Meldingen
Alles wissen

Robbert's Tiny Projects

Pagina 26 / 29

Dirtbag
Berichten: 95
(@dirtbag)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Ik ben bezig met het voorbereiden om de abrikozen likeur te gaan maken. Eerste keer wilde ik het echter zonder de port doen en met neutraal alcohol. (dat terzijde)

 

Ik begin echter altijd voor mijzelf met het maken van een recept blad. Echter heb ik een beetje moeite met de hoeveelheden die in de siroop gaan. Mijn ogen wegen niet zo makkelijk. (Ik vind de schaal moeilijk in te schatten)

 

Mijn ogen schatten in dat er voor het recept zoals in de video er 200 ml water in gaat(wordt vermeld) 2 eetlepel honing, 50 a 75 gram suiker en 1/3 theelepel citroenzuur.

 

Bijgevoegd het excelbestand trouwens waar in ik de Robbert's recepten verzamel, de absinthe en de koffielikeur staan daar ook in.

 

Zijn mijn inschattingen een beetje correct of sla ik de plank mis?

Bij voorbaat dank

 

db

Beantwoorden
2 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@dirtbag de citroenzuur klopt suiker ongeveer 80 -100 gram en honing ook ongeveer 80 -100 gram

Beantwoorden
Dirtbag
(@dirtbag)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 95

@robbert Bedankt, heb het excel bestand aangepast voor het gemiddelde van 90 gram (met opmerking er bij)

 

Bijgevoegd het aangepaste excelbestand ook weer 🙂

 

db

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Het is niet mijn beste filmpje . Het is een grappig dingetje om tussendoor te maken .

Het was even een Tiny tussendoortje . 

 

Beantwoorden
6 Reacties
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2690

@robbert super leuk!!

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1832

@robbert, ziet er super goed uit. Ik hou wel van dit soort rechttoe rechtaan recepten. Je ingrediënten in de alcohol na een tijdje alles stoken op smaak maken met suiker en klaar. Dat moet toch voor iedereen te doen zijn, ik ga het zeker proberen. Ik heb al een paar flessen dropshot voor de winter klaar staan en heb net weer 5 liter Lemon lime gemaakt.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@rumo dankje voor jou reactie .

ja het hoeft niet altijd moeilijk te wezen .  Het hele stoken kun je van allerhande berekeningen en dure attributen bij halen maar soms is gewoon met voordehand liggende dingen heel veel  lekkers te maken . 

Leuk dat jij ook de tiny dingen probeert . 

Maar  let wel op dat  1 ding is belangrijk bij dit soort dranken ze moeten een aantal weken staan om goed op smaak te komen. 

 

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1832

@robbert, ik ben er nu ook achter dat het rijpen van dit soort drankjes heel belangrijk is. Mijn laatste fles Lemon lime begon in eens (nog)beter te smaken. Je bent enthousiast en nieuwsgierig en dan schiet het rijpen er wel eens bij in.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@rumo het is inderdaad vaak het enthousiasme wat de drank snel laat " verdwijnen " Spul is klaar en proeven maar.  In begin al een aardige smaak is het zomaar op . En toch blijft gewoon laten rijpen nog steeds noodzakelijk voor smaak vorming . Zelfs kunst matig of versneld rijpen kan niet op tegen tijd .

B.v. Een absinth of ook b.v. frangelico  net uit ketel is gewoon niet te drinken  moet toch al gauw 1 jaartje laten staan  voor het beste uit de smaak boven te krijgen. Tijd maakt het goden dranken .😋

 

 

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1832

@robbert, met de absinthe had ik niet zo'n moeite die smaakte in het begin zo bitter dat ik die makkelijk een jaar weg kan zetten 😆 😆 

De volgende keer dat ik absinthe maak doe ik er iets meer zoethout in.

Beantwoorden
Berichten: 113
(@knooier)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Mooie Tiny weer. Complimenten 👍🏻

Beantwoorden
Berichten: 188
(@johnny)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik sluit me aan bij rumo.  Fijn die kleine 'makkelijke' recepten. Ik wil met een deel van de appel brandy dit gaan proberen.  Dan komt er zeker een appel smaak aan 😋 

 

Beantwoorden
Berichten: 139
(@concha)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Dit vind ik inderdaad zeer tof aan die Tiny filmpjes. De meesten zijn eenvoudig te maken. Dit is de reden waarom ik een Alquitara gekocht heb. Zovele mogelijkheden, waarvoor dank.

In bovenstaande filmpje wordt gebruik gemaakt van beschuit kruim. Dat had ik helemaal niet verwacht. Wat is de functie daarvan?

