Meldingen
Alles wissen

Probleem met louche effect tijdens diluten van het maceraat pastis


Berichten: 7
Topic starter
(@pastis1996)
Active Member
Deelgenomen: 3 dagen geleden

Dag iedereen! 

Ik ben sinds kort nieuw hier op het forum, dus vergeef mij als ik iets op de verkeerde plaats post. 🙂

Ik ben sinds kort namelijk zelf begonnen met mijn eigen pastis te maken, super tof!

Nu heb ik mijn eerste maceraat gemaakt met:

96% alcohol

venkelzaad

anijssterren

Zoethout

etc.

Mijn maceraat trok zeer goed de kruiden, na één week heb ik het maceraat gezeefd zodat ik enkel nog het liquide maceraat overhield. Daarna wou ik het alcoholpercentage van 96% naar 45% brengen, maar toen ik het water erbij voegde, werd mijn maceraat direct troebel. Dit is een zeer gewenst effect bij het schenken van pastis, maar ik had graag gehad dat mijn pastis nog niet troebel werd alvorens ik er water bij schenk om te drinken. 

Vandaar mijn vraag: Hoe kan je voorkomen dat je maceraat troebel wordt bij het diluten van het alcoholpercentage?

Ik las al bepaalde zaken zoals 'koud' zetten van het water en het maceraat alvorens het bij elkaar te gieten. Daarnaast las ik ook dat het gieten van het water zeer voorzichtig moet gebeuren.

 

Alvast bedankt!!

 

Mvg,

 

Amaury

Beantwoorden
14 reacties
Alchemist
Berichten: 3190
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hoi Amaury,

 

Heb je ook hoeveelheden wat je gebruikt hebt? De kans is goed aanwezig dat je wat stevig zit qua aandeel van de oliën, dan zul je al snel zien dat onder de 50% het troebel uitslaat.

Beantwoorden
11 Reacties
(@pastis1996)
Deelgenomen: 3 dagen geleden

Active Member
Berichten: 7

@alchemist 

hey Alchemist! Bedankt voor je reactie! 

Ik gebruikte voor mijn eerste batch:

500cl pure alcohol (96%)

15gr steranijs

10gr zoethout

3/4 schil sinaasappel

5gr venkelzaad

1 kruidnagel

na 1 week macereren heb ik alles gezeefd, daarna aangelengd met 700ml koud gedistilleerd water.

tenslotte voegde ik ook 25ml suikersiroop toe.

 

Het resultaat smaakte eerlijk gezegd een beetje flets. Ik dacht er aan om volgende keer meer te gebruiken qua hoeveelheden.

 

alvast bedankt!

 

mvg,

Amaury

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3190

@pastis1996 Mijn eerste ingeving is dat het komt door de hoeveelheid steranijs, ik heb nog even gezocht op de notities op de telefoon maar de aantekeningen van m'n laatste pastis zijn weg, ik weet wel nog dat ik meer op anijszaad had ingezet dan de steranijs, die laatste is wel nodig om een wat vloeiendere zoete afdronk te geven.

 

Laten we even starten met het fletse, je hebt tijdens het macereren geen gebruik gemaakt van warm macereren he? Ik meen dat ik het een uur of 2 (waarschijnlijk langer) nog op 50 graden gehouden heb om meer smaak te onttrekken na een week of langer op kamertemperatuur

  • Kruiden heel gelaten of gekneusd in een vijzel?
  • Een week is sowieso redelijk kort voor de maceratie.

 

Aangezien ik m'n eigen recepten niet kan vinden, eentje van Robbert, hier te vinden.

Pastis :
Alc uit druiven gestookt 85% (eventueel op een enkel graan alcohol ) per liter:
Steranijs 15 gr
anijszaad 15 gr
citroenmelisse 3 gr
venkelzaad 10 gr
lindebloesem 6 gr
zoethout 6 gr
sinaasappel schillen 6 gr

Hierin wordt 12 - 24 uur op 50gr een aantal kruiden getrokken . dit maceraat wordt in 2 delen gesplitst . dit kan zijn 50/50 of 2/3 -1/3 . Een deel wordt gedistilleerd en tweede deel na distillatie bijgevoegd. Ook wordt het geheel wel gedistilleerd en daarna opnieuw de kruiden in een 1/4 of helft deel van het eerste maceraat na getrokken .

 

Jouw aandeel steranijs is dus bijna 2 keer zoveel geweest als in dit recept en ik heb toen vergelijkbare hoeveelheden aangehouden.

 

Beantwoorden
(@pastis1996)
Deelgenomen: 3 dagen geleden

Active Member
Berichten: 7

@alchemist 

Dus minder steranijs en meer anijszaad! Zal ik zeker rekening mee houden! Ik zal zorgen dat ik 2 weken macereer ipv 1 week. Ik heb geen warmte gebruikt tijdens het proces. Kan dit kwaad? Ik heb namelijk geen speciaal materiaal om 24u op 50 graden te zetten.

