Meldingen
Alles wissen

Vitamine B?


Stefan
Berichten: 220
Topic starter
(@stefanjo)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

 

Waarom worden in veel recepten op het forum the home distillers vaak vitaminen toegepast?

Is dit ook te vervangen voor een ander  natuurlijk product?

Zie bijvoorbeeld onderstaand recept.

 

EQUIPMENT AND INGREDIENTS FOR A 27 L WASH.

First Wash.

30L fermenter

8L of molasses

Contents of 1x vitamin B complex capsule or 1x ground up Vit B tablet.

1 good pinch Epsom Salts.

Lowens or other Bakers Yeast.

Boiling Water 4-5 L boiling or very hot water.

Beantwoorden
23 reacties
20 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@stefanjo @stefanjo b complex bevat,

cobalamine b12, tetrahydrofolzuur en b9., Pyridoxaalfosfaat, dit zijn niet alleen vitamine maar ook co,, enzymen .deze ondersteunen gist enzym en bij granen ook de enzymen die de zetmeel omzetten. (Bij vers mout zijn ze al aanwezig en is het niet zozeer noodzaak, wel mineralen ondesteuning).

Epsomzout ( magnesium sulfaat ) is een beetje een overgewaaid moonshiners idee . Het heeft weinig invloed en geeft gauwer een waas / vertroebelinh van de alcohol . Er zit in kraanwater al magnesium zouten en he stapelt het op.

 

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1835

@robbert, je zou ook marmite kunnen gebruiken daar zit ook veel vitamine B in maar dat is wel een sterk bewerkt product. Voor iets anders zou ik het niet gebruiken het is namelijk niet te vreten. 🤮

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@rumo klopt vegimite en marmite zijn bruikbare alternatieven maar met gebruil van mout producten is het mits goede werkwijze niet nodig dergelijke producten te gebruiken.

Bij suiker vergisting is het een optie maar ik heb al in meerdere topics div andere betere alternatieven aangegeven . Maar nog beter is om alcohol uit granen en mouten en fruit te maken . Dan uit dat rafinage suiker.

Beantwoorden
Stefan
(@stefanjo)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 220

@rumo ik wil het liefst zo min mogelijk bewerkte producten gebruiken.

Mout kan een vervanger zijn?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@stefanjo mout is de betere optie ?  Nog beter een groenmout gebruiken

Beantwoorden
Stefan
(@stefanjo)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 220

@robbert ok. Waarom?

En welk soort/ type mout is het beste

 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@stefanjo ik ben niet echt op de hoogte van merken mout . Ik mout meestal zelf . 

Ik weet wel dat er zeer goede resultaten zijn met enzym mout van viking . Dat is een gerste mout . Maar ik weet niet waar dat te verkrijgen is . 

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@robbert Brouwland heeft die, alleen in 1 kg of 25 kg zakken. Dat is een beetje jammer.

Beantwoorden
Stefan
(@stefanjo)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 220

@alchemist

Als iemand 25kg koopt zouden we kunnen delen, alleen zonde van de verzendkosten

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@stefanjo Dat ligt er even aan waarvoor je de enzyme mout wilt gebruiken. Ik ga deze gebruiken puur voor het diastatisch vermogen, dus 1 kg op 5 kg andere (licht diastatisch) mout. De 1 kg werkt voor mij omdat ik de smaak uit de rest wil krijgen.

 

Er zijn van t viking mout ook andere 5 kg verpakkingen te krijgen die genoeg diastatisch vermogen leveren hoor 

Beantwoorden
Stefan
(@stefanjo)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 220

@alchemist waarvoor.. alle producten die ik gebruik wil ik zo natuurlijk mogelijk houden.en het liefst de herkomst van weet.ik zoek dus iets wat vitamine B in dit geval kan vervangen.

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@stefanjo Als groenmout beter is kun je ook een paar kg gerst halen en mouten, is makkelijker als je t niet hoeft te eesten. Dan is het een kwestie van een tijd onderwater, op een plaat uitspreiden en vershoudfolie erover, paar keer per dag omscheppen. Zodra de worteltjes rond de 1,5 cm zijn heb je je groenmout.

Beantwoorden
(@jaapjanjoost)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 66

@alchemist Niet de wortels. Je moet naar de scheut kijken waar de plant uit komt. Deze moet 3/4 tot 1 keer de lengte van het graan zijn gegroeid.

Ik heb een kwartier geleden 2kg gerst onder water gezet. 😀 

Beantwoorden
Stefan
(@stefanjo)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 220

@jaapjanjoost, waar haal jij je gerst weg?

Beantwoorden
(@jaapjanjoost)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 66

@stefanjo Bij een boer in de buurt die via marktplaats adverteert. Niet de beste kwaliteit deze keer. Eind augustus is de nieuwe oogst, dan weer nieuwe kopen.

Je originele vraag was waarom vitamine? Dit is voeding voor de gist. Je kan gewoon je molasse vergisten zonder epsom zout en vitamines. Kook wat havermout of rijst en voeg dit toe aan het beslag als voeding voor je gist.

En voor gist zou je kunnen overwegen Robbert zijn manier:

https://stookforum.nl/forums/gist-vragen/gist-zelf-maken/

Natuurlijker kan bijna niet

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@jaapjanjoost

https://www.demolenwinkel.nl/

 

Hier kun je allerlei granen bestellen

Beantwoorden
(@jaapjanjoost)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 66

@robbert Ja ken ik. De molen in de plaats waar ik woon kan ook alles leveren voor dezelfde prijzen.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@jaapjanjoost  ik gaf  dat adres op voor andere die online willen bestellen. 

Ik haal het hier paar km vandaan oo de molen of bij de boer .

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@alchemist het wordt vaak verwart maar het puntje wat er uitkomt is de kiem de haar draadjes de wortel . Dat puntje gaat het om .

Zodra dat als een sabeltje eruit ziet is het zover . Ze noemen het ook wel huzaar .

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1835

@stefanjo 25kg is hellemaal niet zoveel, ik gooi bijna bij iedere vergisting minimaal 1kg mout(op 25liter) zelfs bij een cider en dan is het binnen de houdbaarheid datum wel op.

Beantwoorden
Stefan
Berichten: 220
Topic starter
(@stefanjo)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ik zal eens kijken bij een lokale brouwerij in de buurt, of ik daar wat gerst kan krijgen. Kleinere beetjes kan ik wel laten ontkiemen.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9953
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

@stefanjo als je graan en mout gebruikt het je een minimale verhouding van 1:10 nodig maar met moderne granen waar meer zetmeel in zit is 2 : 10 beter.

(Je gebruikt ongeveer 32  - 36 kilo totaal voor 10 liter drank )

Beantwoorden
Stefan
Berichten: 220
Topic starter
(@stefanjo)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Iedereen bedankt voor de leerzame info

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?