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@concha  een alquitara is inderdaad leuk om mee te werken. Wanneer je een beetje ermee thuis bent kun je heel veel creaties maken en ook klassiekers als whiskey zijn er prima mee te maken.  Wat aroma uit een product halen is het  bijna even meesterlijk als de charantaise.   En Daar kunnen de rvs electronische dingen niet eens bij in de schaduw staan .

De beschuit kruim geeft iets graan achtigs  / Koek achtige achtergrond toch aan de alcohol .

 

Beantwoorden
Dirtbag
Berichten: 95
(@dirtbag)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Vandaag de Lemon Lime liquor gedestilleerd. Aangezien ik een 12 mm liebig koeler heb liggen heb ik deze in het koelcircuit opgenomen. In plaats van een buis met een doek er omheen.

Koelwater ook netjes ververst zodra het rond de 35 celcius kwam om de boel veilig te houden.

Fout dus 🙂

Nu net geleerd wat je bedoeld met warm in het recept. Hierbij bedoel je dus de temperatuur van het koelwater in de kom en niet (zoals ik dacht) stoken met veel vermogen 🙂

 

Volgende keer kan ik dus twee aparte koelcircuits maken. Eentje steenkoud voor de liebig koeler en eentje op hogere temperatuur voor de kom 🙂 Kan ik misschien toch weer gebruik maken van de PC waterkoeling element dat ik wilde gebruiken maar leek te gaan stabiliseren op net hoger dan 35 celcius 🙂 Precies waar het advies dus ligt.

 

Verder nog een paar fouten gemaakt, meeste zijn bewust gemaakt danwel de fout was al bekend voordat ik begon.

A) Verkeerde alcohol, ik heb neutrale suiker turbo vergisting gebruikt die ik drie keer door de T500 heb gehad.

B) Ik had geen Gentiaan in huis, ook de toko en de hippiewinkel had het niet en had voor de rest niks nodig van pitpit. Ik lees ook dat het een bittere smaak zou hebben. Ik ben geen liefhebber van bitter.

C) Had zeer kleine limoentjes dus heb er 14 gebruikt voor 2 liter recept

D) Koelkom te koud gehad

E) Ik kreeg de suiker siroop niet helemaal helder, bleef een zeer licht bruinige kleur houden. Kan ook zijn door de houten lepel die ik heb gebruikt.

F) heb bijna volgas gestookt. Ik dacht dat de gaspit een vermogen heeft van 1,75 kw en daar is ook iets van verdwenen, dus op de gok 1,5 kw aan vermogen.

 

Het eindresultaat voor afdunnen is 70% net een liter. Had het recept voor twee liter ingezet.

 

Vervolgens ben ik gaan proeven.

Eerst 5 ml destillaat + 5 ml siroop. Iets te stevig.

4 ml destillaat en 6 ml siroop, Hmm best lekker.

3 ml destillaat en 7 ml siroop. JAAAAA.

Geeft met die verdunning ook een mooi drink rendement 😉 geeft dus 3 1/3 liter eindproduct 😉

Bij mij wordt het eindproduct wel op een mooie manier troebel. Het is wit opaal met een heerlijke smaak.

 

Heb ook nog een 5 literbokaal appeltaart staan die over een paar dagen gedestilleerd kan worden. Tip voor een ieder die dat recept gaat maken. Opgeschaald naar 3 liter past NIET in een 5 liter bokaal, ik kwam een halve liter aan ruimte tekort 🙂

 

db

Beantwoorden
1 Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1832

@dirtbag, als we toch fouten aan het bekennen zijn hierbij die van mijn. Mijn eerste liter Lemon Lime was goed bevallen, dus ik wilde nog eens 5 liter maken. Ik stuurde mijn vrouw naar de markt voor 25 citroenen en 25 limoenen, kwam ze terug met 55 citroenen en 55 limoenen voor de heft van de prijs. Ze wilde ook wel helpen met schillen maar dan begint het "ik schil veel dunner dan jij". hoeveel gram schil moet er in 🙄 dus alles er maar in gedaan. Dat met dat eiwit ging ook niet zo lekker, de siroop was dus niet heel helder. Gooide ik ook nog eens de te warme siroop bij de alcohol 😞 en alcohol was te hoog in percentage en in plaats van 5 maal 200 gr. suiker gebruikte ik 6 maal om toch aan de 40% te komen.

