Ik heb een recept gekregen van een vriend ivm het maken van notenlikeur. Voor diegene die geïnteresseerd zijn in het recept:
- 1l alcohol 94 graden
- 25 walnoten geplukt eind juni
- 4,25l tafelwijn
- 1kg suiker
- 1 Kaneelstok
- 5 kruidnagels
Doe alcohol, walnoten (2 of in 4 gesneden), kaneelstok, kruidnagels samen in een pot. Laat rusten 8 - 10 weken en schud regelmatig.
Daarna suiker toevoegen met de wijn en de gefilterde alcohol. Goed roeren zodat suiker opgelost is. Nog een paar dagen laten staan en daarna op fles doen.
Ik heb hem verleden jaar geproefd maar vond hem tamelijk straf. Ik ben van plan om 5l wijn te nemen. Deze heb ik al gekocht met 12,5 graden. Ik vraag mij af hoeveel graden het eindproduct is? Ik ben niet zeker van mijn berekening. Dus hulp is welkom.
Als ik de suiker bij de alcohol doe heb ik:
1kg suiker smelten geeft 625 ml siroop.
(94*1000) / 1625 = 58 graden
58 * 1625 + 12,5 * 5000 = 6625 * X
X = 23 graden
Dus als eindresultaat 23 graden (als de berekening juist is), wat ik persoonlijk nog teveel vind. Zou liever rond de 18 graden hebben.
Maar hoe kan je op een eenvoudige manier bereken, hoeveel rode wijn van 12,5 graden ik moet kopen als het eindproduct 18 graden moet zijn met de volgende gegevens?
- 1l alcohol van 94 graden
- 1 kg suiker
- wijn is 12,5 graden.
Ik heb deze gepikt van een forum lid. Ik weet niet meer wie. Ik vind hem super werken. Ik hoop dat je er wat mee kan
Volgens mij het voor het mengen van 2 alcoholhoudende dranken de formule:
PercentageMix = ((volume1 * percentage1) + (volume2 * percentage2)) / (volume1 + volume2)