Meldingen
Alles wissen

Robbert's Tiny Projects

Pagina 26 / 26

Dirtbag
Berichten: 59
Registered
(@dirtbag)
Actief Lid
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Ik ben bezig met het voorbereiden om de abrikozen likeur te gaan maken. Eerste keer wilde ik het echter zonder de port doen en met neutraal alcohol. (dat terzijde)

 

Ik begin echter altijd voor mijzelf met het maken van een recept blad. Echter heb ik een beetje moeite met de hoeveelheden die in de siroop gaan. Mijn ogen wegen niet zo makkelijk. (Ik vind de schaal moeilijk in te schatten)

 

Mijn ogen schatten in dat er voor het recept zoals in de video er 200 ml water in gaat(wordt vermeld) 2 eetlepel honing, 50 a 75 gram suiker en 1/3 theelepel citroenzuur.

 

Bijgevoegd het excelbestand trouwens waar in ik de Robbert's recepten verzamel, de absinthe en de koffielikeur staan daar ook in.

 

Zijn mijn inschattingen een beetje correct of sla ik de plank mis?

Bij voorbaat dank

 

db

Beantwoorden
2 Reacties
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7965

@dirtbag de citroenzuur klopt suiker ongeveer 80 -100 gram en honing ook ongeveer 80 -100 gram

Beantwoorden
Dirtbag
Registered
(@dirtbag)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Actief Lid
Berichten: 59

@robbert Bedankt, heb het excel bestand aangepast voor het gemiddelde van 90 gram (met opmerking er bij)

 

Bijgevoegd het aangepaste excelbestand ook weer 🙂

 

db

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 7965
Registered
(@robbert)
Illuster Lid
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Het is niet mijn beste filmpje . Het is een grappig dingetje om tussendoor te maken .

Het was even een Tiny tussendoortje . 

 

Beantwoorden
6 Reacties
Murmillo
Registered
(@murmillo)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 2074

@robbert super leuk!!

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1169

@robbert, ziet er super goed uit. Ik hou wel van dit soort rechttoe rechtaan recepten. Je ingrediënten in de alcohol na een tijdje alles stoken op smaak maken met suiker en klaar. Dat moet toch voor iedereen te doen zijn, ik ga het zeker proberen. Ik heb al een paar flessen dropshot voor de winter klaar staan en heb net weer 5 liter Lemon lime gemaakt.

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7965

@rumo dankje voor jou reactie .

ja het hoeft niet altijd moeilijk te wezen .  Het hele stoken kun je van allerhande berekeningen en dure attributen bij halen maar soms is gewoon met voordehand liggende dingen heel veel  lekkers te maken . 

Leuk dat jij ook de tiny dingen probeert . 

Maar  let wel op dat  1 ding is belangrijk bij dit soort dranken ze moeten een aantal weken staan om goed op smaak te komen. 

 

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1169

@robbert, ik ben er nu ook achter dat het rijpen van dit soort drankjes heel belangrijk is. Mijn laatste fles Lemon lime begon in eens (nog)beter te smaken. Je bent enthousiast en nieuwsgierig en dan schiet het rijpen er wel eens bij in.

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7965

@rumo het is inderdaad vaak het enthousiasme wat de drank snel laat " verdwijnen " Spul is klaar en proeven maar.  In begin al een aardige smaak is het zomaar op . En toch blijft gewoon laten rijpen nog steeds noodzakelijk voor smaak vorming . Zelfs kunst matig of versneld rijpen kan niet op tegen tijd .

B.v. Een absinth of ook b.v. frangelico  net uit ketel is gewoon niet te drinken  moet toch al gauw 1 jaartje laten staan  voor het beste uit de smaak boven te krijgen. Tijd maakt het goden dranken .😋

 

 

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1169

@robbert, met de absinthe had ik niet zo'n moeite die smaakte in het begin zo bitter dat ik die makkelijk een jaar weg kan zetten 😆 😆 

De volgende keer dat ik absinthe maak doe ik er iets meer zoethout in.

