Meldingen
Alles wissen

rum verder bewerken


JohanS
Berichten: 51
Topic starter
(@johans)
Trusted Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Beste vrienden , ik heb nu enkele liters blanke rum overgehouden aan mijn stook , heeft er iemand tips of tricks   om deze rum wat te specialiseren vb door deze te marceren of dergelijke ?

Wie heeft hier ervaring mee ? 

alvast bedankt 

Beantwoorden
20 reacties
6 Reacties
@ndré
(@ndre)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1165

Hoi @johans 

Ik heb mijn rum laten marcheren met zoethout,piment, kaneelstokje, jeneverbes, ster anijs en koriander.

De hoeveelheid moet je zelf een beetje mee experimenteren.

Cucces en Cheers alvast.

Groet, @ndré😎🥃

 

Beantwoorden
(@drupelken)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 13

@johans Je kunt hem bewerken met honing dan heb je een zoete en licht gele rum.

 

Beantwoorden
(@harryd1969)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 352

@drupelken hoe bewerk je hem met honing ? Wil graag iets naar een Ron Miel / honingrum maar ben daar nog niet echt goed in geslaagd, Harry

Beantwoorden
(@drupelken)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 13

Ik maak honing likeur op 40% en dan meng ik hem met de rum en je doet er zoveel in dat jij wil dat het door smaken en dan een paar weken laten staan. 

Beantwoorden
(@drupelken)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 13

Anders moet je maar eens een belletje geven .

Beantwoorden
(@harryd1969)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 352

@drupelken top ! Stuur je even privé bericht ! Harry

Beantwoorden
Berichten: 818
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Kunt kijken wat verschillend hout doet voor rijping.

Beantwoorden
Bewust
Berichten: 391
(@bewust)
Honorable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Of je doet er wat rietsuikerstengels bij als je die hebt. Eergisteren 11/2 liter weggezet op 62%.

1672583736-DD0A3A19-08FD-4F63-8723-A31B0C844249.jpeg
Beantwoorden
Berichten: 1867
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Al eens eerdere gepost:

mijn recept is vrij basic maar een rum uit alleen melasse en rietsuiker is dat natuurlijk ook. Het is dan ook een begin wat je zelf verder uit kunt werken:

voor 2.5 liter rum

20gr eiken snippers

50 gr rozijnen

2 gr vanille

6 gr kaneel

Dit laat je ongeveer 2 maanden macereren, maar pas op dat je de eikenhout snippers er niet te lang inhoud want dan wordt het bitter. Deze kun je er ook eerder uithalen. 

Maar eigenlijk is het geheel aan jou wat jij lekker vindt.

 

Dit is mijn recept voor een basic rum: 5 liter melasse 2.5 kg rietsuiker  1 kg mout en eigen gekweekt gist.

Beantwoorden
10 Reacties
(@harrymuyres)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 120

@rumo welke mout gebruik je bij dit recept en wat moet ik me voorstellen bij zelf gist kweken? Hoe doe je dat, is dat ergens te ginden als recept?

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1867

@harrymuyres, ik gebruik een simpele(goedkope) basis mout(bijv. pilsner mout) en meng dit samen met de melasse. Dit verwarm ik dan een uur op 67 graden.

Voor het gist kweken:

https://stookforum.nl/forums/gist-vragen/gist-zelf-maken/

Beantwoorden
(@harrymuyres)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 120

@rumo Dat is een heel werk nog met de eigen gemaakte gist, hou ik het liever even bij kopen van... 
Ik gebruikte deze gist, https://www.plus.nl/product/bruggeman-verse-bakkersgist-mini-pak-42-gram-772872 .

Dan de mout, is dit iets?  https://www.tasboomkwekerij.nl/whiskymout-25-kg-geschroot-in-hersluitbare-emmer/

groet, Harry

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1867

@harrymuyres, allebei prima.

Beantwoorden
(@harrymuyres)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 120

@rumo dankje!!

Beantwoorden
(@wim58)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 26

@rumo hartelijk dank voor dit recept, ik heb net mijn 30:liter melasse klaar en laat het nu 3 weken gisten. Dan stoken en daarna op smaak brengen. Dit helpt mij, heb je misschien nog meer tips qua ingrediënten, omdat ik er nul ervaring mee heb, die ik na de stook kan toevoegen?

ik houd mij aanbevolen.

alvast dank

vr gr

wim

 

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1867

@wim58 

Beantwoorden
(@wim58)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 26

@rumo, dank is een leuk filmpje, heb ik wat aan.

nog een vraag, 30 melasse en rietsuiker en water gemaakt zoals op dit forum staat. Echter na twee dagen zie ik het waterslot nog niet pruttelen. Wel voldoende rum gist er in gedaan. Omdat ik 30 liter heb gemaakt, heb ik dit verdeeld over twee gistvaten van 30 liter en die tot 15 liter gevuld. Kan het zo zijn dat de “lege ruimte” in de vaten ( verschil 30 liter volume en 15 l gevuld) daar de oorzaak van is?

Anders zou ik het niet weten, een idee?

Alvast dank.

gr Wim

 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10022

@wim58 nog steeds grootste denkfout en voorlichting fout  is het bubbel verhaal van waterslot .  waterslot is geen indicatie van gisting  is slechts een stank afsluiter !  Gisting verloop controleer je op andere wijze .

Lege ruimte zal geen invloed hebben op gisting zelf  . 

 

Beantwoorden
(@wim58)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 26

@robbert dank je wel, blij met het forum. Leer elke dag. Trouwens de watersloten pruttelen. Nieuwe les, geduld 😂

Beantwoorden
JohanS
Berichten: 51
Topic starter
(@johans)
Trusted Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Allen , hartelijk dank voor jullie fijne reacties !!!

Aan iedereen een fantastisch 2023 gewenst  , moge al jullie wensen uitkomen voor jullie en jullie familie .

groeten 

Johan 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?