Meldingen
Alles wissen

Toevoeging aan bestaande vergisting


Berichten: 9
 Wim
Topic starter
(@wim)
Active Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoi,

ben nieuw hier dus als ik er iets naast zit... πŸ™‚

ik heb een emmer met water, suiker en turbogist uit de stookwinkel. Nu kreeg ik 60kg pruimen en dacht... ontpitten, steeltjes eraf, door de sap centrifuge en gooi maar door het borrelende vat dan komt het vast wel goed, immers suiker is suiker dacht ik. en wil nu ook wel eens eens iets met echte vruchten maken.

2 dagen lang staat het als een malle te borrelen en toen.... niets meer.

 

Moet ik even de rust bewaren of zien hoe het gaat omdat het iets langer duurt voor de suikers vrij komen? Of heeft iemand de ervaring en kan mij vertellen dat ik beter opnieuw kan beginnen?

 

groet, Wim

 

Beantwoorden
6 reacties
Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

http://www.stookforum.nl/thread/recept-voor-palinka/ Β 

Β 

Overdaad aan suikers denk ik, maar hierboven vind je een recept van ChrisV

Beantwoorden
Berichten: 445
(@raymond)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Eerst doen en dan vragen of het goed gaat komen, waarom niet eerst vragen of het kan en dan pas doen.

ik denk een overkill aan suiker en alcohol vergisting gestopt omdat alles te veel is geweest.

De meeste turbo gisten gaan maar tot rond de 20% en dan stoppen ze ,als je alleen maar pruimen er bij heb gedaan dus extra suikers zal je stookwijn dus te zoet zijn. of het gisten stopt als de 20 % is bereikt . dan lig het er nog aan wanneer je het heb toegevoegd.

wat je kan doen het verdunnen met water, als je een tweede gistemmer heb delen door twee.

En dan een hoeveelheid water er op Misschien dat het nog wat wordt.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik gebruik bij 60 kg pruimen ongeveer 3 kg suiker bij zoete pruimen ik denk dat er te veel suiker in zit de gist kan volgens mij de suiker niet aan ,dus het advies van Rymond is volgens mij de goede oplossing gr. ?Chris.V.

Β 

Beantwoorden
Berichten: 445
(@raymond)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

EN ik zou geen turbo gist gebruiken voor het vergisten van fruit, maar meer een cider gist of gewoon bakkers gist zoals Chris het doet.

Hou ons op de hoogte hoe je het heb opgelost ben wel benieuwd.

Beantwoorden
Berichten: 9
 Wim
Topic starter
(@wim)
Active Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Het heeft een dag stil gestaan en het komt allemaal toch weer op gang.

Kleine toevoeging: ik heb 4,5kg suiker op 15 liter water en een zakje turbogist gebruikt. na drie dagen heb ik pruimensap (3 liter pruimensap, 1 kg suiker en 1 liter water) toegevoegd.

Raymond laat ik het zo zeggen: Ik hou ervan te proberen en het geeft niet als het fout gaat want daar leer ik van. Ben praktisch ingesteld waardoor ik het allemaal beter begrijp door het te doen.

Door jullie snap ik nu dat het proces niet oneindig doorgaat en stopt bij ongeveer 20 %. Als ik nadat het eventueel weer gestopt is, overgiet en dat alsnog probeer? is dat een mogelijkheid of is gist uiteindelijk uitgewerkt?

Bedankt voor jullie reacties,Β Ik hou jullie op de hoogte πŸ™‚ gr. Wim

Beantwoorden
Berichten: 445
(@raymond)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dat is het mooie van het thuis stoken blijven proberen en iedereen doet wel eens iets op zijn eigen manier, soms pakt het goed uit en soms ook niet.

Door je toevoeging weten we nu wat er gebeurd is en wat je heb gedaan.

Als ik het nu zo lees zit je op 20 liter even afwachten wat het gaat doen je heb nog 5 liter speling om of meer suiker/pruimen toe te voegen of meer water als de Alc % rond de 20 uitkomt.

Mvg Ray,

Beantwoorden
Deel:

Β©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?