Hi nu voor het eerst een basis moutwijn aan het maken. Nu lees ik over dode gistcellen op de bodem van de mash. Maar die zullen naar mijn mening dus ook op de bovenkant van het bezinksel liggen. Hoe kan ik het beste een zuivere moutwijn in mn ketel krijgen? Is het een probleem als er dode gistcellen in de ketel terecht komen? Ik verneem graag jullie mening en tips.
De gistcellen zitten overal in je moutwijn, je moet als het gistingsproces voorbij is de moutwijn klaren, dan zinken de gistcellen naar beneden als je het koud wegzet, zoek maar eens op "klaren".
Het is inderdaad een probleem als de gistcellen in je ketel komen deze klappen uit elkaar en geven een vieze smaak aan je drank, deze smaak krijg je er (bijna) niet meer uit.
shit in = shit out.
Great. Bedankt voor je snelle reactie. Kan ik zeker meet verder. Korte vraag nog.. hoeveel liter stokwijn hou je over van 5 kg gerst en 15 liter water? Lijkt erop als ik nog geen 8 loter over houd als ik naar de zinkant van mn emmer kijk..
Daar heb ik geen antwoord op, ik maak alleen maar suikerwater tot nu toe.
Β
Dan kun je een stookwijn van een 7 a 8 procent krijgen. E.e.a. is ook afhankelijk van welke gist je gebruikt en of je voldoende gist ent en of het gerst is of gemoute gerst hoe je maischt enz.....Β
Geen wetmatigheid dus.
Β
Wat is je maisch methode?
Ik heb de gerst in een blender gemalen en het warmste water 13 liter uit de kraan en 2 liter kokend water erbij gedaan. Was na 7 uur in het vat pas onder de 30 graden gekomen en toen whiskygist erbij. Ik vraag me af of je van die 15 liter water 14 liter stookwijn overhouden. Hij bubbelt nu nog. Is het handig als het waterslot nog bubbelt toch nog een keer te roeren om de eventuele suikers onderin los te maken?
Nee niet doen, je heb dan de kans dat de vergisting stopt, gewoon laten bubbelen de suiker wordt vanzelf vergist, het laatste stukje gaat nu eenmaal langzamer.
De vergisting zal daardoor niet stoppen maar eerder door de zuurstof die je er in brengt wat versnellen.
Bij bier is het ongewenst om als de vergisting gestart is nog zuurstof in te brengen omdat je bier dan oxideert met slechte smaak of snel verouderen tot gevolg. Bij stookwijn weet ik niet of de kartonsmaak/nat papier (oxidatie) dan meekomt in je distillaat
ToenΒ het bij mij klaar was met gisten heb ik al het vocht opgevangen door de brei in een kookzak te doen en in een oude centrifuge droog te slingeren al het vocht in een lege gist ton te doen ,het staat nu al 2 weken te bezinken en is zo helder als water met een geel bruin kleurtje.Volgende week de 100 liter maar stoken.
100 liter.. je laat er geen gras over groeien π nog tips qua temperatuur afstelling om te stoken? Heb een smartstill die je op graden nauwkeurig kunt afstellen. Waarom je zou je overigens niet de voorloop van alle stoken weggooien?
Bij het strippen gooi ik niks weg alleen bij de vijnstook.
Ik heb nu een test staan, 6 kg mout die heb door een moutmolen geplet. Ca 10 liter water van 60 graden. Heb em een kwartier laten staat zodat de suikers oplossen in het water. Aangevuld met koud en warm tot 30 liter en een temperatuur van 24 graden. Snake wkisky yeast er overheen gedaan, dat ca 15 minuten laten staan en dat door de moutpap heen geroerd. Na 3 uur stond hij al hevig te pruttelen en toen vanavond weer keek, 24 uur later, was het waterslot bijna leeg. Ben erg benieuwd naar het resultaat.
Afgelopen zaterdag had ik een run gedaan met 2 kg mout en 5 kg suiker. Daar kwam 3,5 liter whisky van met een alcoholpercentage van 60 %. Smaakt wel goed maar persoonlijk vond ik daar de moutsmaak niet echt sterk. Heb daar van nu een liter terug gebracht naar 40 % en gevuld met 30 gram geroosterd eik. Dat is nu ook afwachten hoe dat gaat smaken.
Β
Afgelopen zaterdag had ik een run gedaan met 2 kg mout en 5 kg suiker. Daar kwam 3,5 liter whisky van met een alcoholpercentage van 60 %. Smaakt wel goed maar persoonlijk vond ik daar de moutsmaak niet echt sterk.Β
Dat kan haast niet anders want er zit wel heel veel suiker bij.
Tja gewoon de aanwijzing op de verpakking gevolgd, daar stond ook op dat het met alleen suiker kan.....