Beantwoorden
Knooier
Berichten: 114
Registered
(@knooier)
Actief Lid
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Mooie Tiny weer. Complimenten 👍🏻

Beantwoorden
johnny
Berichten: 140
Registered
(@johnny)
Actief Lid
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Ik sluit me aan bij rumo.  Fijn die kleine 'makkelijke' recepten. Ik wil met een deel van de appel brandy dit gaan proberen.  Dan komt er zeker een appel smaak aan 😋 

 

Beantwoorden
concha
Berichten: 52
Registered
(@concha)
Actief Lid
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Dit vind ik inderdaad zeer tof aan die Tiny filmpjes. De meesten zijn eenvoudig te maken. Dit is de reden waarom ik een Alquitara gekocht heb. Zovele mogelijkheden, waarvoor dank.

In bovenstaande filmpje wordt gebruik gemaakt van beschuit kruim. Dat had ik helemaal niet verwacht. Wat is de functie daarvan?

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7965

@concha  een alquitara is inderdaad leuk om mee te werken. Wanneer je een beetje ermee thuis bent kun je heel veel creaties maken en ook klassiekers als whiskey zijn er prima mee te maken.  Wat aroma uit een product halen is het  bijna even meesterlijk als de charantaise.   En Daar kunnen de rvs electronische dingen niet eens bij in de schaduw staan .

De beschuit kruim geeft iets graan achtigs  / Koek achtige achtergrond toch aan de alcohol .

 

Beantwoorden
Dirtbag
Berichten: 59
Registered
(@dirtbag)
Actief Lid
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Vandaag de Lemon Lime liquor gedestilleerd. Aangezien ik een 12 mm liebig koeler heb liggen heb ik deze in het koelcircuit opgenomen. In plaats van een buis met een doek er omheen.

Koelwater ook netjes ververst zodra het rond de 35 celcius kwam om de boel veilig te houden.

Fout dus 🙂

Nu net geleerd wat je bedoeld met warm in het recept. Hierbij bedoel je dus de temperatuur van het koelwater in de kom en niet (zoals ik dacht) stoken met veel vermogen 🙂

 

Volgende keer kan ik dus twee aparte koelcircuits maken. Eentje steenkoud voor de liebig koeler en eentje op hogere temperatuur voor de kom 🙂 Kan ik misschien toch weer gebruik maken van de PC waterkoeling element dat ik wilde gebruiken maar leek te gaan stabiliseren op net hoger dan 35 celcius 🙂 Precies waar het advies dus ligt.

 

Verder nog een paar fouten gemaakt, meeste zijn bewust gemaakt danwel de fout was al bekend voordat ik begon.

A) Verkeerde alcohol, ik heb neutrale suiker turbo vergisting gebruikt die ik drie keer door de T500 heb gehad.

B) Ik had geen Gentiaan in huis, ook de toko en de hippiewinkel had het niet en had voor de rest niks nodig van pitpit. Ik lees ook dat het een bittere smaak zou hebben. Ik ben geen liefhebber van bitter.

C) Had zeer kleine limoentjes dus heb er 14 gebruikt voor 2 liter recept

D) Koelkom te koud gehad

E) Ik kreeg de suiker siroop niet helemaal helder, bleef een zeer licht bruinige kleur houden. Kan ook zijn door de houten lepel die ik heb gebruikt.

F) heb bijna volgas gestookt. Ik dacht dat de gaspit een vermogen heeft van 1,75 kw en daar is ook iets van verdwenen, dus op de gok 1,5 kw aan vermogen.

 

Het eindresultaat voor afdunnen is 70% net een liter. Had het recept voor twee liter ingezet.

 

Vervolgens ben ik gaan proeven.

Eerst 5 ml destillaat + 5 ml siroop. Iets te stevig.

4 ml destillaat en 6 ml siroop, Hmm best lekker.

3 ml destillaat en 7 ml siroop. JAAAAA.

