Meldingen
Alles wissen

Leren stoken


Berichten: 6
 Koos
Topic starter
(@koos)
Active Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden
  • Hallo ik heb als hobby wijn maken, nu wil ik ook graag leren stoken, door stoken wil ik mij meer wijden tot het maken van div. snap smaken, wie kan en wil mij praktisch op gang helpen ?
  • wil je met verder helpen stuur dan 
  • een mailtje naar [email protected]
Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
22 reacties
5 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9972

@koos er zijn hier diverse ervaren mensen die je graag op weg helpen. . je kunt via zoeken ook diverse uitleg over het maken van diverse dranken vinden. Er staan ook diverse demo filmpjes op dit forum.

Beantwoorden
(@harryd1969)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 326

@koos in welke regio zit je anders ben je altijd een keer welkom. Zit zelf in het noorden. Harry

Beantwoorden
 Koos
(@koos)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Active Member
Berichten: 6

@harryd1969 

Beste Harry,

bedankt voor je reactie ik woon in de regio midden limburg !

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1839

@koos welkom. Met wijn maken ben je al goed op weg om je eigen drankje te stoken. Schnaps wordt meestal van fruit gemaakt maar druiven kan ook(ik neem aan dat je wijn van druiven is). En om te beginnen gewoon veel lezen op dit forum en de rest van het internet en veel filmpjes bekijken(kan ook veel onzin tussen zitten) en als er nog vragen zijn dan is hier op het forum altijd wel iemand die je wil helpen.

Beantwoorden
Daeno79
(@daeno79)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 110

@koos leuk! Ben eergisteren ermee begonnen. Ook nieuw en ook midden Limburg

Beantwoorden
Notna
Berichten: 345
(@notna)
Reputable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Welkom op het forum Koos, begin eens rustig met het lezen van de Thuis Distilleren Beginnersgids. Bedenk dan wat je wil gaan stoken en zoek daar de juiste ketel bij.

Beantwoorden
Berichten: 6
 Koos
Topic starter
(@koos)
Active Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Dat is juist waar ik tegen aanloop, je leest zoveel op internet dat je niet meer weet wat goed of fout is.

ik heb eigenlijk ook schrik wat betreft de Ethanol die vrij komt, hoe herken je duidelijk wat goed is en wat schadelijk is, en welke ketel is geschikt voor mij. Daarom zou ik graag eens het proces in de praktijk willen meemaken.

Beantwoorden
2 Reacties
McCorner
(@mccorner)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 478

@koos Ethanol hoef je niet van te schrikken, dat is juist de drinkbare alcohol. Het spul dat je er niet in wil hebben is methanol. Maar ik kan je verzekeren dat in een op de juiste manier gestookte drank minder methanol zit dan in een zelfgemaakte wijn. Methanol ontstaat namelijk (onder andere) door vergisting van houtachtige delen zoals stelen en pitjes. Oude naam van methanol is ook wel houtgeest..

Methanol heeft een lager damppunt dan ethanol (64,7 tegen 78,36 graden C) en komt met destillatie dus eerder vrij. Als je gaat lezen in de beginnersgids, dan lees je daar ook over het scheiden van voorloop en het maken van cuts. Als je dat doet, ben je de methanol al kwijt. Dit proces van scheiding heb je niet bij wijn, dus vandaar dat je daar meer methanol zal aantreffen.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9972

@koos ook al is o.a. bij vergisting methanol uitstoot  bij een goede suiker en granen vergisting is methanol aanwezigheid nihil .

Bij alle fruit producten heb je vorming van ethanol voornamelijk door enzym aanwezig in de schil bij fruit vergisting  zoals appels peren, pruimen ,abrikozen zul je meeste methanol krijgen .

Hoewel aanwezig is zelfs als je geen voorzorg neemt het beneden de veilige norm.

Met een ruime voorstook van op damp thempetuur van de methanol kun je een groot deel kwijt raken .

Maar omdat methanol een makkelijke bindend stofje is zul je het nooit geheel kwijtraken . In het gehele proces zal het blijven meekomen in zeer kleine hoeveelheden .  

Deze waardes liggen ver onder de norm .

Er staat ook een simpele test methode hier op het forum voor als je zekerheid wil .

Exacte waarden kun je meten met een gaschromatograaf .

In dit filmpje zie je wat een voorstook doet betreft methanol .

 

Beantwoorden
Berichten: 158
(@chriswisky)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Welkom Limburger ik zit zelf in Venlo ik stook alles ook fruit vaak zitten er nog wat steeltjes bij,ik verwerk soms 500 kg druiven,maar als ik de ketel vul zit het meeste op de bodem,ik laat de ketel openstaan zodat al een hoop damp weg is en gooi wat voorloop weg.ik leef nog altijd en heb al jaren de zelfde brilsterkte🤓

Beantwoorden
4 Reacties
(@harrymuyres)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 120

@chriswisky hallo, ik ben startend met stoken! Ik heb nu mijn eerste vergisting “aan” staan! Suiker & water en gist en kool toegevoegd!

