Meldingen
Alles wissen

ginger ale / gemberbier

Pagina 2 / 2

aukedebier
Berichten: 320
(@aukedebier)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Robbert ; Hij ondebreekt de vergisting en botteld eerst. Hij laat koolzuur vormen, en dan verhit hij idd. Ik hou zelf niet zo van zoetigheid, dus ik laat em lekker doorgisten. Eens kijken of het lukt met appelrasp..

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10492
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Aukebier in principe Zelfde proces als met Cider nagisten op de fles om koolzuur te krijgen .
met appelrasp moet het lukken .

Beantwoorden
Paolo
Berichten: 619
(@paolo)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Van de week ook maar weer wat verse gember halen want dit is net een projectje voor mij?

Beantwoorden
aukedebier
Berichten: 320
(@aukedebier)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Lekker op een hete zomerdag, cheers!

Beantwoorden
aukedebier
Berichten: 320
(@aukedebier)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Robbert ; Ik neem aan dat ik dan een deel van de gember niet moet koken. Want van het grootste deel wil ik een 'theetje' trekken.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10492
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

De gember voeg je toe aan de hete suiker oplossing en daarna kook ne nog even door

Beantwoorden
Berichten: 140
(@gerard01)
Estimable Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Ik heb gemberbier gemaakt zonder alcohol. Ginger bug (paar dagen voeren met beetje gember en suiker) als eerst en daarna 4 l water koken, zodra het kookte uitgezet en 140 gram fijne gehakte ongeschilde gember en 300 gram suiker toegevoegd. Nadat deze op KT was, 100 ml gingerbug toegevoegd en de sap van 1 citroen toegevoegd. Na mengen overgebracht in 1 l beugels flessen, na zeven. Na 5 dagen ontluchten, zat aardig wat koolzuur in, helaas was ik afgelopen weekend niet thuis en toen ik thuis kwam waren 2 flessen ontploft. Gelukkig de fles in de koelkast niet. Had hiervoor flesjes van 350 cl met kroonkruk gebruikt maar dat zijn ook bommen geworden, dus die doe ik ook niet meer. Weet iemand wat de beste manier is om het fermenteren te stoppen, want koelen in de koelkast vertraagd het proces, zodra op KT dan gaat het fermenteren gewoon verder.

Glas kon ik 5 meter van de bewaar plaats terug vinden

Beantwoorden
1 Beantwoorden
(@gerard01)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 140

excuus zag niet dat er nog een pagina was. dus bottelen en dan verhitten om de proces te stoppen als er genoeg koolzuur heeft gevormd. Verhitten gewoon in 80C water? Met de flesjes 35 cl spoot de helft eruit zoveel koolzuur zat erin

Beantwoorden
Berichten: 140
(@gerard01)
Estimable Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Gisteren mijn gember bier overgezet in 35 cl flesjes met kroonkurk, daarna bij ca 85 graden 3 minuten in het water gezet. Weet zeker dat de gist cellen dood zijn. Maar denk niet dat het ten goede is voor koolzuur, is nu plat geslagen 🙂 Learning all the time.

Beantwoorden
5 Reacties
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 2047

@gerard01 Er zijn een paar manieren om cider te maken bijvoorbeeld:

1. Je laat de cider gisten en bij een SG van bijvoorbeeld 1006 doe je de cider in een afgesloten fles en laat het door gisten. Je heb dan een wat zure cider met bubbels.

2. Je laat de cider gisten en als je een SG van 1015 of 1020 heb stop je de cider in een afgesloten fles en laat deze nog wat door gisten voor de bubbels. Daarna breng je de temperatuur naar 85 graden. Je heb dan een wat zoetere cider met bubbels, maar deze manier is wel een stuk lastiger want de omstandigheden moeten altijd het zelfde zijn wil je een gelijkwaardig eind resultaat behalen.

3. Je laat de cider hellemaal uit gisten naar een SG van 1000 of lager. Daarna doe je de cider in een afgesloten fles met bottelsuiker en laat je deze weer gisten. De bottelsuiker zorg dan voor de bubbels. De cider wordt niet zoet maar je kan dan bijvoorbeeld wat siroop in je glas toevoegen als je daar van hou.

Ik volg meest manier 3 en laat de cider helemaal uit gisten en met wat bottelsuiker laat ik de cider een paar maanden rijpen. Ook kan je voor het bottelen even wat hop toevoegen dan heb je helemaal een stevige dorstlesser. Maar wacht niet te lang want de zomer komt er aan en dan wil je toch in de tuin en de zon zitten met een glas dorstlessende cider.

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 2047

Dit verhaal gaat eigenlijk over cider maar is ook toepasbaar voor je gember bier.

Beantwoorden
(@gerard01)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 140

@rumo dank je voor een duidelijke uitleg, hebben pas in augustus een oogst feest (valt nog niks te plukken) maar is meer een voor proefje en kan ik "mijn" kunsten laten zien 🙂

Beantwoorden
(@gerard01)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 140

@rumo vraagje hoelang bij 85 gr en hoeveel hop voeg je toe per liter?

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 2047

@gerard01 mijn ervaring is vooral met cider maar gember bier heb ik nog niet gemaakt. Ik denk wel dat er veel overeen komsten zijn dus kijk eens op het forum met de zoekopdracht bijv.

https://stookforum.nl/forums/bier-wijn-en-overige-dranken/razendsnelle-sprankelende-appelcider-in-de-maak/paged/59/#post-70085

Van het verwarmen van cider staan een paar leuke filmpjes op you tube.

Beantwoorden
Pagina 2 / 2
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?