Meldingen
Alles wissen

Stap voor stap recept


Hilly
Berichten: 152
Topic starter
(@hilly)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ondertussen heb ik de beginnersgids en het volkomen stookboek gelezen maar heb meer vragen dan daarvoor.
Ik kan niet alle antwoorden vinden op dit forum terwijl ze vast ergens staan. 
Is er hier een stappenplan/recept te vinden voor het maken en stoken van een sugarwash?
het liefst zo uitgebreid mogelijk, ik zit met vragen over de wash, of deze wel of niet met zuurstof in aanraking mag komen ivm kijken, proeven, meten etc. Hoe te hevelen, moet je afschuimen, zitten er restanten op de bodem die niet mee mogen.
Moet de wash geschud worden zoals ik net in een youtube filmpje (stoken in beeld) zie?
Als iemand hier een goed stappenplan weet te vinden op het forum hoor ik het graag.

Beantwoorden
13 reacties
11 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@hilly

STOOKWIJN SUIKER .

2 kilo suiker los je op in 1 liter water van 80 gr waarin 5 gr citroen zuur is opgelost .

Hou dit 40 min op deze temperatuur .

Hierna voeg je 8 liter koud water toe .

Bij 21 gr

30 gr van de gist .

3 -5 gram diamoniumfosfaat 

Afsluiten in vat met een ontluchter of waterslotje.

Gem gist temp aanhouden van 21-23

Na 21 dagen is dit uitgegist en kun je het overhevelen in stookketel met achterlaten van het laagje bezonken dode gistcellen .

 

(Zo kun je ook door rekenen en 5,5 kilo suiker op oplossen in warm water en dat aanvullen tot 25 liter )

Beantwoorden
Hilly
(@hilly)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 152

@robbert Ik heb nu een vat staan met turbo yeast, ik ga jou recept zeker proberen omdat ik wil kijken hoe het gaat met bakkersgist. dank voor je uitleg.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@hilly voordeel van een gist als bakkersgist het kan in principe niet foutgaan .

Beantwoorden
Kees22
(@kees22)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1266

@robbert Ik wil niemand in de war maken, maar ik zou een mespuntje bitterzout ofwel magnesiumsulfaat toevoegen en de 8 liter water toevoegen met een douchekop of nevelspuit om lucht in te brengen. Dan gaat de gist zich lekker vermenigvuldigen.

En wat eierschalen om de pH te bufferen.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@kees22 magnesium zout is niet een verkeerde toevoeging maar niet meteen  noodzakelijk en een teveel kan bij Destileren zwemen geven indestilaat .

Magnesium zouten kunnen door aanwezig alcohol ook weer op elkaar reageren.

Daarnaast wanneer je voldoende pitched hoeft de gist niet nog actiever te delen maar eerder met omzetten aan het werk.

Gist wat zich deeld maakt oo dat moment geen ethyl maar wel meer afval uitstoot waaronder azijnzuur .

Pitch je meer geeft sneller anearobe toestand en hoeft gist niet veel te delen en vervuilen.

Mineraal tabletten toevoegen aan mout beslag geeft wel een grote meerwaarde omdat je daarmee de enzym werking vergroot.

 

Het toevoegen van eierschalen kan voordeel geven maar bepaal wel eerst PH .

Wordt het water te basis ( hoog ph ) dan zal gist en enzym werking rap achteruit lopen .

Vergeet niet dat het kraanwater in Nederland al vrij hoog in ph zit .

 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

p.s . In kraanwater zitten diverse mineralen waaronder calsium en magnesium zouten . 

Misschien heb je wel een alcohol verdund met water en sloeg het blind .

Dit komt ondat de alcohol de calsium neer laat slaan als calcium , magnesium sulfaat en bicarbonaat . 

Dit kan zelf na enige tijd gebeuren .

Dit geeft een waas van zeer kleine deeltjes die ook moeilijk te verweideren zijn en ook met Stoken makkelijk meeliften .

Beantwoorden
Kees22
(@kees22)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1266

@robbert Ik begreep dat eierschalen of schelpen de kalk alleen maar afgeven als de pH echt te laag wordt. Ik ben de cijfers vergeten, maar men stelde dat bijv. bij pH 5 de kalk niet oplost en pas vanaf 4 naar beneden langzaam begint op te lossen. Dan is het dus eigenlijk een soort beveiliging of buffer.

Ter geruststelling: wij hier hebben bijna het zuiverste water van Nederland en zeker amper kalk.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@kees22 eierschalen zijn grootse deel calcium carbonaat zodra In contact met zuur zal het altijd reageren. Des te zuurder des te meer reacties en met lage zuur /hoog ph geeft het langzamer af .

Als je poeder calsium carbonaat gebruikt zal je binnen 20 min reactie zien met eierschalen duurt het langer voor reacties komt dus ph moeilijk controleerbaar en " af te regelen "

Bij stookwijn loopt tijdens gisting het ph langzaam op in verhouding zal het dan beetje zoals jij zei buffer zijn .Maar het is niet een evenredige verhouding.

Het contact oppervlakte zuur aan schaal maakt natuurlijk ook uit .

Ph van kraanwater nederland zou volgens vitens tussen 7,8 en 8,3 liggen dat is al erg hoog . Wanneer je dan schaal toevoegd zal er niet zo snel calcium worden opgelost . Zodra lager dan 6 komt gaat het al sneller dus stijgt ph weer . 

(Boven de 6 is ook niet gewenst)

In dat opzicht "buffert " het 

maar je kunt het wanneer toegevoegd dus ook niet makelijk weer aanpassen wand de reacties tijd is dus ook verschillend.

Het is daarom altijd beter om eerst te weten wat ph is daarop corrigeren . Dan ben je zeker .

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

P.s . Eierschalen zijn wel een goed middel wanneer een gisting sleept en drijgt door te schieten in zuren en acetaten vorming .

Merk je iets van " graflucht " of scherp , lijm achtig kun je met eieren schalen zorgen dat zuren minder kans hebben aan alcohol te binden 

Beantwoorden
(@knooier)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 113

@robbert dat had ik ook met mijn eerste granen vergisting. Wilde aanstekertest doen om te kijken of uitgegist was. Nou er kwam een lucht uit die emmer, alsof iemand hele avond bier gezopen had en dat weer had uitgekotst. Niet te harden. Jouw advies om er meteen gekookte eierschalen (of krijt) bij te doen werkte super. Na twee dagen was de lucht weer te hebben. Nogmaals dank voor de super tip. 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@knooier er zijn diverse problemen en diverse remedies. En soms heel simpel .

(Maar gebruik het altijd indien nodig . )

Fijn dat het weer is goed gekomen met de vergisting .

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

hoy,

vroeger was er n'en topic, basis distillaat van suiker en turbogist maar ik vindt hem niet meer.

misschien dat iemand nog weet wie het topic geschreven heeft.

daar is veel in geschreven geweest over suikerwijn ( sugar wash)

 

groetjes

 

Dumo

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden
Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?