Meldingen
Alles wissen

Voorbehandeling rietmelasse stookwinkel


Berichten: 65
Topic starter
(@kena1979)
Trusted Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Hallo allen, ik ben naast het experimenteren ook begonnen met traditionele rumexperimenten. Ik heb rietsuikermelasse besteld bij stookwinkel, maar ik vroeg me enkele zaken af:

  • Wat is het SG?
  • Wat is de PH?

Verder ben ik voorstander van een 100% melasse rum;

  • Is een voorbehandeling/verwarming van de melasse noodzakelijk om sediment in de ketel tegen te gaan en optimale smaken te bekomen? Bij mijn eerste tests zit ik met een vrij storende bijsmaak van het distillaat (aan 70%)
  • Welke gisten & voedingsstoffen vallen aan te raden om tot een ietwat fruitig resultaat te komen na 2 keer stoken met de T500 met alembic dome & copper condensor?
  • Is een lange gisting noodzakelijk bij full molasses wash?
  • Dienen zowel strip als spirit run traag gestookt te worden, of is dat enkel van belang bij de spirit run?

Alvast dank!

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
1 reactie
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Als ik me goed herinner was de S.G. waarde van de onverdunde melasse iets van 1.400, p.H. weet ik niet en is ook afhankelijk van de hardheid van het water waarmee je mengt, na het mengen vind ik zinvoller om te meten.

 

Voorbehandelen als het wassen van de rum kun je doen, het maakt de rum wat lichter en je krijgt in je ketel (waarin je de rum wast) een duidelijke laag op de bodem. Storende bijsmaak is erg breed qua omschrijving, daar zul je wat duidelijker in moeten zijn.

 

Traag of beheerst is net wat anders, ikzelf jaag niet door bij een eerste overhaal. 

 

Misschien haal je hier nog wat informatie uit.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?