Ben spiksplinter nieuw hier op het forum, en eerder het beginners boekje uit gelezen, ik ben Bas en beginner stoker heb een alambiek aangekocht welke ik nog moet gebruiken.
Aan de hand met het boek “over drank” het recept voor rum gevolgd en ik wacht nu reeds zeven dagen en nog steeds geen alcohol kunnen meten, ben begonnen om 5 liter te koken daar de melasse iets van 1,5 liter in gedaan dit af laten koelen en er een half zakje rum turbo gist in gedaan eerst erboven op gestrooid en later erdoorheen geroerd, vanuit jullie berichten en omdat ik nog niks waarneem dat het gist, heb ik er een zak bruine suiker bijgevoegd en een theelepel tomaten puree.
Hopelijk gaat het nu wel goed.
Groet Bas
2 maanden geleden mijn beginners opmerking gemaakt, momenteel diversen stook probeersels verder en zie daar heerlijke liters rum nochtans op vat om verder te rijpen, diversen liters suiker stooksels en druk bezig likeuren te maken, wat cognac gemaakt uit oude witte wijn enz.
Wat nog tot nu toe een minder resultaat geeft is mijn Whiskey, ik vind de smaak goed maar de opbrengst bijzonder laag, maar eigenlijk ook weer leuk om dit verder uit te zoeken, wilde dit toch even op dit forum kwijt, gezien mijn eerdere opmerkingen ;-).
Groet Bas.
Fijne gids, hier kan ik als beginner zeker iets mee!
Dag medestokers, Ook ik wil een bedankje achterlaten voor de beginnersgids. Erg fijn om erbij te hebben (naast het volkomen stook boek).
Ook mij is het gelukt om te registreren. Mijn hotmail kwam er niet doorheen.
Na natuurlijk de beginners gids te hebben gelezen (en nog veel meer) heb ik inmiddels 3 stookjes gedaan. Eerst een rum van melasse d.m.v. alleen een fijnstook, toen een pure alcohol van een suiker mash en als laatste weer een rum van melasse d.m.v. een ruwstook gevolgd door een fijnstook.
De eerste rum wat zoeter gemaakt met zelf gemaakte karamel en een paar druppeltjes vanille. Was al niet te versmaden. 😀
Helaas kwam er aan de de alcohol stook een wrange zuur bittere smaak. Kan de BBQ mee aangemaakt worden.
De 2e rumstook laten "agen" d.m.v. medium toasted eikenhout en bij wat andere potten zelfs de stukjes hout licht aangebrand. Dit 2 weken laten staan. Wou.... wat een geweldig resultaat. Er zat al erg veel smaak aan dus het hout er uit gehaald voordat het te veel wordt.
Door mijn beroep ben ik 6 weken thuis en 6 weken weg. Als ik weer terug ben kan ik het hout eventueel weer toevoegen om te zien / proeven wat er nog verandert.
Ben van plan om als ik weer thuis ben een whisky te proberen. (wat duren 6 weken soms toch lang)
Hartelijk bedankt voor de goede handleiding.
Mooie handleiding , nu nog de eigen ervaring opdoen!
handige tool om te berekenen hoeveel water/fruitsap je bij je alkohol moet mengen om het gewenste percentage alkohol te bekomen.
Hoi Ben nieuw hier e prins en ik weet nog niet hoe alles werkt ook wil ik mijn account aanmaken lukt mij ook niet graag een beetje hulp van jullie. Wil graag beginnen met rum stoken en heb dus informatie van dit forum nodig alhoewel ik al veel informatie van internet gehaald heb. Ik heb de kennis nodig van mensen die zelf ook stoken waar ik op moet letten wat ik wel en niet moet doen .ik heb een kleine stookketel gekocht van vevor 10 ltr .graag een reactie nan dit forum
Ik wil graag beginnen met het aanmaken van 10 ltr rum wat heb ik nodig voor aanmaak voor 10 ltr rum .hoeveel rietsuiker melasse hoeveel suiker hoeveel water en wat er nog meer in moet graag een goed advies.
Heb al het 1 en ander gelezen hier oeps waar begin ik aan .maar wil het absoluut proberen