Eind resultaat 5 liter Lemon Lime die geel en te zoet is maar nu wel bijna op is 😆 😆 

Maar een wijze les rijker heb ik nu weer 5 liter gemaakt met 25 citroenen en 25 limoenen(zelf geschild) en ik heb dit keer witte kandijsuiker gebruikt. Ik heb ook de alcohol eerst aangelengd met water en toen verdund met de siroop tot 40%. 

Deze staat nu 3 weken te rijpen maar daar maak ik een paar maanden van want ik had nog wat over van de eerste liter en die begint na 7 maanden steeds beter te smaken.

O ja, ik heb ook 2 liter Apple Pie likeur gemaakt en ja 2 liter alcohol en de ingrediënten passen makkelijk in een 5 liter pot 😉 

ps ik durfde dit te bekennen omdat ik geen  Turbo alcohol had gebruikt 😇 

Beantwoorden
Dirtbag
Berichten: 95
(@dirtbag)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Ik ben nu dus zo'n beetje op 21% uitgekomen. Heb trouwens maar een halve liter nu naar drinkniveau gebracht. De rest staat nog op 70% tot ik wat dieper in deze fles ben gekomen.en nog steeds tevreden ben.

 

@Rumo heb je dan ook 9 liter gemaakt? Je had er de vruchten voor.

 

Moet trouwens zeggen dat ik geen nut heb voor zoveel sap wat over blijft. Heb dat dus weggegeven.

 

db

 

 

Beantwoorden
5 Reacties
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1832

@dirtbag. Nee, 5 liter dat was dus een van de foutjes 😪 Het sap wat ik over had heb ik aan mijn vrouw gegeven die nu overigens behoorlijk zuur kijkt 🤭

Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2690

@rumo lol

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1832

@murmillo, ja het hoef niet altijd zo serieus 😜

Beantwoorden
(@pikketanus)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 818

@dirtbag ik pers t sap er meestal uit (als ik enkel schil nodig heb) en dat verdwijnt dan in de vriezer. Als ik citroenzuur nodig heb in een mash gooi ik er wat van die ijsklontjes bij.

Sommige recepten met citroensap gebruik ik liever van dat geperste sap dan vanuit een flesje uit de super. Van de super bevat sulfiet en eigen pers niet 👍 

Beantwoorden
Dirtbag
(@dirtbag)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 95

@pikketanus 

Ja invriezen ken ik. Heb nog staan van de 21 citroenen voor de limonchello dit voorjaaar. 😉

 

db

Beantwoorden
Berichten: 1832
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Wie kan mij helpen aan een recept voor Malibu. 🍹 

Beantwoorden
6 Reacties
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2690

@rumo 🤮 🤢

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1832

@murmillo ja dat snap ik, maar ik moet de vrouwtjes ook tevreden houden 😞

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@rumo  Een malibu is tenminste  beter dan een truttige nichten drank uit de Libelle zoals limonchello . 🤣 😀

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1832

@robbert 🤐 🤐

Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2690

@rumo Zeker!

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@rumo het exacte commerciële malibu recept is niet openbaar.

 
Op eilanden als barbados maakt men al een kokos / malibu drank sinds begin vorige eeuiw in de plaatselijke cafe's wat in werd overgenomen in de luxere clubs in de charlston tijd in o.a. Chicago ,new york LA. Enz. In de decadente clubs werd in de tijd van prohbition grof geld neergeteld voor de cocos cocktail
 
Maar je kunt beetje experimenteren naar eigensmaak met de vanoudsher standaard ingrediënten. Zo Kun je een malibu achtig maceraat krijgen .
 
Blanke rum, kokos schaafsel, kokos melk, puur ananassap. Rietsuiker , zwarte molasse .
 gecondenseerde melk .
 
In de naoorlogse jaren ging men ook ander tropisch fruit gebruiken 
 
Ik begin was het uitsluitend een maceraat van blanke rum met kokosmelk , melasse en stukken kokos .  De rand van het glas werd op zijn kop gedipt in eiwit en daarna in rietsuiker . Gaf een mooi uiterlijk en met het drinken wat extra zoet 
 
Beantwoorden
Berichten: 1832
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Het eerst experimentjes om Malibu te maken was geen succes. Ik had 1,5 liter rum 43% en 200 gr kokosschaafsel en 200 ml kokos olie gebruikt. Dit heb ik 1 week laten macereren. De olie was met de mint olie een succes maar deze keer waarschijnlijk niet of de tijd was te kort. Ik heb het schaafsel in een kookzak in de ketel gedaan. Maar er zit dus totaal geen kokos smaak of lucht aan de alcohol na distillatie. De volgende keer zal ik wat kokos boven in de ketel doen.

