Meldingen
Alles wissen

Bourbon uit mais siroop


ArtA380
Berichten: 72
Topic starter
(@arta380)
Trusted Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Ik zag een recept van Robbert over Bourbon maken uit mais siroop. Gewoon simpel de siroop oplossen in water, gist er bij. Dat is het.  iemand hier ervaring mee?

https://stookforum.nl/forums/recept/whisky-bourbon-uit-mais-siroop/#post-92640

 
Het enige nadeel is de prijs. 1,2 liter kost 5,70 euro
Beantwoorden
6 reacties
2 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10342

@arta380 ik gebruikte siroop van gemout mais in filmpje . Je kunt ook maissiroop gebruiken maar dan is het meer " rum " achtig.

Carrafour in frankrijk kun je voordeliger het verkrijgen.

 

Beantwoorden
ArtA380
(@arta380)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 72

@robbert OK, dank.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3201
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Deze misschien?

Beantwoorden
3 Reacties
ArtA380
(@arta380)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 72

@alchemist Nee die is wel heel erg duur.  450 gram voor 4,29 euro (9,53 euro per liter). Die van Wang kost 5,70 voor 1,2 liter. (dus 4,75 euro per liter) Grote vraag is natuurlijk hoeveel mais heb je nodig om eerst te schroten en dan te koken en dan te maischen vergelijkbaar met 1,2 liter mais siroop. 

25 kg mais kost bij de Molenwinkel inclusief opsturen bijna 30 euro dus 1,20 euro per kg mais. En dan nog je gerst mout of barley hebben om die mais om te zetten en misschien ook nog wel een paar kilo suiker.

Kosten:  
Mais 4 kilo 4,80
Mout 1 kilo 3,50
Suiker 2 kilo 2,10
Totaal 10,40

4 flessen Mais siroop 22,80

Als dat zo'n beetje vergelijkbaar is, dan is mais siroop dus ruim 2 x zo duur. Maar wel een stuk eenvoudiger. Inderdaad, je gaat de smaak van de mout, barley of je ook gebruikt missen. Dus je kan het vergelijken met mais koken en dan een zakje amylase toevoegen en misschien gistvoeding/enzymen.

Maar ik zou best eens zeg 4 flessen Wang Mais siroop willen verdunnen met water tot een SG van 1,090, gist en enzymen er bij en kijken of het wat wordt.  Of zou dat mislukken?

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3201

@arta380 ik denk dat die wang siroop te ver van smaak gestript is om er iets whisky-achtigs van te maken. Moutextract (ook de varianten van Stookwinkel en concullega's) zijn duurder dan mout wat weer duurder is dan graan.

 

De reden dat ik vaker moutextract adviseer is omdat het makkelijker is om mee te starten als je geen ervaring met brouwen hebt, whisky maken is in z'n volledigheid mouten / maischen / vergisten / destilleren / rijpen, iedere processtap heeft een redelijk steile leercurve en door het gebruik van moutextract kun je de eerste leercurve wat beperken, het is ook geen advies om gedurende je verdere hobby alleen gebruik te maken van moutextract, maar het is een handig middel als je een erg lage start S.G. hebt en je dit wat wilt opkrikken i.p.v. inkoken of suiker te gebruiken.

Beantwoorden
ArtA380
(@arta380)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 72

@alchemist. Duidelijk verhaal. Dank.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?