Meldingen
Alles wissen

Stilvallende vergisting


Berichten: 19
Topic starter
(@jeffrey)
Active Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Hoi iedereen,

voor de 2de keer probeer ik met bakkersgist een 25 liter wash te maken. Echter heb ik nu al voor de 2de keer dat de vergisting na een kleine week stilvalt.

Het waterslot heeft dan nog amper activiteit. De eerste mash was in 3 weken van SG1060 naar SG1030 gezakt. De 2de mash staat nu 1 week en ook hier is dus de activiteit weer stilgevallen. (Die emmer heb ik toen gestookt met zeer beperkte opbrengst, dus mijn metingen klopte. PH heb ik ook nog gemeten die was tussen de 3 en de 4)

Hier het recept dat ik gevolgd heb:

5,5 kilo suiker in 3 liter water 45min laten koken met 8gr citroenzuur.

Dit in de vergistingsemmer gedaan (aangevuld met water) en laten afkoelen. Na afkoelen DAP erbij gedaan (12gram) en een handje gekookte rijst. Goed doorroert en er toen 75gram (bruggeman droge) gist bovenop gestrooid. 
Dit alles staat op de vloerverwarming in een ruimte waar het 21 graden is.

 

Ziet iemand wat ik fout doe? Kan ik nog iets toevoegen aan mijn emmer die ik nu staan heb waar de vergisting weer is stilgevallen?

Beantwoorden
23 reacties
18 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@jeffrey Ik vermoed dat je p.H. te laag geworden is en de gist stilgevallen is, je zou wat krijt kunnen toevoegen om te kijken of de vergisting weer oppakt.

Beantwoorden
(@jeffrey)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Active Member
Berichten: 19

@alchemist Heb je een idée met hoeveel gram ik moet beginnen?

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@jeffrey Als je een 25 liter wash hebt, kun je eens een halve eetlepel toevoegen.

Beantwoorden
(@concha)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 139

@jeffrey Dat is raar. Ik gebruik bijna dezelfde hoeveelheden. 5,5 kg suiker, 8 gram citroenzuur, 10 gram DAB, 70 gram gist (bruggeman droge) maar geen gekookte rijst. Mijn SG 1090 en start PH 6,80. En de temperatuur in de kamer is rond de 20 graden en als de zon schijnt rond de 23 graden.

Ik zet mijn 25l emmer op een houten stoel en daar een deken rond en deze staat lekker te borrelen.

Dus het verschil is dat jij meer voedingsstoffen gebruikt en dat de onderkant van je emmer steeds warmer is. 

Ik heb geen idee wat het zou zijn. Teveel voedingstoffen? Te warme bodem die de afvalstoffen op de één of andere manier activeert of terug naar boven stuurt. Maar 21 graden is toch ook die zo warm. Ben nieuwsgierig wat anderen te zeggen hebben.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@jeffrey in principe klopt alles. 

Het is suiker en bakkersgist heeft daarbij niet gelijk last van ph zolang het maar boven 3,2 blijft. 

Wel raar dat ph zo laag geworden is . 

 Heb je erin geroerd tijden gisten ?  Heb je een secondaire infectie ? 

 

Beantwoorden
(@jeffrey)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Active Member
Berichten: 19

@robbert Heb er niet in zitten roeren. Een secondaire infectie Hoe weet ik dit? De mash is op zich niet slecht, ik heb ervan geproefd en proef zowel nog suiker als wijn. Het ruikt ook lekker.

PH net gemeten (na gister een halve lepel krijt erbij gedaan te hebben.) en de PH is 3, heb er net nog een halve lepel opgestrooid en zal straks nogmaals meten.

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@jeffrey Dan kun je nu nog een eetlepel toevoegen, de p.H. is dan erg laag geworden.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@jeffrey ph is wel erg snel gezakt er is dus wel iets aan de hand waardoor er zoveel zuur uitstoot / verzuring is geweest. 

Toch misschien te veel zuurstof in water of andere vorm van infectie .

Bij zulke afwijkende ph grote,'s kun je het best wat natrium bicarbonaat toevoegen om toch rond de 5 uit te komen .

Als de gisting niet opnieuw opstart.  Alles overhevelen van bezinksel af en met giststarter weer aan de gang brengen .

Of afstoken . 

Ook als je gaat afstoken nu zorgen voor een hoger ph .

