Meldingen
Alles wissen

Limoncello recept met 65% alcohol


duke
Berichten: 5
 duke
Registered
Topic starter
(@duke)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 4 maanden geleden

Hoi allemaal, welke verhoudingen kan ik gebruiken om limoncello te maken van 65% alcohol? (mijn potstill komt niet hoger dan 65%, in het originele recept moet je 95% alcohol gebruiken voor limoncello)

Alvast bedankt voor de reacties!

Beantwoorden
18 reacties
4 Reacties
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7965

@duke het is inderdaad een laag percentage , misschien iets te snel gestookt. Te hoge temperatuur ??

Wanneer je een goed basis beslag hebt gebruikt en de alcohol 2 of 3 keer hebt overgehaald zou de alcohol dusdanig smaak arm en helder kunnen zijn dat  met 65 % ook prima een citrus vruchten maceraat is te maken ermee .

95 % is echt niet altijd noodzakelijk ! 

Beantwoorden
duke
 duke
Registered
(@duke)
Deelgenomen: 4 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 5

@robbert de alcohol is 1x in de pot geweest, we hebben voor de eerste keer een beslag gemaakt met bakkersgist dus daar kwam niet heel veel alcohol uit, misschien dat de volgende wash (25l met turbo classic 8 gist) beter werkt, dan ga ik deze ook een 2e of 3e keer stoken, bedankt voor het antwoord in ieder geval!

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7965

@duke per kilo suiker maximaal 510 gr alcohol te krijgen . Maakt niet uit of je bakkersgist of turbo gebruikt.  Enige verschil is je werkt met andere volumes . Bakkers gist krijgt zelfde hoeveelheid in volume alcohol uit suiker maar alleen de aantal liters water waarin op te lossen is anders omdat bakkers gist niet zo resistent is . Bij turbo ben je alleen aan concentreren in minder water / oplossing ..wil wel zeggen dat gist in krap water ook zijn eigen rotzooi weer moet verwerken en daarom kans op meer bijsmaak met een turbo .

Daarnaast je moet Altijd meerdere keren overhalen ! Ongeacht wat voor ketel je gebuikt. 

Met een 2e overhaal zal ook jou percentage nog stijgen .

Beantwoorden
duke
 duke
Registered
(@duke)
Deelgenomen: 4 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 5

@robbert ja, ik ga zeker vaker overhalen deze keer, maar bij de vorige wash (10l met bakkersgist en 2kg suiker) hielden we maar 350ml alcohol van 65% over haha.

Beantwoorden
concha
Berichten: 52
Registered
(@concha)
Actief Lid
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Ik dacht aan, geen idee of ik juist reken of dat mijn uitleg op iets slaat ...

In de beginnersgids ( https://stookforum.nl/wp-content/uploads/zelf-thuis-destilleren-beginnersgids.pdf) staat er op pagina 9 een interessante formule. Stel dat   je 1l alcohol hebt van 65%, zoals in uw geval. De meeste Limoncello's zitten tussen de 30 en 35 graden. Voor 30 graden is het dan.

(65 / 30) * 1000 - 1000 = 1167 ml water toevoegen

Dit is de formule om de drinksterkte te verlagen van 65 naar 30 graden bij 1 l alcohol. Natuurlijk ga je geen 1167 ml water toevoegen, liefst wil je een gedeelte  veranderen in suiker. Likeuren zijn meestal zoete drankjes, tussen de 15 -  20% suiker. Bij 20% is het dan:

80% van 1167 = 934 ml water

20% van 1167 = 234 ml suikersiroop

Nu moet je de suikersiroop nog omzetten naar gram. Als je 1 kg suiker laat smelten, heb je 625 ml vloeibare suiker.  Hier is het dus:

234 * (1000 / 625) = 374 gram suiker.

Dit is allemaal theoretisch. Maar het geef je wel een richting. Ik heb liever minder zoet, maar smaken verschillen. 

Ik gebruik soms een excel formulier van http://ducske.be/likeurrekenen

Onlangs was er een "De Limonchallenge". Misschien vind je hiet nog leuke ideetjes.

https://stookforum.nl/forums/het-cafe/vergelijkend-warenonderzoek-limoncello/

Wat ik een persoonlijke goede tip vind, is die van Claudio om de citroenschillen bij de suikersiroop te doen wat extra smaak geeft.