Beantwoorden
11 Reacties
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2690

@rumo leuk om te lezen rumo. Naar wat ik gelezen heb hierboven was het vooral een ongestookte maceraat van oudsher. Misschien kun je dat proberen? Ik volg iig.

 
Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1832

@murmillo. Ja, dat zou ik eens kunnen proberen, de rum aanlengen met kokoswater ofzo. En veel suiker want het moet natuurlijk wel zoet zijn 😛

Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2690

@rumo ben nu op curaçao. Hier hebben ze geen eens malibu maar rum met kokosschotsen en verse ananas.

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1832

@murmillo ik begrijp dat je het heel zwaar heb, maar even door bijten(of drinken). De ananas kan ik ook wel eens proberen maar eerst de kokos smaak in de basis drank krijgen.

Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2690

@rumo lol

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@rumo het is een lastige drank inderdaad . Eerst maceren met rum kokos in een lightbody rum , deel hiervan Stoken en deel maceraat na stook weer toevoegen , natrekken en pas na enkele dagen affilteren . Het deel maceraat wat na de stook wordt toegevoegd is beter dit ook van suiker al te voorzien alvorens affilteren. De suiker help het vasthouden van smaak.

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1832

Na de gestookte maceraat zonder succes deze keer 1.5l rum 120 gr kokos schaafsel in het middel deel en 30 gr boven in de alquitara gedaan. Resultaat 80% alcohol met bijna geen kokos aroma.

Zoals Murmillo ook al opperde is Malibu misschien een maceraat en geen distillaat. En dat doe ik ook wel vaker, hete suiker over vruchten gieten om dan een lekker drankje te krijgen

We weten dat Malibu een heldere drank is met 21% alcohol en een kokos smaak. Alleen die kokos smaak heb ik nog nooit in een kokosnoot geproefd. Net als die banaan of aardbei smaak bij de MAC milkshake. Je weet dat het naar aardbei smaak maar heb jij wel eens zo'n aardbei geproefd? En 21% is een h**o drankje.

Dus nog maar eens een poging: 

700ml 80% rum distillaat 😉 

400gr rietsuiker

500ml kokoswater

2.5 gr citroenzuur

250 ml kokosmelk

ik heb een siroop gemaakt van rietsuiker en kokoswater(met een beetje citroenzuur) dat werd gelijk donker(volgende keer misschien maar weer kandijsuiker gebruiken). Dus het toevoegen van kokosmelk maakte ook niet zoveel meer uit. De dikke schuimlaag die na het inverteren ontstond heb ik met een koffiefilter weg gefilterd. Ik moet wel bekennen dat ik de kokos siroop zonder de alcohol bereid  omdat ik het anders lastig vind om uiteindelijk op 40% uit te komen. Maar uiteindelijk op 1400ml met 40% kokos drank uit gekomen.  Deze zal ik tzt na koelen nog eens filteren en ik hoop dat net als een distillaat drankje dit na verloop van tijd ook in smaak zal ontwikkelen.

Ik noem dit bewust kokos drankje en geen  Malibu,

en ik hoop nog steeds op een Malibu filmpje 😋 😋 

 

 

Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2690

@rumo ben benieuwd naar deze poging. Ik volg.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@rumo voor een filmpje betreft een kokos drank / likeur   zal je even moeten wachten.  .mijn eerst volgende tiny ( tipje van sluier" iets met kers " ) is deels voorbereid maar dat staat ook stil . door voor de 2e keer die klote corrona onlangs weer on de de leden te hebben gehad is mijn reuk en smaak volkomen weg .ik weet niet hoe lang dit gaat duren maar voorlopig staat alles stil . Water , absinth , cognac ,  leverworst , mosselen en zelfs een sigaar dat nergens proef ik iets van. 

Ce la vie .

Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2690

@robbert  beterschap

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1832

@robbert sterkte. Je deel soms recepten van 400 jaar oud  dus die paar dagen/weken kunnen we ook wel wachten. 

Beantwoorden
Berichten: 1832
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Het is al zo vaak gezegd laat je drank rijpen. Maar nog maar eens!! Ik ben mijn drankjes aan het testen (Appel Pie, after eight, Lemon Lime) en echt de smaak wordt steeds beter dus drink niet alles gelijk op maar heb ook wat geduld. Je test je drank gelijk na het stoken maar wacht ook eens 3 maanden echt het is het wachten waard.

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2690

@rumo mooi voorbeeld is een met appel. Zowel cider als calvados/appelbrandy. Pas na 3 maanden rijpen komen er fantastische smaken los.

