die redelijk voorhanden zijn en uiteraard doeltreffend. Mijn kop is volgend mij 8 cm in doorsnede en een 20 a 22 cm hoog. Dat is voor een 30 of 50 liter daalderopboikervat ketel de juiste diameter en hoogte om met smaak te stoken en flow goed te krijgen.
Iets ophogen lijkt me geen overbodige luxe. Uitstroom is 15. Ik heb met een trappenboor een gat met juiste maat geboord. De koperpijp 15 er iets door het gat heen. Als je zowel een de binnenzijde van de kop als aan de buitenzijde een knelringetje van een knelkoppeling op de 15 koperpijp schuift, dan kun je deze zij uitstroom buis redelijk strak op je kop vastzetten. Uiteraard alles eerst goed schuren en fluxen. Door de ringetjes zit t al goed strak vast en is solderen peulenschil.
Ps: voordeel van de 15 uitstroom is dat deze dezelfde diameter heeft van de binnenbuis van mij liebigkoeler ( 15 binnenbuis van 100 cm met 22 mantel van ca 80 cm)