Ja dat is ook de theorie van Jan maar is niet zo. Althans die komen niet vrij in die 90 tot 120 minuten dat ik de Grainfather op 65 graden heb gehouden.
Ja dat is ook de theorie van Jan maar is niet zo. Althans die komen niet vrij in die 90 tot 120 minuten dat ik de Grainfather op 65 graden heb gehouden. Althans niet met de gerst (duivenvoer) die ik heb gekocht.
Als ik alles zo bekijk ga ik eerst maar een sg meter en goede gist aanschaffen, een grainfather vindt ik nu nog iets te prijzig en wat de jodiumtest betreft moet ik eerst maar eens uitzoeken wat dat inhoud want dat zegt me nog niets
een grainfather vindt ik nu nog iets te prijzig
Ik ook maar komt nog wel daar groei je vanzelf naar toe hahaha. Ga moeder de vrouw maar vast voorbereiden.
Heb je niet uitgemaisht op 73-75 graden? Dat is de optimale temperatuur voor de werking van alfa amylase.
Is het duivenvoer niet behandeld?
Een jodiumtest laat snel zien of er nog zetmeel in je mash zit. Verkleurt dit dan is er nog zetmeel aanwezig, blijft verkleuring achterwege dan is alle zetmeel omgezet in suiker(s).
Dit wist ik nog niet,zoals zo veel als beginnende stoker, maar dat ga ik zeker uit proberen
Volgens de boeken mag ik niet hoger gaan dan 70 graden en is de ideale temp 66 / 67 graden, dus dat heb ik aangehouden. De kreet over het duivenvoer is mij niet geheel duidelijk.
Volgens de boeken mag ik niet hoger gaan dan 70 graden en is de ideale temp 66 / 67 graden, dus dat heb ik aangehouden. De kreet over het duivenvoer is mij niet geheel duidelijk.
Ben nu met de T500 water aan distilleren en in de Grainfather stook ik nu voor de 5e keer de kirsch en dan ga ik ook aan de wodka beginnen. Die gooi ik wel door de t500 en niet in de Grainfather met alambiek. Kijken hoe vaak ik deze kan stoken en dan uiteraard ook weer naar 45 tot 50 procent brengen met gedistilleerd water uit de t500. Dan heb ik er toch echt alles aan gedaan voor de beste borrel.
@Timoschenko, de vraag over het uitmaischen en duivenvoer was bedoeld voor Lummel 😉
Het lijkt er op dat deze gerst onbehandeld is dus blijft het vreemd dat er geen zetmeel omgezet is in suikers. Ik ga er overigens van uit dat je de gerst ook geschroot hebt.
Ik gebruik ook nooit een jodium test overigens. Maar bij aardappel zou ik het toch zeker overwegen.
Hoi Munckerik, ja is geschroot. Het was overigens 4,5 kilo gemout gerst en 2,5 kilo gerst. Kon ik terug lezen op het forum hahahah. Bijzonder dat de gistton wel eerder ging gisten met de gerst dan gewoon met de mout. Het blijft een interessante hobby waar je alle energie in kwijt kan.
Zeker weten, een interessante en leuke hobby. En het is ook steeds maar afwachten of je de beoogde resultaten haalt.
Kunnen jullie mij globaal zeggen hoeveel wodka ik bij een eeste stook kan verwachten,aangezien ik nu 2 liter had met maar 12 % alcohol en bij de tweede uiteindelijk 300 ml van 43 %