Beantwoorden
Berichten: 6759
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Voor iedereen die al lange tijd op een Alquitara aan het wachten is, we hebben alle Tiny Alquitaras maar ook de grotere formaten weer allemaal op voorraad!

Klik hier voor het assortiment

 

Beantwoorden
Berichten: 45
(@patbolk)
Eminent Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Gemaakt!!! de tropical passion likeur. Erg leuk om te maken. Past precies in een middag. Ik weet niet of bij mij het warm macereren helemaal is gelukt want au bain marie iets op 55 graden houden voor 2,5 uur is met mijn focus-arm brein best lastig.maar het is nooit boven de 58 gekomen. Ben met het gebruik van riet-suiker ipv kristalsuiker-siroop iets van  het recept afgeweken. Temperatuur heb ik heel langzaam laten oplopen en het koelwater op 30 graden gehouden. Tijdens het tussendoor proeven (druppeltje) meende ik telkens weer een andere iets dominantere geur/smaak te proeven. Dan had de vermaledijde pepermunt, wiens 2,5 gram ik met tegenzin bij de kruidenmix had gegooid, het hoogste woord maar opeens was die weg en zong de maretak een vrolijk deuntje.

Kan dat komen doordat met het oplopen van de temperatuur ook andere oliën of terpenen loskomen?

Nadat het hele recept klaar was rook het ook nog sterk naar de pepermunt maar een dag later is die al wat naar de achtergrond en komen opeens de citrus/mandarijn-tonen erdoor.

De smaak is erg lekker, dieu..., de kleur is door de rietsuiker aan de lichte thee-kleur geworden. Over paar dagen dan filteren....laat de zomer maar komen....

dankjewel voor het delen van det recept/filmpje

Beantwoorden
16 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@patbolk zo te horen heb je net ontdekt wat destilleren inhoudt, iedere niet neutrale drank merk je dat bij, smaken leren herkennen maakt t makkelijker om scheidingen te kunnen maken.

Beantwoorden
(@patbolk)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 45

@alchemist ja inderdaad, en net die zintuiglijkheid maakt het zo interessant en leuk...

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@patbolk bij verschillende temperaturen worden andere weer vluchtiger . In begin komt alcohol bij 78,3 stijgt temperatuur komen meerderen stoffen vrij die meeliften op de damp . Tot je op een temperatuur komt boven 92 waar de zwaarder smaken /foezels mee gaan komen en ook verbranden wanneer je richting de 95 gaat dan is het tijd om te stoppen.  Het is dus normaal en niet erg als temperatuur stijgt maar je zal dan smaak , geur en helderheid in de gaten moeten houden. En op tijd scheiding moeten maken. .

Beantwoorden
(@patbolk)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 45

@robbert echt fascinerend! En ook hoe zo'n ogenschijnlijk eenvoudig koperen keteltje dat weet te bewerkstelligen. Ik heb al verschillende recepten gemaakt en ook eerste pogingen met whisky, rum en gin en uw recept van de korenwijn maar bij deze waren de smaakveranderingen tijdens het overhalen voor mij lastig vast te pinnen. Kan wellicht ook komen door het aantal en soort ingrediënten die mee doen aan de overhaal. Het filteren is is een taaie klus. Ik doe het door een koffiefilter en dat gaat maar druppelsgewijs, maar dat kan gelukkig op automatische piloot. Pepermunt (Wilhelmina..) heb ik vroeger teveel bij mijn Oma gegeten maar in dit recept snap ik het helemaal. Maar toch...stel ik zou de Pepermunt er uit laten, waarmee zou ik het kunnen vervangen? Cocos of citroengras oid?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@patbolk eucalyptus zou kunnen .

Beantwoorden
(@pastoriestoker)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Active Member
Berichten: 15

@robbert 

Ik ben met m’n eerste stook met de nieuwe set bezig. ik kom van een rvs 12 liter set, en heb nu geinvesteerd in de 30 liter koperen set van de stookwinkel (30 liter pro distilleerketel complete set)

ik heb nu echter een probleem met het rendement. ik krijg er veel minder alcohol uit. 

wat heb ik gedaan:

Met 5 kg gerstmout een kilo suiker en de whisky gist een stookwijn gemaakt. Ca 25 liter. 

Deze 25 liter in de ketel gedaan en de eerste run gemaakt. Valt me op dat de temperatuur vrij hoog moet zijn (ca 90-95gr) voordat het begint te lopen. Bij 15% concentratie gestopt met stoken en de rest vd stookwijn weggegooid. Totaal ruim 4 liter alcohol van ca 40%. 

