Je koelers isoleren heeft niet zoveel zin... Doel is namelijk zoveel mogelijk warmteoverdracht... Uitgaande temperatuur van je koelwater is een van de belangrijke parameters tijdens t Stoken
Oegabunga besef ik maar al te best doch denk ik ook aan de uitwendige temperatuur in de zomer. Isolatie is goed voor warm naar koud maar ook omgekeerd en ja schaad het niet kan het ook geen kwaad zo dacht ik maar ..... of is het gewoon beter iets doen dan ongeduldig afwachten om te kunnen beginnen 😉
Je sprak ook eerder dat je voor de koeling een emmer met vijverpomp zult gebruiken. Ik begrijp hieronder dat je geen aanvoer van vers, koel water hebt, maar dat je hetzelfde water opnieuw gebruikt. Ik hoop dat die emmer vrij groot is want je koelwater wordt sneller warm dan je denkt. Het volume water in een gewone emmer (10l) is veel te klein om je systeem te koelen, vooral als je denkt zowel de bovenkoeling als de liebig te gebruiken. Zonder aanvoer van vers water dien je denken in termen van volume water 100l à 150l om comfortabel te werken.
Ik heb 2 emmers van 25 liter voorzien zodat als de ene warm begint te worden de andere er onder kan. Intussen kan de eerste weer afkoelen enz .. Mocht het afkoelen van de eerste niet lukken binnen de tijd dat de tweede warm wordt dan neem ik gewoon nieuw water. Ik denk toch dat met dit systeem heel wat water uitgespaard kan worden. na de stook heb ik dan nog steeds 2 maal 25 liter water wat rustig kan afkoelen voor de volgende stook. Die 50 liter zijn dan al zeker niet voor de goot.
Het is inderdaad een VM/LM systeem. Voordelen van beide systemen kun je na elkaar gebruiken.
Ik gebruik dat ook, heb het zelf gebouwd:
Voor/nadeel LM:
Reflux ratio traploos te regelen tussen 0 en 100% Dus je kunt een pure neutraal maken, maar ook smaakrijk (potstill) voor de whisky bijvoorbeeld. Je kunt ook de wash strippen met een LM. LM is zeer goed in het scheiden van voor en naloop. Nadeel, je moet tijdens de stook van een neutraal wel af en toe de naald afsluiter bedienen om de zelfde reflux ratio te houden en zo dus ook de kwaliteit en percentage hoog te houden.
Voor/nadeel VM
Minimale reflux ratio is afhankelijk van de constructie zeker geen 0, dit zal ergens vanaf 25% zijn. Of hoger, dit regel je met de schuif afsluiter. Voordeel is dat de ingestelde reflux ratio tijdens de stook niet meer veranderd, waardoor je (alleen) een neutraal kan stoken met minder handelingen. Onder de 40% ABV komt er geen damp meer naar boven. Nadeel: Je kunt zonder aanpassingen geen wash strippen, je kunt niet smaakrijk stoken, en je voorloop en naloop zijn moeilijker te scheiden.
eerst en vooral ben ik juist dat de LM opgevangen wordt door de grote kraan en de VM door de kleine kraan ?
Voor de LM spreek je van reflux ratio hoe kan je dit meten ? Gaat je ABV omlaag dan kraantje verder opendraaien ?
De VM is dus enkel om pure neutrale alkohol te stoken terwijl de LM goed is voor strippen en ook whiskey en dergelijke ?
Voor het stoken van whiskey en dergelijke heb ik anders nog dit deel zoals op foto. hier zijn geen zadels en dergelijke in wat ik dacht dat dit niet mocht voor whiskey e.d.
Ik weet veel vragen maar ken er dan ook niets van en leer graag bij. bedankt alvast. Grts RenéR
Misschien lees ik je tekst hierboven verkeerd of gebruik ik andere terminologie, maar de reflux ratio bij VM wordt toch bepaald door de koeling in je koelspiraal (en ook deels door de hoeveelheid alcoholdamp die je door de grote kraan naar buiten laat)? Wat bedoel je met schuifafsluiter ?
eerst en vooral ben ik juist dat de LM opgevangen wordt door de grote kraan en de VM door de kleine kraan ?
Nee, net andersom
Voor de LM spreek je van reflux ratio hoe kan je dit meten ? Gaat je ABV omlaag dan kraantje verder opendraaien ?
Reflux ratio is de verhouding tussen wat je aftapt en wat er terug de ketel in loopt door de pakking. Als je ABV omlaag gaat (temperatuur omhoog), dan moet de kraan verder dicht.
