Heb de diverse artikelen over mais gelezen maar het is me nog niet helemaal duidelijk Als ik whiskymout kombineer met mais kan ik het dan allemaal schroten en vervolgens op de “Robbert” manier maischen ( zoals in de filmpjes) Is het op 5 kg mout voldoende om 2,5 kg mais toe te voegen : wil de whiskey basis licht opzoeken Als laatste vraag ; hoeveel houtsnippers voeg ik toe Deed tot nu toe 20 gram per liter maar de whiskey wordt dan best donker Vast dankend voor hulp en met vriendelijke groet Rob
Opzoeken= opzoeten
En de hoeveelheid hout per liter?
Dank voor uw moeite Robbert Hier kan ik weer verder mee
Ik voeg mijn ervaringen met mais gemakshalve toe aan dit topic.
Ik heb nu 2x gewerkt met zelf gemoute (bordeaux) mais en 1x met gekookte (popcorn) mais, steeds viel de opbrengst uitgedrukt in sg nogal tegen: ik kom niet hoger dan 1030 a 1040. Om de opbrengst 'op te krikken' heb ik, tegen m'n principes, geïnverteerde suiker of maissiroop van Wang toegevoegd tot een sg van ca. 1070.
Voor de gemoute bordeaux mais heb ik het recept van Robbert voor Mountain Dew gebruikt met 3,5 kg maismout en 2,5 kg roggemout en het bijbehorende maischschema, inclusief koken aan het eind.
Voor de gekookte popcorn mais heb ik een vergelijkbaar recept aangehouden en hetzelfde maischschema.
Het maischen met de G30 geeft problemen met de pomp: na enige tijd vermindert het debiet drastisch en wordt er nauwelijks nog vloeistof rondgepompt. Ben voor de volgende keer van plan de pomp niet te gebruiken, maar het gewoon telkens met een stevige spatel door te roeren.
De popcorn mais was te hard om eerst grof te malen en dan te koken, ik heb 't eerst gekookt en daarna geschroot.
Het verwijderen van de kiemen na het eesten/drogen heb ik gedaan in de keukenmachine en daarna nog even wrijven in de hand.
Op dit moment heb ik opnieuw 4 kg bordeaux mais staan te kiemen, echter kiemt het dit keer in tegenstelling tot de vorige 2 keren nauwelijks. Het enige verschil is de temperatuur: de eerste keren heb ik gemout bij kamertemperatuur van ca. 21C ('s nachts wat minder), nu is de binnentemperatuur door de warmte van buiten opgelopen naar 25C. De geur is ook anders dan bij de eerdere pogingen: een weeïge lucht i.p.v. een grondlucht
Tips en suggesties ter verbetering zijn welkom!
Hierna volgen een paar foto's van het mouten van de bordeaux mais en de gekookte popcorn mais, en een foto van het mislukte moutproces (na 8 dagen)
Gekookt en gewalst popcorn mais
Mislukte maismout: links vertoont nog enige kiemvorming, rechts nauwelijks
hmmm ... er gaat iets niet goed met de foto's, en kan het bericht ook niet meer aanpassen