Nu was ik met m’n kleine ketel (12liter) gewend deze nog een keer te destilleren voor een zachtere/betere smaak. De alcohol verdunde ik dan met 4 liter water en stookte opnieuw. 

Maar in deze grote ketel moet er erg veel water bij om deze voor 2/3de te vullen. 

Ik heb dat toch gedaan, maar merk met stoken dat het alcohol percentage in de uitloop al na 0,5liter terug zakt na <35%. 

Bij mijn kleine ketel zat ik dan nog ergens >50%. Ik heb het idee dat er al teveel waterdamp meekomt. 

Maar als ik de temperatuur laat zakken komt er helemaal niets uit. ik kan nergens lekkages ontdekken...

Wat doe ik fout? ideeen?

Beantwoorden
(@odevie)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 367

@pastoriestoker heb je het gerstemout gemaisht om het zetmeel om te zetten in suikers vooraleer je het laat vergisten?

Beantwoorden
(@pastoriestoker)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Active Member
Berichten: 15

@odevie jazeker. de mash heeft op 28 graden ruim een week geborreld en was toen klaar.

Beantwoorden
(@odevie)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 367

@pastoriestoker wat was het begin en eind SG?

Ook een zetmeeltest gedaan?

Beantwoorden
(@pastoriestoker)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Active Member
Berichten: 15

@odevie ik heb dit recept al vaak gemaakt, maar altijd in het 12 liter rvs keteltje gestookt met goede opbrengst. Was altijd veel werk omdat de 25 liter stookwijn in 3 batches gedestilleerd moest worden. Vandaar een grotere 30 liter koperen set gekocht. 

dat is het enige verschil.

de stookwijn rook en proefde ook gewoon goed, net als altijd. 

de kleine RVS ketel begon ook altijd al vanaf bv 70-80 graden te druppelen en tussen de 80 en 90 had ik een goede flow. bij de nieuwe koperen set, moest ik tot boven de 90 om productie te krijgen en de alcohol concentratie uit de uitloop was vanaf begin al veel lager.

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1832

@pastoriestoker, ik denk dat je een denk fout maak. Van je eerste stook hou je ongeveer 1/3 van je stookwijn over voor de tweede stook, dus als je ketel ongeveer 3 maal zo groot wordt moet je ook 3 maal zoveel stookwijn hebben. Dus voor een 3o liter ketel maak je 3x 25liter stookwijn dat stook je 3x en de opbrengst daarvan doe je bij elkaar en dat stook je dan nog een keer. Dat is een vuistregel, bij de eerste stook wordt het volume 3x zo klein en het alcohol gehalte 3x zo groot.

En iedere ketel is natuurlijk anders en daar zal je op een andere manier mee moeten leren stoken.

Beantwoorden
(@pastoriestoker)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Active Member
Berichten: 15

@rumo bedankt voor je reactie Rumo. ik maak echter altijd ca 25-30 liter stookwijn. in mijn oude 12 liter ketel, moest ik die in 3 keer verwerken. Daarna voegde ik de eerste run samen, verdunde deze met water tot ca 25% alcohol en stookte deze nog een keer. In de grote ketel kan ik de 25 liter nu in 1 keer verwerken, dus dat scheelt veel tijd, alleen het eindresultaat is veel minder (veel minder alcohol) uit dezelfde 25-30 liter stookwijn. daarom denk ik dat ik in de nieuwe ketel ergens alcohol(damp) verlies. ik ga de koppelingen en afdichtingen maar eens afschuimen, om te zien of het ergens lekt.

Beantwoorden
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 307

@pastoriestoker doet uw koelerspiraal  wel voldoende ?

wanneer die niet goed werkt verdampt er veel en komt er minder vloeistof in uw flesje .

 

Beantwoorden
(@pastoriestoker)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Active Member
Berichten: 15

@theresa bedankt voor je reactie. de uitloop is echt goed koud dus de koeler werkt prima!

Beantwoorden
(@odevie)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 367

@pastoriestoker wanneer ik even achterwaarts redeneer lees ik dat je bij de eerste stook 4 liter alcohol van 40% hebt overgehaald. Op 25 liter is dat 6,4% in de stookwijn, dit zal hoger geweest zijn omdat je stopte vooraleer alle alcohol over was. Dit lijkt me zeker niet verkeerd voor een mash van 5 kg mout en 1 kilogram suiker.
Daaruit concludeer ik dat de ketel prima werkt. Het grote verschil zit tussen de eerste en de tweede run, de fijnstook.