De VM is dus enkel om pure neutrale alkohol te stoken terwijl de LM goed is voor strippen en ook whiskey en dergelijke ?
VM is voor pure alcohol, hoewel dat met LM ook kan. Met LM kun je heel makkelijk druppels gewijs de voorloop aftappen, waarna je met VM verder gaat. Voor een neutrale drank dus.
Voor het stoken van whiskey en dergelijke heb ik anders nog dit deel zoals op foto. hier zijn geen zadels en dergelijke in wat ik dacht dat dit niet mocht voor whiskey e.d.
Correct, dat is een potstill, prima voor whisky. Ook strippen gaat hier het beste mee.
Ik weet veel vragen maar ken er dan ook niets van en leer graag bij. bedankt alvast. Grts RenéR
Als je de basis beginselen snapt, dan leer je het meeste door gewoon te gaan stoken. Je hebt dus een 3 in een systeem gekocht. Je kunt er dus alle kanten mee op. Afhankelijk van wat je wil maken kies je het systeem wat daar bij past.
Misschien lees ik je tekst hierboven verkeerd of gebruik ik andere terminologie, maar de reflux ratio bij VM wordt toch bepaald door de koeling in je koelspiraal (en ook deels door de hoeveelheid alcoholdamp die je door de grote kraan naar buiten laat)? Wat bedoel je met schuifafsluiter ?
Wat ik met schuif afsluiter bedoel is de grote afsluiter die de hoeveelheid damp regelt. Dit is normaal gesproken een schuif omdat die beter in te stellen is dan een (kogel) kraan.
De reflux ratio is de verhouding tussen wat je aan volume aftapt, ten opzichte van wat er terug de kolom inloopt over de pakking.
De koelspiraal bovenin moet ALLE damp die niet via de schuifafsluiter afneemt condenseren. Dus je regelt met deze koeler niet het proces. Stel dat je de schuifafsluiter geheel sluit (100% reflux) dan moet de koeler bovenin ALLE dam condenseren.
Prachtig perfecte uitleg ...eindelijk snap ik het...bedankt en ja uiteraard leer je het meeste door het gewoon te doen maar enigsinds weten wat je doet is wel handig.
Ander vraagje dan : op mijn ketel staan 2 kranen ; 1 onderaan voor te laten leeglopen en 1 bovenaan. Nu de vraag waarvoor dient deze bovenaan ?
Ik zou me alleen kunnen bedenken dat het is om bij te vullen. Dus verwarming afzetten even laten afkoelen dan langs die kraan nieuwe stookwijn erin en verwarming terug op en verder stoken. Klopt dit ?
Als ik zo lees ben ik best wel tevreden met deze aankoop van 250 euro is dit zeker geen slechte koop. De lekjes aan de watertoevoeren nog even afdichten met teflon en ergens moet eenn klein gaatje zijn bij de termometer maar die kan ik dan voorlopig dicht maken met bloem/watermengeling of was dit anders.
Dank voor de verduidelijking, ik wilde in feite hetzelfde zeggen, maar met dit verschil dat ik er verkeerdelijk van uit ging dat de bovenkoeling wel deel uitmaakte van het proces. In principe wordt alles wat niet via de grote kraan/schuifafsluiter weg kan, teruggeslagen naar de kolom/pakking/ketel.
Het pijpje net boven de VM afvoer afsluiter.... Denk dat dit een insteekhuls is? Deze is voor een Temperatuur meter.... De afsluiter boven op de ketel is om te vullen.. En ook om te spoelen.. Dan hoef je niet steeds de kolom los te bouwen om je wash te vullen.. Om na gebruik je kolom schoon te spoelen..... Even je LM condensor er uit schuiven (boka) en dan van boven naar onder spoelen.... Welke vullichamen heb je er bij?
Klopt inderdaad het pijpje is voor een thermometer.
ok tof is dan inderdaad gemakkelijk om alles proper te krijgen. Het vullen met de kraan bovenop de ketel zal dan waarschijnlijk met een hevelaar van een emmer naar de ketel gaan.
Op dit moment steekt er in de kolom van die RVS sponsjes. Ik heb echter koper zadels en keramische ringen toegekregen dewelke ik in de kolom zou steken. Ergens in volgende volgorde : onderaan RVS sponsjes daarboven 2 KG keramische ringen en eindigen met de koperen zadels. Hoop dat dit goed is grts RenéR
Koper is nodig als kathalisator, om de zwavelverbindingen uit je wash te laten verdwijnen. Gans je toestel is van koper, dus extra koper als vulling is echt overbodig denk ik.