Meldingen
Alles wissen

Uitkomst suiker vergisting


mauser
Berichten: 235
Topic starter
(@mauser)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hallo medestokers,

Ik heb zojuist een 8 kilo suiker vergist. Na drie weken was het waterslot zo goed als stil.( om de minuut nog een bubbeltje). Nu heb ik het een paar keer overgegoten om het meeste koolzuur eruit te halen en het nu rustig te laten klaren.

Heb altijd begrepen dat het eind sg onder de 1000 uit moest komen. Hieronder mijn resultaat.

Mijn vraag is nu eigenlijk of dit een beetje ok is.

 

alvast bedankt....groet Mauser

Beantwoorden
12 reacties
Berichten: 522
(@capo70)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

3 weken met turbogist, op welke temperatuur heb je vergist ?

 

Beantwoorden
Berichten: 522
(@capo70)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Waarom 8 kilo suiker als ze zelf aanraden 6 kg ?

 

Beantwoorden
Berichten: 164
(@deentju)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik vebruik deze..nou na een week is die echt wel klaar en zit die rond de 18% afhangend of alles goed verlopen is natuurlijk.
En dit is met totaal 25 liter water incl 8 kg suiker erbij gekookt in 8 liter water,kan misschien ook wel met iets minder water maar dit geven ze in eerste instantie aan.

Beantwoorden
mauser
Berichten: 235
Topic starter
(@mauser)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Temperatuur is niet ideaal. schommelt tussen18 en 20 graden.

Beantwoorden
mauser
Berichten: 235
Topic starter
(@mauser)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

had ergens hier gelezen dat dat het recept is voor een turbogist. 8 kilo suiker en 25 liter water

Beantwoorden
Berichten: 522
(@capo70)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

@ Deentju, dat is een ander soort , gaat om deze :

 

Beantwoorden
Berichten: 164
(@deentju)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ja duidelijk, maar hier staat ook 5 tot 6 dagen, dus waarom 3 week laten staan?
Tuurlijk zolang het gist zou ik het ook laten staan.
Maar je zou verwachten dat het na een week en max 10 dagen dan wel klaar is.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Wanneer je van sg 1.125 naar 1.020 gaat, heb je (en dan reken ik ruim) zo'n 14,28% alcohol.

Zelf reken ik altijd met de factor 0,13125 en dan kom ik uit op 13,78% alcohol.

Er zit dus nog redelijk wat suiker in die nog niet vergist is. Een blubje per minuut is zeker nog niet uit gegist. 

 

Beantwoorden
Berichten: 522
(@capo70)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Gebruik zelf, Pure turbogist van Still Spirits, staat ook op 6-7 dagen, duurde uiteindelijk 12 dagen.

geduld is een schone zaak 😉

 

Beantwoorden
mauser
Berichten: 235
Topic starter
(@mauser)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Bedankt Govda en Munckerik. Zelf vindt ik 3 weken ook wel een beekje lang. Mijn emmer staat in de bijkeuken en dat schommelt de temperatuur nogal vlink. De eerdte week ging het allemaal prima daarna wordt de activiteit in het water slot minder(wat ook logisch is natuurlijk) alleen in de derde week ging hey pas echt langzamer. Zoals ik zei 1 blubje per minuut. Het smaakt niet zoet meer en hey pikt ook niet meer tussem de vingers als ik het op laat drogen. Wát gaat er buiten de temp.wisselingen dan verkeerd doordat het zolang duurt. De vorige vergistingen gingen ook weken ijvert heen.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Wat stond er op de verpakking? Hoeveel suiker moest je toevoegen?

Wanneer je 8 kilo ipv 6 kilo hebt gebruikt, en eea is bedoeld voor 6 kilo, dan zit er gistvoeding voor 6 kilo bij. Je krijgt dan een slepende vergisting. Uiteindelijk zal alle suiker wel vergist worden maar dat duurt dan veel langer. Gebruik je oude gist dan is die ook niet erg vitaal meer en krijg je ook een slepende vergisting. 

 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Dus bakkersgist is ook turbo,staat bij mij ook 14 dgn.mischien wat minder alc.maar werkt bij mij al 15 jr perfect.gr?Chris.V.

 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?