oh maar ik wil ook gerust 3 weken wachten if that's what it takes...
maar het leek mij dat dit zijn werk hoorde te doen op 5 a 10 dagen met 8kg suiker volgens het pakje...
Klik even op de link hierboven de double snake gaf ook 5 a 6 dagen aan (zie foto's in het topic) maar uiteindelijk duurde het 8 dagen voordat er geen bubbel meer uit het waterslot kwam.
Dan is de vergisting klaar en begint het klaren, uit eigen ervaring (en van wat ik gelezen heb hier op het forum) duurt dat makkelijk 2 weken op kamertemperatuur.
Mocht je dat willen versnellen dan schijnt (ik heb het nog niet geprobeerd) het koelen van de stookwijn het klaring proces te versnellen.
Ik heb mijn washes pas na 4 weken overgeheveld om zo mijn vergistingsemmer vrij te krijgen (ik heb er maar 1) en na 4 weken is de wijn al behoorlijk helder. Na opslag van nog een paar weken is er nog wel wat bezinksel te vinden in mijn 10 liter emmers maar dat is minimaal. Ik denk dat als je een wash 4 weken met rust laat je een mooi resultaat behaalt, en met wellicht na overhevelen nog eens 2 weken kan ik verzekeren dat u een mooie heldere stookwijn / wash krijgt.
Kost wat tijd / geduld maar daar is het resultaat ook naar.
Maar wellicht kunnen de wat meer ervaren stokers mij verbeteren / aanvullen ik ben immers ook pas net begonnen aan mijn 3de vergisting.
Mijn idee was ook dat e.e.a. niet helemaal uitgegist was. De mindere smaak komt m.i. ook door een (te) hoge vergistingstemperatuur. Ik denk dat je juist veel ervaring op gaat doen wanneer je je resultaat gaat "wassen" (verdunnen en her stoken, verdunnen en her stoken en...).
De vloeibare kool haalt met name wat zwavelverbindingen uit je wash die ontstaan wanneer je te warm vergist. Vergist je op lagere temperaturen dan hoef je niet per se vloeibare kool te gebruiken.
Je uitleg klopt,het komt gewoon simpel neer op GEDULD,bij het gisten,het klaren en stoken.....
@PB,weggooien ?? onnodig,je hebt nu oefenmateriaal...hoppa verdunnen en de T500 in die handel... 94% nemen.... en wat lekkers maken..
Wat er op de pakjes staat is marketing... ideale omstandigheden verhaal... Leuk voor als je volledige controle over de vergisting hebt en dan nog...
Grt DB
Ik heb nog nooit vloeibare kool gebruikt en wacht steeds 3 tot bijna 4 weken tot hij mooi helder geklaard is en dan stook ik, heb nog nooit gist en andere smaken gehad aan mijn alcohol. Maar haast en spoed is zelden goed 🙂
Er vallen een aantal dingen op:
Turbo gist, daar kun je wel een redelijke neutraal van stoken maar dan met minder suiker 6 kilo ipv. 8 kilo. 8 kilo geeft kans op bijsmaken. Kijk ook eens naar het birdwatchers recept. Zeer eenvoudig en weinig bijsmaken. Kool en klarings middelen heb je ook niet nodig dan.
Je maakt ook geen cuts. Je hebt wat voorloop afgetapt en de rest opgevangen als drinkbare alcohol. Gebruik de potjes methode en proef (na aanlengen naar 40%) en beslis dan wat wel smaakt en wat niet.
Ik gebruik ook Turbo gist maar steeds van Double Snake C48 en doe nooit meer dan 7kg suiker volgens het pakje zou dit 5 dagen duren maar nu na 7 dagen pruttelt hij nog dus ik laat hem zachtjes uit pruttelen en nadien 10 daagjes klaren en nooit problemen 🙂 Ik heb nog een pakje Alcotec liggen maar daar heb ik niet zo goede ervaringen mee. Voorlopig ben ik zeer tevreden van DoubleSnake C48.
Sowieso had ik de eerste keer met de T500 ook een slechte smaak. Misschien toch het apparaat niet goed vooraf schoon gemaakt. Maar dat heeft hij zichzelf nu gedaan. Kan je nog wel ergens op het forum nalezen. Alleen de lage opbrengst kan ik niet plaatsen. In ieder geval lekker mengen met 10 liter water ( wordt gelijk de smaak weer verdund/gewassen ) en opnieuw stoken. je verliest nauwelijks alcohol, kost alleen een beetje stroom en water.
Mocht je ECHT zo'n haast hebben dan heb ik hier nog wel een batch Double snake vodka star voor je staan, mag je komen ruilen voor een zakje andere turbogist en 6 kilo suiker. Deze heeft 11 dagen nodig gehad om helemaal uit te gisten en heeft sindsdien staan klaren.Afgelopen zondag overgeheveld naar 10 liter emmers (die wil ik wel graag zelf houden dus zelf even grote emmer meenemen)
Aanbod staat (serieus) ik moet toch mijn kolom eerst aanpassen en ik heb alweer een vergisting aanstaan dus ik heb nog wel even de tijd.
Dat is er aardig van je, maar weet niet waar jullie wonen Als hij in Midden-Nderland woont mag hij eventueel ook bij mij ruilen voor 8 kilo suiker en een zakje turbogist. Deze was trouwens mijn laatste zakje alcotec 48 gemaakt en staat zondag exact 3 weken.
Sowieso had ik de eerste keer met de T500 ook een slechte smaak. Misschien toch het apparaat niet goed vooraf schoon gemaakt.
Ik denk dat velen hier dezelfde fout maken, niet goed schoonmaken en haast.
Je maakt ook geen cuts. Je hebt wat voorloop afgetapt en de rest opgevangen als drinkbare alcohol. Gebruik de potjes methode en proef (na aanlengen naar 40%) en beslis dan wat wel smaakt en wat niet.
Met een T500 hoef je geen cuts te maken wanneer je neutrale alcohol stookt. Voorloop scheiden en hij stopt wanneer de alcohol op is.
hahaha, maar dat is op zich niet zo gek toch?
Nee, ik maakte dezelfde fout 🙂
Iedereen lijkt het wel!
Bovendien gaat het nergens over. Effe terug mengen tot ver ( maar dat is mijn mening) onder de 40% ( liever onder de 30%) en opnieuw stoken. Heb trouwens ook wel eens op 50% terug gestookt, billen bij elkaar want 50% is ver buiten mijn comfort zone en het maakt niet veel uit of je terug mengt naar dik onder de 30% of dat je 50% neemt. blijft iets langer het maximale rendement van 94% leveren. Dat haal je, is mijn ervaring dan ergens tussen de 2e en 4e liter. Maar zo nauw komt het niet. Sterker vind ik een stukje onnodig ver plassen.
Kost alleen wat meer water en stroom. Maar je hoeft niet in de stress te zitten als de ketel lekt raakt. en we praten over dubbeltjes. Zoveel kost veiligheid. Lees je mee klote varkensboeren! Kan die stalbranden niet meer aangluren
Ik fietste laats in buurt van Lunteren en kwam ik ook langs een stalbrand ( nieuws niet gehaald) stond te kotsen. Wat een beesten en dan heb ik het niet over de varkens maar het gore tuig wat ze exploiteert. Dat zijn de echte beesten. En zondags in de kerk!