Meldingen
Alles wissen

appelmoes

Pagina 2 / 3

Berichten: 9
Topic starter
(@likorman)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Beste Chris V.

Voor 7,5 kg. appeltjes ben ik 9,50 euro kwijt. Dan zijn ze in de aanbieding. 7,5 kg appelmoes kost me 5,50 euro. Is toch een redelijk verschil.

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Moutextract zit in vele biermoutpakketten en hoef je niet meer te schroten en op verschillende temperaturen te brouwen. Veel mensen die voor het eerst bier willen brouwen, nemen zo'n pakket. Dat is volgens mij ook het geval bij de barrel 674, waardoor je direct aan het stoken kunt beginnen.

De meeste stokers bezitten geen brouwketels (wel op dit forum met de Grainfather)

 

Beantwoorden
Berichten: 6774
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Klopt. Mangrove jacks heeft ook die bierpaketten. Water erbij, roeren en vergisten maar. Zo hebben zij ook de cider paketten. Ook een siroop waar alleen water en gist bij hoeft te doen. Hebben ze ook in peet, appel peer, rode bes en nog een paar smaken.

Beantwoorden
Berichten: 6774
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoeveel zit er in een pot van 55 cent? Ik weet wel dat albert heijn appelsaus verkoopt voor ongeveer zo'n prijs. Ze noemen het saus maar smaakt als moes. Pot is veel groter dan die van hak maar weet niet of het een kilo of pond is....

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Likorman had het over appelmoes niet appelstroop stoken.?Gr.??Chris.V

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ja Chris, zo kom je van het een in het ander, maar vond je het niet interessant om te weten?

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Likorman, volgens mij ga jij morgen de appelmoes kopen en kan je nu niet verder met je idee. Brainstormen is altijd leuk, maar ik denk dat het ongeveer hetzelfde zal zijn als verse appels, maar dan een phase verder.

Beantwoorden
Berichten: 6774
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik denk idd dat zoals hij zelf aangaf, water en gist erbij en klaar. Pecto enzymen zouden erg fijn zijn als je die hebt. Dat zorgt voor de ontbinding michten er stukjes inzitten. Als het die Albert Heijn potten zijn is dat niet nodig, die zijn helemaal glad. Houd er rekening mee dat er al veel suiker in zit, je zal dus geen of mischien weinig suiker hoeven toe te voegen. Van de appelbrei blijft uiteindelijk een vast en vloeibaar deel over, de vloeistof kun je drinken als wijn/cider of he stookt hem!

Succes!

Beantwoorden
Berichten: 6774
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Sorry voor de tikfouten, zit een weekend op de mobiel. Heb geen laptop bij me ? kleine toetsenbord op zo'n samsung....

Beantwoorden
Berichten: 9
Topic starter
(@likorman)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Stookforum,

In zo'n pot zit 750 gram, kost idd. 55 cent bij de aldi. Ga het binnenkort gewoon proberen. Wat heb ik te verliezen buiten mijn ego?

Beantwoorden
Berichten: 6774
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Groot gelijk! Gewoon doen! Je leert er weer van. Laat je hier even weten hoe het gaat? 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Rob elke dag die je niets hebt geleerd is een verloren dag, ik vond het wel intresant,maar hij had het over appelmoes,maar hij heeft nu extra informatie gekregen voor de zelfde prijs.?Gr.?Chris.V

Beantwoorden
Berichten: 120
(@quirijn)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Sjongejongejonge.

Wat een geneuzel allemaal weer.

Ik heb zelf een (1) appelboom.

Nou ben ik niet zo'n tuinier, en ik wil dat ding al jaren lang gewoon rooien.

Hij is opgeschoten, en draagt weinig vrucht. Het enige wat me tegenhoudt is mijn buurman. Dat is een echte tuinman, alhoewel hij een leven lang zijn brood verdient heeft als timmerman. Hij ia al een paar jaartjes met pensioen.

Zelf vind ik de appels van deze boom niet te eten. Een melige smaak, smaakt net nergens naar. Hij/zij geeft ook maar een matige opbrengst gezien zijn grootte.

Mijn buurman is erop tegen dat ik die boom rooi. Volgens hem zijn deze appels ideale appelmoes-appels. Nu woon ik hier alweer een paar jaar, en ik heb eens bekeken hoe de buurvrouw die appeloes dan maakte. Leuk um te zien, fijn om te weten, en ik krijg ook elk jaar een paar bakjes diepgevroren appelmoes.