Beantwoorden
(@jeffrey)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Active Member
Berichten: 19

@robbert ik ga straks naar de winkel om natrium bicarbonaat te halen. Hoeveel voeg ik ongeveer toe? 

Bij het toevoegen van het krijt begon het onmiddelijk te bruisen/sissen, de activiteit was gedurende enkele minuten ook wat hoger, erna stopte het weer snel.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@jeffrey je doet eerst 2 gr erbij dan meet je na 20 min  opnieuw ph . Is dan nog laag die je nog eens 2 gr erbij

Beantwoorden
(@jeffrey)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Active Member
Berichten: 19

@robbert ook roeren? Of gewoon bovenop strooien?

Beantwoorden
(@jeffrey)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Active Member
Berichten: 19

@robbert ook roeren? Of gewoon bovenop strooien?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@jeffrey gewoon erop strooien.  Het zink er vanzelf in. .

Beantwoorden
(@jeffrey)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Active Member
Berichten: 19

@robbert al 2x 2gram toegevoegd ondertussen blijft de PH laag ( met 20 minuten rust tussenin)😢 begon zelfs al te twijfelen aan mij PH papier. Wat natriumbicarbonaat in een glaasje water gedaan en het verkleurde wel degelijk.

Beantwoorden
(@jeffrey)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Active Member
Berichten: 19

@robbert ook roeren? Of gewoon bovenop strooien?

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1835

@jeffrey je schrijf dat er nog amper activiteit is, er is dus nog nog wel wat activiteit(in het begin veel bubbels daarna minder). Er moet zeker 3 dagen geen enkele activiteit zijn en dan kan je een test doen met een vlammetje boven de vloeistof. 3 weken of geen bubbels is geen indicatie dat de vergisting is gestopt, maar als het SG 3 dagen het zelfde blijft en er geen co2 boven de stookwijn hangt heb je meer zekerheid. Dus ik denk dat je meer geduld moet hebben. Ik zou wel de emmer van de vloer halen en ergens op zetten. Probeer een constante temperatuur voor je hele stookwijn aan te houden dus ook de bodem en de bovenkant van de emmer de zelfde temperatuur. En wat bedoelde je met zeer beperkte opbrengst? Met 8 a 10% in je stookwijn maak je een prima drankje.

Beantwoorden
(@jeffrey)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Active Member
Berichten: 19

@rumo Er is nog wel activiteit, 1x per minuut komt er een bubbel uit het waterslot. Maar na 3 weken was mijn SG nog zeer hoog (1030) en daalde ook niet meer.

Ik heb de emmer ondertussen ook van de vloer afgehaald en er 2 houten plankjes ondergelegd.

Beperkte opbrengst was 1,5 liter alcohol aan 80%.

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1835

@jeffrey met 1 bubbel per minuut is er ook nog steeds vergisting, in het begin gaat het hard maar daarna gaat het langzamer. En als er vergisting is zal het SG zakken. Mij lijkt je begin SG van 1060 ook wat laag met 5,5kg suiker op 25 liter. Daar mee krijg je als alles goed gaat max. 8% alcohol in je stookwijn.

Je eind opbrengst is van veel factoren afhankelijk bijvoorbeeld: stookwijn, ketel, stooktechniek en noem maar op.

Beantwoorden
Berichten: 463
 Mick
(@mick)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik zal het even vragen voor de zekerheid:

Meet je de SG met refractometer of hydrometer?

De waardes suggereren dat het om niet gecorrigeerde refractormetingen kan gaan.

Beantwoorden
2 Reacties
(@jeffrey)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Active Member
Berichten: 19

@mick meten heb ik gedaan met een meter zoals hier op de foto.

1644917930-apimsause__420451578759076.jpg
Beantwoorden
 Mick
(@mick)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 463

@jeffrey Dan ligt het inderdaad bv aan de pH en niet aan de meting. Een fout die vaak voorkomt is dat gemeten wordt met een refractometer. Dat gaat goed voor de vergisting maar tijdens/na vergisting moet het werkelijke SG berekend worden.

 

Zie ook hier

 

Beantwoorden
Berichten: 36
(@profiteur)
Eminent Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Is 5.5kg niet wat veel voor bakkersgist ?

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@profiteur 5,5 kilo suiker op 25 liter water is een prima verhouding voor bakkersgist. 

Mits ook goed water , temp en voeding .

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?