Meldingen
Alles wissen

Mais gebruik


Berichten: 33
Topic starter
(@rdirk)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Heb de diverse artikelen over mais gelezen maar het is me nog niet helemaal duidelijk Als ik whiskymout kombineer met mais kan ik het dan allemaal schroten en vervolgens op de “Robbert” manier maischen ( zoals in de filmpjes) Is het op 5 kg mout voldoende om 2,5 kg mais toe te voegen : wil de whiskey basis licht opzoeken Als laatste vraag ; hoeveel houtsnippers voeg ik toe Deed tot nu toe 20 gram per liter maar de whiskey wordt dan best donker Vast dankend voor hulp en met vriendelijke groet Rob 

Beantwoorden
21 reacties
12 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10480

@rdirk je kunt verschillende manieren werken. Je kunt met verhouding van10% diastatisch mout op mais in principe gewoon maischen. 

Dus 1 kilo mout 9 kilo mais.  Beter is wat meer mout omdat mais eerst zal verstijfsellen 20 a,25% dat werkt makkelijker.

Je kunt ook eerst even de mais voorkoken en dan afkoelen en dan bij 65 graden de mout toevoegen. 

Je kunt ook het mais even mouten .

 

Beantwoorden
(@harryd1969)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 385

@robbert hallo robert

 

ik wil ook wat meer met mais gaan doen, ook omdat ik makkelijk hier aan voorraad kan komen, mais eerst breken en dan hoe lang koken alvorens het mee te maischen ?

 

harry

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10480

@harryd1969 als je vers mais hebt is  het wat harder dan als wat ouder is . Kippen mais is mindere kwaliteit en gebruik ik niet .

Wanneer je mais eerst walst of schroot kook je het tot simpel gezegd net het verstijfsellen moment voorbij is dus dat het op behangplaksel lijkt  ( starch. ) Dan afkoelen tot rond 65 graden en mout doorroeren.

Wat ik zelf het meest prefereer is het maïs even laten kiemen dan drogen daarna schroten en dat gewoon meteen met mout aan het tot 55 graden opgewarmde water toevoegen. Dan heb je meer omzetting en niet het dikke verstijfsellen 

Beantwoorden
(@harryd1969)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 385

@robbert Dank robert!

Nog een vraagje, ik zit te denken een mashing ketel te kopen, een 150 of 200 liter, met daarin een agitator, is dat voldoende om zo de granen te verwerken of moet het toch een volledige ketel zijn zoals ik nu een kleine heb voor het bier maken?

Daarna een vergistingsvat in en dan zo de ketel in, heb straks ketel waarbij ik ook met graan erin kan stoken 

Harry

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10480

@harryd1969 het is zelfs te adviseren om te kiezen voor een gewone ketel met een roerwerk wanneer je 120 of meer liters beslag wil maken .

Van 2 tot 100 liter is een grote pan met grote pollepel en kook thermometer afdoende. Efficiënter , Goed koper en ook betrouwbaarder dan die gadget ketels met veel elektronica , blue tooth enzo.

Als je een zwaarder beslag voor Bourbon of whiskey hebt zijn die brouwketels voor bier toch niet echt optimaal.

 

Beantwoorden
(@harryd1969)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 385

@robbert ok! Goed om te horen, kijk nu naar een 200 liter dubbelwandige ketel, met roerwerk en verwarming, wil die dan voor de granen gaan gebruiken. Roerwerk is traploos instelbaar en er zit een computertje op voor temperatuurcontrole en tijd controle, zodat je 30 min 55 graden kunt doen, 60 min 70 graden etc. En uiteraard ook handmatig instelbaar.

Beantwoorden
(@harryd1969)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 385

@robbert bedoeling is dat dit m gaat worden. 

harry

 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10480

@harryd1969 klinkt goed.

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 603

@robbert als je het op deze manier doet moet je dan ook alle worteltjes verwijderen?

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 2047

@rinus55 dat zou ik wel doen, want die kunnen gaan rotten of muf gaan ruiken. Het zijn niet alleen de worteltjes maar vooral de sabeltjes die tijdens het mouten moeten ontstaan.

Beantwoorden
Skoelie
(@skoelie)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 72

De roots/wortels en de sprouts/kiemen geven volgens mij een bittere smaak aan je drank

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10480

@rinus55 als je ze droogt / eerst vallen de sabeltjes en worsteltjes eraf . Anders even op gaas zeef heen en weer schudden.

