Meldingen
Alles wissen

Time to make some moonshine!!

Pagina 1 / 17

Berichten: 73
Topic starter
(@purebelgian)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoi allemaal

EINDELIJK kan ik van start!!! Vorige vrijdag kwam m'n T500 distiller kit toe met RVS kolom. Een classic 8 gistpakket en 2 vergistingsvaten... Omdat ik het te druk had heel het weekend kwam ik er pas deze avond/nacht toe alles klaar te maken..... SPANNEND!!!

De fimpjes van Still Spirits zeggen het water maar 30/40 graden te maken en daar de suiker in te smelten, maar uit ervaring met limoncello heb ik dit toch maar even in een ketel laten helemaal oplossen (tot bijna koken) om er zeker van te zijn dat alle suiker mooi gesmolten was... hier had ik me wel lichtjes in vergist... dit heeft nog UREN nodig gehad om terug af te coolen tot 30 graden om de gist te mengen :s

Eerst heb 5L koud water in m'n vergistingsvat gedaan, zodat ik m'n eerste half-hete suikerwater niet in een droge plastic kuip moest gooien.

Hierna heb ik 2x na elkaar met even afkoelen ertussen exact 5L water met 4KG suiker opgelost, en dan bij in het vergistingsvat gegooid... dus in het totaal 10L water met 8KG suiker... tussen de 2 ketels suikerwater deed ik er nog 3L koud water bij om het wat af te coolen.... en dan op het einde kwam ik op 23.x liter 44 graden suikerwater, hier deed ik nog bijna 2 liter koud water bij om zo op 41 graden te komen... ik had het advies van stookforum ergens gelezen 'vul het aan tot 25L'.

zo'n 2,5 uur later was dit 30 graden en deed ik hier de turbogist bij...

dan nog het waterslotje erop

en verhuisd naar de rustkamer waar ze 5 a 10 dagen zal sudderen tussen de 16 en 25 graden πŸ™‚

 

Ik begrijp wel niet helemaal welk volume gesmolten suiker aanneemt??
20L water + 8KG suiker zou je verwachten dat het 28L suikerwater zou worden, maar dit is maar 25L... wil dit dan zeggen dat 8KG gesmolten suiker maar het volume heeft van 5L water?

Ik hou jullie op de hoogte van het verdere verloop...
Graag commentaren als ik nu al iets fout deed, daarom maakte ik ook nog niet het 2de vergistingsvat..

thx

Pure

Beantwoorden
246 reacties
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoi Pure, je gebruikt waarschijnlijk een turbogist. Op zich doe je alles prima. Het is echter handiger om 20/21 liter van 30-35 graden water in je ton te laten lopen en dan kilo na kilo de suiker er doorheen te roeren met een bierlepel.Daarna de gist erbij, nog een keer roeren en sluiten. Dan heb je tijdwinst.Succes man! Groetjes Nimrax

Beantwoorden
Berichten: 73
Topic starter
(@purebelgian)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

maar lost suiker nog mooi helemaal op in water van 30-35 graden? of maakt dat niet zoveel uit?

Beantwoorden
Berichten: 66
(@lambiek)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Men kan 2 kg kristalsuiker oplossen in 1 liter water van 20 graden Celsius. Β KristalsuikerΒ heeft een dichtheid van 1.6 gram per kubieke cm, vrij zwaar dus. Als de temperatuur van het water hoger is, lost er meer suiker in op.Β 

Β 

Beantwoorden
Berichten: 267
(@sj44k)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

@pureBelgian Hahaha ik herken mezelf in jou, de eerste keer maakte ik exact dezelfde "fout".
2de keer heb ik gewoon water van 20 graden gebruikt (dus niets meer koken Oid) en suiker was in no time opgelost.

Zoals lambiek zegt in 1 liter water los je met
gemak 2 kilo kristal suiker op, dus 8 kilo in 21 liter is echt super simpel

Beantwoorden
Berichten: 73
Topic starter
(@purebelgian)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

gaan we dat eens volgende keer proberen hΓ© :p

ja sorry voor de beginnersvragen, maar wist dat als je soms gruisjes suiker nog in je limoncello zou vinden dat dit komt omdat de suiker niet genoeg verwarmd werd... daar moest je het wel bijna even laten koken...Β 

thx

Beantwoorden
Berichten: 73
Topic starter
(@purebelgian)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik wist wel dat ze ging pruttelen... maar AMAAAI!!! zooo pruttelen!

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Suikergruisjes ga je niet terugvinden hoor. Turbogist vreet alles op.
Dat verwarmen en gelul met citroenzuur, (sommigen inverteren zelfs) maar het hoeft allemaal niet.
Gewoon kijken welke temperatuur aanbevolen is op de verpakking van je gistzakje.
Alcotec vermenteert het beste op kamertemperatuur+-23gr. Start bij 35gr.
Kleine tip: doe minder water in je waterslotje. Net zoveel dat het net afsluit onderin. Dan heb je minder "bubbel"-kabaal en je kunt de fermentatie beter monitoren.

Β 

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Jaahaa.. daar gaan je suikergruisjes! hahaha

Β 

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Mooi he! Echt grof geweld in de emmer!

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Staat zo te blazen dat hier op de waddeneilanden het lucht alarm afgaat!

Β 

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Whahaha hier ook al, ik vraag altijd als het alarm afgaat aan mijn vrouw hoe laat het is, en dan toch op het horloge kijken he πŸ˜‰

Voor de Belgen, de 1e maandag van de maand om 12.00 precies wordt het luchtalarm in heel nederland getest πŸ™‚Β 

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Mijn chihuahua's gaan er flink van over de zeik. Maar het einde is in zicht:

Β 

Β 

Beantwoorden
Berichten: 69
 VSOP
(@vsop)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Je gelooft het nietΒ 

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ja, psies! Quote"Ik hield mijn oren dicht met beide handen"...even later:"Ik heb met een app het geluid gemeten"... (totaal waardeloos natte vinger sound level appje)...
hahaha wat een madammeke... Die kan wel een moonshineke gebruiken πŸ˜‰

Β 

Beantwoorden
Pagina 1 / 17
Deel:

Β©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?