Meldingen
Alles wissen

Mais gebruik


Berichten: 31
Topic starter
(@rdirk)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Heb de diverse artikelen over mais gelezen maar het is me nog niet helemaal duidelijk Als ik whiskymout kombineer met mais kan ik het dan allemaal schroten en vervolgens op de “Robbert” manier maischen ( zoals in de filmpjes) Is het op 5 kg mout voldoende om 2,5 kg mais toe te voegen : wil de whiskey basis licht opzoeken Als laatste vraag ; hoeveel houtsnippers voeg ik toe Deed tot nu toe 20 gram per liter maar de whiskey wordt dan best donker Vast dankend voor hulp en met vriendelijke groet Rob 

Beantwoorden
12 reacties
8 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10022

@rdirk je kunt verschillende manieren werken. Je kunt met verhouding van10% diastatisch mout op mais in principe gewoon maischen. 

Dus 1 kilo mout 9 kilo mais.  Beter is wat meer mout omdat mais eerst zal verstijfsellen 20 a,25% dat werkt makkelijker.

Je kunt ook eerst even de mais voorkoken en dan afkoelen en dan bij 65 graden de mout toevoegen. 

Je kunt ook het mais even mouten .

 

Beantwoorden
(@harryd1969)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 352

@robbert hallo robert

 

ik wil ook wat meer met mais gaan doen, ook omdat ik makkelijk hier aan voorraad kan komen, mais eerst breken en dan hoe lang koken alvorens het mee te maischen ?

 

harry

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10022

@harryd1969 als je vers mais hebt is  het wat harder dan als wat ouder is . Kippen mais is mindere kwaliteit en gebruik ik niet .

Wanneer je mais eerst walst of schroot kook je het tot simpel gezegd net het verstijfsellen moment voorbij is dus dat het op behangplaksel lijkt  ( starch. ) Dan afkoelen tot rond 65 graden en mout doorroeren.

Wat ik zelf het meest prefereer is het maïs even laten kiemen dan drogen daarna schroten en dat gewoon meteen met mout aan het tot 55 graden opgewarmde water toevoegen. Dan heb je meer omzetting en niet het dikke verstijfsellen 

Beantwoorden
(@harryd1969)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 352

@robbert Dank robert!

Nog een vraagje, ik zit te denken een mashing ketel te kopen, een 150 of 200 liter, met daarin een agitator, is dat voldoende om zo de granen te verwerken of moet het toch een volledige ketel zijn zoals ik nu een kleine heb voor het bier maken?

Daarna een vergistingsvat in en dan zo de ketel in, heb straks ketel waarbij ik ook met graan erin kan stoken 

Harry

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10022

@harryd1969 het is zelfs te adviseren om te kiezen voor een gewone ketel met een roerwerk wanneer je 120 of meer liters beslag wil maken .

Van 2 tot 100 liter is een grote pan met grote pollepel en kook thermometer afdoende. Efficiënter , Goed koper en ook betrouwbaarder dan die gadget ketels met veel elektronica , blue tooth enzo.

Als je een zwaarder beslag voor Bourbon of whiskey hebt zijn die brouwketels voor bier toch niet echt optimaal.

 

Beantwoorden
(@harryd1969)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 352

@robbert ok! Goed om te horen, kijk nu naar een 200 liter dubbelwandige ketel, met roerwerk en verwarming, wil die dan voor de granen gaan gebruiken. Roerwerk is traploos instelbaar en er zit een computertje op voor temperatuurcontrole en tijd controle, zodat je 30 min 55 graden kunt doen, 60 min 70 graden etc. En uiteraard ook handmatig instelbaar.

Beantwoorden
(@harryd1969)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 352

@robbert bedoeling is dat dit m gaat worden. 

harry

 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10022

@harryd1969 klinkt goed.

Beantwoorden
Berichten: 31
Topic starter
(@rdirk)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Opzoeken= opzoeten

Beantwoorden
Berichten: 31
Topic starter
(@rdirk)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

En de hoeveelheid hout per liter?

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10022

@rdirk hoeveelheid hout is moeilijk te zeggen .  Wat voor hout , oud hout , nieuw hout , vooraf gewaterd hout ?  

Je moet toch op kleur, geur en smaak zelf gaan kijken hoeveel en wanneer het er uit moet. 

Er zijn zakjes waar iets staat aangegeven betreft hoeveelheid. 

Beantwoorden
Berichten: 31
Topic starter
(@rdirk)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dank voor uw moeite Robbert Hier kan ik weer verder mee

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?