Meldingen
Alles wissen

Smaak en hoeveelheid

Pagina 2 / 3

Berichten: 164
Topic starter
(@deentju)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Uhh en hier heb ik dan even wat minder beeld van.
Zou je wat meer willen uitleggen of een link geven zodat ik sneller snap wat de bedoeling is ? 🙂

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Deentju ik stook op een hele oude manier met een ketel van alu.van 100 ltr.ik stook alleen fruit.ik zorg bij het overhevelen dat ik zo min mogenlijk gist in mijn ketel krijg de rest gooi ik in een wit katoene laken en stook dat een keer de voorloop bij mij zijn 2 borrelglaasjes  en ik stop als er 20% uit komt,de cognac die ik daar van maak smaakt half cognac whisky volgens die hem die hem geproefd hebben,ik gooi 1zakje vanillesuiker op 5 ltr drank,en zet hem op snippers,ik verstook ongeveer 1000-1500 kg fruit per jr.altijd goed alleen mijn gala meloenen spuit ik nu op de vooruit van de auto,die was mislukt.maar auto ruikt lekker hahaha.ik stook ongeveer 15 jr.maar heel primitief.dat doe ik ook bewust,ik ben nog een orginele moonshiner en dat blijf ik ook.gr?Chris.V.

 

Beantwoorden
Berichten: 362
(@skoldt)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Uhh en hier heb ik dan even wat minder beeld van. Zou je wat meer willen uitleggen of een link geven zodat ik sneller snap wat de bedoeling is ? 🙂

Een thumper is niks ander dan een kleine container die je tussen de tuit van de alambiek en je koelworm steekt.  In de thumper giet je een bodempje van je wash.  De alcoholdampen slaan dan een eerste keer neer in de thumper (een reflux als het ware), en warmen het geheel op zodat de vloeistof in de thumper terug verdampt, vervolgens naar je koeler gaat en daar opnieuw condenseert tot je uiteindelijke alcohol.  Het gebruik van thumper geeft een hoger alcoholpercentage (+/- 10%).

 

Beantwoorden
Berichten: 164
Topic starter
(@deentju)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Skoldt,

Ow top!....ja met die foto is het een duidelijke uitleg.
Ik zat al veel ingewikkelder te denken,aleen daar in die reflux dat word daar ook weer warm genoeg door de ketel zelf dat er weer verdamping in het potje ontstaat en het verder gaat naar de koeler ?

Beantwoorden
Berichten: 362
(@skoldt)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Inderdaad.  De hete alcoholdamp uit je alembiek komt in de vloeistof terecht, zal deze opwarmen tot er opnieuw verdamping plaatsvindt.  Deze damp gaat vervolgens naar je koeler en condenseert daar tot je uiteindelijke alcohol.

Beantwoorden
Berichten: 164
Topic starter
(@deentju)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Duidelijk...maar je gaf aan van vul die container met wat mash,maar als je nou schoon water zou doen,zou je dan misschien ook meteen de smaak etc verbeteren zonder een 2e stook?
Of zit ik dan verkeerd.
En jammer dat ik nu een ketel heb die minder hoog percentage geeft,maar kwam doordat ik ergens las dat de ketel niet heelveel uitmaakte zolang je het stookproces maar goed doet.
Dus als ik er een kolom(reflux) op zou willen zetten wat je aangeeft.
Heb je misschien een foto plus kleine uitleg,want technisch gezien snap ik dingen snel genoeg aleen dan moet ik wel weten waar het overgaat 🙂

Beantwoorden
Berichten: 362
(@skoldt)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dat van de container (thumper) snap je goed 🙂   Misschien ook vermelden dat je je thumper ook met een 'smaakje' kunt vullen, om je uiteindelijke alcohol een 'smaakje' mee te geven.

Je kan een correct stookproces hebben, maar iedere ketel heeft technische en fysische beperkingen.  Een alambiek  is gemaakt voor een snelle distillatie met veel smaak, maar een gevolg hiervan is een lager alcoholpercentage.  In een alambiek wordt weinig reflux gecreëerd.

