Update 30-05-2018
Ik heb het originele bericht dat hier stond verwijderd omdat dat een kopie was van een wikipedia artikel. Inmiddels is er een hoop meer kennis opgedaan op het forum en kunnen we echt van elkaar leren. Dit topic heb ik ook verhuisd van recepten naar stooktips.
In dit topic kun je alle ervaringen lezen van iedereen die echte rietsuikermelasse heeft gebruikt om echte rum te maken. Leer dus van de fouten die anderen gemaakt hebben en gebruik de positieve ervaringen bij je zelf samen te stellen recept.
Een basis rum recept vind je hier: Klikkerdeklik
Gebruik het basisrecept en alle informatie in dit grote topic samen en je maakt je eigen unieke recept.
Veel plezier!
Jan (dus niet Piet die bij dit bericht staat;) )
Heb je toevallig ook een goedkoop adresje voor melasse?
Het goedkoopste adres, hier heb ik zelf 3 x 5 ltr. gekocht, waardoor het nog goedkoper is..
Wordt o.a. ook als bijvoeding voor paarden gebruikt.
De kwaliteit is echt uitstekend
https://www.equusvitalis.de/koenigshofer/melasse?gclid=CP2jo7zWhMwCFUEaGwod5MsPxg
Aangepast door admin, bovenstaande link is GEEN rietsuikermelasse maar een Restant van de BIETSUIKER productie. Echte rietsuikermelasse voor rum kopen we gezamelijk in bij Pino de Stoker, klik hier om in te schrijven op een bepaalde hoeveelheid: http://www.stookforum.nl/thread/rietsuiker-melasse-behoefte/
Echte Rum maak je met ECHTE rietsuiker melasse.
En de melasse, hoelang is zoiets houdbaar? Ik heb zelf even gekeken maar kon zo snel niks vinden.
Aangezien je al vrij lang een T500 hebt vraag ik me af of je hier ook rum mee hebt gestookt? En zoja, of deze ook lekker was.
Naar mijn weten een paar jaar zolang je hem niet geopend hebt.
Met een T500 neem je de smaak niet mee, daarom heb ik in dit geval bij een goede kennis met een alambik van 30 ltr. deze stookwijn van 2 x 5 ltr. melasse met water en gist, gedistilleerd en hebben we de kosten en het einddistillaat samen gedeeld.
Op dit moment staat mijn gedeelte thuis te lageren op geroosterd eikenhout.
De verkrijgbaarheid van melasse is geen probleem.
ga naar het eerste beste loonbedrijf in de buurt en haal daar je melasse, dit hebben ze vaak in hele grote tonnen waar je dan voor enkele euro's wat af kan tappen. Ik onlangs 60 liter gehaald voor 10 euro.
Klopt, deze melasse is een suikerhoudend bijproduct van bietsuikerfebricage. Deze wordt weer gebruikt als bijvoeder voor vee. Deze melasse kan prima gebruikt worden om alcohol van te stoken. Maar, echte rum wordt uitsluitend gestookt van rietsuikermelasse. De Bietsuikermelasse geeft geen rum-oils af en geeft enkel een neutrale alcohol die wel gebruikt wordt om graanalcohol te vervangen in bijvoorbeeld goedkope jonge jenever.
Wil je een authentieke rum stoken dan heb je rietsuikermelasse nodig. Zonder rietsuikermelasse geen rum-oils
oke duidelijk en jammer, ik dacht een goedkope oplossing maar helaas
Ik heb het er even bijgezocht in mijn leesvoer van het slijtersvakdiploma... (ik zou het uit mijn hoofd horen te weten maar dat is niet zo)
Rum dient uitsluitend te bestaan uit rietsuikermelasse, behalve in Duitsland. Daar mag het rum heten als er slechts 5% rietsuikermelasse bevat en de rest van de melasse afkomstig is van overige landbouwproducten. Er moet dan wel op het etiket worden vermeld dat het een verschnitt product bevat. Stroh 38 en Stroh 80 uit Oostenrijk voldoet ook niet aan de officiële rum eissen en heet daarom op de fles ook geen rum maar gedistilleerde drank of een Inländer Rum, dat mag dan weer wel.
Dit is een handleiding die je uitlegt hoe je thuis rum moet maken. Het duurt ongeveer 4-10 dagen om het te maken. Deze handleiding bevat instructies voor het maken van rum, een link voor het maken van een kolom distilleertoestel voor jezelf, en een link voor het verdunnen van het uiteindelijke product. Rum wordt al sinds de zeventiende eeuw geproduceerd in de Caraïben, waar het grootste deel van de rumproductie nog steeds plaatsvindt. Het werd traditioneel gemaakt van rietsuikersap, maar nu wordt het gewoonlijk gemaakt van melasse of bruine suiker.
Opbrengst: Ongeveer 2-3 L rum
De meningen zijn verdeeld, ook in mijn leerstof staan dingen waar ik zo mijn twijfels over heb hoor. Maar Wikipedia kan iedereen aan meeschrijven, net als dit forum trouwens. Dus wat er op Wikipedia staat hoeft niet klakkeloos voor waar aangenomen te worden. Ik heb enkel geciteerd uit de wettelijke eisen in mijn lesstof die je moet kennen op het examen.
Hier in Duitsland "suckerrohr melasse", oftewel suikerriet melasse.
10 kg Euro 27,90
Weet hier iemand ook de verhouding? Van water, melasse, etc
Ingrediënten
- 2,5 kg melasse
- 2,5 kg geraffineerde suiker
- 20 l gedestilleerd water
- 42,5 g gehydrateerde gist
- Aanvullend gedestilleerd water om de uiteindelijke oplossing te verdunnen
Welke gist word hier best voor gebruikt?
Dus met een ton van 10L suikerriet melasse kan je kan je +- 100L wash maken?