In de toekomst wil ik ook appels, peren, pruimen en wat niet gaan vergisten en ik zou hierover graag meer willen leren. Ik ben werkzaam in Venlo en zou graag een keer willen langskomen om wat tips te krijgen! Kan dat? 

groet, Harry

Beantwoorden
(@chriswisky)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 158

@harrymuyres natuurlijk eerst effe bellen want de ouwe werkt nog mijn tel nr is 0621692468

Beantwoorden
(@chriswisky)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 158

Ben volgende week hele week thuis dus welkom

Beantwoorden
(@harrymuyres)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 120

@chriswisky prima, ik zal vandaag contact met u opnemen! 
groet, Harry

Beantwoorden
Berichten: 6
 Koos
Topic starter
(@koos)
Active Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

bedankt voor je reactie, toch blijft het eng !

Beantwoorden
6 Reacties
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1839

@koos als je er niet gemakkelijk bij voelt stook dan geen drank want dan blijf er altijd wat in je achterhoofd rond dwalen en zal je niet van je drankje kunnen genieten. Zoals je in het filmpje van Robbert kunt zie is er geen gevaar als je het op die manier doe en zal je drankje beter zijn als wat je in de winkel koop.

Beantwoorden
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 310

@koos het zijn de mensen die veel stoken voor snel zwart geld bijverdienen die de slechte drank maken die de hobbystoker de naam geven .

mijn heit stookte al meer as 30 jaar uit onze gaard zelf zijn slokje en ik nou 8 jaar. Van vorig jaar staat bij mij een nieuwe ketel waar ik slivovitsj en nog oare drank mee stook en daarom vroeg ik bovenstaande stoker Robbert paar maanden weerom om mijn stooksels te testen . Hij heeft zo een gaschromaatgraaf . Ik stook ook voor zo hij beschrijft en de uitslagen geven waardes ver onder de veilige grens .

ik wil maar zeggen als u zuiver werkt en tijd neemt moet echt u niet bang zijn voor methylalkohol

Beantwoorden
 Koos
(@koos)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Active Member
Berichten: 6

@theresa bedankt voor je reactie !

Beantwoorden
Kees22
(@kees22)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1266

@koos Zoals verschillende collega's al gezegd hebben: voor methanol hoef je niet bang te zijn. Een onderzoeker heeft allerlei vergiftigingsgevallen uit het verleden eens op een rijtje gezet en hij kwam tot de conclusie dat elk, werkelijk elk geval voortkwam uit toevoeging van gif (w.o. methanol) na de destillatie. Ofwel uit onbenulligheid ofwel uit hebzucht.

Het is vrijwel onmogelijk om door vergisting en destilleren van wat dan ook giftige hoeveelheden methanol te produceren.

Men zegt dat sommige overheden dat aangedikt hebben om mensen schrik aan te jagen. Ook zijn er wel gevallen geweest, zoals het gebruik van loodhoudende autoradiators als condensors door moonshiners in de VSvA.

Ook wordt mensen angst aangejaagd voor explosies en dergelijk gevaar. Ook daarvoor moet je aardig je best doen: bij verstandig werken en wakker blijven is dat risico klein.

Ik woon in midden Nederland, anders had je best een keer kunnen komen kijken.

Beantwoorden
 Koos
(@koos)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Active Member
Berichten: 6

@kees22 het zou fijn zijn als een keer kon meekijken, ik hoor graag van u

Beantwoorden
Kees22
(@kees22)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1266

@koos Ik vind het best, maar ik woon in Wageningen, dat is een heel eind van Venlo vandaan. Ik heb wat Daalderop-ketels van 10 liter en een van 15.

Beantwoorden
McCorner
Berichten: 478
(@mccorner)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

@koos Echt, in de doorsnee wijn zit meer methanol dan in gestookte producten, puur door het andere bereidingsproces en daar krijg je ook niks van, hooguit hoofdpijn als je teveel drinkt en dan is het nog de vraag of dit niet van de tannine is of van teveel gebruik van zwavel (wat niet ongebruikelijk is in het wijn maken om wilde gist en schimmels te doden). Volgens mij was het de zoon van een forumlid die in zijn studie de beschikking had over een gas-chromatograaf en daar zijn samples naar opgestuurd van diverse drankjes die door forumleden waren gestookt. Hoeveelheden methanol waren te verwaarlozen. Wat je af en toe wel eens leest over zelfstokers die in de fout gaan betreft eigenlijk altijd mensen die uit winstbejag troep als spiritus of antivries toevoegen.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?