Meldingen
Alles wissen

fermenteerprobleem bij wodka maken

Pagina 3 / 3

Berichten: 6780
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Hoi Timoschenko,

Dat kun je alleen zeggen als je weet hoeveel alcohol er in je stookwijn zit. Heb je ook een Vinometer? Dan kun je zien hoeveel alcohol er in je stookwijn zit voor je gaat stoken.

Bijvoorbeeld je hebt 10% alcohol in je stookwijn. Dan zit in je gevulde 10 liter ketel 1 liter pure alcohol, of 2 liter van 50% enz.. Met voorloop er af zou je dan naar schatting zo'n 1,5 tot 2 liter van dik 40% over kunnen houden.

Als je eindresultaat 12% is dan heb je ook heel lang doorgestookt terwijl er gewoon water uit de koeler kwam inplaats van alcohol. Doorgaans stop je met stoken als de alcohol die uit de ketel komt niet lekker meer is, dan begint de naloop. Meetal is dan wat uit koeler drupt dan rond de 25% (mijn eigen ervaring) Die wil je niet in je drank omdat de smaken meestal niet lekker zin. Bij Whisky wordt er nog wel eens voor gekozen delen van de naloop wel te gebruiken omdat daar specifieke smaken in zitten die je dan wel wilt hebben. Maar jij wilt wodka, een zuiver product dus dat is voor jou niet van toepassing.

Zorg dat je zowel je suikergehalte voor het vergisten kunt meten, en dat je de stookwijn kunt meten. Als je vinometer nu aangeeft dat er vrijwel geen alcohol inzit dan heeft het ook geen zin om uren te stoken voor een extreem lage opbrengst. 

Met de dobber meten in de stookwijn heeft geen zin, deed je ook niet, maar veel mensen maken daar een fout 🙂

 

Beantwoorden
Berichten: 18
Topic starter
(@timoschenko)
Active Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Even voor de duidelijkheid,ik wil een hydrometer met 3 schalen kopen zodat ik dichtheid-suikergehalte en potentieel alcoholgehalte kan meten,Nu stel je dat een dobber meten niet zinnig is terwijl ik dat wel van plan was,ik las dat een vino meter alleen werkt  als er geen suiker meer in de stookwijn zit.Mijn vraag: moet ik nu beide meters kopen of is de dompel meter voldoende?

 

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Een alcoholdobber is alleen bruikbaar in je distillaat. Niet in je stookwijn. Als er restsuikers in zitten, en die zijn er vrijwel altijd, dan kan je dobber niet ver genoeg zinken en kun je de alcohol niet meten.

Een 3 schalen dobber om je suikergehalte te meten is prima voor dat doel.

Die gebruik je dus voordat je gaat vergisten. Op de 3 schalendobber kun je zien hoeveel suiker er in zit en wat je potentiele toekomstige alcoholgehalte zou kunnen worden.

Na het vergisten ga je meten met de vinometer. Dan weet je hoeveel alcohol er in je vergiste stookwijn zit. Na het stoken kun je het resultaat meten met je acohol dobber of de 3 schalendobber als de schaal van 0 tot 100 op die meter aanwezig is.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Lummel, er schiet mij ineens iets te binnen. Wanneer je het zetmeel van ongemout gerst om wilt laten zetten tot suiker(s) moet je het eerst koken. Bij het koken worden de celwanden afgebroken. Pas dan kunnen de enzymen van je mout bij het zetmeel.

 

En niet meer dan 20% van je stort mag ongemout graan zijn.

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Klinkt hartstikke logisch want 90 minuten op 65 graden liet de geschrote korrels ongemoeid, zo leek het. Maar dan nog, 20% procent van 4 kilo gemoute gerst is 800 gram. Nauwelijks de tijd en moeite waard. Maar ik kan het wel proberen want heb nog 4 tot 5 kilo gemout gerst staan. Of zal ik 2,5 kilo koken en proberen dat zou volgens Jan moeten kunnen? 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Heb je nog veel mout? dan zou je beide opties kunnen proberen. 2,5 Kilo op 4 kilo mout is behoorlijk wat natuurlijk maar het zou best kunnen werken. Ik heb nog nooit ongemout graan toegevoegd. 

Ben wel heel benieuwd naar het resultaat.

 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Zonder koken werkte het in ieder geval niet. En ik heb nog slechts 4,5 kilo van de 25 kg dus kan helaas geen vergelijkend warenonderzoek meer doen, dan wordt het gissen. Probeer het wel maar zal wel volgend jaar worden want ga ook appels proberen, ook leuk. 

Beantwoorden
Pagina 3 / 3
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?