Heb je die 4 liter van 40% terug aangelengd tot 25 liter? Wat heb je anders gedaan dan bij de eerste stook? Is de thermometer betrouwbaar? De originele, ingebouwde, thermometer van mijn alambiek geeft ook 8 tot 10 graden meer aan dan de traditionele thermometer die er net naast ingeplaatst is met een siliconendop. Ga je te hard verwarmen dan kan de koeling niet volgen en ontsnappen er dampen. Dat zie je en ruik je wel gelijk, maar toch...

Beste remedie is om een volgende poging te doen en stap voor stap alles goed bijhouden maar vooral meten, meten, meten,.. gedurende het hele verloop.

Beginnen met begin- en eind SG van je mash zodat je een indicatie hebt van alcohol potentieel, bij het overhalen ook regelmatig meten alsook het eindresultaat.

Het vaak wijzer, zoals reeds aangehaald, om de tweede run in een kleinere ketel te doen of verschillende eerste runs te combineren voor een optimale vulling.

Beantwoorden
(@pastoriestoker)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Active Member
Berichten: 15

@odevie goede tips. ik ga ermee aan de slag!

 

Beantwoorden
Berichten: 6
(@theovz)
Active Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Super leerzaam voor een groentje echt een genot om naar te kijken heb bij Jan ook zo'n alquitara  gekocht ben ook helemaal om 

Beantwoorden
Mahler
Berichten: 13
(@mahler)
Active Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Erg leuk om de filmpjes te zien op youtube, dat geeft inspiratie om me ook verder te willen bekwamen in het stoken! Thnx! 

Klein vraagje vanwege een boeiend en leuk gebaar: het gevleugelde beeldje dat het offer van de heads krijgt, gewoon een grapje of speelt hier iets diepers? 

(Ik hou van rituelen, vandaar)

Beantwoorden
3 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@mahler  

Gargoyles vind je op kathedralen en op middeleeuwse graven . Volgen de overleveringen zouden ze kwade geesten verdrijven of terug sturen naar de onderwereld .

Ik heb het beeltje ooit gekregen .

het is begonnen als een grap met een kennis waarmee ik vroeger  samen regelmatig stookte .  Met mooi weer zaten we wel buiten  en De gargoyle mocht de eerste slok. .

De kennis is al zo een 25 j jaar dood  .

Het is niet zo zeer een offer of diepe betekenis maar beetje een automatische gewoonte .

En kwade geesten ?? Weinig last van maar ik weet niet of mijn met alcohol doordrenkte gargoyle daar invloed op heeft gehad. 

De steenmarters spelen er wel snacht omheen . Die verjagen is lastig . Misschien moet ikdaar een ander beeld voor neerzetten! Of foto van schoonmoeder .

 

Beantwoorden
Lemmy
(@lemmy)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 90

@robbert 

Je mag ook wel een foto van mijn schoonmoeder gebruiken, maar waarschijnlijk vlucht dan het hele dorp.......

Beantwoorden
Mahler
(@mahler)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Active Member
Berichten: 13

@robbert Ja, dat zijn mooie gewoontes zoals je dat beschrijft. Ook met de herinneringen aan je kennis bij dat beeldje of dat ritueel. 

Oude rituelen zoals je beschrijft, net zoals het stoken zelf, geven Mij een idee van verbinding met eerdere generaties en de omgeving of cultuur. Ik dacht eraan bij het filmpje van de kruidenbitter, hoe je met een eerlijke, ongesuikerde 'Geest' brandewijn/ graanstook en kruiden uit je omgeving (of in dat geval samengevoegd van noord tot zuid) iets van een aloude smaak tot leven wekt. En uiteraard bij het oude recept van absint! 

Een beetje mijmerende gedachten op deze donderdag...moet soms kunnen toch. :)) 

En schoonmoeders als extra tip om marters weg te jagen! Hahaha!

 

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2690
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Een suikersiroop maken voor de lemon & lime. Voordat hij een jaar in de kelder verdwijnt. 

1658001817-20220716_220057.jpg
Beantwoorden
7 Reacties
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 307

@murmillo lekkerste drankje uit de Tiny reeks.

Ik kom r niet aan toe voorlopig . Oogst tijd . Eerst komen een paar keteltjes slivovitsj , peren , kersen aan beurt .

Bij us hangt de gaard al vol en graan staat hoog .

 

Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2690

@theresa ja helemaal mee eens. Ik maak steeds een batch zodat het lang kan liggen. Word er alleen maar lekkerder van. 

U zult het wel druk hebben op het moment. Alles is natuurlijk tegelijkertijd klaar.

Vwb de slivovitsj, hoe maakt u die. Er komen hier deze week 50kg pruimen. 