Als er enkele blijven zitten is niet een groot probleem tenzij het te vochtig is opgeslagen 

Beantwoorden
Berichten: 33
Topic starter
(@rdirk)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Opzoeken= opzoeten

Beantwoorden
Berichten: 33
Topic starter
(@rdirk)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

En de hoeveelheid hout per liter?

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10480

@rdirk hoeveelheid hout is moeilijk te zeggen .  Wat voor hout , oud hout , nieuw hout , vooraf gewaterd hout ?  

Je moet toch op kleur, geur en smaak zelf gaan kijken hoeveel en wanneer het er uit moet. 

Er zijn zakjes waar iets staat aangegeven betreft hoeveelheid. 

Beantwoorden
Berichten: 33
Topic starter
(@rdirk)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Dank voor uw moeite Robbert Hier kan ik weer verder mee

Beantwoorden
Skoelie
Berichten: 72
(@skoelie)
Trusted Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Ik voeg mijn ervaringen met mais gemakshalve toe aan dit topic.

Ik heb nu 2x gewerkt met zelf gemoute (bordeaux) mais en 1x met gekookte (popcorn) mais, steeds viel de opbrengst uitgedrukt in sg nogal tegen: ik kom niet hoger dan 1030 a 1040. Om de opbrengst 'op te krikken' heb ik, tegen m'n principes, geïnverteerde suiker of maissiroop van Wang toegevoegd tot een sg van ca. 1070.

Voor de gemoute bordeaux mais heb ik het recept van Robbert voor Mountain Dew gebruikt met 3,5 kg maismout en 2,5 kg roggemout en het bijbehorende maischschema, inclusief koken aan het eind.

Voor de gekookte popcorn mais heb ik een vergelijkbaar recept aangehouden en hetzelfde maischschema.

Het maischen met de G30 geeft problemen met de pomp: na enige tijd vermindert het debiet drastisch en wordt er nauwelijks nog vloeistof rondgepompt. Ben voor de volgende keer van plan de pomp niet te gebruiken, maar het gewoon telkens met een stevige spatel door te roeren.

De popcorn mais was te hard om eerst grof te malen en dan te koken, ik heb 't eerst gekookt en daarna geschroot.

Het verwijderen van de kiemen na het eesten/drogen heb ik gedaan in de keukenmachine en daarna nog even wrijven in de hand.

Op dit moment heb ik opnieuw 4 kg bordeaux mais staan te kiemen, echter kiemt het dit keer in tegenstelling tot de vorige 2 keren nauwelijks. Het enige verschil is de temperatuur: de eerste keren heb ik gemout bij kamertemperatuur van ca. 21C ('s nachts wat minder), nu is de binnentemperatuur door de warmte van buiten opgelopen naar 25C. De geur is ook anders dan bij de eerdere pogingen: een weeïge lucht i.p.v. een grondlucht

Tips en suggesties ter verbetering zijn welkom!

Hierna volgen een paar foto's van het mouten van de bordeaux mais en de gekookte popcorn mais, en een foto van het mislukte moutproces (na 8 dagen)

 

 

 

 

1722611307-IMG_5937.jpg
Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10480

@skoelie het spoelen doe je met water 10 - 15 gr .  Het kiemen tussen 15 en 21 graden.   Niet te warm. . Vooraf op nieuw op water zetten altijd eerst spoelen. 

Gebruik ook graan / maïs wat niet een jaar in Pakhuis heeft gelegen! En geen kippen mais . 

Beantwoorden
Skoelie
Berichten: 72
(@skoelie)
Trusted Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

 

Gekookt en gewalst popcorn mais

 

 

Mislukte maismout: links vertoont nog enige kiemvorming, rechts nauwelijks

 

1722611500-IMG_6516.jpg
Beantwoorden
Skoelie
Berichten: 72
(@skoelie)
Trusted Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

hmmm ... er gaat iets niet goed met de foto's, en kan het bericht ook niet meer aanpassen

Beantwoorden
1 Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 2047

@skoelie als ik aan mais denk kom gelijk Mountain Dew naar boven wat een bijzonder pittig drankje is dat.

https://stookforum.nl/forums/recept/mountain-dew/#post-92257

Jouw mais ziet er goed uit dat was bij mij niet altijd het geval vandaar de popcorn mais uit de supermarkt.

Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?