Na 2 fruitstoken en 2 ginstoken zou ik wat willen gaan verfijnen.
Mijn eerste fruitstook was 25l appelsap en het resultaat na 3 keer stoken is een teleurstelling (erg scherp en ik vrees dat er na een 4de keer geen appel meer te herkennen is want dat zit er nu al niet meer in). Mijn 2de stook met 25l peren is véél beter maar nog een beetje wrang van smaak (de geur is wel echt peer).
Mijn gin op basis van een suikercash is wel zeer goed (eerst zo stoken en dan een 2de stook met de kruiden in de gin basket van still spirits). Ook buiten-staanders vinden hem lekker.
Ik stook met een copperdome en de 2 eerste keren met een T500 eronder en daarna een grainfather. Bij de appels was ik zeker te ongeduldig (zowel wat betreft vergisting, klaren/overhevelen als bij het stoken ...) en bij de peren had ik het gevoel dat ik lang genoeg had vergist maar dat het distilleren te snel ging. Vanaf de gin werk ik met een grainfather en ik heb het gevoel dat dat beter gaat omdat ik meer controle heb (ondanks de vermogensregelaar op de T500).
Ligt de kwaliteit aan mij(n geduld) of aan de grondstof? Maak je met een suikerwash sowieso minder kans op slechte smaak?
Waarschijnlijk was ik beter begonnen met de gin maar daarvoor is het nu te laat. Als volgende stap in het leerproces zou ik nu ofwel eenzelfde 25l appel en peren stoken ofwel 2 keer 25l appel stoken met en zonder toevoeging van ongeveer 1kg trimoline. Waar leer ik volgens jullie het meeste uit? Mijn doel is tegen volgende herfst vers geplukt fruit te vergisten en te stoken.
Ik stook alleen fruit,ik stook omdat ik vaak grote hoeveelheden heb maar een keer.om je drank vd.scherpe smaak af te krijgen zet je hem s’nachts buiten in de kou en overdag bij de cv.wel af en toe de dop los draaien.ik stook niet met zo’n moderne ketel ik stook op de manier van 100-200 jr terug. doe dat een paar weken en resultaat is dan beter.
misschien is het een idee om wat tijd te nemen en de appelwijn b.v. in 2 delen van 12,5 l te stoken of misschien in 3 delen .
voordeel van een simpele appel of peren distillaat is dat daarin in verschillende stadia ook verschillen in smaak snel naar boven komen .
Daarbij is dan het maken van plaats van scheidingen goed te onderzoeken .
Meeste problemen is toch vaak bij te haastig distileren en te veel facetten tegelijk proberen te beheersen.
Ik weet niet wat jou grondstoffen waren en dus ook niet van welke kwaliteit .
De gebruikte grondstoffen kunnen ook met een suikerwash verschil maken in kwaliteit maar ook daar kunnen plaats van scheidingen invloed op resultaat hebben . suiker water en gist maakt niet alleen water en alcohol maar er zijn ook nog diverse afvalstoffen van gist , gistvoeding en ook suiker bevat nog diverse kleine vervuilingen die invloed op resultaat hebben
Er is dus altijd voorloop en naloop .
snelheid van overhalen , temperatuur kunnen ook veel invloed hebben .
Elke ketel type heeft eigen karakter daarom is ook altijd even gewoon te raken met manieren van beheersen van temperatuur e.d.
De appelen en peren waren van vers sap. De suiker kwam van de Aldi. Geen slecht idee dezelfde stookwijn in 2 keer te stoken.
@ ChrisV: Ik denk dat ik (op lange termijn) inderdaad voor het pure ga blijven gaan maar ik vroeg me af of de suikersmaak (die er bij na de 1ste stook van de suikerwash zeker nog in zat) niet ook wat kan verzachten en dus een toegevoegde waarde zou kunnen geven.
Als ik van appel , peren , druiven of eigenlijk voor al het fruit dat ik vergist gebruik ik zelf minimaal suiker . Ik heb dan wel minder alcohol maar meer aroma .
Suiker van Aldi of AH maakt weinig verschil in kwaliteit . Wat voor suiker je ook gebruikt of vergist je hebt altijd voorloop en naloop dus een deeltje vuile alcohol dat niet geschikt is voor gebruik .
Reden is dat bij ELKE vergisting de gistcellen bijproducten produceren anders dan ethyl .
van die bijproducten bind zich een klein
deel aan de ethyl .
je raakt niet 100% kwijt maar wel een groot deel daarvan in voorloop en naloop .
Daarom is scheiden belangrijk .
Ja soms kun je een stookwijn beter in delen verstoken .
Het is misschien een uurtje meer werk maar je hebt in geval er iets toch niet helemaal naar wens gaat toch een deel dat wel goed is En minder dat opnieuw hoeft . dus uiteindelijk haal je uurtje van wisselen weer in .