Ha,
Ik ben bezig met het selecteren van mijn 1e ketel. Ik weet dat ik niet in grote hoeveelheden zal gaan stoken, dus iets rond de 5 liter is voor mij, zeker de 1e tijd, wel genoeg.
Wat ik wel weet is dat ik vooral zal stoken van vergist fruit, druiven, appel etc.
Ik heb zitten kijken naar een airstill, maar ik heb daar mijn twijfels over: je kunt zo te zien de temperatuur niet regelen.
Ook ben ik er nog niet uit of ik nu een "pan" systeem wil zoals deze .
Ik neig meer naar een "echte" destileerketel zoals
En dan vooral in combinatie met een electrisch kookplaatje.
Wat zouden jullie adviseren?
Kennis is weten dat tomaat een fruit is, wijsheid is deze niet in een fruitsalade te gebruiken.
Ik denk dat de laatste je het meeste plezier zal opleveren, koper doet meer voor de smaakvorming dan de 2 eerdergenoemde. Bedenk wel dat je per stookronde ruwweg 1/3e overhoudt en soms 2 keer stoken gewenst is, dan is 10 liter om te vergisten en 2 keer een ruwstook en een keer een fijnstook een fijne maat voor het gistvat. Dan hou je rond de 1 liter sterke drank over.
Staat nog een hier op forum, 12L, ben ik ook mee begonnen, eigenlijk ideaal?