 

Ik ben ook pas onlangs begonnen te stoken en met wat opzoekwerk raden de meesten Turbo gisten af. Dus die stap heb ik over geslagen en ik was tevreden met mijn eerste stook. Dit was suikerwash. 

Beantwoorden
13 Reacties
Odevie
Registered
(@odevie)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Actief Lid
Berichten: 212

@concha ik bereken mijn suiker op het eindvolume. JE begint dus inderdaad met de verdunning uit te rekenen, bvb 65 / 30 = 2,17

Dus 1 liter alcohol @65% maakt 2,17 liter likeur en bijgevolg moet je 1,17 liter water of suikersiroop toevoegen.

Persoonlijk gebruik ik 200 gram suiker per liter likeur (eindprodukt dus). Voor 2,17 liter likeur is dat 434 gram suiker. Dat los je op in bvb een halve liter heet water en vervolgens leng je aan tot 1,17 liter die je nodig hebt om bij je alcohol te voegen. Eindresultaat is dus 2,17 liter likeur van 30% met 200 gram suiker per liter likeur.

Beantwoorden
concha
Registered
(@concha)
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 52

@odevie Bedankt voor de uitleg. Weer iets bij geleerd.

Beantwoorden
Odevie
Registered
(@odevie)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Actief Lid
Berichten: 212

@concha succes.

In het begin maakte ik standaard suikersiroop van bvb 350 of 400 gram suiker per liter water maar aangezien de verdunningsverhoudingen nooit dezelfde zijn kan het suikergehalte in het eindprodukt flink varieren.

Op deze manier, het is best wat meer reken- en meetwerk, is het eindresultaat steeds voorspelbaar en constant.

Beantwoorden
concha
Registered
(@concha)
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 52

@odevie Het rekenwerk, dat valt nog mee maar vooral zoals je zegt dat het eindresultaat meer voorspelbaar is. Als je iets maakt dat lekker is en je doet het daarna opnieuw, wil je toch bijna hetzelfde eindresultaat.

Beantwoorden
Alchemist
Registered
(@alchemist)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 2083

@concha  Het is misschien wat handiger om wat moeite te steken in een Excel bestand, dan kun je alles invullen en wordt t automatisch uitgerekend.

Beantwoorden
Odevie
Registered
(@odevie)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Actief Lid
Berichten: 212

@alchemist goed idee, heb ik net gemaakt...

Wat denk je?

Beantwoorden
Alchemist
Registered
(@alchemist)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 2083

@odevie  Ziet er niet gek uit, naamgeving kan iets makkelijker en eventueel de cellen waarin de formules staan vergrendelen zodat je ze niet per ongeluk leeggooid of veranderd.

Beantwoorden
Alchemist
Registered
(@alchemist)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 2083

Misschien in t geval van maceraten zoals limoncello kun je nog een citroen gewicht / liter eindproduct toevoegen, in het kader van voorspelbare eindresultaten 😉 

Beantwoorden
concha
Registered
(@concha)
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 52

@odevie Ook die 2de formule is echt handig ivm een gewenst volume. Deze 2 formules ga ik vanaf nu gebruiken. Bedankt om deze te maken en te delen!!!

Beantwoorden
Odevie
Registered
(@odevie)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Actief Lid
Berichten: 212

@concha daar hebben we dit platform toch voor.

Succes

Beantwoorden
mcjas
Registered
(@mcjas)
Deelgenomen: 9 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 14

@odevie 

Ik ben met grote interesse deze post aan het lezen, en kan het redelijk volgen.

Alleen ik ben verward met de opmerking " moet je 1,17 liter water of suikersiroop toevoegen"

water OF suikersiroop?? Lijkt mij een flink verschil of je het een of het ander gebruikt, of mis ik hier iets??

Beantwoorden
Odevie
Registered
(@odevie)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Actief Lid
Berichten: 212

@mcjas dat is inderdaad een groot verschil, het hangt er van af of je een likeur (met suiker) wilt maken of je drank (whisky, rum, eau de vie,...) op drinksterkte wil brengen.

Beantwoorden
mcjas
Registered
(@mcjas)
Deelgenomen: 9 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 14

@odevie aaah ja dat verschil miste ik in je uitleg, helder nu,dank

Beantwoorden
Deel:

©2021 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?