Beantwoorden
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 307

@murmillo

ik maak het Van de Victoria en de pluot pruimen .

ik probeer half half te doen . ik neem een emmer met daarin ongeveer 6 kilo gewassen dat haksel ik en doen ik een pot rauwe honing en water bij dat onder wetter staat. En 2 uitgeknepen citroenen.Dit zet ik warm weg dat het gaat gisten .

dan heb ik  50 kilo waar ik de pitten uithaal en dan even enkele minuten stoom . 
hier komt water bij wel een handje vol pitten gebroken erbij . Niet te volle dat is slecht . Maar is voor wat meer smaak  zo een beetje amandel achting .

dan ph op. 4 - 4.2 maken en het gistende deel erbij .

na paar weken gaat alles in de centrifuge en dat daar uitkomt stook ik .  

Ik stook het met ruime  voorstook op een Amerikaanse ketel met hoed .

priumen hebben meer pectine door het stomen breekt dit af daarom geen reden tot bang zijn voor methyl en ook minder acetaldehyde .

ook benne er nog steeds mensen die bang zijn voor het blauwzuur en   Iets dat geloof ik heet Ethylcarbamaat  . Dat is alkohol wat bind met blauwzuur 
In pitten zit amygdalin dat maakt dat .

Je mag volgens EFSA in een fles zelfs maximaal 35 mg per liter hebben .

daarvoor zijn zo een 30 tot 40 abrikoos of pruim pitten  nodig .  

Daarom meeste pitten eruut halen . En zorg dragen nooi meer dan een stuk of 20 maximaal kapot in de ton zit .

Freun van mij heeft zo een gaschromagraaf of hoe dat heet en heeft vroeger en poosje weerom bij nieuwe ketel voor mij test op methyl en ook test op blauwzuur en het is niet noemenswaardig wat er in zit .als je bang bent voor blauwzuur of cyanide kun je ommers ook verdunde sulfree  bruiken . 
ook in zon zetten helpt maar duurt lang of je moet ook daar sulfree bij doen .

 

Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2690

@theresa dankewol! Ik ga er van de week mee aan de gang. Heb geen stoom apparaat maar wel een 135liter ketel en kook ze daar kort even in. Wel veel werk dat ontpitten, maar alles voor een mooi product.

Beantwoorden
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 307

@murmillo je kunt beter als je geen stoom apparaat bezit de pruimen storten ik kokend water dan een grote hoeveelheid aan de kook brengen . Hoeft maar Paar minuten de hitte . Anders verkook het .

Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2690

@theresa thnx zeer goede tip.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@theresa ik snap dat je het zo uitgebreid uitlegt. Uiteindelijk er is veel oud geneuzel over methyl en cyanides wat steeds weer door voornamelijk angst schreeuwers weer naar voren wordt gehaald .

 Ethylcarbamaat komt voor in allerlei vergistings .vormen en er wordt al decennia's onderzoek naar gedaan .

Ook betreft alcoholische dranken. 

Er is door de jaren heen nog steeds geen sluitende antwoord betreft veilige norm.

Wel dat er tot nu toe enkele producten voor aanbevelingen zijn . 

O.a. de commercieel verkrijgbare ammereto is aangepast enkele decennia's terug al.

( Maar ondanks dat van de oude recepteur moet je ruim 1,5 liter achterover slaan voor het dodelijk is voor een volwassen persoon ) 

Raar is dat men de appels nog steeds volledig vermaald met pit en al terwijl 52 appelpitten vermalen ook al voldoende Cyanides lever om iemand om zeep te helpen .

Kersen pitten zijn ook slechts enkele van nodig voor te hoge toxiciteit. 

Het is puur onkunde en onwetendheid wat de angst schreeuwers beweegt steeds weer methyl , cyanide en Ethylcarbamaat aan te dragen .

Gewoon de standaard oude lessen en stookboekjes volgen en je zit ruim onder de veilige normen .

Verwijder zoveel mogelijk pitten en gooi fruit niet met pitten door hakselaar .

Dat geld voor ALLE steenvruchten .

Stook altijd even wat langer op voorloop. En verwijder deze .

En met even verhitten vooraf maak je enzym stuk wat methyl , acetaten, acethaldehide vormt .

 ( Inderdaad Uv samen met sulfree of verdunde peroxide breekt Cyanides af . alleen uv geeft weinig of traag resultaat ) 

Ergens hier op forum staan de methyl en cyanide testjes voor de twijfelaars )

 

 

Beantwoorden
Pagina 26 / 29
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?