Meldingen
Alles wissen

Ontwerp Help - Smaakinfussie dmv helm


Berichten: 68
Topic starter
(@antonuithethogenoorden)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Beste mede-stokers,

De afgelopen weken zit ik te denken aan een verbetering aan mijn ketel. Vorig jaar heb ik een poging gedaan om de ketel te versimpelen. Ik heb de kolom aangepast om hem compacter te maken, en de diameter van de pijp te vergoten van 12 naar 22mm (in de hoop voor betere flow).

Gaande de tijd merk ik dat dit de smaak eigenlijk is verminderd. Waarschijnklijk komt dit doordat de kolom hoger is geworden. Na wat lezen op het forum kwam ik Robberts turkse hoed tegen (zie bijlage post hier onder, rij 2, foto 1) die zou moeten zorgen voor een beter smaak infusie. Als ik het goed heb begrepen zou dit werken met het principe dat de gassen een plek hebben om te scheiden/reflux/contact met elkaar maken/geen trek als schoorsteen.

Deze hoed is aan de bovenkant 140mm, en k heb geen toegang tot een conische wals die dit kan maken. Een buis vinden van deze diameter is ook lastig, dus moet terug vallen op een ander ontwerp. 

Dus nu een poging om terug te vallen op de principes van deze hoed. Maar hoe pak je zoiets aan? Want kijkend naar de mogelijkheden, zijn er velen, en ik begrijp het verschil niet.. Maar dit ontwerp zou wel belangrijk zijn, toen ik de comment van "munckerik" tegen kwam: in Schotland zeggen ze dat de vorm van de dome zelfs van invloed is op de uiteindelijke smaak van de whisky. Terug naar de helm/dome: even een paar uitgelicht in de bijlage (in de bovenste rij).

Zoals eerder genoemd, gaat het (denk ik) om het opbreken van de trek, een plek waar de damp kan mengen en scheiden, maar hoe moet zoiets er uit zien? Je ziet op een allembiek een ui, maar kwam in een draad ook Penumbra59 z'n omgekeerde ui tegen. Bewust's "kaboutermuts" gebruikt het principe van een alembiek, wat je ook wel in de industrie ziet. De profpic van SaenseOverhaal heeft een kleine aftakking op een grote diameter, en de 2de rij 2de foto is een opstelling van Robbert, waar je ditzelfde ziet, maar dan met een hals er tussen. Als laatste (rechtsonder) een schets van Robbert waarin hij wat aanpassingen aan de helm van een T500 doet om smaak beter mee te laten komen en trek te voorkomen. 

Nu ben ik het spoor volledig bijster en zit er aan te denken om "gewoon" een 10 a 15 liter (heb beide) direct op m'n helm te maken om zo'n smaak-infusie-kamer te maken. Zou dit werken en zou ik hier eventueel een kabouterhoed op moeten maken?

Wat zijn de funties van deze verschillende vormen, en heeft dit (op reflux na) enige fincite?

Sorry voor de lange post, K hoop dat dit niet TL;DR was.

1732362870-Ketel.jpg
Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
11 reacties
6 Reacties
(@antonuithethogenoorden)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 68

bijlage 2

1732362907-Voorbeeld.jpg
Beantwoorden
(@antonuithethogenoorden)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 68

Over de foto's van mijn ketel: het zilver en zware zijn isolatie, zodat de wijn zo min mogelijk hitte verliest > minder kosten.

De ketel is elektisch gestookt met een 1,2kW kookplaat (met regelaar). Het duurt vrij lang om te stoken, dus zit ook te kijken naar een extra 2kW intern element met regelaar om sneller te stoken. 

De fietsband is voor het afdekken van de naad en verhinderd stoom van het ontsnappen tussen de helm en "pan". Deze wordt straks dicht gelast met TIG. Dit was handig voor de schoonmaak, maar ik heb liever een ketel die wat druk kan hebben (met thumper drukt de helm zich van de pan). 

De ketel werkte voor de aanpassing perfect met een ABV van 75% maar duurde lang (14 a 20 uur over 40 liter 12%). Na aanpassing zo'n 70% (8 uur over 12%).

 

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 603

@antonuithethogenoorden ik zelf denk dat hoe hoger je kolom is hoe minder smaak overdracht, uit probeersel weet ik dat mijn ketel zonder verlengstuk veel meer smaak geeft en met verlengstuk een hogere aantal% met weinig smaak, denk dat je het in die richting moet zoeken. is mijn gedachte er over maar ben ook maar een groentje die zoekt en probeert.

En iets laten rijpen doet ook best veel met de smaak en reuk

Heb een perzik likeurtje van een jaar oud die nu gewoon zalig is, terwijl hij eerst niet eens was te herkennen als perzik

 

Beantwoorden
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 330

@antonuithethogenoorden u woont in het hoge noorden? Als u ook Friesland daarmee bedoeld is misschien idee om eens met Robbert af te praten.  40 liter Stoken in 12 of 8 uur is erg lang en u percentages zijn laag .Robbert weet verhouding formules voor ketelbouw en  Stookt met zelfbouw kolommen boven 90%.  De ketel die ik hier gebruik voor hoog alkohol is ook door hem gemaakt en doet 25 liter in 4 en half uurtjes  88 % in eerste stook . Voor een smaak ketel heeft hij ook bouwtekeningen uit Frankrijk en Amerika. 

