Meldingen
Alles wissen

Nieuwe stoker


Thomas Aquinas
Berichten: 7
Registered
Topic starter
(@thomas-aquinas)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 1 maand geleden

Hoi!

Ik ben Thomas, ik woon op het randje van Brabant, naast de Betuwe, en ben van plan om lekkere dingen te gaan maken in mijn achtertuin.

Ik heb de introductiehandleiding gelezen en overweeg op de melasse afhaal dagen langs te komen. Op die manier hoop ik met jullie advies gericht de juiste zaken te kunnen kopen en een aantal beginners fouten te voorkomen zodat ik niet met totale bocht hoef te beginnen.

Hartelijke groet en wellicht tot snel!

Thomas 

 

Beantwoorden
18 reacties
2 Reacties
@ndré
Registered
(@ndre)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Prominent Lid
Berichten: 996

@thomas-aquinas 

Welkom op het leerzame en leuke forum.

Cheers, @ndré😎🥃

Beantwoorden
Thomas Aquinas
Registered
(@thomas-aquinas)
Deelgenomen: 1 maand geleden

Nieuw Lid
Berichten: 7

@ndre thanks!

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 2563
Registered
(@alchemist)
Beroemd Lid
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Welkom Thomas,

 

Ook enig idee van wat je wilt maken? Lees even niet duidelijk of je ook met melasse wilt beginnen of daar enkel voor de raad naar toe gaat (ook niks mis mee).

Beantwoorden
8 Reacties
Thomas Aquinas
Registered
(@thomas-aquinas)
Deelgenomen: 1 maand geleden

Nieuw Lid
Berichten: 7

@alchemist Voorzover ik tot nu toe begrepen heb is het destilleren van rum geen moeilijk proces. Misschien is het leuk om daarmee te beginnen, aangezien er een clubje van stookforum samen mee van start lijkt te gaan kan ik misschien daarop aanhaken. Ik zag op het forum ook iemand experimenteren met appelmoes! Een erg gaaf idee.

Qua specialisatie zou ik het leuk vinden om met producten uit de directe omgeving te werken (wilde kruiden, kersen appels, peren, walnoten) en daarnaast jenever/korenwijn te maken van spelt, emmer tarwe en eenkoren.

Beantwoorden
Alchemist
Registered
(@alchemist)
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Beroemd Lid
Berichten: 2563

@thomas-aquinas Haha moeilijk is relatief, de voorbewerking van de rum is inderdaad eenvoudiger dan bijvoorbeeld het maischen (brouwen) met mout en granen. Het destilleren blijft een soortgelijke moeilijkheidsgraad houden, maar is zeer zeker goed te doen.

 

Met de kruiden en overige kun je inderdaad een hoop kanten op, sommige lenen zich wel meer voor macereren dan de daadwerkelijke vergisting. 

 

Ook al een destilleerketel op het oog? Met hetgeen wat je noemt komt een alambiek-achtige naar voren.

Beantwoorden
Thomas Aquinas
Registered
(@thomas-aquinas)
Deelgenomen: 1 maand geleden

Nieuw Lid
Berichten: 7

@alchemist had hele gave spullekes gezien. Denk dat het misschien een goed idee is om bescheiden te beginnen, met een 5 liter opstelling. Alambiek dus waarschijnlijk. En pas wanneer ik het dan een beetje onder de knie heb, opschalen.

Beantwoorden
Alchemist
Registered
(@alchemist)
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Beroemd Lid
Berichten: 2563

@thomas-aquinas het maken van drank is iets wat je moet afstemmen op elkaar net als ieder productieproces, de vraag is welke hoeveelheid je wilt hebben van een batch, ruwweg is dat 1/9e. Ik ben met een AirStill begonnen maar 20 liter gistvat, dat werd een hoop destilleren achter elkaar. 

 

Met een 10 a 12 liter ketel beginnen (mits t budgettechnisch verantwoord is) is een goede middenweg, je kunt een 15 a 20 liter vergisten, tweemaal destilleren voor de eerste ronde en samenvoegen voor de tweede ronde, een 1,5 a 2,5 liter opbrengst afhankelijk van de vergisting. 

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Nobel Lid
Berichten: 1407

@thomas-aquinas welkom. Je heb in ieder geval een hoop goeie plannen, maar loop ook niet te hard van stapel. Stapje voor stapje kom je er ook. Een gewone suiker vergisting is ook niet verkeerd om mee te beginnen.

Beantwoorden
Thomas Aquinas
Registered
(@thomas-aquinas)
Deelgenomen: 1 maand geleden

Nieuw Lid
Berichten: 7

@rumo haha! Mensenkennis, das mooi. Ik ben inderdaad iemand die wel hard van stapel kan lopen. Ik weet dat het verstandig is om klein te starten en te experimenteren maar zat al te loeren naar ketels die niet zouden misstaan in een productiehal.

Maar wat je beschrijft klinkt wat klinisch. Hoe kun je er voor zorgen dat een "gewone suiker vergisting" bezield wordt? Zou je dat kunnen doen door bijvoorbeeld sterke  kruidenthee ipv water te gebruiken? Of is dat een dwaas idee?

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Nobel Lid
Berichten: 1407

@thomas-aquinas Ha ha daar ga je weer 😆  Ik bedoelde begin gewoon met een simpele suiker vergisting. En als je dat proces onder de knie heb (ingrediënten, vergisting, temperatuur) dat je dan je ketel leer kennen en daarna kijk wat je allemaal met die alcohol kan doen.

Wat recepten uit een ander topic om een simpele suiker stookwijn te maken: https://stookforum.nl/forums/het-cafe/bubbleplates-2/#post-94924

Beantwoorden
Pulle
Registered
(@pulle)
Deelgenomen: 10 maanden geleden

Zeer Actief Lid
Berichten: 255

@thomas-aquinas

Appel compote is t geworden.

Bevat 92% appel.

Staat te gisten sinds 20 mei. 

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2220
Registered
(@murmillo)
Nobel Lid
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Welkom en een leuke leerzame tijd hier.

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Thomas Aquinas
Registered
(@thomas-aquinas)
Deelgenomen: 1 maand geleden

Nieuw Lid
Berichten: 7

@murmillo thanks!

Beantwoorden
Bazz
Berichten: 61
 Bazz
Registered
(@bazz)
Actief Lid
Deelgenomen: 9 maanden geleden

Hoi Thomas welkom, hier krijg je op al je vragen antwoord.

ook niet zo heel lang bezig maar heb al veel dingen mogen maken, al doende leert men, regel een gebruik geen turbo gist, momenteel heb ik diversen probeersels van honing rum staan echt voor mij TOP.

 

Beantwoorden
Notna
Berichten: 287
Registered
(@notna)
Zeer Actief Lid
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Welkom Thomas, begin rustig met een suikervergisting om het proces te bekijken en te leren.

Maar gebruik geen turbogist daarvoor dat komt de smaak totaal niet te goede.

Beantwoorden
2 Reacties
Thomas Aquinas
Registered
(@thomas-aquinas)
Deelgenomen: 1 maand geleden

Nieuw Lid
Berichten: 7
Odevie
Registered
(@odevie)
Deelgenomen: 2 jaren geleden

Zeer Actief Lid
Berichten: 265

@thomas-aquinas welkom Thomas.

Dit lijkt me idd een behoorlijk complete set waarmee je gelijk aan de slag kan, zowel voor suikervergisting maar ook voor bier, whisky en andere graanvergistingen.

Beantwoorden
Rossieking
Berichten: 55
Registered
(@rossieking)
Actief Lid
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Welkom

Beantwoorden
Deel:

©2022 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?