- Hallo ik heb als hobby wijn maken, nu wil ik ook graag leren stoken, door stoken wil ik mij meer wijden tot het maken van div. snap smaken, wie kan en wil mij praktisch op gang helpen ?
- wil je met verder helpen stuur dan
- een mailtje naar [email protected]
Welkom op het forum Koos, begin eens rustig met het lezen van de Thuis Distilleren Beginnersgids. Bedenk dan wat je wil gaan stoken en zoek daar de juiste ketel bij.
Dat is juist waar ik tegen aanloop, je leest zoveel op internet dat je niet meer weet wat goed of fout is.
ik heb eigenlijk ook schrik wat betreft de Ethanol die vrij komt, hoe herken je duidelijk wat goed is en wat schadelijk is, en welke ketel is geschikt voor mij. Daarom zou ik graag eens het proces in de praktijk willen meemaken.
Welkom Limburger ik zit zelf in Venlo ik stook alles ook fruit vaak zitten er nog wat steeltjes bij,ik verwerk soms 500 kg druiven,maar als ik de ketel vul zit het meeste op de bodem,ik laat de ketel openstaan zodat al een hoop damp weg is en gooi wat voorloop weg.ik leef nog altijd en heb al jaren de zelfde brilsterkte🤓
bedankt voor je reactie, toch blijft het eng !
@koos Echt, in de doorsnee wijn zit meer methanol dan in gestookte producten, puur door het andere bereidingsproces en daar krijg je ook niks van, hooguit hoofdpijn als je teveel drinkt en dan is het nog de vraag of dit niet van de tannine is of van teveel gebruik van zwavel (wat niet ongebruikelijk is in het wijn maken om wilde gist en schimmels te doden). Volgens mij was het de zoon van een forumlid die in zijn studie de beschikking had over een gas-chromatograaf en daar zijn samples naar opgestuurd van diverse drankjes die door forumleden waren gestookt. Hoeveelheden methanol waren te verwaarlozen. Wat je af en toe wel eens leest over zelfstokers die in de fout gaan betreft eigenlijk altijd mensen die uit winstbejag troep als spiritus of antivries toevoegen.