Meldingen
Alles wissen

Rum van melasse stoken

Pagina 85 / 85

Nathan2020
Berichten: 41
Registered
(@nathan2020)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 2 jaren geleden

Hey jongens wat is volgens jullie nu de beste Gist voor melasse?

Beantwoorden
8 Reacties
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Nobel Lid
Berichten: 1413

@nathan2020 ik kweek mijn rum gist altijd op van een stengel suikerriet.

Beantwoorden
Nathan2020
Registered
(@nathan2020)
Deelgenomen: 2 jaren geleden

Nieuw Lid
Berichten: 41

@rumo bedankt voor je antwoord 

Maar ik weet niet hoe ik daar moet aan beginnen. 

Heb je misschien een stappenplan?

ik gebruik steeds rum gist van still spirits  maar zelden volledige vergisting gehaald 😔

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Nobel Lid
Berichten: 1413

@nathan2020, er staat veel over gist kweken geschreven op het forum bijv. 

https://stookforum.nl/forums/gist-vragen/gist-zelf-maken/

Maar mijn doel is niet om een gist te kweken die volledig uit gist tot onder een SG van 1000, maar om een bijpassende gist te krijgen die zich thuis voelt in zijn omgeving. Want ik hoop dan dat dit de smaak ten goede komt.

Beantwoorden
Nathan2020
Registered
(@nathan2020)
Deelgenomen: 2 jaren geleden

Nieuw Lid
Berichten: 41

@rumo alvast bedankt voor de vele tips 

maar  tot welke SG gaat jou gist dan door ? 

en welke manier gebruik jij om je eigen gist te kweken die van Robbert hieronder of die van Robbert in de link v https://stookforum.nl/forums/gist-vragen/gist-zelf-maken/

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Nobel Lid
Berichten: 1413

@nathan2020 De SG meten in melasse is wat lastig want het is nogal een dikke drap. Ik let daar dus niet zoveel op. Als mijn recept uit gegist is stook ik het. Het meten van je SG is een hulpmiddel en geen doel.

Hoe ik mijn gist kweek staat beschreven in het topic "gist zelf maken".

Beantwoorden
Nathan2020
Registered
(@nathan2020)
Deelgenomen: 2 jaren geleden

Nieuw Lid
Berichten: 41

@rumo ok bedankt heb ik al gevonden top 

 

Beantwoorden
Pikketanus
Registered
(@pikketanus)
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Respectabel Lid
Berichten: 740

@nathan2020 als je denkt dat het klaar is of ver klaar is kun je wel SG weger er in gooien en SG noteren, 3 dagen later nog eens en als het SG dezelfde is gebleven is het klaar om te stoken. Eventueel aansteker er boven of vlam aanblijft of uitgaat is ook extra zekerheid. Maar als SG 3 dagen niet meer zakt (en pH en temperatuur goedzitten) is het vaak wel klaar 👍

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Illuster Lid
Berichten: 8568

@nathan2020 een gist kweken op het product dat je gaat vergisten geeft een gist wat makkelijker en probleemloos werkt en ook lang doorgaat. Daarbij komt dat het ook makkelijkere ook andere suiker ketens omzet . 

Er zijn verschillende manieren om een gist te kweken . Je kunt wat suikerriet stengels kneuzen en samen met wat accasia schors , pruim en eventueel wat ananasschil wat vochtig maken en in bijvoorbeeld een zipzak sluiten of in een pot die met een rubber handschoen afsluit  . En daarna op warme plaats leggen.  Na een korte tijd bolt de zak of handschoen op . Daarna doe je het met melasse en wat water in een schaal .je ziet op gegeven ogenblik allemaal belletjes in het vocht .

Je kunt dat vocht dan op mout of meel zetten  . En op opkweken.

. Je kunt ook met wat suikerstengels en mout beginnen. 

Of met wat rietstengels en karnemelk . 

 

Beantwoorden
Stumphole
Berichten: 48
Registered
(@stumphole)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 2 jaren geleden

Filteren of (her) stoken

Na deze hobby een tijdje te hebben verwaarloosd, heb ik afgelopen week weer eens een rumstookje geprobeerd. Waar ik vroeger altijd een helder resultaat had, kreeg ik nu wat kleur……..?   Ook de aanslag in m’n koperen condensor roept vragen op.

Laat ik eens beginnen met wat ik nu heb geprobeerd;

De stookwijn: 3 kilo rietsuiker opgelost en met 2 uitgeknepen citroenen langzaam opgewarmd. Daarna een half uurtje tegen de kook aangehouden. De 3,5 liter melasse direct in de emmer en met kokend water aangevuld tot zo’n 9 liter. Samengevoegd en een nachtje rustig af laten koelen. Daarna aangevuld met kraanwater tot 26 liter en 1 theelepel gistvoeding toegevoegd. Start temp op 23°C / Start SG op 1092 / Ph op +/- 5 (moeilijk te zien met die kleuren stripjes). Rum Turbo uitgestrooid en een uur later doorgeroerd en emmer gesloten. Vergist op kamertemperatuur. Na 7 weken uitgegist met eind SG van 1010. Opbrengst 24 liter aangevuld met 1 liter oude naloop van 28%.

