Hallo mensen, hier een beginner met een vraagje.
ik heb 2,5 kg melasse en 2,5kg rietsuiker opgelost is water en dit in een 10 liter emmer gedaan.
na gedroogde bakkersgist eerst in klein beetje van het mengsel op te lossen en dat daarna bij de rest gevoegd te hebben de emmer afgesloten.
het waterslot bubbelt nu al twee dagen lekker door. (om de 15 tellen)
mijn vraag nu is:
maakt het wat uit dat ik minder water gebruikt heb?
alvast bedankt voor jullie reacties.
Zeker, gisting zal moeizaam verlopen in zo'n hoge dichtheid. Gevolg is niet alle suikers worden benut, gist sterft eerder af en door het moeilijke milieu (dichtheid) zal er meer uitstoot zijn van ongewenste alcoholen/foezels. Resultaat is weinig drank van mindere kwaliteit, meer voorloop afnemen en meer naloop achterlaten.
in een goed milieu zal een gist beter presteren en betere kans hebben om de aanwezige vergistbare suikers te verteren. 2,5kg melasse en 2,5kg rietsuiker is beter om aan te lengen tot ongeveer 25L. Je begin SG zal dan rond de 1.080 of 1.090 komen. Gisting verloopt wat vlotter maar vooral schoner. Je zal een grotere hoeveelheid wash moeten distilleren, maar daar staat tegenover dat je 1; meer alcohol overhoudt (suikers krijgen beter de kans om omgezet te worden naar alc), 2; schonere gisting hebt, wat resulteert in minder ongewenste alcoholen - lees; meer drinkbare alcohol
Je hebt relatief veel suiker aanwezig in je vloeistof, dat betekent dat de gist wat stress kan ondergaan en mogelijkerwijs niet helemaal doorvergist. Bakkersgist redt in ideale omstandigheden rond de 12%, als ik even kijk naar wat je hebt toegevoegd zou je in theorie rond de 20% kunnen halen, maar de praktijk zal leren dat de bakkersgist dit niet redt.
Een hoge hoeveelheid suiker in de vloeistof lijkt fijn qua opbrengst maar vaker worden er bijsmaken gevormd of stopt de vergisting vroegtijdig.
Wat raden jullie mij aan om nu te doen?
helft eruit halen en bij vullen met water of????