Hallo medestokers,
Ik heb zojuist een 8 kilo suiker vergist. Na drie weken was het waterslot zo goed als stil.( om de minuut nog een bubbeltje). Nu heb ik het een paar keer overgegoten om het meeste koolzuur eruit te halen en het nu rustig te laten klaren.
Heb altijd begrepen dat het eind sg onder de 1000 uit moest komen. Hieronder mijn resultaat.
Mijn vraag is nu eigenlijk of dit een beetje ok is.
alvast bedankt....groet Mauser
3 weken met turbogist, op welke temperatuur heb je vergist ?
Waarom 8 kilo suiker als ze zelf aanraden 6 kg ?
Ik vebruik deze..nou na een week is die echt wel klaar en zit die rond de 18% afhangend of alles goed verlopen is natuurlijk.
En dit is met totaal 25 liter water incl 8 kg suiker erbij gekookt in 8 liter water,kan misschien ook wel met iets minder water maar dit geven ze in eerste instantie aan.
Temperatuur is niet ideaal. schommelt tussen18 en 20 graden.
had ergens hier gelezen dat dat het recept is voor een turbogist. 8 kilo suiker en 25 liter water
@ Deentju, dat is een ander soort , gaat om deze :
Ja duidelijk, maar hier staat ook 5 tot 6 dagen, dus waarom 3 week laten staan?
Tuurlijk zolang het gist zou ik het ook laten staan.
Maar je zou verwachten dat het na een week en max 10 dagen dan wel klaar is.
Wanneer je van sg 1.125 naar 1.020 gaat, heb je (en dan reken ik ruim) zo'n 14,28% alcohol.
Zelf reken ik altijd met de factor 0,13125 en dan kom ik uit op 13,78% alcohol.
Er zit dus nog redelijk wat suiker in die nog niet vergist is. Een blubje per minuut is zeker nog niet uit gegist.
Gebruik zelf, Pure turbogist van Still Spirits, staat ook op 6-7 dagen, duurde uiteindelijk 12 dagen.
geduld is een schone zaak 😉
Bedankt Govda en Munckerik. Zelf vindt ik 3 weken ook wel een beekje lang. Mijn emmer staat in de bijkeuken en dat schommelt de temperatuur nogal vlink. De eerdte week ging het allemaal prima daarna wordt de activiteit in het water slot minder(wat ook logisch is natuurlijk) alleen in de derde week ging hey pas echt langzamer. Zoals ik zei 1 blubje per minuut. Het smaakt niet zoet meer en hey pikt ook niet meer tussem de vingers als ik het op laat drogen. Wát gaat er buiten de temp.wisselingen dan verkeerd doordat het zolang duurt. De vorige vergistingen gingen ook weken ijvert heen.
Wat stond er op de verpakking? Hoeveel suiker moest je toevoegen?
Wanneer je 8 kilo ipv 6 kilo hebt gebruikt, en eea is bedoeld voor 6 kilo, dan zit er gistvoeding voor 6 kilo bij. Je krijgt dan een slepende vergisting. Uiteindelijk zal alle suiker wel vergist worden maar dat duurt dan veel langer. Gebruik je oude gist dan is die ook niet erg vitaal meer en krijg je ook een slepende vergisting.
Dus bakkersgist is ook turbo,staat bij mij ook 14 dgn.mischien wat minder alc.maar werkt bij mij al 15 jr perfect.gr?Chris.V.