Ik ben bezig met het voorbereiden om de abrikozen likeur te gaan maken. Eerste keer wilde ik het echter zonder de port doen en met neutraal alcohol. (dat terzijde)
Ik begin echter altijd voor mijzelf met het maken van een recept blad. Echter heb ik een beetje moeite met de hoeveelheden die in de siroop gaan. Mijn ogen wegen niet zo makkelijk. (Ik vind de schaal moeilijk in te schatten)
Mijn ogen schatten in dat er voor het recept zoals in de video er 200 ml water in gaat(wordt vermeld) 2 eetlepel honing, 50 a 75 gram suiker en 1/3 theelepel citroenzuur.
Bijgevoegd het excelbestand trouwens waar in ik de Robbert's recepten verzamel, de absinthe en de koffielikeur staan daar ook in.
Zijn mijn inschattingen een beetje correct of sla ik de plank mis?
Bij voorbaat dank
db
Het is niet mijn beste filmpje . Het is een grappig dingetje om tussendoor te maken .
Het was even een Tiny tussendoortje .
Mooie Tiny weer. Complimenten 👍🏻
Ik sluit me aan bij rumo. Fijn die kleine 'makkelijke' recepten. Ik wil met een deel van de appel brandy dit gaan proberen. Dan komt er zeker een appel smaak aan 😋
Dit vind ik inderdaad zeer tof aan die Tiny filmpjes. De meesten zijn eenvoudig te maken. Dit is de reden waarom ik een Alquitara gekocht heb. Zovele mogelijkheden, waarvoor dank.
In bovenstaande filmpje wordt gebruik gemaakt van beschuit kruim. Dat had ik helemaal niet verwacht. Wat is de functie daarvan?
Vandaag de Lemon Lime liquor gedestilleerd. Aangezien ik een 12 mm liebig koeler heb liggen heb ik deze in het koelcircuit opgenomen. In plaats van een buis met een doek er omheen.
Koelwater ook netjes ververst zodra het rond de 35 celcius kwam om de boel veilig te houden.
Fout dus 🙂
Nu net geleerd wat je bedoeld met warm in het recept. Hierbij bedoel je dus de temperatuur van het koelwater in de kom en niet (zoals ik dacht) stoken met veel vermogen 🙂
Volgende keer kan ik dus twee aparte koelcircuits maken. Eentje steenkoud voor de liebig koeler en eentje op hogere temperatuur voor de kom 🙂 Kan ik misschien toch weer gebruik maken van de PC waterkoeling element dat ik wilde gebruiken maar leek te gaan stabiliseren op net hoger dan 35 celcius 🙂 Precies waar het advies dus ligt.
Verder nog een paar fouten gemaakt, meeste zijn bewust gemaakt danwel de fout was al bekend voordat ik begon.
A) Verkeerde alcohol, ik heb neutrale suiker turbo vergisting gebruikt die ik drie keer door de T500 heb gehad.
B) Ik had geen Gentiaan in huis, ook de toko en de hippiewinkel had het niet en had voor de rest niks nodig van pitpit. Ik lees ook dat het een bittere smaak zou hebben. Ik ben geen liefhebber van bitter.
C) Had zeer kleine limoentjes dus heb er 14 gebruikt voor 2 liter recept
D) Koelkom te koud gehad
E) Ik kreeg de suiker siroop niet helemaal helder, bleef een zeer licht bruinige kleur houden. Kan ook zijn door de houten lepel die ik heb gebruikt.
F) heb bijna volgas gestookt. Ik dacht dat de gaspit een vermogen heeft van 1,75 kw en daar is ook iets van verdwenen, dus op de gok 1,5 kw aan vermogen.
Het eindresultaat voor afdunnen is 70% net een liter. Had het recept voor twee liter ingezet.
Vervolgens ben ik gaan proeven.
Eerst 5 ml destillaat + 5 ml siroop. Iets te stevig.
4 ml destillaat en 6 ml siroop, Hmm best lekker.
3 ml destillaat en 7 ml siroop. JAAAAA.
Geeft met die verdunning ook een mooi drink rendement 😉 geeft dus 3 1/3 liter eindproduct 😉
Bij mij wordt het eindproduct wel op een mooie manier troebel. Het is wit opaal met een heerlijke smaak.
Heb ook nog een 5 literbokaal appeltaart staan die over een paar dagen gedestilleerd kan worden. Tip voor een ieder die dat recept gaat maken. Opgeschaald naar 3 liter past NIET in een 5 liter bokaal, ik kwam een halve liter aan ruimte tekort 🙂
db
Ik ben nu dus zo'n beetje op 21% uitgekomen. Heb trouwens maar een halve liter nu naar drinkniveau gebracht. De rest staat nog op 70% tot ik wat dieper in deze fles ben gekomen.en nog steeds tevreden ben.
@Rumo heb je dan ook 9 liter gemaakt? Je had er de vruchten voor.
Moet trouwens zeggen dat ik geen nut heb voor zoveel sap wat over blijft. Heb dat dus weggegeven.
db
Wie kan mij helpen aan een recept voor Malibu. 🍹
Het eerst experimentjes om Malibu te maken was geen succes. Ik had 1,5 liter rum 43% en 200 gr kokosschaafsel en 200 ml kokos olie gebruikt. Dit heb ik 1 week laten macereren. De olie was met de mint olie een succes maar deze keer waarschijnlijk niet of de tijd was te kort. Ik heb het schaafsel in een kookzak in de ketel gedaan. Maar er zit dus totaal geen kokos smaak of lucht aan de alcohol na distillatie. De volgende keer zal ik wat kokos boven in de ketel doen.