Meldingen
Alles wissen

melasse/rietsuiker en hoeveelheid water


MrGhost74
Berichten: 12
Topic starter
(@mrghost74)
Eminent Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Hallo mensen, hier een beginner met een vraagje.

ik heb 2,5 kg melasse en 2,5kg rietsuiker opgelost is water en dit in een 10 liter emmer gedaan.

na gedroogde bakkersgist eerst in klein beetje van het mengsel op te lossen en dat daarna bij de rest gevoegd te hebben de emmer afgesloten.

het waterslot bubbelt nu al twee dagen lekker door. (om de 15 tellen)

mijn vraag nu is:

maakt het wat uit dat ik minder water gebruikt heb?

 

alvast bedankt voor jullie reacties.

Beantwoorden
7 reacties
Berichten: 818
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Zeker, gisting zal moeizaam verlopen in zo'n hoge dichtheid. Gevolg is niet alle suikers worden benut, gist sterft eerder af en door het moeilijke milieu (dichtheid) zal er meer uitstoot zijn van ongewenste alcoholen/foezels. Resultaat is weinig drank van mindere kwaliteit, meer voorloop afnemen en meer naloop achterlaten.

in een goed milieu zal een gist beter presteren en betere kans hebben om de aanwezige vergistbare suikers te verteren. 2,5kg melasse en 2,5kg rietsuiker is beter om aan te lengen tot ongeveer 25L. Je begin SG zal dan rond de 1.080 of 1.090 komen. Gisting verloopt wat vlotter maar vooral schoner. Je zal een grotere hoeveelheid wash moeten distilleren, maar daar staat tegenover dat je 1; meer alcohol overhoudt (suikers krijgen beter de kans om omgezet te worden naar alc), 2; schonere gisting hebt, wat resulteert in minder ongewenste alcoholen - lees; meer drinkbare alcohol

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Je hebt relatief veel suiker aanwezig in je vloeistof, dat betekent dat de gist wat stress kan ondergaan en mogelijkerwijs niet helemaal doorvergist. Bakkersgist redt in ideale omstandigheden rond de 12%, als ik even kijk naar wat je hebt toegevoegd zou je in theorie rond de 20% kunnen halen, maar de praktijk zal leren dat de bakkersgist dit niet redt.

 

Een hoge hoeveelheid suiker in de vloeistof lijkt fijn qua opbrengst maar vaker worden er bijsmaken gevormd of stopt de vergisting vroegtijdig.

Beantwoorden
MrGhost74
Berichten: 12
Topic starter
(@mrghost74)
Eminent Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Wat raden jullie mij aan om nu te doen?

helft eruit halen en bij vullen met water of????

Beantwoorden
4 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@mrghost74 Eigenlijk wil je tijdens de vergisting (met name later in de vergisting) het vat zo veel mogelijk met rust laten, wat ik zou adviseren is de vergisting door te laten lopen. Je hebt na de vergisting sowieso nog ervaring op te doen met het destilleren zelf, alleen al daarvoor is deze batch geschikt. Het eindresultaat kan meevallen en zijn wij gewoon wat te pessimistisch / kritisch.

 

Ik zou eerder de focus leggen op een vervolg vergisting om dat van te voren wat meer te plannen, welk type ketel heb je gekocht? Dat kan eventueel van invloed zijn bij het advies.

Beantwoorden
MrGhost74
(@mrghost74)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 12

@alchemist zal deze batch dan eerst mooi zijn gang laten gaan en het gebruiken om ervaring met destilleren op te doen.

en ja wie weet wat er uit komt.

volgende keer maar ff beter op de verhoudingen letten. #leermomentje1

 

wat betreft de ketel zal zodra het kan foto uploaden.

het is iig een 8 liter rvs pannetje met koel pannetje erboven 

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@mrghost74 dan heb je dus een aparte warmtebron, vermoed gas?

 

Aangezien je in het topic voorstellen noemde dat je meer in de richting van bacardi zit, een rum variant die op een reflux kolom gestookt wordt (en dus meer van de melasse smaak stript) kan het raadzaam zijn om de melasse te "wassen" (rode tekst is link) zodat de rum wat lichter van smaak wordt. Ondanks het feit dat je rietsuiker gebruikt kan het smaakprofiel wat zwaarder zijn dan je verwacht.

 

Ikzelf doe tegenwoordig alleen nog vergistingen met alleen melasse, omdat ik de zwaardere rums prefereer, wat misschien nog een tip is om een aantal eierschalen in het gistvat toe te voegen (nadat ze gekookt zijn en het velletje eraf geplukt is) om als p.H. buffer te fungeren.

 

Betreffende het destilleren van de rum, ik doe deze twee- of zelfs driemaal, pas gemaakte rum is niet heel erg lekker qua geur en smaak. Advies is om deze in een fles te bewaren met een prop watten of keukenrol in de hals zodat deze een tijd kan luchten wat de smaak ten goede komt. 

Beantwoorden
MrGhost74
(@mrghost74)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 12

@alchemist ik heb een inductiekookplaat aangeschaft om de warmte beter te kunnen regelen hiervoor.

Bacardi is idd wat ik normaal drink maar als er uit mijn eigen stook een andere smaak uitkomt die ik ook lekker vind dan is dat ook geen probleem.

1655203820-thumbnail.jpeg
Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?