@Murmillo en @McCorner : Dank voor jullie raad.
Ik ben sindskort ook in het gelukkige bezit van een 5-liter Alqiutara.
Tot op heden nog niet gebruikt, maar misschien is dat een goeie keuze om die 2e stookronde mee te voltooien?
Dan kan ik eventueel ook direct smaken toe gaan voegen…..
(Ouzo wellicht?)
@zoef: ik macereer voor ouzo de kruiden in een alcohol die al twee keer is gestookt. Na het macereren worden de kruiden er uit gezeefd en wordt een derde keer gestookt. Als je zoekt op ouzo op het forum vind je wel de recepten.
Korte update: Na 2e overhaal (eveneens t500 met koperen helm) heb ik een netto opbrengst van 6,5 liter à 65% Vol.
nu maar eens rustig bezinnen wat ik er mee zal doen. Het Ouzo idee van McCorner staat in elk geval op mijn verlanglijstje.
@zoef: Vandaag was ik dan eindelijk voor een andere reden in Apeldoorn, maar heb wel even de tijd genomen om Pekmez te gaan halen bij "jouw" Turkse supermarkt. Ongeveer 10x zo groot dan die van zijn landgenoot hier en wat Pekmez betreft veel goedkoper. Ook goedkoper dan wat ik een keer via internet had besteld 😊.
Pekmez vergisting.
Ik woon ook dicht bij Ozbaktat om er even binnen te wippen voor wat hobbymateriaal.
7 x 2400 gram Gülcan Üzüm Pekmezi van witte druiven.
1 x 1300 gram Sebahat Üzüm Pekmezi van blauwe druiven.
De hele zwik vanmorgen op de radiator gelegd zodat het wat vloeibaarder kan worden.
Zodra het gistvat rein was eerst maar 6 liter kokend water er in gedaan. Daarna 6 x 2400 Pekmez er in gedaan. Vervolgens goed doorgeroerd en aangevuld tot 40 liter om het Sg te meten, dat was 1105, iets hoger dan ik wilde hebben, vervolgens heb ik het afgedunt naar 50 liter, hetgeen eigenlijk net iets teveel is voor mijn gistvat.
Toen had ik 1090 op 25 graad celcius.
Gist is 30 gram unibrew wijngist champagne geworden aangezien ze daar niet de CL23 hadden en Jan op vakantie was toen ik aan het bestellen was en ik wilde dit eigenlijk al ruim voor kerst in het vat hebben.
De 2400 en 1300 gaan weer de koelkast in.
Gistvat voorzien van de blowoff in een glazen fles en een emmer daar omheen, de vergisting kan …interessant... worden.
Memo voor volgende keer 5 x 2400 is een beter idee 🙂
db
Ik volg het met interesse!