Dag iedereen!
Ik ben sinds kort nieuw hier op het forum, dus vergeef mij als ik iets op de verkeerde plaats post. 🙂
Ik ben sinds kort namelijk zelf begonnen met mijn eigen pastis te maken, super tof!
Nu heb ik mijn eerste maceraat gemaakt met:
96% alcohol
venkelzaad
anijssterren
Zoethout
etc.
Mijn maceraat trok zeer goed de kruiden, na één week heb ik het maceraat gezeefd zodat ik enkel nog het liquide maceraat overhield. Daarna wou ik het alcoholpercentage van 96% naar 45% brengen, maar toen ik het water erbij voegde, werd mijn maceraat direct troebel. Dit is een zeer gewenst effect bij het schenken van pastis, maar ik had graag gehad dat mijn pastis nog niet troebel werd alvorens ik er water bij schenk om te drinken.
Vandaar mijn vraag: Hoe kan je voorkomen dat je maceraat troebel wordt bij het diluten van het alcoholpercentage?
Ik las al bepaalde zaken zoals 'koud' zetten van het water en het maceraat alvorens het bij elkaar te gieten. Daarnaast las ik ook dat het gieten van het water zeer voorzichtig moet gebeuren.
Alvast bedankt!!
Mvg,
Amaury
Hoi Amaury,
Heb je ook hoeveelheden wat je gebruikt hebt? De kans is goed aanwezig dat je wat stevig zit qua aandeel van de oliën, dan zul je al snel zien dat onder de 50% het troebel uitslaat.
Zowel anijszaad en de sinaasappel schil kunnen zorgen voor blind slaan wanneer je percentage omhoog brengt zal het weer helder worden.
Ook kun je de olie laten stollen door in te vriezer te zetten en het klaren door te filteren. Eventueel met caseïne toevoeging.