Geeft met die verdunning ook een mooi drink rendement 😉 geeft dus 3 1/3 liter eindproduct 😉

Bij mij wordt het eindproduct wel op een mooie manier troebel. Het is wit opaal met een heerlijke smaak.

 

Heb ook nog een 5 literbokaal appeltaart staan die over een paar dagen gedestilleerd kan worden. Tip voor een ieder die dat recept gaat maken. Opgeschaald naar 3 liter past NIET in een 5 liter bokaal, ik kwam een halve liter aan ruimte tekort 🙂

 

db

Beantwoorden
1 Beantwoorden
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1169

@dirtbag, als we toch fouten aan het bekennen zijn hierbij die van mijn. Mijn eerste liter Lemon Lime was goed bevallen, dus ik wilde nog eens 5 liter maken. Ik stuurde mijn vrouw naar de markt voor 25 citroenen en 25 limoenen, kwam ze terug met 55 citroenen en 55 limoenen voor de heft van de prijs. Ze wilde ook wel helpen met schillen maar dan begint het "ik schil veel dunner dan jij". hoeveel gram schil moet er in 🙄 dus alles er maar in gedaan. Dat met dat eiwit ging ook niet zo lekker, de siroop was dus niet heel helder. Gooide ik ook nog eens de te warme siroop bij de alcohol 😞 en alcohol was te hoog in percentage en in plaats van 5 maal 200 gr. suiker gebruikte ik 6 maal om toch aan de 40% te komen.

Eind resultaat 5 liter Lemon Lime die geel en te zoet is maar nu wel bijna op is 😆 😆 

Maar een wijze les rijker heb ik nu weer 5 liter gemaakt met 25 citroenen en 25 limoenen(zelf geschild) en ik heb dit keer witte kandijsuiker gebruikt. Ik heb ook de alcohol eerst aangelengd met water en toen verdund met de siroop tot 40%. 

Deze staat nu 3 weken te rijpen maar daar maak ik een paar maanden van want ik had nog wat over van de eerste liter en die begint na 7 maanden steeds beter te smaken.

O ja, ik heb ook 2 liter Apple Pie likeur gemaakt en ja 2 liter alcohol en de ingrediënten passen makkelijk in een 5 liter pot 😉 

ps ik durfde dit te bekennen omdat ik geen  Turbo alcohol had gebruikt 😇 

Beantwoorden
Dirtbag
Berichten: 59
Registered
(@dirtbag)
Actief Lid
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Ik ben nu dus zo'n beetje op 21% uitgekomen. Heb trouwens maar een halve liter nu naar drinkniveau gebracht. De rest staat nog op 70% tot ik wat dieper in deze fles ben gekomen.en nog steeds tevreden ben.

 

@Rumo heb je dan ook 9 liter gemaakt? Je had er de vruchten voor.

 

Moet trouwens zeggen dat ik geen nut heb voor zoveel sap wat over blijft. Heb dat dus weggegeven.

 

db

 

 

Beantwoorden
5 Reacties
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1169

@dirtbag. Nee, 5 liter dat was dus een van de foutjes 😪 Het sap wat ik over had heb ik aan mijn vrouw gegeven die nu overigens behoorlijk zuur kijkt 🤭

Beantwoorden
Murmillo
Registered
(@murmillo)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 2074

@rumo lol

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1169

@murmillo, ja het hoef niet altijd zo serieus 😜

Beantwoorden
Pikketanus
Registered
(@pikketanus)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Respectabel Lid
Berichten: 645

@dirtbag ik pers t sap er meestal uit (als ik enkel schil nodig heb) en dat verdwijnt dan in de vriezer. Als ik citroenzuur nodig heb in een mash gooi ik er wat van die ijsklontjes bij.

