Meldingen
Alles wissen

Framboos/zomerfruit marceren.


Brûs-stokertje
Berichten: 74
Topic starter
(@brusstokertje)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Volgens eerder gemaakt recept en die smaakte echt heerlijk. 2 liter heldere alcohol. Een kilo fruit, 500 gram suiker. (Verhouding is eigenlijk 600gram suiker, maar ik breng hem liever later nog wat op smaak als het niet goed blijkt te zijn) 2 vanillestokjes of 2 theelepeltjes vanille extract. Dit laat ik 4 weken marceren. Kan ook twee weken, maar ik denk dat het dan minder van smaak is. 
betreft 50% alcohol. Het eindproduct leng ik nog wat aan naar 35-40%. Bewust voor iets hoger percentage gekozen zodat ik later eventueel met wat suikersiroop op smaak kan brengen waardoor percentage alcohol daalt. 
Donker en koel bewaren  

nu afwachten maar. 

1612615253-4FC878CB-193D-461A-887C-E9222420B329.jpeg
Beantwoorden
15 reacties
1 Beantwoorden
Paolo
(@paolo)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 618

@brusstokertje. Goed bezig hoor. 
Ik moet ook maar eens wat fruit gaan macereren. Ik weet nu al dat mijn dochters er gek op zullen zijn 👍.

Beantwoorden
Notna
Berichten: 345
(@notna)
Reputable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ziet er simpel uit en lijkt lekker, maakt het nog uit wat voor fruit je er bij doet?

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Brûs-stokertje
(@brusstokertje)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 74

@notna ook al eens met peer, kaneel en koffiebonen op deze manier gedaan. Moet zeggen dat de koffiebonen ook heel lekker was. Ik heb bij de kaneel likeur een stokje kaneel erin laten zitten. Dat geeft een leuk effect. Voornemens is om binnenkort een kruidenlikeur te maken, maar daar moet ik nog een goed recept voor zien te ontwerpen 😉. Zie de foto voor eerdere ‘projecten’.

1612642951-29EF17AA-EBCF-4C79-BE39-D26E54395C1F.jpeg
Beantwoorden
Berichten: 1833
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Van frambozen kan je heel goed alcohol of een drankje maken, dat blijkt ook wel in een heel groot topic hier over:

https://stookforum.nl/forums/spirits/frambozen-schnapps-van-diepvries-frambozen/paged/12/

Beantwoorden
Brûs-stokertje
Berichten: 74
Topic starter
(@brusstokertje)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Hier het resultaat. Smaakt al heerlijk. Moet alleen nog tijdje lageren (hoef niet perse maar vind ik zelf beter) en glycerine toevoegen. 

1614078143-77A57999-DBDC-4250-95E7-9667171B69FA.jpeg
Beantwoorden
1 Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1833

@brusstokertje, ik ben het met je eens dat het lagere ook een frambozen drankje te goeden komt. Ik heb een flesje van ruim 2 jaar oud staan. De kleur is inmiddels donker geel en de smaak wat voller.

Beantwoorden
Brûs-stokertje
Berichten: 74
Topic starter
(@brusstokertje)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

En nu afwachten tot hij poosje gelegen heeft. Nu al heerlijk. 

1614193021-CF70F4FC-C5AC-4C65-B2CA-90B3F4C518D8.jpeg
Beantwoorden
2 Reacties
Robbie
(@rvdh)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 422

@brusstokertje dat zijn mooie duidelijke stickers op de fles. Hoe maakt u die?

Beantwoorden
Brûs-stokertje
(@brusstokertje)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 74

@rvdh dank voor het compliment. Deze print ik met een dymo labelprinter. Hierbij de link. Even googelen hoor, zijn elders vast nog voordeliger te vinden.  

Link:dymo

 

Beantwoorden
Berichten: 99
(@larsje40)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

leuk topic en klinkt heel smakelijk.

ik heb nog wel een vraagje. ik zie u schrijven glycerine erbij. maar waarom doet u dat en hoeveel en wanneer voegt u dit toe?

Ja ik ben best nieuw in het distileren dus vandaar mijn vraag.

gr.

Larsje

Beantwoorden
2 Reacties
(@dutchgold)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 141

@larsje40 Glycerine hoeft er niet perse bij dit kan als je daar voor wil kiezen. Wat glyserine is een dikke zoete alcohol. Je maakt de drank dus iets zoeter en iets stroperiger (viscositeit verhogen). Dit voeg je dus ook toe hoeveel jij bij jou drankje vind passen. Voor zover ik weet wordt wel een max van 5% aangehouden maar dit zou je op de verpakking even na moeten lezen.

Beantwoorden
(@larsje40)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 99

@dutchgold

Ok duidelijk, bedankt voor de reactie!

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9952
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Glycerine 5 tot 15 ml per liter .

glycerine geeft wat body.

De drank blijft wat meer hangen in glas maar geeft ook meer mondgevoel. .

Doordat het wat stroperog wordt blijft drank meer op tong hangen wat de smaakervaring verhoogt .

Ook met minder suiker lijkt het zoeter . Maar ook andere Smaken hangen beter in de mond. 

Beantwoorden
roeier
Berichten: 35
(@roeier)
Eminent Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

@brusstokertje Mooie fruit likeuren is iets dat ik ook zeker wil gaan maken, dus alvast bedankt voor je uitleg en inspiratie.

je zegt dat je marceert met alcohol van 50%. Ik vroeg me af wat voor dit soort drankjes beter is. Inderdaad marceren met 50% zodat je weinig meer hoeft aan te lengen, of wegzetten op 80%-90% en achteraf meer aanlengen?

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9952

@roeier percentage van maceren hangt af wat je macereert en is het voor gebruik als maceraat vof ga je het nog maals destileren . Voor fruit , kruiden , blad , wortel schors  ,zaden maakt het verschil welk percentage je gebruikt i.v.m. oplosbaarheid van stoffen in water en oplos aarheid in alcohol .

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?