Langs de andere kant heb je ketels met kolom (al of niet met koper, rvs of keramische vulling).  In de kolom wordt veel reflux opgewekt.  Het resultaat is een tragere distillatie, minder smaak maar hogere %alc.  

Voor dranken met veel smaak (fruitbrandy, whisky, cognac, absint, etc ..) is een alambiek ideaal.  Voor de 'neutralere' alcohol gebruik je best een kolomketel.

Ik begrijp niet goed waar je precies een foto van wilt, maar voorbeelden van kolom(ketels) vind je overal op het net, dus even googlen zal alles duidelijk maken.  

Beantwoorden
Berichten: 164
Topic starter
(@deentju)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Wacht....heb net al een heel verhaal erover gevonden hier op de site.
Dus moet even simpel gezegd een langere pijp/kolom omhoog hebben met ringen etc op de alcohol er beter uit te halen......klopt ?

Beantwoorden
Berichten: 164
Topic starter
(@deentju)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ja sorry we passeren elkaar net met reactie's?
Ja snap het...jammer dat ik nu dus alambiek heb, want betekend eigenlijk dat ik nu deze ketel moet verkopen en een andere moet gaan halen

Beantwoorden
Berichten: 362
(@skoldt)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Of je alambiek houden en een kolomketel erbij 🙂

Ikzelf ben ooit gestart met een alambiek en een tijdje geleden een T500 met kolom erbijgekocht.  Met deze twee toestellen kan ik alle kanten op ...  De T500 biedt bovendien de mogelijkheid om zowel met helm (alambiekfunctie) als met kolom  (reflux) uitgerust te worden

Ik weet niet welke alambiek je precies hebt, maar als je een handige harry bent kan je misschien zelf een kolom maken voor je alambiek ?

Beantwoorden
Berichten: 522
(@capo70)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Of je bouwt een boka kolom en je kan alles, dus strippen, smaakrijk en neutraal stoken.

Zie het topic :  http://www.stookforum.nl/thread/zelfbouw-rvs-reflux-kolom-rvs/

 

Beantwoorden
Berichten: 164
Topic starter
(@deentju)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Govda en Skoldt...

Ja bedankt mannen voor het helpen,ik zal even kijken hoe en wat.
Want zie dat verbouwen wel zitten..maar ik houd jullie op de hoogte ?

Beantwoorden
Berichten: 164
Topic starter
(@deentju)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Skoldt,

Ik heb een 5 liter alambiek,dat leek me eerst wel goed.
Maar nu ik merk hoeveel en hoevaak ik moet om een run van 25 liter even te stoken had ik liever een iets grotere gehaald?.
Maar lijkt mij dat ik wel een kolom bovenop de 5 liter kan zetten,meer hoogte is sowieso vast een verbetering.
Maar is het in eerste instantie gewoon een rvs of koperen koker/buis met de afmeting van je pot.
En dan op de buis het eindstuk zetten wat nu gewoon op de pot zit en die arm misschien wat aannpassen die naar de koeler gaat.
Zit ik dan goed...of moet ik nog wat doen in die buis ??

Beantwoorden
Berichten: 362
(@skoldt)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

De buis zelf moet gevuld zijn met materiaal die niet reageert met de alcoholdampen (rvs, koper, keramisch materiaal, knikkers, etc ...).  De vulling creëert immers reflux die van belang is bij het maken van neutrale alcohol.

De grootte van de buis moet in verhouding staan tot je ketel.  Ik bedoel maar dat je geen 2 meter lange buis met diameter 100mm op je pot moet zetten, want het enige wat je dan krijgt is koude lucht uit je koeler.

Zelf ben ik niet technisch genoeg onderlegd om je de ideale maten te geven, ik hoop dat anderen daar wel een zinnig antwoord op hebben.  Er zijn hier op 't forum wel een aantal posts met doe-het-zelf projectjes, hopelijk brengt je dat op wat ideetjes.

Beantwoorden
Berichten: 164
Topic starter
(@deentju)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ja nee snap ik,met die maten komt wel goed dan,uhh ja ik heb nog wel vragen over die vulling.
Maar anders kijk ik eerst even op het forum of ik daar de nodige info kan vinden ?

Beantwoorden
Pagina 2 / 3
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?