Maar feitelijk is het proces niet anders als het maken van bramenjam. Of jam van wilde aardbeien (groeien ook in de tuin hier}.

In al die gevallen komt het neer op het toevoegen van suiker. De toegevoegde suiker dikt het sap in. Het product heet jam, gelei, confiture, of moes. Laat je niet misleiden.

 

 

 

Allemaal onzin.

Alcohol die je stookt van goede vruchtsuikers smaakt naar de vrucht.

Elke alcohol die je stook van garaffineerde suikers verdund de smaak van het vruchtensap waar je hem aan toevoegd.

 

En je mag het gewaagd noemen hoor, maar als je een alcohol wilt die naar appeltjes smaakt, dan kun je het beste een grondstof nemen die appelsap is.

Je kunt er allejezus aan grondstoffen aan toevoegen

 - appelmoes

 - appelstroop

 - weet ik veel wat allemaal niet meer...

 

De allerbeste smaak in je appelvergistingdestillaat die krijg je door gewoon appelsap te vergisten. Alles wat meer alcohol of een snellere vergisting geeft doet alleen maar afbreuk aan wat wij willen : een schone alcohol zonder kater.

 

Ik koop gewoon appelsap in de dorps-supermarkt hier,

€ 0,89 voor anderhalve liter. Als ik m'n dobber gebruik dan zegt die dat het suikergehalte 1046 is.

Dat schijnt al hogere raketwetenschap te zijn tegenwoordig. Het betekent iets meer als 120 gram suiker per liter water, wat best wel veel is. Als je alle suikers vergist kom je op een percentage van 6,2 tot 6,4 alcohol in je wash wat je er dan uit kunt gaan stoken.

 

Voor wie het nou nou nog niet begrepen heeft ...

de mensen die graag zo snel mogelijk zo veel mogelijk alcohol wensen

 

...

 

wel, het zal duidelijk zijn dat deze fixatie hen al ten dele blind gemaakt heeft.

Het stoken van een goede borrel heeft inzicht nodig.

Tijd.

Grondstoffen uit de natuur. Je kunt hulpstoffen wel raffineren maar vroeg of laat loop je tegen het einde van je kunde aan. Nou heb ik nog nooit wat geprobeerd met appelmoes hoor, maar wel met appels et cetera.

 

Nu ben ik niet van het snel snel, maximale opbrengst en zo. Maar gemak dient de mens. En het beste resultaat bereikte ik toch echt met helder appelsap. Gewoon te koop in de supermarkt voor € 0,90 voor anderhalve liter. Ik heb ook wel eens geëxpirimenteerd met troebel appelsap, Flevosap is de merknaam. Het heeft een iets hoger suikergehalte (1050) als helder appelsap 1046 maar dat kan net zo goed aan de troebelheid (vaste deeltjes) liggen. Ik heb ook wel eens appelstroop en basterdsuiker toegevoegd aan helder appelsap.

 

Het is allemaal niks.

Kunstgrepen.

 

Wil je veel alcohol dan doe je een vergisting van kristalsuiker.

Wil je snel dan neem je een turbogist. Kun je ook nog eens meer suiker mee vergisten al is mijn ervaring dat het niet zo snel gaat als in de gebruiksaanwijzing beloofd word.

Wil je een echt smaakvolle borrel dan werk je met puur vruchtensap. Ik heb zelf goede ervaring met wijngist in deze. De ervaring is dat je voor zoiets de tijd moet nemen. 15 Liter helder appelsap (SG 1046) heeft 4 tot 6 weken  nodig om helemaal uit te gisten met een wijngist.

 

Eenmaal (alweer) heel langzaam stoken levert het smaakvolste resultaat. Daar haal je dan krapaan anderhalve liter goeie obstler van 40% uit.

Je kunt ook kristalsuiker turbo vergisten. Dubbel overhalen. Aanlengen met appelsap in plaats van water. Dan heb je 3 liter uit je 15 liter wash. Wel een kater die je 14 dagen bijblijft maar hé, dan heb je ook wat.

 

Vriendelijke groet,

 

 

 

 

 

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Chris, ik heb na lang zoeken toch eindelijk een foto van je, zie hier:

 

 

?????

 

 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Rob waar is mijn bril en hoed gebleven was ik weer zo om dat ik die kwijt ben hahaha,die foto was nog van opsporing verzocht.gr???Chris.V

Beantwoorden
Pagina 2 / 3
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?