Wordt er in het recept dat je aangeeft ook water gebruikt om te diluten? 

kan het ook niet zijn dat ik met teveel water heb aangelengd? 

Alvast bedankt voor de reactie! 

Beantwoorden
(@pastis1996)
Deelgenomen: 3 dagen geleden

Active Member
Berichten: 7

Heb alle kruiden heel gebruikt! Dus niet met vezel!

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3190

@pastis1996 zonder warmte onttrek je gewoon minder smaken aan dit soort kruiden. In de meest eenvoudige vorm zou ik zeggen zet je oven op de laagste stand (indien deze geen 50 graden aankan) en zet de deur op een kiertje voor een uur of twee minimaal.

 

Het water wordt niet benoemd omdat menigeen verdund naar 45%, een tip die ik hierbij wil geven is het gebruik van Spa Blauw, deze heeft de minste asrest en de minste kans op troebelheid die ontstaat door mineralen (wat zichtbaar wordt als een fijn poeder op de bodem na een tijd). Als je je recept narekent, 500 ml van 96% met 700 ml water, kom je op 40% en niet 45% uit trouwens, met wat verlies met filteren etc zul je nog iets lager zijn uitgekomen dus dat kan meespelen ja.

 

De hardere kruiden, in jouw geval steranijs, venkelzaad, zou ik sowieso adviseren om te kneuzen bij gebruik. 

Beantwoorden
(@pastis1996)
Deelgenomen: 3 dagen geleden

Active Member
Berichten: 7

@alchemist 

bedankt voor alle tips!! Ik ga er van uit dat enkel de kruiden in de oven gaan? Niet de weckpot met alcohol + kruiden? 🙂

heb idd opnieuw uitgerekend, moet normaal dan 566ml zijn! Spa blauw zal ik zeker gebruiken in ‘t vervolg!

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3190

@pastis1996 de weckpot met alcohol en kruiden, de warme alcohol onttrekt de smaak. 

 

Alleen kruiden roosteren in de oven (op een hogere temperatuur) is een andere toepassing, eentje die je meer ziet bij koken.

 

En het verdunnen kun je het beste doen wanneer beide dranken op kamertemperatuur zijn, in de regel (lees zonder toevoegen van suiker) is de meting met een hydrometer  makkelijker.

Beantwoorden
Lemmy
(@lemmy)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 99

@pastis1996 

Ik maak de Pastis van Robbert ook regelmatig. Kruiden mishandelen in een vijzel en warm macereren geeft veel meer smaak. Het splitsen en een gedeelte weer overhalen met de kruiden in de ketel geeft dan nog meer smaak. En lang genoeg laten rijpen, al is dat lastig...... .

Het terugverdunnen volgens recept gaat altijd goed hier.

Beantwoorden
(@pastis1996)
Deelgenomen: 3 dagen geleden

Active Member
Berichten: 7

@lemmy 

bedankt voor de info! Kan je nog eens een beetje meer uitleg geven ivm het maceraat splitsen en terug mengen met de kruiden? Ik merk dat ik dot proces nog niet helemaal door heb!

 

Alvast bedankt!

 

Amaury

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3190

@pastis1996 

 

 

Filmpje van Robbert over Absinthe, zelfde werking geldt voor Pastis (betreffende splitsing), aangezien dat de mildere variant is nadat de Franse wijnboeren en de anti-alcoholbeweging Absinthe het voor elkaar hadden gekregen Absinthe verboden te krijgen. 

Beantwoorden
Lemmy
(@lemmy)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 99

@pastis1996 

Inderdaad ik doe het zoals in het filmpje over absinthe. Thnx @Alchemist. Met als enig verschil dat ik bij de Pastis de gebruikte ingrediënten wel mee de ketel in doe. Heb geëxperimenteerd met 1/2  2/3 en 50/50, waarbij ik de 50/50 iets zwaarder vind in smaak. 

Hoop dat we je hebben kunnen helpen. 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10163
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Zowel anijszaad en de sinaasappel schil kunnen zorgen voor blind slaan  wanneer je percentage omhoog brengt zal het weer helder worden. 

Ook kun je de olie laten stollen door in te vriezer te zetten en het klaren door te filteren. Eventueel met caseïne toevoeging.

Beantwoorden
1 Beantwoorden
(@pastis1996)
Deelgenomen: 3 dagen geleden

Active Member
Berichten: 7

@robbert 

dus als ik terug aanvul met pure alcohol, wordt de pastis terug helder? 

Alvast bedankt!

 

Amaury

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?