Dit is mijn ketel op basis van een gebruikte ketel met kolom. Op basis van het oude (werkende) ontwerp heb ik de boel sluitend gemaakt.
Ketel heeft een inhoud van ongeveer 30 liter met daarop een kolom van ruim 70 cm.
Komende week ga ik het basisrecept van suiker en turbogist stoken om de installatie te testen. De bedoeling is om vooral fruit te gaan stoken. Ik krijg hierbij hulp van een Servische buurman die veel ervaring heeft met slivovitsj stoken. Zelf ben ik erg gecharmeerd van de Oostenrijkse obstler dus die staat ook op het programma.
Ik ben benieuwd of de boel werkt.
Overigens was de installatie op de foto nog niet helemaal klaar. Inmiddels is alles aangesloten.
Leuk zeg. Is die kolom gevuld met het een of ander?
Mooi om te zien Gijs dat oud spul nog zeer functioneel is... Ook dat hij nog niet geheel aangesloten was.... Anders bubbelt t koelwater zo.... 😉
Zeker een mooie ketel, succes met stoken !
Mooi gemaakt?
Gijs, het zou erg leuk zijn als je van het procédé foto's maakt. Ik mocht willen dat ik een Servische buurman had die slivovitsj kon maken. Er komt een meeting aan, we zouden hem in de Betuwe kunnen houden in pruimentijd. Dat is voor iedereen toch een beetje het midden van het land en ik zou op de fiets kunnen komen, hahah ook niet onbelangrijk. Is het wat Jan?
Nodigen we de buurman van Gijs ook uit
Workshop slivovitsj
Kan ook eventueel in LIMBURG..
Kan ik met de fiets gaan 🙂
Gijs, slivovitsj stoken doe je toch van pruimen.
Wij hebben een Servisch kennisje (naam Zlatana) die toen ze wat jonger was, regelmatig naar haar familie ging en slivovitsj en kaimak in een houten tonnetje meenam.
Helaas is dat niet meer zo.
Kolom is gewoon hol, gaat bovenin de hoek om en dan over in de dunne arm.
Nou jongens die slivoworkshop is wel een goed idee! Het zal ongetwijfeld wat leuke discussie opleveren want hij is redelijk stellig wat betreft het stoken of toevoegen van suiker: dat doe je NIET. En ze verdunnen de boel ook niet. Eerste stook gaan ze door tot rond de 20% in het destillaat. Dit stoken ze nogmaals en stoppen dan op gewenste sterkte: 42,5% is minimaal maar liever 50%. Wat achterblijft in de ketel is goed als thee.
Foto's volgen zeker, overigens. Weet iemand van jullie misschien de gedachte achter de bocht in de arm van mijn ketel? Ik heb gewoon het 'origineel' nagebouwd. Ketel is meegekomen naar Nederland zonder koeling met de gedachte dat die makkelijk weer gebouwd zou kunnen worden. Daar is nooit van gekomen en de ketel is dus nooit weer gebruikt. Dus nu hoop ik 'm alsnog een tweede leven te kunnen geven.
optische versiering?
Ow... dat wordt leuk dan.