Hoi allemaal, welke verhoudingen kan ik gebruiken om limoncello te maken van 65% alcohol? (mijn potstill komt niet hoger dan 65%, in het originele recept moet je 95% alcohol gebruiken voor limoncello)
Alvast bedankt voor de reacties!
Ik dacht aan, geen idee of ik juist reken of dat mijn uitleg op iets slaat ...
In de beginnersgids ( https://stookforum.nl/wp-content/uploads/zelf-thuis-destilleren-beginnersgids.pdf) staat er op pagina 9 een interessante formule. Stel dat je 1l alcohol hebt van 65%, zoals in uw geval. De meeste Limoncello's zitten tussen de 30 en 35 graden. Voor 30 graden is het dan.
(65 / 30) * 1000 - 1000 = 1167 ml water toevoegen
Dit is de formule om de drinksterkte te verlagen van 65 naar 30 graden bij 1 l alcohol. Natuurlijk ga je geen 1167 ml water toevoegen, liefst wil je een gedeelte veranderen in suiker. Likeuren zijn meestal zoete drankjes, tussen de 15 - 20% suiker. Bij 20% is het dan:
80% van 1167 = 934 ml water
20% van 1167 = 234 ml suikersiroop
Nu moet je de suikersiroop nog omzetten naar gram. Als je 1 kg suiker laat smelten, heb je 625 ml vloeibare suiker. Hier is het dus:
234 * (1000 / 625) = 374 gram suiker.
Dit is allemaal theoretisch. Maar het geef je wel een richting. Ik heb liever minder zoet, maar smaken verschillen.
Ik gebruik soms een excel formulier van http://ducske.be/likeurrekenen
Onlangs was er een "De Limonchallenge". Misschien vind je hiet nog leuke ideetjes.
https://stookforum.nl/forums/het-cafe/vergelijkend-warenonderzoek-limoncello/
Wat ik een persoonlijke goede tip vind, is die van Claudio om de citroenschillen bij de suikersiroop te doen wat extra smaak geeft.
Ik ben ook pas onlangs begonnen te stoken en met wat opzoekwerk raden de meesten Turbo gisten af. Dus die stap heb ik over geslagen en ik was tevreden met mijn eerste stook. Dit was suikerwash.