Meldingen
Alles wissen

Mashen of Maischen

Pagina 6 / 6

Berichten: 265
Topic starter
(@markb)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hee Danny, bedoel je dat je de methode van Jan gebruikt heb tav het maken van whiskey? Wat een gedoe hè?

 

Beantwoorden
Berichten: 463
 Mick
(@mick)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik kende die mylase niet die je mee kunt koken, weer wat geleerd!

 

Beantwoorden
Berichten: 265
Topic starter
(@markb)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hee Lummel, is snap wel wat je zegt maar het leek me nou es leuk om t zonder suiker te doen en helemaal ambachtelijk als het ware. Enne ik geniet er zeker van hoor, ik lees me helemaal gek en dan ga ik weer wat proberen en zo blijf ik lekker bezig. Hee de 6 is in de klok, tijd voor een slok! 

 

Beantwoorden
Berichten: 473
(@monoblock)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoe zou je dit nou kunnen doen zonder meteen een grainfather of brouwmeister aan te schaffen?

De meest eenvoudige en doeltreffende manier om je dure mout te versuikeren (maischen) is door gebruik te maken van een koelbox met valse bodem, of maisch pan met filter emmer. Ik denk dat wij stokers veel van de bierbrouwers kunnen leren want die zijn op een hele andere manier met hun graan bezig. Er wordt hier volop geexperimenteert met technieken die niet erg veel voldoening geven. Er word als sinds mensenheugenis gemaischt dus dat is niet iets dat nu nog weer opnieuw moet worden uitgevonden, men hoeft de techniek alleen toe te passen.

Ik denk dat voor stokers die al over een ketel beschikken om water in te verwarmen, een koelbox de eenvoudigste en goedkoopste oplossing is om graan te verwerken.

Beantwoorden
Berichten: 265
Topic starter
(@markb)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dank monoblock, ik hoopte dat t nog simpeler kon. Niet dus..

Dus dat betekend dat ik een iglo koelbox en een schrootmolen nodig heb en t liefst ook een ph-meter.

Als ik t goed begrijp is als je bierbrouwer bent je met groot gemak er een whiskey bij kan maken.

 

Beantwoorden
Berichten: 80
(@danny2018)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

juist gestookt .... opbrengst viel wel wat tegen maar dat ik al gezien met de vino meter

gestookt met grainfather  en t500 kolom had maar 400 ml maar ruikt wel heerlijk 92%

heb de coperdone er opgezet en komt nog 450ml van 25% die wel een overheersende aangename geur en smaak  heeft  zal wel zien wat ik hier later mee aanvang.

dus van de rauwe pure alcohol smaak naar een totaal andere wereld.

Maar experiment is geslaagd en zal nog zeker een positief staartje krijgen.

Een vraag bij het klaren of hoe moet ik het noemen ontdoen van granen en gist van de stookwijn kreeg ik een wit kleurige kleine massa weet iemand wat dit is ( ik dacht eerst het begin van een schimmel maar zeg er eerder iets olie achtig uit.) ik dacht altijd dat je een stookwijn wel paar dagen tot weken kon laten staan.

Beantwoorden
Berichten: 473
(@monoblock)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Simpeler dan dit word het niet, en je hebt wel iets meer nodig dan een zakje amylase, maar dan kun je ook met goede resultaten telkens weer een goede mash maken zonder frustratie of teleurstellingen. En dat werkt wel zo prettig. Een bierbrouwer zou een prima whisky kunnen maken als hij ook een stook ketel zou hebben. Het maischen kent hij immers al. Kijk eens in mijn koelbox topic, hier heb ik mijn eerste koelbox ervaringen gedeelt. Het is een beproeft concept wat veel in de VS wordt toegepast. Er zijn dan ook talloze filmpjes op youtube hierover te vinden.

 

In het kort komt het er op neer dat je je geschrote graan een uur op een temperatuur van tussen 63 en 64 graden moet houden met een pH tussen 5.3 en 5.6. Daarna filter je het en spoel je de rest suikers uit het graan en klaar is de mash.

Beantwoorden
Berichten: 473
(@monoblock)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ja en andersom, als je een goede mash met de koelbox kunt maken, kun je ook bier maken!

Beantwoorden
Berichten: 265
Topic starter
(@markb)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Top dank je wel! Daar ga ik mee verder.

 

Beantwoorden
Berichten: 80
(@danny2018)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Gestookt ondertussen met grainfaither en t500 kolom 400ml van 85° maar ruikt heel lekker en smaak zit het ook heel goed. Jammer van de lage opbrengst (dit zal gewoon aan de manier liggen van maischen wordt herhaald zoals het moet) maar wel bangelijk goed. 

Heb dus bezinksel enz terug opnieuw gemengd met suiker en gaat terug als een gek te keer. Benieuwd naar smaak en hoeveelheid nu

Beantwoorden
Berichten: 661
(@rrillaerts)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik denk dat dat de neergeslagen gist is

Beantwoorden
Berichten: 80
(@danny2018)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

dank u ReneR....

in ieder geval het smaakt al goed ... 

Beantwoorden
Pagina 6 / 6
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?