Sommige recepten met citroensap gebruik ik liever van dat geperste sap dan vanuit een flesje uit de super. Van de super bevat sulfiet en eigen pers niet 👍 

Beantwoorden
Dirtbag
Registered
(@dirtbag)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Actief Lid
Berichten: 59

@pikketanus 

Ja invriezen ken ik. Heb nog staan van de 21 citroenen voor de limonchello dit voorjaaar. 😉

 

db

Beantwoorden
RuMo
Berichten: 1169
 RuMo
Registered
(@rumo)
Nobel Lid
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Wie kan mij helpen aan een recept voor Malibu. 🍹 

Beantwoorden
6 Reacties
Murmillo
Registered
(@murmillo)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 2074

@rumo 🤮 🤢

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1169

@murmillo ja dat snap ik, maar ik moet de vrouwtjes ook tevreden houden 😞

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7965

@rumo  Een malibu is tenminste  beter dan een truttige nichten drank uit de Libelle zoals limonchello . 🤣 😀

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1169

@robbert 🤐 🤐

Beantwoorden
Murmillo
Registered
(@murmillo)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 2074

@rumo Zeker!

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7965

@rumo het exacte commerciële malibu recept is niet openbaar.

 
Op eilanden als barbados maakt men al een kokos / malibu drank sinds begin vorige eeuiw in de plaatselijke cafe's wat in werd overgenomen in de luxere clubs in de charlston tijd in o.a. Chicago ,new york LA. Enz. In de decadente clubs werd in de tijd van prohbition grof geld neergeteld voor de cocos cocktail
 
Maar je kunt beetje experimenteren naar eigensmaak met de vanoudsher standaard ingrediënten. Zo Kun je een malibu achtig maceraat krijgen .
 
Blanke rum, kokos schaafsel, kokos melk, puur ananassap. Rietsuiker , zwarte molasse .
 gecondenseerde melk .
 
In de naoorlogse jaren ging men ook ander tropisch fruit gebruiken 
 
Ik begin was het uitsluitend een maceraat van blanke rum met kokosmelk , melasse en stukken kokos .  De rand van het glas werd op zijn kop gedipt in eiwit en daarna in rietsuiker . Gaf een mooi uiterlijk en met het drinken wat extra zoet 
 
Beantwoorden
RuMo
Berichten: 1169
 RuMo
Registered
(@rumo)
Nobel Lid
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Het eerst experimentjes om Malibu te maken was geen succes. Ik had 1,5 liter rum 43% en 200 gr kokosschaafsel en 200 ml kokos olie gebruikt. Dit heb ik 1 week laten macereren. De olie was met de mint olie een succes maar deze keer waarschijnlijk niet of de tijd was te kort. Ik heb het schaafsel in een kookzak in de ketel gedaan. Maar er zit dus totaal geen kokos smaak of lucht aan de alcohol na distillatie. De volgende keer zal ik wat kokos boven in de ketel doen.

Beantwoorden
5 Reacties
Murmillo
Registered
(@murmillo)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 2074

@rumo leuk om te lezen rumo. Naar wat ik gelezen heb hierboven was het vooral een ongestookte maceraat van oudsher. Misschien kun je dat proberen? Ik volg iig.

 
Beantwoorden
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1169

@murmillo. Ja, dat zou ik eens kunnen proberen, de rum aanlengen met kokoswater ofzo. En veel suiker want het moet natuurlijk wel zoet zijn 😛

Beantwoorden
Murmillo
Registered
(@murmillo)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 2074

@rumo ben nu op curaçao. Hier hebben ze geen eens malibu maar rum met kokosschotsen en verse ananas.

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1169

@murmillo ik begrijp dat je het heel zwaar heb, maar even door bijten(of drinken). De ananas kan ik ook wel eens proberen maar eerst de kokos smaak in de basis drank krijgen.

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7965

@rumo het is een lastige drank inderdaad . Eerst maceren met rum kokos in een lightbody rum , deel hiervan Stoken en deel maceraat na stook weer toevoegen , natrekken en pas na enkele dagen affilteren . Het deel maceraat wat na de stook wordt toegevoegd is beter dit ook van suiker al te voorzien alvorens affilteren. De suiker help het vasthouden van smaak.

Beantwoorden
Pagina 26 / 26
Deel:

©2021 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?