Meldingen
Alles wissen

Bereken alcohol percentage in notenlikeur.


concha
Berichten: 45
Registered
Topic starter
(@concha)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 3 maanden geleden

Ik heb een recept gekregen van een vriend ivm het maken van notenlikeur. Voor diegene die geïnteresseerd zijn in het recept:

- 1l alcohol 94 graden

- 25 walnoten geplukt eind juni

- 4,25l tafelwijn

- 1kg suiker

- 1 Kaneelstok

- 5 kruidnagels

Doe alcohol, walnoten (2 of in 4 gesneden), kaneelstok, kruidnagels samen in een pot. Laat rusten 8 - 10 weken en schud regelmatig.

Daarna suiker toevoegen met de wijn en de gefilterde alcohol. Goed roeren zodat suiker opgelost is. Nog een paar dagen laten staan en daarna op fles doen.

 

Ik heb hem verleden jaar geproefd maar vond hem tamelijk straf. Ik ben van plan om 5l wijn te nemen. Deze heb ik al gekocht met 12,5 graden. Ik vraag mij af hoeveel graden het eindproduct is? Ik ben niet zeker van mijn berekening. Dus hulp is welkom.

Als ik de suiker bij de alcohol doe heb ik:

1kg suiker smelten geeft 625 ml siroop.

(94*1000) / 1625 = 58 graden

58 * 1625 + 12,5 * 5000 = 6625 * X

X = 23 graden

Dus als eindresultaat 23 graden (als de berekening juist is), wat ik persoonlijk nog teveel vind. Zou liever rond de 18 graden hebben.  

 

Maar hoe kan je op een eenvoudige manier bereken, hoeveel rode wijn van 12,5 graden ik moet kopen als het eindproduct 18 graden moet zijn met de volgende gegevens?

- 1l alcohol van 94 graden

- 1 kg suiker

- wijn is 12,5 graden.

 

 

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
9 reacties
4 Reacties
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1108

@concha als je 1 liter van 94% wil terug lengen naar 18% heb je 4.22 liter vloeistof nodig. Water of siroop is makkelijk, maar wijn is wat lastiger omdat er al alcohol in zit. Maar de rekentool is een goed begin. https://homedistiller.org/wiki/htm/calcs/calcs_dilute.htmALCOHOL

Ik heb ook eens zoiets gemaakt  https://stookforum.nl/forums/recept/walnoot-likeur-1/#post-39853

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1108
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1108

🤔 🙄 

Beantwoorden
concha
Registered
(@concha)
Deelgenomen: 3 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 45

@rumo Die 4,22 liter is inderdaad met water. Maar het probleem is als je vertrekt met alcohol en wijn. Uw recept ga ik volgend jaar eens proberen.

Beantwoorden
Nolletje
Berichten: 40
Registered
(@nolletje)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 6 maanden geleden

Ik heb deze gepikt van een forum lid. Ik weet niet meer wie. Ik vind hem super werken. Ik hoop dat je er wat mee kan

Beantwoorden
1 Beantwoorden
concha
Registered
(@concha)
Deelgenomen: 3 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 45

@nolletje Ja, die formule heb ik ook. Besproken  op: 

https://stookforum.nl/forums/likeuren/limoncello-recept-met-65-alcohol/

met dank aan @odevie. Maar deze formule is ook voor het verdunnen van alcohol met water en suiker.

Beantwoorden
McCorner
Berichten: 285
Registered
(@mccorner)
Zeer Actief Lid
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Volgens mij het voor het mengen van 2 alcoholhoudende dranken de formule:

PercentageMix = ((volume1 * percentage1) + (volume2 * percentage2)) / (volume1 + volume2)

Beantwoorden
2 Reacties
concha
Registered
(@concha)
Deelgenomen: 3 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 45

@mccorner Ik denk daar ook zo over. Merci

Beantwoorden
Odevie
Registered
(@odevie)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Actief Lid
Berichten: 198

@mccorner klopt volledig. Wanneer je d'r ook nog suiker of honing bijvoegt kan je beter delen door 'eindvolume' ipv (volume 1 + volume 2).

Het eindprofukt kan je vervolgens verder verdunnen indien nodig met de verdunningstool.

Beantwoorden
Deel:

©2021 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?