Beantwoorden
Bewust
(@bewust)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 417

@antonuithethogenoorden , ga gewoon lekker aan de slag en maak iets wat jou goed lijkt. Mijn kaboutermuts die ik al enkele jaren geleden gemaakt heb, heb ik na een tijdje ook wat ingekort omdat ik het gevoel had dat dit beter zou gaan werken. (Zie foto).                                              Heb zo door de jaren heen al heel wat helmpjes gemaakt voor mijzelf en voor anderen.  Je heb voorbeelden te over, dus bouwen maar of je past het aan als het niet bevalt.  Heb hier verder geen foto’s want ik ben nu op visite in het hoge noorden(Haren)

1732388204-IMG_8882.jpeg
Beantwoorden
Bewust
(@bewust)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 417

Zo was ie eerst

Beantwoorden
Berichten: 68
Topic starter
(@antonuithethogenoorden)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Lezers! Bedankt voor jullie reacties!

Helaas geen concrete conclusies, maar we gaan wel aan de knutsel! Na ook een leuk draadje van Ferry_h en de kaboutermuts van Bewust heb ik het idee dat de dampen een plek nodig hebben om even in snelheid te stagneren en mengen, voor verder het systeem in te gaan. Nu kost de helm die Penumbra (bijlage 2 eerder in deze draad) en Ferry_h met ons deelden slecht $245,- ex verzend. dus dat gaat hem niet worden. Tijd om zelf weer te gaan prutsen!

Ik heb op black friday wat lopen shoppen, en nu al binnengekomen! zie bijlage. Wat c-koppellingen om wat onderdelen te kunnen uitwisselen, en kijkglazen zodat de dampen alvast kunnen wennen aan de nieuwe omgeving.
Het koperen vaatje (ei) had ik nog staan, en heb op marktplaats een koperen beker en kan op weten te snorkelen. De kan leek op de foto's minimaal een keer zo groot, dus die wordt niet gebruik. Misschien leuk voor later.
Van de beker wil ik een hempje maken zoals SaenseOverhaal ook op zijn ketel heeft staan. Met het koperen ei als hals hoop ik zo de smaak beter te kunnen vangen. 

In de kerstvakantie in ieder geval een leuk probeersel voor de boeg!
Er staat al wat appelsap te pruttelen om als test gebruikt te worden.

Tot de volgende!

1733945973-Deze.jpg
Beantwoorden
SaenseOverhaal
Berichten: 267
(@kevin)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ere wie ere toekomt, de kop die ik gebruik is op aanwijzing van m'n 'nestor uit t Noorden' - @robbert. Simpel, goed te solderen met materialen die redelijk voorhanden zijn en uiteraard doeltreffend. Mijn kop is volgend mij 8 cm in doorsnede en een 20 a 22 cm hoog. Dat is voor een 30 of 50 liter daalderopboikervat ketel de juiste diameter en hoogte om met smaak te stoken en flow goed te krijgen.

Beantwoorden
2 Reacties
(@antonuithethogenoorden)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 68

@kevin We kunnen het forum bijna omdopen tot "praatkamer waar alle wijsheden van Robbert in willekeurige volgorde voorbij komen"! Hij komt overal terug (en ik zie hem graag komen).
Theresa vroeg al of ik bij hem in de buurt woonde, en klopt redelijk. K had alleen gehoopt dat hijzelf in deze draad zou reageren, zodat iedereen er van zou kunnen profiteren. Tot nu toe geen geluk.

Mijn ketel kan, met voldoende "headspace", ook 40L houden. De beker ook 8cm diameter, maar is 10cm hoog. Ik zou hem met een regenbuis-mof kunnen verlengen naar jouw lengte. Dan zou ik goed moeten zitten! 

Met wat voor diameter tak je af? Ikzelf zat te denken aan een 22mm buis om toch iets van flow te houden, maar op je profpic lijkt de diameter erg klein.

Bedankt voor je reactie trouwens!

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10476

@antonuithethogenoorden waarschijnlijk dat deel even gemist . je bent welkom hier . Ik wil best even met jou naar ketel project kijken .

De kop van kevin is in goede verhouding tegenover vat inhoud  . 22 Geeft meer versnelling  in flow.  Je kunt verlies krijgen in verzadiging. Het zijn maar kleine ketels !

10 cm hoogte is minimaal . Beter is met een diameter van 80 - 120 mm een hoogte  220 tot 260 mm. . Uitgaande van 50 - 60 liter ketel.

Beantwoorden
SaenseOverhaal
Berichten: 267
(@kevin)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Iets ophogen lijkt me geen overbodige luxe. Uitstroom is 15. Ik heb met een trappenboor een gat met juiste maat geboord. De koperpijp 15 er iets door het gat heen. Als je zowel een de binnenzijde van de kop als aan de buitenzijde een knelringetje van een knelkoppeling op de 15 koperpijp schuift, dan kun je deze zij uitstroom buis redelijk strak op je kop vastzetten. Uiteraard alles eerst goed schuren en fluxen. Door de ringetjes zit t al goed strak vast en is solderen peulenschil. 

Ps: voordeel van de 15 uitstroom is dat deze dezelfde diameter heeft van de binnenbuis van mij liebigkoeler ( 15 binnenbuis van 100 cm met 22 mantel van ca 80 cm)

Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?