Beste mensen op het stookforum,
na een tijdje als anonieme gast te hebben rondgesnuffeld op dit prachtige forum ben ik lid geworden en probeer een leuke bijdrage te gaan leveren.
Ik ben begonnen met het maken van appelcider uit appelsap van de supermarkt. Veel gerommel met mandflessen en zakjes wijngist van de plaatselijke drogist. Die appelcider was niet echt best te noemen maar wel leuk om te maken.
Om het wat beter aan te pakken heb ik mezelf en conische fermenter van RVS cadeau gedaan en daar heb ik verschillende ciders en de druiven van de buren in laten vergisten.
Zoals vele anderen heb ik eens een limoncello gemaakt met pure alcohol van de slijter. Ik bedacht dat het leuk zou zijn om zelf de alcohol te maken. Dan kom je al snel uit op zoiets als de T500 met refluxkolom. Maar dat leek me te eenzijdig voor wat ik allemaal wil en hij is ook best groot met 25 liter vulling. Wat dan wel weer precies genoeg zou zijn voor één batch uit mijn conical fermenter, mwa.
Toen zag ik wat voor wonderbaarlijks Robbert met z’n alquitara allemaal maakt en wilde ik eerst nog eens goed onderzoeken wat ik voor drankjes wil gaan maken.
In eerste instantie wilde ik drankjes gaan stoken uit of met fruit zoals mango of bananenlikeur. Passievrucht, granaatappel. Maar na wat rondgekeken te hebben op het internet lijkt het me ook heel interessant om zuivere alcohol te stoken uit granen en mais enzo en daar dan mee te macereren.
Dit dilemma heb ik een tijdje laten rusten en ondertussen zitten kijken naar de alembic dome en condensor voor de t500, een alquitara, een alambiek met kolom, de Grainfather (vanwege die temperatuurregeling) en -uiteindelijk- de Airstill pro.
waarom heb ik gekozen voor de Airstill pro?
Niet te veel in een keer hoeven stoken.
Pot-still en Reflux mode in één apparaat.
geen waterkoeling. want schoon water is goedkoop maar wel waardevol.
Mogelijk heeft ook de sterke marketing van Still spirits me over de streep getrokken.
Hij heeft ook wel nadelen voor zover ik dat nu kan overzien:
Het is een compromis, een twee-in-één apparaat doet beide dingen nèt niet perfect.
hij werrkt autonoom dus je hebt weinig invloed op het distilleerproces in termen van temperatuur of koeling van de condensor.
Maar ondanks de nadelen en alle mogelijk betere alternatieven heb ik besloten met de Airstill pro met vallen en opstaan, vergissingen, fouten, omwegen, verrassingen en leermomenten het avontuur aan te gaan.
waarvan ik hier op het forum verslag wil doen.
Alle advies, kennis en kunde, voorkeuren en ook zeker afkeuren zijn me bijzonder welkom.
En ik hoop dat de lezertjes aan mijn schrijfsels met net zoveel plezier beleven als ik heb met mijn stookavontuurtjes.
groeten,
Anderling.
@anderling, welkom, ik ben nog steeds lerend met de help van deze forum. Heb zelf de T500 met refluxkolom. Sinds kort met een koperen doom en condensor. Nog niet uitgeprobeerd. Je schrijft leuk en helder.
welkom anderling geniet van al het mooi hier....
Welkom!
Welkom! Ik ben reuze benieuwd naar uw bevindingen van de air still pro! Ik zit namelijk ook nog in dubio of ik voor de t500 ga of de airstill pro ivm pot still modus.