Na verschillende testen met verschillende types gist heb ik toch een vraag. Ik meng suiker met water + gist om gewone alcohol te stoken. Nu heb ik eens met de hydrometer het percentage suiker gemeten in de suiker/water oplossing die vermeld staat op de verpakking. Krijg ik een héél hoge waarde ! Of het nu water/suiker oplossing is of de most van de wijn dat blijft toch hetzelfde bij meting ?
SG meter meet het suikergehalte in je vloeistof, (bij 20°C), dit is een verhouding.
Veel suiker per liter , een hoge SG, minder suiker per liter, een lagere SG.
1015 is ongeveer 19 gr suiker per liter is 1.1% alc. , lees verder:
http://wijnmaker.blogspot.com/2011/10/suiker-berekenen-sugar-calculations.html
dan zijn -- zoals ik al een vermoeden had -- de hoeveelheden suiker die men bij water moet doen die op de verpakking staat veel te hoog. Dat is gewoon verspilling. Een voorbeeld is een gist die maximum 14° haalt en waarvan men bij berekening 285 gr suiker per liter heeft volgens de verpakking. Dit zou dan neerkomen op 16° wat niet mogelijk is. En de berekening geeft hetzelfde resultaat met de hydrometer. Moraal van het verhaal is minder suiker erin doen.
Bij een pure suikeroplossing ga ik er van uit dat je na vergisting SG 1.000 of lager haalt.
Een alcoholberekening komt dan hoger uit fan wat jij aangeeft. Hier een voorbeeld uit brouwhulp.
Opvallend verschil (en ik vertrouw brouwhulp...).
Het verwachte eind-SG wordt niet genoemd in jouw link. Voor hogere SG's komt de tabel dichter in de buurt van de verwachting.
Ik had wat info overgenomen, maar volgens onze Munckerik is de berekening:
(Begin SG - Eind SG) x 0.13125.
En dan klopt jou brouwhulp @Mick . En dus niet teveel suiker toevoegen als je uitgaat van een SG onder de 1000.
Als mijn hydrometer goed over de 1120 (verder gaat die niet) gaat = +300 gr suiker per liter water, dan kan die gist dat niet aan. Dit zou enkel werken bij speciale gisten die tot 20° zouden kunnen gaan mits alles binnen de perken blijft zoals temperatuur. Dit staat ook beschreven op hun infoblad. 300 gr/L is 17° en de gist kan maar 14° aan dus moet ik het suikergehalte aanpassen ofwel andere gist kopen. Beiden staan nu te borrelen, deze die zogezegd 21° aan kan en deze die 14° aan kan. Bij gist van 14° ga ik naar een suikergehalte moeten gaan van maximum 260/L water. Dit scheelt toch 400 gr suiker per 10 liter water en is toch meegenomen.