De stook opzet: T500 met koperen condensor maar zonder helm (Dome) en met een vermogensregelaar. Voor elke stook gaat de condensor een nachtje in een aan één kant afgesloten rioolbuis gevuld met schoonmaakazijn. Na krachtig naspoelen met kraanwater, haal ik er voor de zekerheid nog een lange witte veter (met wat knopen) doorheen. Ook nu weer spik en span.

Het stoken:  I.p.v. strip en spritrun, een super langzame fijnstook met scheiding tussen Opstart, Voorloop, Middenloop en Naloop. (Dus geprobeerd in 1 keer over te halen).

Wat direct opviel was dat de uitloop niet kristal helder was. Wellicht tegen beter weten in gewoon door gegaan. Daarnaast viel de opbrengst wat tegen. Eigenlijk niet te vergelijken; Vroeger had ik 8 flesjes na strip en spirit. Nu kwam ik niet verder dan iets meer dan 6. Maar waar ik toch wel een beetje van ben geschrokken was hoe de condensor er na afkoelen uitzag. (zie foto)

[url= https://i.postimg.cc/dDgVRP4G/Stookforum.jp g" target="_blank">https://i.postimg.cc/dDgVRP4G/Stookforum.jp g"/> [/img][/url]

1640622644-Stookforum.jpg
Beantwoorden
5 Reacties
Stumphole
Registered
(@stumphole)
Deelgenomen: 2 jaren geleden

Nieuw Lid
Berichten: 48

Iemand een idee wat er aan de hand is? Wat is dit voor vreemde zilverkleurige aanslag? Kan ik het resultaat nog gebruiken? Drinkbaar maken door filteren, blenden en verdunnen? Of verdunnen en opnieuw een fijnstook doen? Of gewoon direct het riool in?

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Illuster Lid
Berichten: 8568

@stumphole 7 weken gisten met een eind van 1010 is niet echt een goede vergistingen . 

Wanneer iets lang staat kan het product verzuren.  

Wanneer je een ketel met koper hebt zou het kunnen dat het te zure destilaat een oxide geeft en daardoor kun je een verkleuring in destillaat krijgen . 

Ook kan door een niet "opgebruikte" gist voeding of te veel aan gistvoeding een zweem ontstaan .

Zo te zien aan foto's heb je te hoog zuur in destilaat gehad . 

Beantwoorden
Pulle
Registered
(@pulle)
Deelgenomen: 10 maanden geleden

Zeer Actief Lid
Berichten: 255

@robbert  ik lees niks over ph waarde in zijn verhaal. 

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Illuster Lid
Berichten: 8568

@pulle inderdaad . Maar zo te zien lijkt het er op dat er toch iets met ph niet in orde was.

Beantwoorden
Alchemist
Registered
(@alchemist)
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Beroemd Lid
Berichten: 2567

@robbert misschien dat Pulle wilt weten waarom, iets met melasse gevoeliger voor p.H. daling, dat meer dan 4 weken eigenlijk alleen bedoelt is voor geuze bieren en aanverwanten, zuurinvloed op koper tijdens destilleren, wat een spritrun precies is (mist alleen een letter maar wilde nog eentje toevoegen).

Beantwoorden
Nathan2020
Berichten: 41
Registered
(@nathan2020)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 2 jaren geleden

vraag 

 
Als ik met mijn refractometer appelsap meet en met mijn sg dobber ook is het net resultaat  hetzelfde 
 
 
nu daar net, heb ik mijn mellase gemeten met refractometer 1040 en met de dobber 1020 welke is nu juist ?
Beantwoorden
Dirtbag
Berichten: 69
Registered
(@dirtbag)
Actief Lid
Deelgenomen: 2 jaren geleden

Zo, vandaag de 10 liter melasse verdunt.

1,5 kg ruwe rietsuiker aan de kook gebracht in 5 liter water
10 kg melasse (hele can)
10 liter "dunder" Backset van vorige run, 11 maanden steriel in een jerrycan bewaard en de laatste maand dop er losjes op.

Afgevuld naar 50 liter

Wachten tot temperatuur veilig is.

Aanvangs sg ga ik zo meten.

 

2 zakjes prestige turborum

 

Gaat uiteindelijk door de T500 aan een vermogensregelaar met koperkop en condensor.

 

db

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Dirtbag
Registered
(@dirtbag)
Deelgenomen: 2 jaren geleden

Actief Lid
Berichten: 69

Aanvangsgraviteit is 1088 op 30 celcius. Laten we het 1090 noemen op 20 celcius zo'n beetje, moet een eitje zijn voor deze gist.

 

db

Beantwoorden
Pagina 85 / 85
Deel:

©2022 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?